Welk Fruit Is Goed Voor De Stoelgang?

Welk Fruit Is Goed Voor De Stoelgang
Hier een aantal soorten fruit die goed zijn voor je darmen, en je dus het beste kunt eten bij obstipatie:

 • Appels.
 • Bosbessen.
 • Banaan – deze staan bekend als een verstoppend middel, maar volgens het Voedingscentrum is daar geen bewijs voor.
 • Bramen.
 • Frambozen.
 • Blauwe druiven.
 • Peer.

Meer items.

Wat kun je eten om je stoelgang te bevorderen?

Wat is het beste natuurlijke laxeermiddel?

Natuurlijke remedie tegen constipatie 5: buikmassage – Om je stoelgang te stimuleren kun je zelf je onderbuik masseren. Daarvoor kun je zitten of gaan liggen. Masseer door je vingers zacht in ronde bewegingen over je buik te drukken. Begin bij je appendix (onderaan rechts), klim op naar je ribben en ga door naar andere kant van je buik.

Waar blijft ontlasting als je niet kunt poepen?

Wat is het? – Ieder mens heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Sommige mensen gaan drie keer per dag naar het toilet om te poepen en anderen maar drie keer per week. Dat is allemaal normaal. We spreken van verstopping wanneer het poepen moeilijk gaat en iemand minder dan drie keer per week moet poepen.

Is appel goed voor de stoelgang?

Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. – Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.

 • Doordat vezels vocht vasthouden, wordt de ontlasting steviger en dikker;
 • Eet bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, aardappelen en fruit;
 • Doordat je door diarree veel vocht en zout verliest, kan uitdroging ontstaan;
See also:  Hoe Smaakt Bedorven Vlees?

Het is daarom goed om iedere twee uur iets te eten en te drinken. Zorg dat je voldoende drinkt (meer dan 1,5 liter per dag) en blijf daarnaast zo normaal en gevarieerd mogelijk eten. Ga voor meer voedingstips naar ons artikel over Voedingstips bij diarree.

Wat is de beste laxeermiddel?

Soorten – Afhankelijk van hun werking in de darmen zijn laxeermiddelen in verschillende groepen in te delen.

 • Zwelmiddelen of volumevergroters zoals lijnzaad, weegbreezaad en methylcellulose trekken water aan en vormen slijmoplossingen, zodat de ontlasting zacht blijft. Tevens geven ze de ontlasting meer volume, waardoor de spierwerking van de darm wordt gestimuleerd. Volumevergroters hebben een natuurlijke werking die gelijk is aan de werking van vezels in het voedsel. Ze zijn daarom de beste en veiligste keus voor langdurige behandeling van obstipatie.

  Om blokkering van de darm te voorkomen moet je bij het gebruik van deze middelen altijd voldoende vocht drinken. Dit is zeker nodig bij slikproblemen. Meestal worden deze middelen gegeven in de vorm van korrels of poeders.

  Het kan enkele dagen duren voordat ze effect hebben. Ze worden hoofdzakelijk gebruikt bij de bestrijding van chronische obstipatie, bij obstipatie na een bevalling of na een operatie.

 • Andere middelen bevorderen het glijden van het voedsel of maken de darminhoud weker. Paraffineolie is het bekendst, maar die gebruik je beter niet. De olie belemmert de opname van bepaalde vitamines en kan bij slordige inname, zeker bij slikstoornissen, in de longen terechtkomen. Lactulose en lactilol kunnen bij ouderen en bij langdurig gebruik uitdroging en een verstoring van de chemische samenstelling van het bloed veroorzaken.
 • Darmprikkelende laxeermiddelen werken rechtsreeks in op het darmslijmvlies. Het gebruik hiervan moet beperkt blijven tot een korte tijd. Tot deze groep behoren voornamelijk synthetische producten zoals bisacodyl.
 • Laxeermiddelen op basis van natrium, kalium of magnesium zijn beter bekend als zuiveringszouten. Ze worden gebruikt als de darm snel moet worden geledigd. Deze ‘purgeerzouten’ raden we af voor zelfzorg.
 • Contactlaxantia stimuleren de werking van de spieren van de darmwand, waardoor de beweeglijkheid van de darmen toeneemt. Meestal worden ze gebruikt wanneer andere middelen falen terwijl een vlotte lediging van de darm nodig is. Regelmatig gebruik van deze middelen is af te raden, omdat het lichaam eraan verslaafd kan raken. Bijwerkingen zijn diarree en buikkrampen. Fenolftaleïne kan huiduitslag geven en veroorzaakt een roze verkleuring van de urine.

Hoe stimuleer je om te poepen?

Is banaan slecht voor de stoelgang?

Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.