Welk Fruit Bevat Veel Kalium?

Welk Fruit Bevat Veel Kalium
Fruit – Fruit hoort thuis in het dagmenu van een nierpatiënt, ook al is het een kaliumrijk voedingsmiddel. Wissel de fruitsoorten af. De ene soort bevat andere vitamines en mineralen dan de andere.

 • Kaliumrijke fruitsoorten zijn: suikermeloen, banaan, kersen, avocado, kiwi, abrikozen en rode bessen. Eet hier dus een kleinere portie van.
 • Ook gedroogd fruit is erg kaliumrijk.
 • Eén glas vruchtensap bevat evenveel kalium als één stuk fruit. Als het woord ‘sap’ op een pak staat, betekent dit dat er geperst fruit in zit.
 • Vruchtendrank of dubbeldrank bestaan voor een deel uit vruchtensap, verder is het aangevuld met water en suiker. Dit bevat dus ook kalium.

1 portie fruit komt overeen met:

Aardbeien, 1 schaaltje Kersen op siroop, 1 1/2 schaaltje
Abrikozen, 4 gedroogde of 4 verse schijfjes Kiwi, 1 stuks
Ananas, 1 schijf Mandarijn, 2 stuks
Appel, i stuks Mango, 1/2 stuks
Appelmoes, 4 opscheplepels Galiameloen of watermeloen, 1 schijf
Avocado, 1/2 stuks Suikermeloen, 1/2 schijf
Banaan, 1/2 stuks Nectarine, 1 stuks
Bosbessen, 2 schaaltjes Peer, 1 stuks
Rode bessen, 1/2 schaaltje Perzik, 1 stuks
Bramen, 2 1/2 schaaltje Pruimen, 2 stuks
Citroen, 1 stuks Gedroogde pruimen, 4 stuks
Gekonfijte dadels, 10 stuks Sinaasappel, 1 stuks
Witte of blauwe druiven, 1 klein trosje Tomaat, 1 stuks
Frambozen, 1 schaaltje Tomatensap, 1/2 glas
Fruitcocktail op siroop, 2 schaaltjes Gedroogde vijgen, 1 stuks
Grapefruit, 1 stuks Vruchtensap, 1 glas
Groentensap, 1/2 glas  
Kersen. 1/2 schaaltje  

Gebruik maximaal ____ portie(s) fruit of vruchtensap per dag.

Waar zit de meeste kalium in?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium is voor een volwassene vastgesteld op 3500 mg. Er is voor dit mineraal nog geen maximum dosis vastgesteld. Kalium is betrokken bij het op peil houden van een juiste vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Een tekort aan kalium uit zich binnen verschillende symptomen.

 1. Zoals misselijkheid en een verminderde eetlust;
 2. Maar ook lusteloosheid, spierzwakte en hartritmestoornissen kunnen wijzen op een tekort aan dit mineraal;
 3. Kalium zit in veel verschillende voedingsmiddelen;
 4. Denk aan noten, peulvruchten, aardappelen, granen, groenten en fruit;

Maar ook in dierlijke producten als zuivel en vlees zit kalium.

Wat moet je eten als je kalium te laag is?

Kalium komt vooral voor in groente, fruit, aardappelen en vlees, maar ook in brood, melk en noten. U kunt uw kaliuminname dus eenvoudig verhogen door dagelijks ruime porties aardappelen, groente en fruit te eten.

Wat mag je niet eten als je kalium te hoog is?

Kaliumrijke producten zijn: tomaten, aardappelen, groente, (gedroogd) fruit, vruchtensappen, soep, bouillon, koffie, melkproducten, chocolade, noten en peulvruchten. Weinig kalium zit in: thee, frisdrank, limonadesiroop, jam, honing, rijst en deegwaren.

Hoe kom je aan een te laag kalium?

Oorzaken laag kaliumgehalte – Een te laag kaliumgehalte kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn:

 • Verhoogd verlies van kalium door braken en/of diarree
 • Het gebruik van bepaalde diuretica (plaspillen)
 • Stoornissen in het zuur/base evenwicht
 • Ontregelde diabetes
 • Hormoonbehandeling, met name corticosteroïden

Welk fruit is goed voor je nieren?

