Welk Fruit Baby?

Welk Fruit Baby
Wat voor fruit kun je je baby geven? – Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby’s. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi’s, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.

 • Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën;
 • Bijvoorbeeld aardbeien of bessen;
 • Maar alle soorten zijn geschikt;

Je kunt dus lekker variëren. Het is goed om te beginnen met 1 losse smaak. Na een tijdje kun je smaken combineren. Bijvoorbeeld aardbei met banaan of kiwi met peer. Begin met een paar lepeltjes per keer en bouw het langzaam op.

Welk fruit mee beginnen baby?

Wat geef je als oefenhapje? – Geef bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of fruit. Ook een lepeltje fijngemalen gaar gebakken vlees of gaar gebakken vis is mogelijk. Geef in het begin het liefst eten met een zachte smaak, dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot.

Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.

Gaat het goed? Maak dan ook fruithapjes en groentehapjes met andere soorten.

Welk fruit mag een baby van 5 maanden?

Smaken uitbreiden en combineren – Als je baby toe is aan vaste voeding kan je hem bijna alle gezonde etenswaren geven die ook op je eigen bord liggen. Je kan de voeding pureren, maar vaak is prakken met een vork voldoende. Is je kleine gewend aan losse smaken? Dan kan je verschillende smaken met elkaar gaan combineren. Wat dacht je van mango met banaan, of perzik met aardbei? De volgende producten zijn geschikt voor je kindje van 5 maanden:

 • Zacht, zoet fruit zoals avocado, mango, banaan, perzik, peer of abrikoos
 • Groente die je makkelijk kan prakken, zoals bloemkool, wortels, courgette, bruine bonen, broccoli, pompoen en erwten
 • Een paar lepeltjes ongezoete pap

Is je kindje gewend aan de smaken en structuren van groente en fruit ? Dan kan je hem eventueel het volgende aanbieden:

 • Geprakte of gemalen aardappelen, rijst of pasta. Begin met witte rijst, witte pasta en rijstebloem. De darmen van je baby kunnen deze makkelijker verwerken dan volkorenproducten. Zo kan hij rustig wennen aan vezels.
 • Vlees of vis Met wat gebakken en fijngemalen vlees of vis leer je je baby kennismaken met nieuwe smaken.
 • Stukjes brood zonder korst. Eventueel kan je het in moedermelk of flesvoeding dopen om het wat zachter te maken.

Welk fruit op welke leeftijd?

Vanaf 4 maanden Appel, banaan, citroen, kiwi, sinaasappel, mango, peer, nectarine, pompelmoes, pruim, mandarijn, meloen, perzik
Vanaf 8 maanden Granaatappel
Vanaf 12 maanden Ananas, druif, kers, kruisbes, blauwe bes, rode bes, veenbes

.

Welk fruit in fruitpap?

Zo maak je zelf een fruit- of groentepapje –

 • Spoel het fruit heel goed onder koud stromend water (behalve fruit dat je schilt).
 • Verwijder de schil en de pit.
 • Snij het fruit in grote gelijke stukken.
 • Rasp of prak het meteen fijn of pers meteen uit.
 • Je kan een beetje koekjesmeel toevoegen aan het fruit. Dat vergemakkelijkt het eten, want een dikker papje hapt makkelijk voor een heel jong kind. Als je fruit gebruikt dat al een dikkere structuur heeft (bv. banaan), is dit zeker niet nodig. Wil je de fruitpap toch indikken? Doe dit dan met ongezoete kindermelen, -vlokken, -granen of een kinderkoek.
 • Geef het fruitpapje zodra het klaar is, zo blijven de smaak en de vitamines optimaal behouden.

De verhouding voor fruitpap:  enkele eetlepels meel of 1/2 kinderkoek, 1/2 geraspte appel of 1/2 peer of 1/2 kiwi of 1/2 banaan of een stukje meloen. Je  mag ook fruitsoorten combineren. Voeg eventueel ook vers sap van 1/2 sinaasappel of 1/2 pompelmoes toe (het sap mag gezeefd zijn of eventueel verdund met water). Gaat dit goed, verhoog de hoeveelheid tot 3/4 en uiteindelijk tot 1 (een volledige fruitpap).

