Welk Fruit Is Goed Voor Diabetes 2?

Welk Fruit Is Goed Voor Diabetes 2
Voedingsvezels – Vezels zijn terug te vinden in plantaardige producten. Onbewerkte plantaardige producten welteverstaan. Denk aan groenten, noten, peulvruchten. En fruit. Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten. Ze zorgen onder andere voor een gezonde darmflora, gevoel van verzadiging en remmen een hoge bloedsuiker  af.

Krijg je echter als suikerpatiënt wél te maken met een hoge bloedsuiker, dan maakt je lichaam (veel) insuline aan. En voor dat hormoon zijn je cellen ongevoelig bij diabetes type 2 , waardoor de suikers niet goed verwerkt worden.

Hierdoor loop je het risico een  hyperglycemie  te krijgen. Door veel vezels (en relatief suiker= & koolhydraatarm ) te eten kun je dat risico de kop indrukken. Je bent bezig met voorkoming of genezing van de ziekte.

  • Hoe meer vezels je op een dag binnenkrijgt, hoe beter.

Diverse fruitsoorten zijn relatief suikerarm en vezelrijk. Denk aan bramen, frambozen en avocado’s. Die kun je dus het beste eten bij diabetes type 2, omdat ze weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Onderstaande fruitsoorten representeren het tegenovergestelde van ‘gezond fruit bij suikerziekte’. Het fruit uit de lijst is precies het fruit dat je zoveel mogelijk (lees: koste wat kost) wilt vermijden. Ik kan je niets verbieden. Toch bestaat onderstaand lijstje volledig uit ‘ verboden fruit voor diabetici’. Je maakt uiteraard zelf de keuze welke producten je in je boodschappenkarretje zet.

Welk fruit mag je eten met diabetes?

Deze fruitsoorten zijn top – Stel nou dat je wilt letten op de koolhydraten en tóch fruit wilt eten? Grijp dan naar de ‘berries’, zoals ze in het Engels zeggen. Aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en zwarte bessen dus. Deze fruitsoorten bevatten veel gunstige voedingsstoffen, maar relatief weinig koolhydraten.

See also:  Welk Brood Is Het Beste?

Het zijn helaas wel vrij prijzige soorten. Een goede oplossing is om ze uit de diepvries te halen. Ook citrusfruit, zoals mandarijnen, sinaasappels en grapefruits, bevat in verhouding niet zoveel vruchtensuiker.

Minder geschikt voor mensen die het koolhydraatbeperkte dieet volgen, zijn fruitsoorten als banaan, druiven en mango. Deze bevatten in verhouding vrij veel suiker. Maar ook de  portie maakt uit. Ben je dol op aardbeien en eet je er zo een pond van op? Ook al bevatten ze niet veel koolhydraten, met een pond ervan krijg je toch behoorlijk wat suikers binnen.