Welk Fruit Bij Brandend Maagzuur?

Welk Fruit Bij Brandend Maagzuur
Meer dan 60 miljoen Amerikanen hebben elke maand last van brandend maagzuur ( 1 ). Het kan het best worden omschreven als een pijnlijk, brandend gevoel in de lagere borststreek. Brandend maagzuur is een symptoom van reflux, een aandoening waarbij maagzuur opstijgt naar de slokdarm, de buis die je eten en drinken naar de maag vervoert.

Normaal gesproken kan maagzuur niet naar de slokdarm stromen omdat die wordt afgesloten door de onderste slokdarmsluitspier (afgekort LES; lower esophageal sphincter). Dit is een ringvormige spier die van nature dicht blijft en normaal gesproken alleen opent als je slikt of boert ( 2 ).

Maar bij mensen met reflux is deze spier vaak verzwakt. Daardoor krijgen mensen met reflux last van brandend maagzuur ( 3 ). Voeding speelt een belangrijke rol bij brandend maagzuur. Veel voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de LES zich opent, waardoor maagzuur kan ontsnappen naar de slokdarm en zuurbranden kan veroorzaken.

Hieronder vind je 11 voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken. Vette voeding Vette voeding kan zorgen voor zuurbranden. Helaas geldt dit ook voor ontzettend veel gezonde en voedzame voedingsmiddelen zoals avocado’s, kaas en noten ( 4 ).

Vetrijk voedsel kan op twee manieren zuurbranden veroorzaken. Ten eerste kan het zorgen voor ontspanning van de LES, de sluitspier die de barrière vormt tussen de slokdarm en de maag. Als die spier zich ontspant kan er maagzuur ontsnappen naar de slokdarm, wat leidt tot brandend maagzuur ( 5 ).

Ten tweede kan vetrijk voedsel de afgifte van het hormoon cholecystokinine (CCK) stimuleren. Dit hormoon kan ook zorgen voor ontspanning van de LES, wat kan leiden tot zuurbranden ( 6 ,  7 ). Bovendien zorgt CCK er ook nog voor dat het voedsel langer in de maag blijft, zodat het beter kan worden verteerd.

Helaas kan dit juist het risico op zuurbranden door reflux vergroten ( 8 ). Van belang is wel om te vermelden dat dit niet alleen geldt voor voeding met gezonde vetten; het gaat natuurlijk ook op voor ongezonde vetten in gefrituurde voeding en afhaalmaaltijden.

Kortom: Doordat vetrijk voedsel de onderste slokdarmsluitspier, de LES, ontspant, kan het zorgen voor zuurbranden. Vet stimuleert ook het vrijgeven van CCK, een hormoon dat ontspannend werkt op de sluitspier en dat ervoor zorgt dat voeding langer in de maag blijft – allebei risicofactoren voor maagzuurbranden.

Munt Van muntsoorten als kruizemunt en pepermunt wordt vaak gezegd dat ze spijsverteringsaandoeningen kunnen verlichten. Er zijn echter aanwijzingen dat ze juist kunnen zorgen voor zuurbranden. Uit een studie bleek dat hogere doseringen van kruizemunt verband hielden met symptomen van zure reflux.

 1. Verrassend genoeg zorgde kruizemunt niet voor ontspanning van de LES, maar volgens onderzoekers veroorzaakt het zuurbrand doordat het irriterend werkt op de slokdarmwand ( 9 );
 2. Een ander onderzoek met meer dan 500 mensen wees uit dat degenen die dagelijks pepermuntthee dronken twee keer zo vaak last hadden van maagzuur ( 10 );

Desondanks is er maar weinig bewijs voor een link tussen munt en maagzuur. Als je merkt dat munt bij jou de zuurbranden verergert kun je het beter wel vermijden. Kortom: Muntsoorten zoals pepermunt en kruizemunt kunnen zorgen voor brandend maagzuur. Als je hier last van krijgt na het eten of drinken van munt kun je het beter vermijden.

Citrusvruchtensap Het drinken van sappen van citrusvruchten kan symptomen van zuurbranden aanwakkeren. Zo bleek bijvoorbeeld 67% van de 382 aan zuurbranden lijdende deelnemers die meededen aan een studie last te krijgen van maagzuursymptomen na het drinken van sinaasappelsap ( 11 ).

Een andere studie, met ongeveer 400 mensen met maagzuurproblemen, wees uit dat 73% last had van zuurbranden na het drinken van sinaasappel- of grapefruitsap. De bevindingen suggereren dat de hoeveelheid zuur in citrusvruchtensappen verantwoordelijk geweest kan zijn voor de symptomen ( 12 ).

 • Het is echter niet helemaal duidelijk hoe het komt dat citrussappen soms zuurbranden veroorzaken ( 13 );
 • Kortom: Sap van citrusvruchten zoals sinaasappel- of grapefruitsap kan reflux en zuurbranden veroorzaken;

Het is echter niet helemaal duidelijk hoe dit in zijn werk gaat. Chocolade Chocolade is ook een veelvoorkomende trigger voor zuurbranden. Net als andere vetrijke voeding kan chocolade ervoor zorgen dat de LES zich ontspant ( 14 ,  15 ). Dit kan ervoor zorgen dat er maagzuur naar de slokdarm ontsnapt, wat zuurbranden kan veroorzaken.

Bovendien wordt chocolade van cacao gemaakt, dat het ‘gelukshormoon’ serotonine bevat. Jammer genoeg kan ook serotonine zorgen voor ontspanning van de LES ( 16 ,  17 ). Tevens bevat chocolade ook de stoffen theobromine en cafeïne, die beide de ontspanning van de LES kunnen stimuleren.

Kortom: Chocolade kan zuurbranden veroorzaken doordat het de LES ontspant. Dit kan komen door het vetgehalte, door de serotonine of door andere natuurlijke stoffen in chocola. Scherp gekruid voedsel Scherp gekruid, pikant voedsel staat erom bekend dat het voor zuurbranden kan zorgen.