 • Schil de aardappels.
 • Maak de groenten schoon.
 • Spoel de groenten grondig onder koud stromend water tot het spoelwater zuiver is.
 • Snij alles in grote gelijke stukken.
 • Kook of stoom de groenten en aardappel (of rijst, pasta, …) in een bodempje water. Zo blijven de smaak en de vitamines optimaal behouden.
 • Voeg afhankelijk van de hoeveelheid pap een koffielepel tot eetlepel vetstof toe. Dat maakt het papje smeuïger en geeft een baby voldoende energie om te groeien en zich te ontwikkelen. Kies bij voorkeur voor olie (bv. maïs-, olijf-, arachide-, koolzaad- of zonnebloemolie), zachte plantaardige margarine of bak- en braadvet rijk aan onverzadigde vetzuren.
 • Een snelkookpan is ideaal maar een gewone pan of microgolf kan uiteraard ook. Let er wel altijd op dat dit heel ongelijk in koude en hete plekken opwarmt. Roer daarom de voeding goed om en controleer goed de temperatuur door zelf te proeven.
 • Nog handiger: gebruikt een handige stoomkoker-mixer: die doet al heel wat werk voor jou.
See also:  Hoe Brood Bakken?

De verhouding voor groentepap:   2/3 groenten en 1/3 aardappelen, pasta of witte rijst. Andere granen die je al vanaf 4 à 6 maanden kan aanbieden ter afwisseling zijn quinoa, (parel)couscous en bulgur.

Welk fruit mag een baby niet?

Wat voor fruit kun je je baby geven? – Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby’s. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi’s, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.

Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.

Je kunt dus lekker variëren. Het is goed om te beginnen met 1 losse smaak. Na een tijdje kun je smaken combineren. Bijvoorbeeld aardbei met banaan of kiwi met peer. Begin met een paar lepeltjes per keer en bouw het langzaam op.

Welk fruit niet in fruitpap?

Kies altijd voor zacht, zoet, vers en rijp seizoensfruit zonder pitjes of velletjes. Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer, meloen, perziken, pruimen,. Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi’s, citrusvruchten, mango,. Ga snel naar

 • Start met enkele koffielepels fruitpap. Geef in het begin na de fruitpap nog melkvoeding. Gaan de eerste hapjes goed, voer dan de hoeveelheid langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Een kind geeft zelf aan als het genoeg gegeten heeft. Tegen de leeftijd van 1 jaar is dat 250 à 300 gram.
 • Vanaf 12 maanden geef je in een gezond voedingspatroon fruit als tussendoortje.
 1. Spoel het fruit in koud water tot het spoelwater zuiver is.
 2. Verwijder de pel, schil en/of pit(ten). Verwijder verlepte en dorre delen. Ontpitte en ontvelde druiven mogen ook.
 1. Snij het fruit in grote gelijke delen.
 2. Gebruik een pers voor citrusvruchten.
 3. Maak het fruit fijn met een rasp of met een vork. Ga vanaf 8 maanden geleidelijk aan van fijn (geplet) naar grover (geprakt) voedsel.
 4. De reden om koek of meel aan het fruit te voegen, is om ze in te dikken. Te vloeibare fruitpap is immers moeilijker om af te happen voor een baby. Maar een indikkingsmiddel hoeft niet altijd, een vastere fruitpap heeft dit niet nodig , banaan en mango dikken bijvoorbeeld van nature in. Is het nodig, dik dan in met ongezoete kindermelen, -vlokken, -granen of met een kinderkoek.
 5. Geef het fruit zodra het klaar is, zo behoud je de vitamines en smaak. Hou geen restjes voor de volgende dag of vries het niet in.
 6. Moet je het fruit uitzonderlijk toch vooraf klaarmaken, bewaar het dan in een afgedekte glazen bokaal of plastic voedingspotje op een koele, donkere plaats zodat er zich geen ziekteverwekkende bacteriën kunnen vermenigvuldigen. Serveer het nog de dag zelf.
 7. Als je kind al goed kan kauwen, kan je vanaf 12 maanden proberen om fruitpap  te  vervangen door een portie fijngesneden fruit.
 • Door afwisseling ontwikkelt je baby zijn smaakzin en krijgt hij of zij verschillende vitamines binnen.
 • Geef ook eens een fruitsoort apart. Zo leert je baby die smaak beter kennen en is het snel duidelijk of hij of zij die fruitsoort lust.
 • Geef een nieuwe fruitsoort enkele dagen na elkaar. Wacht intussen met ander fruit. Zo is het snel duidelijk of hij of zij die fruitsoort lust.
 • Kies niet altijd de traditionele fruitcombinatie van appel, sinaasappel en banaan. Vers fruit is een bron van vitamine C, maar niet elke vrucht bevat er evenveel van. Kiwi’s, sinaasappelen en mandarijntjes zijn de toppers. Appelen, peren en pruimen bevatten bijna geen vitamine C. De teeltwijze en het seizoen kunnen ook voor schommelingen zorgen.
 • Voeg geen suiker of andere zoetmiddelen toe. Het is belangrijk dat je baby de smaak van verschillende fruitsoorten in hun ‘puurheid’ leert kennen. Het toevoegen van suiker kan er bovendien voor zorgen dat kinderen gewoon raken aan zoet en minder zullen openstaan voor andere smaken. Zo vergroot de kans op kieskeurig eetgedrag.
 • Voeg geen yoghurt of plattekaas toe. Ze bevatten veel eiwitten. Die belasten de nieren van de baby. Dit geldt ook voor diverse kaasjes die speciaal voor kinderen aangeprezen worden. Borst- of flesvoeding levert genoeg eiwitten.
 • Blikfruit, fruit in glas of (gevitamineerde) vruchtensiropen zijn niet schadelijk voor de baby, maar vaak is aan deze producten veel suiker toegevoegd: je baby krijgt meer energie binnen dan nodig, de kans op tandbederf vergroot en je baby went aan een zoete smaak. Er zijn wel blikken of bokalen fruit te verkrijgen waaraan geen suiker is toegevoegd. Op het etiket staat dan ‘op eigen sap’. Vers fruit is toch te verkiezen vanwege het hogere gehalte aan vitamine C.
 • Gedroogd fruit heeft niet de dezelfde voedingswaarde als vers fruit. Het is vooral een bron van suiker.
 • Heeft je kind een afkeur voor het aanvaarden van fruit en blijft dit zo, kan je proberen fruit lichtjes te stoven of op te warmen.
See also:  Wat Is Lekker Met Zalm Op Brood?