De helft minder – De gemiddelde Nederlandse voeding bevat gemiddeld 4. 000 milligram kalium per dag. Bij een slechte nierwerking moet dat gehalte naar beneden. Afhankelijk van het kaliumgehalte in het bloed, bevat het kaliumbeperkte dieet tot 2. 000-3. 000 milligram kalium per dag.

Een diëtist begeleidt dit. Er is niets verboden. Een banaan , met aardig wat kalium (550 milligram/stuk) kan best, als er verder op de dag maar producten met wat minder kalium gebruikt worden zodat de totale hoeveelheid niet boven de bovengrens uitkomt.

See also:  Welk Fruit Minste Suiker?

Een diëtist leert je keuzes maken, variëren en houdt de rest van de voeding in de gaten zodat je geen tekorten krijgt. Onderstaande tabel geeft een indruk van kaliumgehaltes in verschillende fruitsoorten en kan een handig hulpmiddel zijn bij het variëren.

Fruitsoort* Hoeveelheid kalium (in milligram)
Abrikoos 85
Appel (zonder schil) 150
Banaan 550
Bramen (100 gram) 185
Kersen (100 gram) 250
Kiwi 245
Mandarijn 75
Meloen (honing- of suiker-, 100 gram) 550
Peer 200
Pruim 100
Sinaasappel 200

* Waar het gewicht niet genoemd wordt, is uitgegaan van één stuk fruit (bron: NEVO-tabel).

Is kalium slecht voor de nieren?

20 april 2017 • NIEUWSBERICHT Patiënten met chronische nierschade krijgen vaak een kaliumbeperkt dieet om een te hoge kaliumconcentratie in het bloed te voorkomen. Maar recente studies laten zien dat het eten van meer kalium juist zorgt voor minder nierschade.

Om het verband tussen kalium en nierschade te onderzoeken, krijgen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC, het UMC Groningen en het AMC een subsidie van 1,25 miljoen euro van de Nierstichting.

De onderzoekers vormen samen het K+onsortium, een samenwerkingsverband tussen vier nefrologen. “We zien kalium vaak als vijand”, zegt internist Joris Rotmans van het LUMC. “Bij een te hoge kaliumconcentratie in het bloed verhoogt het risico op hartritmestoornissen.

Heeft banaan veel kalium?

Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor, maar er zijn een paar toppers. Zo staan bananen bekend om hun hoge hoeveel kalium, maar de onderstaande 11 ingrediënten zijn de échte sterspelers in het verhaal. Per dag heb je volgens het Vitamine Informatie Bureau minstens 3,5 gram kalium nodig.

Wat zijn de klachten bij kalium tekort?

Hoeveel kalium zit er in een tomaat?

Hoeveel kalium heeft u per dag nodig

Product Mg kalium
1 glas chocolademelk 310
1 portie fruit gemiddeld 250
200 gram gedroogde pruimen 420
1 tomaat 170

.

Welk fruit bevat weinig kalium?

Het kaliumgehalte in fruit is zeer wisselend, kies met name het fruit met een laag kaliumgehalte zoals appel, peer, sinaasappel en blauwe bessen. Bij het roerbakken of stomen van groenten treedt geen kaliumverlies op. In natriumarme producten is het zout ( natrium ) vaak vervangen door kalium.

Wat zijn de symptomen van te veel kalium?

Hoe snel kan kalium dalen?

Verlaagd: – Een verlaagde kaliumconcentratie, dus lager dan 3,5 mmol/l (hypokaliëmie) past bij:

 • uitdroging
 • overgeven
 • diarree
 • verminderde kaliuminname (zeldzaam)

Bij mensen met suikerziekte kan het kalium dalen na toediening van insuline, met name wanneer de patiënt een tijdje slecht gereguleerd is geweest (langdurig te hoge of te lage bloedglucosewaarde). Wanneer er plastabletten geslikt worden, kan het kaliumgehalte te veel dalen. De dokter zal daarom regelmatig het kalium laten controleren indien plastabletten geslikt worden.