 • Vaak zit er een stof genaamd capsaïcine in die de spijsvertering kan vertragen;
 • Dit betekent dat de voeding langer in de maag zal blijven, wat een risicofactor is voor zuurbranden ( 19 );
 • Zo wees een studie uit dat het eten van chili met hete chilipoeder zorgde voor een langzamere vertering ( 20 );

Bovendien kan pikant eten een reeds geïrriteerde slokdarm nog verder irriteren, waardoor de symptomen van zuurbrand kunnen verergeren ( 21 ). Het is daarom beter om je inname van pikante voeding te beperken als je maagzuurklachten hebt. Kortom: De capsaïcine in pikante voeding kan zorgen voor zuurbranden door het vertragen van de spijsvertering.

Pikant voedsel kan ook de slokdarm irriteren, waardoor de symptomen van zuurbranden nog kunnen toenemen. Zout Het eten van keukenzout of zoute voeding kan de reflux, een risicofactor voor zuurbranden, verergeren.

Uit een studie bleek bijvoorbeeld dat mensen die keukenzout aan hun maaltijd toevoegden 70% meer kans liepen op reflux dan degenen die nooit zout toevoegden. Dezelfde studie wees ook uit dat mensen die ten minste drie keer per week voeding met toegevoegd zout aten 50% meer kans liepen op reflux dan degenen die nooit gezouten voedsel aten ( 22 ).

Het is echter niet helemaal duidelijk op welke manier de zoutinname het risico op reflux verhoogt. Misschien dat mensen die zout eten ook meer gebakken, gefrituurde en vette voeding eten. In dat geval is het waarschijnlijker dat die voeding de aanleiding voor de zure oprispingen is en niet alleen het zout.

Kortom: Er zijn verbanden gevonden tussen het eten van keukenzout en zoute voeding en zuurbranden. De manier waarop zout invloed heeft op de aandoening wordt echter nog niet goed begrepen. Uien Uien, vooral rauwe, zorgen vaak voor zure oprispingen. Net als andere voedingsmiddelen op de lijst kunnen uien zorgen voor ontspanning van de LES, waardoor zure reflux en brandend maagzuur kunnen optreden ( 23 ).

Bij een onderzoek kregen mensen met zuurbranden de ene dag een gewone hamburger, gevolgd door een hamburger met uien op de volgende dag. Het eten van een burger met uien zorgde voor een aanzienlijke verergering van de symptomen van zure oprispingen, vergeleken met het eten van de burger zonder ui ( 24 ).

Bovendien zijn uien een rijke bron van fermenteerbare vezels, die ervoor kunnen zorgen dat je gaat boeren. Dit kan de symptomen van zuurbranden verergeren ( 25 ). De fermenteerbare vezels in uien zijn ook FODMAPs, een groep stoffen die spijsverteringsklachten kunnen aanwakkeren.

Kortom: Uien, vooral rauwe, kunnen zorgen voor symptomen van zure reflux en zuurbranden door de LES te ontspannen. Bovendien bevatten uien veel fermenteerbare vezels, die de refluxsymptomen kunnen verergeren.

Alcohol Een matige tot grote inname van alcohol kan ook maagzuurproblemen veroorzaken ( 26 ). Dit kan op vele manieren gebeuren. Alcohol zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning van de LES, waardoor maagzuur kan ontsnappen naar de slokdarm en zuurbranden kan veroorzaken ( 27 ).

Bovendien kunnen alcoholische dranken, vooral wijn en bier, de hoeveelheid maagzuur verhogen, waardoor je meer kans hebt op zuurbranden ( 28 ). Als laatste kan overmatige consumptie van alcohol zorgen voor schade aan de slokdarmwand.

Na verloop van tijd kan dit de slokdarm gevoeliger maken voor maagzuur ( 27 ). Kortom: Alcohol kan op verschillende manieren zuurbranden veroorzaken. Het kan de LES ontspannen, de hoeveelheid maagzuur vergroten of direct de slokdarmwand beschadigen. Koffie Sommige mensen krijgen last van maagzuur als ze koffie drinken.

 • Ook koffie blijkt de LES te kunnen ontspannen en zo zure reflux en maagzuurproblemen te kunnen veroorzaken ( 29 );
 • Sommige studies suggereren dat cafeïne de boosdoener is;
 • Maar andere studies, die de effecten onderzochten van cafeïne alleen, ontdekten dat cafeïne op zichtzelf wellicht niet verantwoordelijk is voor de refluxsymptomen;

Als dat waar is, zouden de symptomen moeten ontstaan door andere stoffen in de koffie ( 30 ,  31 ). Toch werd in andere studies geen link gevonden tussen koffie en refluxsymptomen ( 32 ). De resultaten uit onderzoek zijn dus niet sluitend, maar als je geen last krijgt van koffie dan is er geen reden om het te vermijden.

 1. Geeft koffie jou echter wel maagzuurproblemen, dan kun je het beter vermijden of de inname verminderen;
 2. Kortom: Sommige mensen krijgen last van maagzuurproblemen van koffie, ook al is het verband tussen koffie en zuurbranden niet erg duidelijk;

Als je last krijgt van koffie kun je het dus beter vermijden of de inname verminderen. 10. Koolzuurhoudende frisdranken Koolzuurhoudende frisdranken zijn ook vaak veroorzakers van zuurbranden. Onderzoek wijst uit dat deze drankjes de LES kunnen verzwakken en de zuurgraad van het maagzuur kunnen verhogen; twee risicofactoren voor zuurbranden ( 33 ,  34 ).

 • In een studie werden de slaappatronen van meer dan 15000 mensen geobserveerd;
 • Het bleek dat ongeveer 25% ‘s nachts last had van zuurbranden;
 • Bij nadere ondervraging bleek dat het voorkomen van zuurbranden ‘s nachts sterk samenhing met verscheidene factoren, waaronder het drinken van koolzuurhoudende frisdrank ( 35 );

Een ander onderzoek wees uit dat mensen die koolzuurhoudende frisdrank dronken 69% meer risico liepen op het krijgen van refluxsymptomen zoals zuurbranden ( 36 ). Kortom: Koolzuurhoudende (fris)dranken kunnen zorgen voor zuurbranden doordat ze de LES ontspannen.

Als dit soort drankjes bij jou zuurbranden veroorzaakt overweeg dan om ze te minderen of te vermijden. 11. Melk Vaak nemen mensen melk om van brandend maagzuur af te komen. Maar het drinken van volle melk kan het ook juist veroorzaken in plaats van verminderen ( 11 ).