De wijzer Gezond eten  geeft een mooi overzicht van welk fruit en welke groenten je op welke leeftijd mag geven. .

Welke leeftijd Kiwi?

Zodra je baby 8 maanden oud is, mag hij vast voedsel eten – Aangezien Zespri kiwi’s eenvoudig te pletten of pureren zijn, zijn ze een goede keuze voor kinderen die vast voedsel beginnen eten 1,2. Als je bovendien op vingereten overstapt de daaropvolgende maanden, is kiwi ideaal om in hapklare stukjes of reepjes te snijden 1,2.

Sommige soorten fruit, zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi’s, kunnen vrij zuur zijn. Kijk daarom goed uit voor eventuele reacties (zoals uitslag) die kunnen worden veroorzaakt door zure voedingsmiddelen 3.

Om deze reden, en vooral als je baby al eerder op zure voedingsmiddelen reageerde, raden we je aan om pas vanaf 8 – 12 maanden kiwi’s aan zijn dieet toe te voegen.

Hoeveel fruithapje mag een baby van 4 maanden?

Voorbeeld voedingsschema baby 4 maanden Dan drinkt hij genoeg. 4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit.

Hoe banaan geven baby?

Vast voedsel Dit kunnen gepureerde hapjes zijn, maar vanaf ongeveer 7 maanden kan je ook kleine stukjes eten, oftewel finger foods aanbieden. Het is handig om te beginnen met het aanbieden van hapjes die makkelijk te kauwen zijn voor je kleintje, zoals stukjes banaan.

Hoeveel gram patatjes baby 4 maand?

Start het best met licht verteerbare groenten zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie,. Meestal lust een kindje dit wel. Maar ieder kind is anders. Geef de warme maaltijd liefst ‘s middags, zo kan die nog goed verteren. Kan het niet anders dan de maaltijd ‘s avonds te geven, geef dan een voeding die niet te zwaar is en doe dit niet te laat. Ga snel naar Start met enkele lepeltjes groentepap. Laat je kind zelf aangeven hoeveel het wil eten. Als je kindje stopt na enkele hapjes, geef je nadien nog melkvoeding bij. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Tegen de leeftijd van 1 jaar neemt dit toe tot 250 à 300 gram.

 1. De ideale verhouding is: 2/3 groenten en 1/3 aardappelen, deegwaren of witte rijst;
 2. Reken in het begin 1 à 2 eetlepels ongekookte deegwaren of gekookte rijst;
 3. Kook ze altijd in een ruime hoeveelheid water, want zij slorpen veel water op;

Deegwaren bevatten geen vitamine C. Zorg dus dat er ook altijd voldoende verse groenten op het menu staan.

See also:  Welk Vlees Bij Kaasfondue?

Hoe vaak mag een baby avocado?