Hoeveel kalium zit er in aardappelen?

Kaliumgehalte aardappels verschilt sterk per ras – Door Merel Dercksen   Aardappels bevatten veel kalium, wat ze minder geschikt maakt voor nierpatinten die een kaliumarm dieet moeten volgen. New Yorkse wetenschappers onderzochten of het kaliumgehalte van verschillende aardappelrassen anders is. Russet Burbank Voor het onderzoek gebruikten ze zes verschillende soorten aardappels, gekocht bij een supermarkt. De roodschillige Viking bleek in rauwe toestand de meeste kalium te bevatten: gemiddeld 448 mg per ons. De Idaho aardappel, meestal wordt daarmee de Russet Burbank bedoeld, het minste: 295 mg per ons. Bij alle soorten aardappels geeft twee keer koken (in vers water) een grotere afname in de hoeveelheid kalium dan een keer koken.

 1. Ook keken ze naar de hoeveelheid kalium die per ras door het koken van de aardappels verwijderd kan worden;
 2. Maar bij geen enkel ras kwam het kaliumgehalte onder de 200 mg per ons uit;
 3. De voor het onderzoek gebruikte aardappels zijn typisch Angelsaksische rassen, met wit vruchtvlees;
See also:  Wat Is Een Tomahawk Steak?

Die zijn hier niet of slecht verkrijgbaar, maar het is te verwachten dat ook tussen Nederlandse (gele) aardappels duidelijke verschillen in kaliumgehalte te vinden zijn. De Russet Burbank lijkt wat kookgedrag betreft op een Bintje. Gepubliceerd: zaterdag 20-12-2008 Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties Lees meer over dit onderwerp: Weken van aardappels heeft geen effect op kaliumgehalte Kaliumgehalte van 11. 000 producten online beschikbaar.

Hoe hoog moet het kaliumgehalte in het bloed zijn?

Wat is het? – Kalium is een mineraal met een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Het is onder meer betrokken bij de regeling van de bloeddruk en bij de overdracht van zenuwprikkels. De hoeveelheid kalium in het lichaam wordt geregeld door de nieren.

Bij een tekort of een teveel aan kalium kunnen er klachten ontstaan. Te veel kalium in het bloed noemen we hyperkaliëmie. Normale waarden bevinden zich tussen 3,5 en 5,1 mmol/liter. Een teveel aan kalium komt zelden voor bij gezonde personen.

Het is vrijwel onmogelijk om via je eten of drinken te veel kalium in je lichaam te krijgen. Je nieren zorgen ervoor dat je het teveel weer uitplast. Een overschot aan kalium kan ontstaan wanneer de nieren niet optimaal functioneren.

Wat is de functie van kalium in het lichaam?

Waar is kalium goed voor? – Kalium regelt samen met chloride en  natrium de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Ook zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk.

Wat gebeurt er als je kalium te hoog is?

Kalium – Kalium is een mineraal, dat in ons lichaam vooral in de spiercellen voorkomt. Kalium speelt een belangrijke rol bij de geleiding van zenuwprikkels en het zorgt samen met natrium voor een goede waterhuishouding in het lichaam. Omdat uw nieren minder goed functioneren, blijft er te veel kalium in het lichaam achter.

 • Zeker bij het gebruik van bepaalde medicijnen voor de bloeddruk of plasmedicatie;
 • Een hoog kalium kan tot hartklachten leiden (hartritmestoornissen), kan spierkramp veroorzaken en als het kalium in uw bloed veel te hoog wordt, is er zelfs kans op een hartstilstand;

Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Veel kalium zit vooral in aardappelen (en alles wat daarvan gemaakt is, vooral friet), groente, fruit, vruchtensap, gedroogde vruchten, koffie, tomaat, melkproducten, chocolade, noten, peulvruchten en natriumarme dieetproducten met toegevoegd dieetzout.

Weinig tot geen kalium zit in thee, rijst, deegwaren (zoals macaroni en spaghetti), frisdrank, kaas, boter/margarine, olie, suiker, jam en honing. De hoeveelheid kalium die u kunt nemen, hangt af van uw bloedwaarden en medicatie, en is afhankelijk van uw voedingspatroon.