Onderzoek wijst zelfs uit dat volle melk de maagzuurproductie kan verhogen en dat is een risicofactor voor zuurbranden ( 12 ). Uit een studie met bijna 400 mensen die last hadden van zuurbranden bleek dat ongeveer 38% last van de symptomen kreeg na het drinken van volle melk ( 12 ).

Krijg jij van melk dus juist brandend maagzuur, vermijd het dan of drink er minder van. Kortom: Er is een verband tussen volle melk en zuurbranden, wat kan komen door het vetgehalte. Als volle melk jou zuurbranden geeft, drink het dan minder of helemaal niet meer.

Voeding die verlichting kan brengen bij zuurbranden Er zijn veel voedingsmiddelen die zuurbranden kunnen verergeren, maar sommige voedingsmiddelen kunnen de symptomen juist verlichten. Hieronder vind je een paar voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen verminderen:

 • Gember: Dit is een natuurlijke remedie tegen misselijkheid en braken. Hoewel er niet veel bewijs is met betrekking tot de effecten van gember bij zuurbrand, kan het helpen de reflux te verminderen ( 37 ).
 • Bananen en meloenen: Deze vruchten bevatten van nature weinig zuur en worden vaak aanbevolen om reflux te verminderen ( 38 ).
 • Groene groenten: Van nature arm aan vet, zuur en suiker. Het gaat onder andere om sperziebonen, broccoli, spinazie en selderie ( 39 ).
 • Haver: Haver bevat een hoog vezelgehalte, wat samenhangt met minder risico op reflux. Deze vezelsoort bevat geen FODMAPs, dus hij veroorzaakt geen oprispingen of reflux ( 25 ,  40 ).
 • Volkoren granen en aardappelen: Uit onderzoek is gebleken dat het eten van volkoren granen en aardappelen samenhangt met een afname van het risico op de aandoening GERD (gastro-oesophageale refluxziekte; ofwel gewoon reflux) ( 41 ).
See also:  Wanneer Mag Baby Brood?

Conclusie Zuurbranden zijn een symptoom van het terugstromen van maagzuur naar de slokdarm. Het treft maandelijks miljoenen mensen. Veel soorten voeding kunnen zuurbranden veroorzaken door de kringspier tussen maag en slokdarm (LES) te ontspannen. Als je regelmatig last hebt van zuurbranden kun je proberen een aantal van de voedingsmiddelen in de lijst te vermijden om te zien of het uitmaakt voor je symptomen.

Welke fruit is goed voor maagzuur?

Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.

Wat kun je het beste eten bij brandend maagzuur?

Is banaan goed tegen maagzuur?

Bereiden – KRACHT VAN HET BREIN: 200 studenten in de Twickenham (Middlesex) school (Engeland) werden dit jaar door hun examens geholpen door het eten van bananen bij het ontbijt en de lunch. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit fruit vol potassium helpt bij de studie door de leerlingen alerter te maken.

 1. KATER: Een van de snelste manieren om van een kater af te geraken is een milkshake met banaan drinken, gezoet met honing;
 2. De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau;

De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.

 • MUGGENBETEN: Grijp niet direct naar de zalf tegen insectenbeten;
 • Wrijf de beet in met de binnenkant van een bananenpel;
 • Veel mensen vinden dit verbazend doeltreffend om het zwellen en de irritatie te verminderen;

ZENUWEN: Bananen bevatten veel B-vitamines die het zenuwstelsel helpen kalmeren. OVERGEWICHT EN AAN HET WERK? Studies aan het Instituut voor Psychologie in Oostenrijk hebben bewezen dat werkdruk aanleiding geeft tot slechte voedingsgewoonten zoals het eten van chocolade en chips.

Bij onderzoek van 5. 000 hospitaalpatiënten stelde men vast dat de meesten onder hoge druk werkten. De conclusie was, dat men het ongeremd eten van ongezond voedsel kan vermijden door om de twee uren iets dat rijk is aan koolhydraten te eten en daardoor het bloedsuikerniveau onder controle te houden.

MAAGZWEREN: De banaan wordt gebruikt als dieetvoedsel tegen problemen met de ingewanden. Ze is het enige rauwe voedsel dat men kan eten zonder problemen in geval van klachten in de ingewanden. TEMPERATUUR: Veel culturen zien bananen als een ¿verkoelend¿ fruit dat zowel de fysieke als de emotionele temperatuur van zwangere vrouwen verlaagt.

In Thailand bijvoorbeeld eten zwangere vrouwen bananen om zich ervan te verzekeren dat hun baby met een koele temperatuur wordt geboren. SEIZOENSGEBONDEN ONGESTELDHEID: Bananen helpen lijders aan deze ongesteldheid omdat ze de natuurlijke stemmingsverhoger tryptophaan bevatten.

ROKEN: Bananen kunnen mensen helpen om van het roken af te geraken. De B6 en B12 vitamines die ze bevatten, evenals het potassium en magnesium, helpen het lichaam bij het herstellen van het nicotinegebrek. STRESS: Potassium is een vitaal mineraal dat de hartslag normaliseert, zuurstof naar de hersenen stuurt en de waterbalans van het lichaam regelt.

 1. Wanneer we gestresseerd zijn stijgt ons metabolismeniveau en vermindert het potassiumgehalte;
 2. Dat kan worden vermeden door bananen met veel potassium te eten;
 3. BEROERTE: Volgens een onderzoek door het New England Journal of Medicine kan het regelmatig eten van bananen het risico op overlijden door een beroerte met 40% verlagen! WRATTEN: Mensen die gesteld zijn op natuurlijke alternatieven zweren dat men een wrat kan doen verdwijnen door er een stukje bananenschil op te bevestigen met een klever! Gele kant langs buiten;

Dus: een banaan is een natuurlijke remedie tegen veel aandoeningen. Vergeleken met een appel bevat ze 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor, 5x zoveel vitamine A en ijzer en 2x zoveel andere vitamines en mineralen. Ze is ook rijk aan potassium en een van de beste voedingsmiddelen.

Het is dus misschien tijd om dat welbekende gezegde te veranderen in ¿Een banaan elke dag houdt de dokter weg!” GEEF DIT DOOR AAN UW VRIENDEN !!! PS: Bananen moeten wel de reden zijn waarom apen altijd zo gelukkig lijken! Nog een tipje: als u uw schoenen snel wilt doen blinken, wrijf ze in met de binnenkant van een bananenpel en poets ze op met een droge doek.