Vanaf 4 maanden – Vanaf 4 maanden kun je dit oefenhapje aan je baby geven. Geef je dit oefenhapje voordat je baby 6 maanden is? dan zou ik de staafmixer gebruiken om het glad te krijgen in plaats van prakken. Voor baby’s onder de 6 maanden zijn stukjes in een hapje namelijk nog niet zo fijn.

Hoeveel fruithapje baby 6 maanden?

Voorbeeld voedingsschema baby 6 maanden – Wanneer je baby 6 maanden oud is, geef je 1 à 2 keer per dag vaste voeding. Daarnaast krijgt je kindje zo’n 4 à 6 keer per dag borst- of flesvoeding. In het schema hieronder zie je hoeveel je baby ongeveer nodig heeft per dag: Uitleg bij flesvoeding: Geef je baby 4 tot 6 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk.

Waarom fruitpap niet mixen?

Hoe maak je fruitpap? – Spoel het fruit verschillende keren in ruim koud water tot het spoelwater zuiver is. Verwijder de rotte en dorre delen. Verwijder de pel, schil en pit(ten). Snij het fruit in grote gelijke delen. Maak het fijn met een citruspers, roerzeef, rasp of vork.

Kan je fruitpap op voorhand maken?

Fijn fruit – Ben je van plan om te starten met fruitpap? Dan kan het geen kwaad om enkele lepeltjes verdund vers sinaasappelsap te beginnen geven vóór de melkvoeding. Zo kan je kindje alvast wennen aan de smaak. Welk fruit is geschikt voor fruitpap? Zacht, zoet, vers en rijp seizoensfruit.

Zonder pitjes of velletjes. Let erop dat je altijd de schil verwijdert voor je fruit in een papje verwerkt. Start met banaan, appel, peer, meloen, pruimen, perziken … Als het goed gaat, mag je ook kiwi, citrusvruchten of mango toevoegen.

Met ananas wacht je tot je baby 12 maanden is. Geef tussendoor ook eens een fruitsoort apart, en ga enkele dagen na elkaar door met een nieuwe soort. Laat je kindje wennen en kijk of het fruit in de smaak valt voor je met een andere soort begint. Wees maar creatief: je hoeft je niet altijd te houden aan de klassieke combinatie van appel, sinaasappel en banaan. Nog enkele tips:

 • Maak fruitpap niet op voorhand klaar. Bereid fruit dat in contact komt met lucht verliest meteen zijn vitaminen. Bovendien geef je ook bacteriën meer kans.
 • Restje? De vuilbak in. Niet bewaren voor de dag nadien of invriezen.
 • Voeg géén suiker of honing toe aan de fruitpap.
 • Yoghurt of plattekaas hoort ook niet thuis in fruitpap. Een baby krijgt al genoeg eiwitten binnen via melk.

Hoe groot stukjes fruit baby?

Moedig je baby aan om te kauwen – Als je kindje 8 maanden is, eet hij vast al heel wat verschillende soorten groente en fruit. Wellicht pureer je het eten nog met tot kleine zachte stukjes, maar dat hoeft nu niet meer. Je kunt je kindje nu ook eten geven met een wat grovere structuur.

Wat voor groente mag een baby van 4 maanden?

Eerste hapjes – Baby’s houden doorgaans van zachte smaken. De eerste hapjes kun je daarom het beste maken met groenten zoals: wortel, bloemkool, doperwten of pompoen. Als je met fruit gaat starten kun je denken aan banaan, perzik, peer of meloen. Uiteraard kun je rustig andere (zachte) smaken proberen.

Hoeveel fruit geef je een baby?

Hoeveel is genoeg? – De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks 200 gram groenten en 200 gram fruit te eten. Voor kinderen adviseren wij het volgende: Tabel 1 Hoeveelheid groente per dag per leeftijdscategorie (Voedingscentrum, gebaseerd op Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad)

Leeftijd (jaar) Groente per dag (gram)
1 – 3 50 – 100
4 – 8 100 – 150
9 – 13 150 – 200
14 – 18 250

Tabel 2 Hoeveelheid fruit per dag per leeftijdscategorie (Voedingscentrum, gebaseerd op Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad)

Leeftijd (jaar) Fruit per dag (gram)
1 – 3 150
4 – 8 150
9 – 13 200
14 – 18 200

.

Hoe banaan geven baby?

Vast voedsel Dit kunnen gepureerde hapjes zijn, maar vanaf ongeveer 7 maanden kan je ook kleine stukjes eten, oftewel finger foods aanbieden. Het is handig om te beginnen met het aanbieden van hapjes die makkelijk te kauwen zijn voor je kleintje, zoals stukjes banaan.