See also:  Welk Fruit Mogen Cavia'S Eten?

Samen met uw diëtist kunt u kijken hoe u de hoeveelheid kalium in uw voeding kunt beperken en toch zo gezond mogelijk kunt eten. In de volgende tabel ziet u van een aantal voedingsmiddelen de hoeveelheid kalium.

Gewicht mg Kalium
1 stuk fruit, gemiddeld 125 gr 250
1 glas vruchtensap, gemiddeld 150 ml 200
3 gedroogde abrikozen 9 gr 150
3 gedroogde pruimen 15 gr 120
1 schijf suikermeloen 150 gr 530
1 schaaltje kersen 160 gr 400
1 banaan 100 gr 370
1 schaaltje rabarbermoes 200 ml 420
1 glas frisdrank 150 ml
1 opscheplepel groente, gemiddeld 50 gr 110
2 gekookte aardappelen 100 gr 340
1 zakje friet 150 gr 640
1 opscheplepel gare rijst 55 gr 10
1 opscheplepel gare pasta 45 gr 20
1 groentelepel gare peulvruchten 60 gr 230
1 kopje koffie 125 ml 100
1 kopje thee 125 ml 10
1 tomaat 70 gr 170
1 eetlepel tomatenpuree 20 gr 230
1 glas melk 150 m 240
1 glas chocolademelk 150 ml 310
1 schaaltje vla 150 ml 220
1 beleg appelstroop 15 gr 110
1 stuk chocolade 45 gr 180
1 eetlepel pinda’s 20 gr 150
1 gram dieetzout 1 gr 250

.

Hoeveel kalium zit er in een komkommer?

Wat is de voedingswaarde van komkommer? – Komkommer heeft een hoge voedingswaarde. Gemiddeld haal je uit 80 gram komkommer ongeveer 50 kilojoule energie. Je lichaam haalt deze energie vooral uit de aanwezige koolhydraten. Snackkomkommers bevatten geen verzadigde vetten en cholesterol, dit draagt ook bij aan de hoge voedingswaarde. Welk Fruit Bevat Veel Kalium De voedingswaarde van komkommer komt voor een groot deel voort uit de aanwezige voedingstof kalium. Snackkomkommers bevatten per portie van 80 gram 212,8 milligram kalium. Kalium is een belangrijke voedingstof voor een gezonde bloeddruk, de geleiding van ons zenuwstelsel en een goede werking van de spieren. Doordat komkommer veel kalium bevat is de voedingswaarde van Tommies snackkomkommers zeer groot.

Welke noten kalium?

Zonnebloempitten – 500 mg per 100 gram – Zonnebloempitten zijn het zaad van de zonnebloem. De pitten ontstaan in de kern van de zonnebloem en zijn zeer eenvoudig te kweken. Ze zijn eetbaar en hebben een stevige bite. Zonnebloempitten bevatten per 100 gram 500 mg kalium.

Ze zijn rijk aan vezels en onverzadigde verzuren en kunnen aan allerlei gerechten worden toegevoegd. Recepttip: Ben jij gek op zelfgebakken brood? Voeg de volgende keer dat je brood bakt eens een handje zonnebloempitten aan het deeg toe en/of garneer het brood met (gebroken) zonnebloempitten.

Zonnebloempitten geven het brood een heerlijke bite en maken het zelfgebakken brood nóg gezonder. Welk Fruit Bevat Veel Kalium.

Wat is een kalium tekort?

Kaliumtekort (hypokaliëmie) – Een kaliumtekort (hypokaliëmie) als gevolg van een te lage inname via de voeding komt zelden voor. Een tekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen. Een kaliumtekort is te herkennen aan deze symptomen:

 • verminderde eetlust
 • verzwakte spieren
 • misselijkheid
 • lusteloosheid
 • in ernstige gevallen hartritmestoornissen

Bij een kaliumtekort is het belangrijk alleen kaliumtabletten te gebruiken in overleg met de arts. Veel producten rijk aan kalium eten, zoals groente, fruit, peulvruchten, aardappelen en brood is ook een prima oplossing.