Een verbazende vrucht!!!.

Wat moet je niet eten of drinken bij maagzuur?

Wat kan ik doen? – Mensen met brandend maagzuur mogen in principe alles eten en drinken. Wat bij de één klachten veroorzaakt, geeft bij de ander geen problemen. Het is daarom verstandig om proberen uit te zoeken van welke voedingsmiddelen je klachten krijgt. Algemene tips en voedingsadviezen om de klachten van brandend maagzuur te verminderen:

  • Zware maaltijden en vet eten veroorzaken vaak brandend maagzuur. Probeer zwaar tafelen te vermijden en eet liever licht en verspreid over de dag. Als je maag erg vol zit of als je erg vet eet, zal dat sneller tot klachten leiden. Een grote, zware maaltijd blijft veel langer in de maag. De zure maaginhoud stroomt dan makkelijker terug in de slokdarm.
  • Vezelrijk en gevarieerd eten helpt om maagklachten te voorkomen. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt je op weg.
  • Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
  • Rook niet en gebruik geen alcohol. Nicotine en alcohol verslappen het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag, waardoor zure maaginhoud makkelijker terugstroomt in de slokdarm.
  • Heb je ook last van verstopping ? Bij verstopping is de druk in de buikholte groter en daardoor stroomt maagsap makkelijker terug in de slokdarm. Je kunt verstopping voorkomen of verminderen door gezond en vezelrijk te eten, ten minste 1,5 tot 2 liter vocht te drinken en regelmatig te bewegen.
  • Het is verstandig om tenminste drie uur voordat je gaat slapen niet meer te eten. Probeer niet te laat op de avond te eten en ga na het eten niet direct na het eten liggen op bed of op de bank. Als je met een volle maag gaat liggen, kan de zure maaginhoud makkelijker terugstromen in de slokdarm.
  • Behoud een gezond gewicht. Bij mensen met overgewicht is de druk in de buik groter dan normaal. Hierdoor kan de zure maaginhoud makkelijker terugstromen in de slokdarm. Als je wilt afvallen doe dit dan geleidelijk, een diëtist kan je daarbij helpen.
  • Draag geen strakke kleding. Strakke kleding kan namelijk teveel druk op de maag geven. Hierdoor stroomt zure maaginhoud makkelijker terug in de slokdarm.
  • Buk zo min mogelijk voorover. Bij het voorover bukken stroomt de zure maaginhoud makkelijker terug de slokdarm in. Probeer als je moet bukken met rechte rug door je knieën te zakken.
  • Verhoog je hoofdeinde, door hier bijvoorbeeld blokken onder te plaatsen. Op die manier ligt je hoofd hoger dan de rest van je lichaam. De zure maaginhoud stroomt dan niet zo makkelijk terug de slokdarm in.

We ontvangen veel vragen over brandend maagzuur en het onderzoek naar de ademtest (e-nose), die mogelijk slokdarmkanker vroeg kan opsporen. De meest gestelde vragen en antwoorden hebben we op een rij gezet. Let op: Wij kunnen geen persoonlijke medische adviezen geven en hebben geen artsen in dienst. Voor persoonlijke vragen is het raadzaam om contact op te nemen met je (huis)arts. bekijk vragen en antwoorden.

Hoe krijg ik mijn maag rustig?

Munt – Heb je iets te veel gegeten en is je maag nu overstuur? Doe dan een paar blaadjes munt in een glas water. Ook kun je muntthee maken om je maag te kalmeren, wat erg goed helpt bij een opgeblazen gevoel.

Is kaas slecht voor maagzuur?

vermijd erg vet eten. Een vette maaltijd blijft langer in uw maag, waardoor het maagsap eerder in de slokdarm terugstroomt. Kies bij voorkeur magere producten, zoals mager vlees en magere vleeswaren, magere of halfvolle melkproducten, 20+/30+ kaas en halvarine.

Hoe krijg je maagzuur snel weg?

Wat kun je eten bij brandend maagzuur?

Wat kan je het beste drinken tegen maagzuur?

Deze toelichting hoort bij de rubriek ‘Ontpillen met dr. David’ in Zin magazine, mei 2016, met als onderwerp brandend maagzuur. Bekijk hier de andere onderwerpen die in Ontpillen aan bod kwamen. Welk Fruit Bij Brandend Maagzuur Verantwoording en achtergrondinformatie In Nederland heeft 1 op de 5 mensen wekelijks of vaker last van maagzuurklachten. 1 Meer dan 2 miljoen Nederlanders slikken tabletten die de aanmaak van maagzuur remmen. 2 Wat is het probleem? Maagzuur is een agressieve vloeistof die helpt bij de spijsvertering en het lichaam beschermt tegen binnenkomende bacteriën. De maag zelf is beschermd tegen het zuur door een dikke slijmlaag.

Bij zuurbranden komt het maagzuur omhoog in de slokdarm, en die heeft geen beschermende slijmlaag. De reden dat het maagzuur omhoogkomt, heeft vaak te maken met overgewicht waardoor er minder plek is voor de maag.

Een grote of vette maaltijd is dan al genoeg om het zuur omhoog te stuwen. Bij een maagzweer is de maagwand beschadigd en een wond ontstaan. Vaak wordt dit veroorzaakt door een infectie met een bacterie, de Helicobacter pylori. Deze bacterie heeft zich gespecialiseerd in het overleven in de zure maag.

Niet bij alle maagzweren is er sprake van een infectie. Ook stress, roken, en voedingsgewoonten kunnen een maagzweer veroorzaken. 3 Wat merk je ervan? Bij zuurbranden veroorzaakt het maagzuur een vervelend, brandend gevoel in de slokdarm en kan op de lange termijn ook ernstige schade aan de slokdarm geven en het risico op slokdarmkanker verhogen.

Bij een maagzweer geeft het zuur stekende pijnklachten in de maagstreek omdat het zuur de wond in de maag prikkelt. Een maagzweer kan ook vervelende complicaties tot gevolg hebben zoals een maagbloeding of een maagperforatie, waarbij er een gat in de maag ontstaat.

 1. Voortdurende irritatie kan op de lange termijn ook een hoger risico op maagkanker geven;
 2. Wat doet de dokter? De huisarts maakt bij iemand die voor het eerst met maagklachten komt geen onderscheid tussen zuurbranden en een maagzweer, omdat beiden in eerste instantie dezelfde behandeling krijgen;
See also:  Wanneer Is De Kalkoen Gaar?

Als er geen alarmsymptomen zijn, zoals het opgeven van bloed, dan krijgen alle mensen met maagklachten pillen om het zuur te remmen. De dokter kan 3 soorten pillen voorschrijven. De lichtste pillen zijn kalktabletten, die zijn ook zonder recept verkrijgbaar.

Kalk neutraliseert het zuur. De twee andere pillen remmen de aanmaak van het zuur in de maag. De lichte variant zijn de pillen in de groep H2-receptorantagonisten, die remmen een deel van de maagzuuraanmaak.

Volgens de richtlijn moeten huisartsen de lichtst mogelijke pillen voorschrijven, maar in de praktijk krijgt 95 procent de zwaarste pillen; de zogenoemde protonpompremmers. Die leggen de productie van maagzuur voor een groot deel stil en werken daarom het beste tegen klachten van zuurbranden en/of een maagzweer.

4 Als de klachten voortduren, dan zal de huisarts uitsluiten of de Helicobacter pylori-bacterie in de maag voorkomt. Dat kan met een eenvoudige adem- of ontlastingstest. Als de klachten na de eerste proefbehandeling weggaan, probeert de huisarts de pillen af te bouwen.

Meestal komen de klachten dan weer terug. Maar maagzuur is er natuurlijk niet voor niets. Als maagzuur onderdrukt wordt, verlies je de barrièrefunctie tegen de bacteriën die je tijdens het eten binnenkrijgt. Mensen die langdurig maagtabletten slikken, hebben dan ook drie keer zoveel kans op darminfecties.

 • 5,6 Ook kan de opname van verschillende voedingsmiddelen verstoord raken;
 • Er zijn onderzoeken die aantonen dat mensen die een maagzuurremmer gebruiken minder calcium opnemen en meer botbreuken hebben, al is er discussie of dat het directe gevolg is van de tabletten en het maagzuur;

7-9 Mensen die maagtabletten gebruiken hebben anderhalf keer zo vaak longontstekingen. 10 Mogelijk komt dat omdat bacteriën die niet door het maagzuur worden gedood, in de longen terechtkomen. Wat kun je zelf doen? Gelukkig zijn er zijn veel bewezen effectieve leefstijlinterventies.

 1. Veel mensen kunnen met eenvoudige aanpassingen in hun eet- en slaapgewoonten zonder pillen van hun maagklachten afkomen;
 2. 11,12 Experimenteer met uw dieet Vermijd eten dat de meeste klachten geeft;
 3. Wat dit is, kan per persoon verschillen;

Vaak gaat het om voedingsmiddelen als vet, uien, kruiden, koffie, zuur, chocola, pepermunt, citrusvruchten, vruchtensap, tomaten, tomatensaus, volvette zuivelproducten en/of alcohol. Omdat niet bij iedereen de klachten door dezelfde voedingsmiddelen worden veroorzaakt, is het vermijden van een bepaald voedingsmiddel niet bij iedereen bewezen effectief.

Experimenteer dan ook vooral zelf om te ontdekken welk voedingsmiddel in uw geval de klachten veroorzaakt. Eet kleine porties Eet kleinere porties, zo voorkom je dat je maag overvol raakt. Je kunt zonder dat je het merkt je porties verkleinen door kleinere bordjes en kleiner bestek te gebruiken.

13 Kleine slokjes kraanwater Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur. Kauwgom na de maaltijd Kauwgom zorgt voor de aanmaak van speeksel en dit kan ervoor zorgen – net als bij het drinken van kleine slokjes water – dat het maagzuur de juiste kant op stroomt en niet omhoogkomt.

Kauwgom kan bijvoorbeeld helpen bij mensen die vooral last hebben na het eten. 14 Bed op blokjes Onderneem na het eten geen inspannende activiteiten, maar ga ook niet liggen. Als je gaat liggen met een volle maag, dan stroomt het maagzuur snel terug.

Eet drie uur voor het slapen niets meer, zodat je maag niet te vol is als je naar bed gaat. Wie vooral last van maagzuur heeft bij het naar bed gaat, kan ook proberen om het hoofdeinde van het bed op houten blokjes van ongeveer 15-25 cm te zetten. Zo help je het maagzuur om de goede kant op te stromen.

Een extra kussen helpt onvoldoende, je glijdt er gedurende de nacht vanaf en het is belangrijk dat je hele bovenlichaam onder een helling ligt, zonder dat je je lichaam ‘knikt’ waardoor de druk op de buik juist toeneemt.

Of je kan bijvoorbeeld een paar handdoeken onder het hoofdeinde van het matras leggen. Geef uw maag de ruimte Overgewicht zorgt voor extra druk op de maag. Wie te zwaar is, kan al baat hebben bij een gering gewichtsverlies; soms verdwijnen de klachten al bij het verliezen van een paar kilo.

15,16 Draag ook geen kleding of riemen die te strak om de buik sluiten, want dat verhoogt de druk op de maag ook. Geen tabak en pijnstillers Stop met roken. Roken verergert het zuurbranden en draagt bij aan het ontstaan van maagzweren.

17 Ook langdurig pijnstillergebruik, zoals aspirine of ibuprofen, kan maagzweren veroorzaken. Overleg met de huisarts of de pijnstillers nog nodig zijn en of mogelijk een ander middel kan worden gebruikt. Maagzweerbacterie Bij langdurige maagklachten kan de huisarts met een eenvoudige test kijken of de maag besmet is met de Helicobacter pylori -bacterie die maagzweren veroorzaakt.

Puur op basis van de symptomen en klachten kan de huisarts niet onderscheiden of je last hebt van zuurbranden of van een maagzweer. 18 Relax, take it easy Doe dingen waar u van ontspant, luister bijvoorbeeld naar rustgevende muziek of lees een boek.

Stress zorgt voor meer zuurafgifte. 19 Hoe hou je een gezonde leefstijl vol? Afvallen, gezonder eten, meer bewegen… we weten dat dit goed voor ons is, maar het is zo moeilijk vol te houden. Herkenbaar? Bij Leyden Academy geloven we niet in dieetboeken en sportschoolabonnementen, maar in kleine aanpassingen in de omgeving die ervoor zorgen dat u onbewust gezondere en actievere keuzes maakt.

 1. Elke dag opnieuw;
 2. Zo zal je met een kleiner servies minder calorieën gebruiken, terwijl je je even voldaan voelt;
 3. Neem een hond en je komt vanzelf aan de dagelijkse lichaamsbeweging, en doet ook nog eens sociale contacten op – ook heel gezond;

Een stappenteller aan je pols of op je smartphone zal je motiveren om meer kilometers te lopen. Meer achtergronden en praktische tips zijn te vinden in het boek Oud worden in de praktijk – Laat de omgeving het werk doen van David van Bodegom en Rudi Westendorp.

20 Ten slotte. Wie langdurig maagzuurremmers gebruikt, doet er echt goed aan om eens te kijken of met aanpassingen in de leefstijl de klachten verlicht kunnen worden en of het mogelijk is om met minder zware of zelfs helemaal geen pillen de klachten op te lossen.

De huisarts kan hierbij helpen. Er staan ook goede adviezen over het stoppen met maagzuurremmers op Thuisarts. 21 Sowieso geldt: stop nooit zomaar met voorgeschreven medicatie, raadpleeg altijd eerst de huisarts! Referenties Boermeester MH, Sandick JW van, Lanschot JJB van, et al.

Gastro-oesofageale refluxziekte: pathofysiologie, diagnostiek en medicamenteuze therapie. Ned Tijdschr Geneeskd 1998;142:1306-10. Gip databank https://www. gipdatabank. nl Levenstein S. Stress and peptic ulcer: life beyond Helicobacter.

BMJ 1998;316(7130):538-41. Sigterman KE, Pinxteren B van, Bonis PA, et al. Short-term treatment with proton pump inhibitors, H2-receptor antagonists and prokinetics for gastro-oesophageal reflux disease-like symptoms and endoscopy negative reflux disease.

Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 5. Art. No. : CD002095. DOI: 10. 1002/14651858. CD002095. pub5. Bavishi C1, Dupont HL. Systematic review: the use of proton pump inhibitors and increased susceptibility to enteric infection.

Aliment Pharmacol Ther 2011;34(11-12):1269-81. doi: 10. 1111/j. 1365-2036. 2011. 04874. Epub 2011 Oct 17. Leonard J1, Marshall JK, Moayyedi P. Systematic review of the risk of enteric infection in patients taking acid suppression. Am J Gastroenterol 2007;102(9):2047-56; quiz 2057.

 • Epub 2007 May 17;
 • Khalili H, Huang ES, Jacobson BC, et al;
 • Use of proton pump inhibitors and risk of hip fracture in relation to dietary and lifestyle factors: a prospective cohort study;
 • BMJ 2012;344:e372;

Ngamruengphong S, Leontiadis GI, Radhi S, et al. Proton pump inhibitors and risk of fracture: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Am J Gastroenterol 2011l;106(7):1209-18; quiz 1219. doi: 10. 1038/ajg. 2011. 113. Epub 2011 Apr 12. Yu EW, Bauer SR, Bain PA, et al.

Proton pump inhibitors and risk of fractures: a meta-analysis of 11 international studies. Am J Med 2011; 124(6): 519-26. Lambert AA, Lam JO, Paik JJ, et al. Risk of community-acquired pneumonia with outpatient proton-pump inhibitor therapy: a systematic review and meta-analysis.

PLoS One. 2015 Jun 4;10(6):e0128004. doi: 10. 1371/journal. pone. 0128004. eCollection 2015. Kaltenbach T, Crockett S, Gerson LB. Are lifestyle measures effective in patients with gastroesophageal reflux disease? An evidence-based approach. Arch Intern Med 2006;166(9):965-71.

 • Ness-Jensen E, Hveem K, El-Serag H, et al;
 • Lifestyle Intervention in Gastroesophageal Reflux Disease;
 • Clin Gastroenterol Hepatol 2016;14(2):175-182;
 • e3;
 • doi: 10;
 • 1016/j;
 • cgh;
 • 2015;
 • 04;
 • 176;
 • Epub 2015 May 6;
 • Hollands GJ, Shemilt I, Marteau TM, et al;

Portion, package or tableware size for changing selection and consumption of food, alcohol and tobacco. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 9. Art. No. : CD011045. Moazzez R1, Bartlett D, Anggiansah A. The effect of chewing sugar-free gum on gastro-esophageal reflux.

J Dent Res 2005;84(11):1062-5. Fraser-Moodie CA, Norton B, Gornall C, et al. Weight Loss Has an Independent Beneficial Effect on Symptoms of Gastro-oesophageal Reflux in Patients Who Are Overweight. Scan J Gastroenterol 1999;34( 4):337-40.

Ness-Jensen E, Lindam A Lagergren J, et al. Weight Loss and Reduction in Gastroesophageal Reflux. A Prospective Population-Based Cohort Study: The HUNT Study. Am J Gastroenterol 2013;108:376-82. Ness-Jensen E, Hveem K, El-Serag H, et al. Lifestyle Intervention in Gastroesophageal Reflux Disease.

Clin Gastroenterol Hepatol 2016;14(2):175-182. e3. doi: 10. 1016/j. cgh. 2015. 04. 176. Epub 2015 May 6. Moayyedi P, Talley NJ, Fennerty MB, et al. Can the clinical history distinguish between organic and functional dyspepsia? JAMA 2006;295:1566-76.

Naliboff BD, Mayer MMA, Fass RMD, et al The Effect of Life Stress on Symptoms of Heartburn. Psychosomatic Med 2004;66(3):426-34. Westendorp RG, van Bodegom D. Oud worden in de praktijk. Laat de omgeving het werk doen. Atlas Contact, 2015. http://www.

Is yoghurt goed voor brandend maagzuur?

Bij de maagzuur belandt er zuur uit de maag in de slokdarm, zodat u last krijgt van een brandende tot stekende pijn achter de borst. Dit verschijnsel kan zich voordoen tijdens de zwangerschap maar verdwijnt daarna weer volledig. Enkele waardevolle tips voor wie last heeft van maagzuur: De reeds geprikkelde maag mag in geen geval nog meer geprikkeld worden.

 1. Alcohol en nicotine zijn sowieso taboe! Ideaal zijn 5-6 kleine maaltijden per dag, waarvan de laatste al vroeg genuttigd wordt;
 2. Iedereen moet voor zichzelf ontdekken door welke gerechten of dranken maagzuur het sterkst opgewekt wordt en deze dan tijdelijk niet meer nuttigen;

Dat kunnen bijv. zoete, pikante of vetrijke maaltijden zijn. Ook koffie veroorzaakt vaak maagzuur. Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien. Om reflux te voorkomen, raden wij het volgende aan:

 • Eet lichte maaltijden.
 • Draag geen te strakke kleding.
 • Ga niet slapen vlak na het eten.
 • Neem een extra hoofdkussen, ga niet volledig plat liggen om te slapen, maar zorg ervoor dat het bovenlichaam iets hoger ligt.
 • Drink geen melk op een nuchtere maag.
 • Kauw op een salieblaadje om reflux te verminderen.
 • Vermijd citrusfruit op een nuchtere maag en specerijen.
See also:  Welke Spaanse Drank Bestaat Uit Wijn Met Stukjes Fruit?

Is komkommer goed voor maagzuur?

Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken. De meeste medicijnen voor maagzuur smaken niet lekker en werken vaak ook niet effectief, geven gebruikers aan.

Door het eten van een komkommer zal de maagzuur verdwijnen op een natuurlijke en effectieve manier. Bij de aankoop van komkommer moet wel worden gekeken naar versheid. Een verse komkommer is donkergroen, niet te dik en niet droog.

Als je last hebt van maagzuur is het belangrijk dat je elke twee uur twee plakjes komkommer neemt. Dit zal helpen om de klachten te verminderen en te laten verdwijnen, geeft onderstaande website aan. Bron: thenews. com. pk.

Is Cola goed tegen maagzuur?

Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.

Welke thee helpt tegen brandend maagzuur?

Let op wat je eet – Voeding die je beter mijdt:

 • Neem geen koolzuurhoudende dranken. Hierdoor zet je buik op waardoor er meer druk komt op je maag
 • Let op met zuivel. Hierin zitten vetten, eiwitten en calcium die de aanmaak van maagzuur stimuleren. Voor sommigen werkt het even neutraliserend in de maag maar hierna nemen de klachten vaak juist toe doordat er dan weer meer maagzuur aangemaakt wordt
 • Citrusvruchten zijn natuurlijk al zuur van zichzelf. Daarnaast zorgt de vitamine C voor extra maagzuurproductie
 • Mijd vet eten: hierdoor gaat je maag langzamer werken en wordt er meer maagzuur aangemaakt
 • Koffie en theïne-houdende thee kunnen de sluitspier verder verslappen waardoor het maagzuur alleen maar sneller omhoog komt
 • Kruidig eten: Ook kruiden zoals pepers, tijm, salie, dragon en knoflook werken niet bevorderend op het maagzuur dus probeer deze te minderen.

Voeding die je juist wel kunt eten:

 • Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert
 • Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten
 • Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd
 • Groente en fruit kun je ook goed eten bij maagzuurklachten. Bananen werken bijvoorbeeld maagzuurremmend

Wat helpt tegen maagzuur huismiddel?

Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur – Maar stel dat je even geen Rennie’s bij de hand hebt en maagzuur speelt op, hoe kun je deze klachten dan verlichten? Hier een aantal huismiddelen op een rijtje die bijna iedereen wel in huis heeft en die verlichting kunnen bieden bij brandend maagzuur:

 1. Een lepel rauwe haver(mout) vlokken:  het liefst los, zonder water erbij. Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting.
 2. Speeksel heeft een verlichtende werking:  dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen.
 3. Een glas (warme) magere melk:  calcium heeft een verlichtende werking. Vet kan juist voor maagzuur problemen zorgen, dus daarom magere melk in plaats van (half)volle melk.

Wat is verzachtend voor de maag?

Voeding voor de maag – Hieronder een aantal voedingsmiddelen die de spijsvertering ondersteunen en verzachtend werken voor de maag.

 • dranken: kruidenthee: venkel, kamille, zoethout, rooibos, sterrenmix. Water met 2 eetlepels appelazijn (voor het eten).
 • gefermenteerd voedsel: kefir, biologische volle yoghurt, zuurkool, zuurdesembrood
 • enzymrijk: papaja, ananas
 • groenten: venkel, asperges, artisjokken, witlof, andijvie
 • granen: quinoa, havermout, boekweit, amarant, basmatirijst
 • kruiden en specerijen: gember, kurkuma, kardemom, kaneel, anijs, karwij, fenegriek

Welke thee helpt tegen brandend maagzuur?

Let op wat je eet – Voeding die je beter mijdt:

 • Neem geen koolzuurhoudende dranken. Hierdoor zet je buik op waardoor er meer druk komt op je maag
 • Let op met zuivel. Hierin zitten vetten, eiwitten en calcium die de aanmaak van maagzuur stimuleren. Voor sommigen werkt het even neutraliserend in de maag maar hierna nemen de klachten vaak juist toe doordat er dan weer meer maagzuur aangemaakt wordt
 • Citrusvruchten zijn natuurlijk al zuur van zichzelf. Daarnaast zorgt de vitamine C voor extra maagzuurproductie
 • Mijd vet eten: hierdoor gaat je maag langzamer werken en wordt er meer maagzuur aangemaakt
 • Koffie en theïne-houdende thee kunnen de sluitspier verder verslappen waardoor het maagzuur alleen maar sneller omhoog komt
 • Kruidig eten: Ook kruiden zoals pepers, tijm, salie, dragon en knoflook werken niet bevorderend op het maagzuur dus probeer deze te minderen.

Voeding die je juist wel kunt eten:

 • Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert
 • Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten
 • Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd
 • Groente en fruit kun je ook goed eten bij maagzuurklachten. Bananen werken bijvoorbeeld maagzuurremmend

Is Cola goed tegen maagzuur?

Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.

Is gember goed voor maagzuur?

Gember is één van de meest gezonde specerijen ter wereld. Het wordt niet alleen als smaakmaker gebruikt in vele maaltijden en als ingrediënt voor thee, maar staat ook bekend om zijn positieve effect op je lichaam. Een smaakmaker die je dus maar beter standaard in huis kunt hebben… Niet voor niets dat gember al jarenlang wordt voorgeschreven in de Chinese en Indiase geneeskunde.

 • Naast het feit dat gember gewoon heel lekker is, heeft het ook nog eens een heel positief effect op je lichaam;
 • Zo verdrijft dit geneeskrachtige wondermiddel misselijkheid, werkt het verwarmend en helpt het tegen een opgeblazen gevoel;

Het kan zelfs wonderen doen bij menstruatiepijn en migraine. En we hebben nog meer goed nieuws: je hoeft geen mega dosis gember te eten om de heilzame eigenschappen van gember te ervaren. Experts adviseren om ongeveer 2 gram gember per dag te consumeren: dit staat ongeveer gelijk aan 1 eetlepel versgeraspte gember of 3/4 theelepel gemberpoeder.

 1. Voor de zekerheid zet WMF de voordelen van dit wondermiddel nog even op een rij: 1;
 2. BRON VAN ANTIOXIDANTEN Wist je dat gember bomvol antioxidanten zit? Deze beschermen je lichaam tegen verschillende ziektes en zijn goed voor je huid;

Zo is de gemberwortel rijk aan zogenaamde shogaolen en gingerolen die ervoor zorgen dat chemische toxische stoffen afgebroken worden, en zich niet opstapelen in het lichaam. Shogaolen werken vooral pijnstillend en ontstekingsremmend en gingerolen stimuleren de leverfunctie.

Deze beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress en de gevolgen hiervan. NATUURLIJKE ONTSTEKINGSREMMER Meerdere studies wijzen uit dat gember een goede ontstekingsremmer is en een antibacteriële eigenschap heeft.

Daarom biedt gember uitkomst als je last hebt van keelpijn, blaasontsteking of andere kwaaltjes. Reden te meer om altijd een beetje verse gember of standaard een potje gemberpoeder in huis te hebben. STIMULANS VOOR DE SPIJSVERTERING Heb je last van een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur? Een kleine hoeveelheid gember kan al snel verlichting geven.

Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, kan het drinken van een beetje gemberthee helpen bij maag- en darmklachten. Doordat gember de alvleesklier stimuleert, bevordert gember de spijsvertering, wat resulteert in een snellere opname van diverse voedingsstoffen.

Daarnaast verhoogt gember de maagcontracties (samentrekking) waardoor de maaginhoud sneller naar de darmen vloeit. Hierdoor verdwijnt je opgeblazen gevoel sneller af en kan het als natuurlijk middel werken tegen brandend maagzuur. Een absolute aanrader dus om na het eten een kopje gemberthee te drinken.

UITSTEKEND MIDDEL TEGEN DUIZELIGHEID, WAGENZIEKTE EN MISSELIJKHEID Gember is een geweldig (en bewezen) middel tegen wagenziekte, duizeligheid en misselijkheid. In gember zit het stofje gingerol en dat werkt maagversterkend, beschermt het maagslijmvlies en normaliseert de darmbeweging bij braakneigingen.

Dus heb je last van wagenziekte? Neem dan voordat je gaat rijden een kopje gemberthee, wellicht doet het zijn werk. Gember werkt ook tegen ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap. Dus ben je zwanger en heb je veel last van ochtendmisselijkheid? Ook dan is gember zeker het proberen waard.

 • BOOSTER VOOR JE IMMUUNSYSTEEM  In de herfst zeker geen overbodige luxe: De vitamine C in gember, in combinatie met andere stoffen, geven het immuunsysteem een enorme boost;
 • Hierdoor krijgen ziektes, infecties en andere kwalen bijna geen kans;

Bovendien zit gember vol met immuun-stimulerende antioxidanten en fungeert het als een natuurlijke pijnstiller. De wortel bevat sesquiterpenen; chemicaliën die het rhinovirus (de meest voorkomende oorzaak van verkoudheid) bestrijden. Daarnaast kan gember ook een plotselinge toeneming van het bloedvolume in de bloedvaten (congestie) tegengaan en griepproblemen verminderen, volgens onderzoekers van de Cardiff University.

 • NATUURLIJKE DETOX Gember zorgt voor een natuurlijke detox;
 • Het stimuleert de bloedsomloop en wekt een gezonde transpiratie op;
 • Op die manier verlaten afvalstoffen je lichaam;
 • GEHEUGENSTEUNTJE Start iedere dag met een kop verse gemberthee, want uit onderzoek blijkt dat gember een positief effect heeft op de concentratie en het denkvermogen;

Vroeger werd het ook al gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties. Het is dan ook goed om het geheugen te verbeteren. Preventief, maar ook als je al last hebt vergeetachtigheid. WONDERMIDDEL TEGEN HOOFDPIJN EN MIGRAINE Goed nieuws voor iedereen die regelmatig kampt met hoofdpijn of migraine: gember is misschien de oplossing.

Onderzoek wijst uit dat het nemen van gemberpoeder net zo effectief is bij het behandelen van migraine als sumatriptan (tabletten die de pijn verlichten bij een migraineaanval). Gember remt namelijk de prostaglandinesynthese, waardoor de bloedvaten niet verwijden.

Dit laatste creëert druk, wat weer hoofdpijn of migraine veroorzaakt. GEMBER ALS SMAAKMAKER Gember is een pittige, maar betoverende smaakmaker, die veel wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Denk aan koeken en cakes, maar ook in Oosterse recepten wordt er veel mee gewerkt.

En niet te vergeten: verse gember is ook een veel gebruikte variant op de verse muntthee. Met een beetje honing en citroen een superlekkere warme drank met dit herfstige weer. Kortom: Geef jouw eten extra smaak met wat versgeraspte gember of gemberpoeder.

Niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond! WMF GEMBERRASP Het raspen van gember wordt nog wel eens als lastig ervaren. Met de gemberrasp van WMF is dat verleden tijd. Met deze handige keukenhulp rasp je de gember voortaan heel eenvoudig. Door de scherpe kartels rasp je de gember heel easy en de gember wordt opgevangen in het bakje, waardoor je niks meer verspilt of knoeit.