De helft minder – De gemiddelde Nederlandse voeding bevat gemiddeld 4. 000 milligram kalium per dag. Bij een slechte nierwerking moet dat gehalte naar beneden. Afhankelijk van het kaliumgehalte in het bloed, bevat het kaliumbeperkte dieet tot 2. 000-3. 000 milligram kalium per dag.
Een diëtist begeleidt dit. Er is niets verboden. Een banaan , met aardig wat kalium (550 milligram/stuk) kan best, als er verder op de dag maar producten met wat minder kalium gebruikt worden zodat de totale hoeveelheid niet boven de bovengrens uitkomt.
Een diëtist leert je keuzes maken, variëren en houdt de rest van de voeding in de gaten zodat je geen tekorten krijgt. Onderstaande tabel geeft een indruk van kaliumgehaltes in verschillende fruitsoorten en kan een handig hulpmiddel zijn bij het variëren.
Fruitsoort* | Hoeveelheid kalium (in milligram) |
Abrikoos | 85 |
Appel (zonder schil) | 150 |
Banaan | 550 |
Bramen (100 gram) | 185 |
Kersen (100 gram) | 250 |
Kiwi | 245 |
Mandarijn | 75 |
Meloen (honing- of suiker-, 100 gram) | 550 |
Peer | 200 |
Pruim | 100 |
Sinaasappel | 200 |
* Waar het gewicht niet genoemd wordt, is uitgegaan van één stuk fruit (bron: NEVO-tabel).
Wat mag je niet eten bij nierproblemen?
Welk voedsel is goed voor je nieren?
Dieet voor gezonde nieren – Tips wat betreft voeding voor gezonde nieren , zijn onder meer:
- Eet veel fruit, groenten, peulvruchten en volkoren brood en rijst.
- Beperk je vleesinname en eet bij voorkeur mager vlees zoals kip, en vis.
- Kijk naar het voedseletiket en probeer voedsel te kiezen met een laag suikerpercentage en weinig zout en verzadigde vetten.
- Beperk fastfoodmaaltijden en kant-en-klare maaltijden.
Rode paprika / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay.
Welke drank is goed voor je nieren?
Vochtbehoefte – Mensen met ADPKD (cystenieren) plassen doorgaans meer dan gebruikelijk. Om uitdroging te voorkomen, moeten zij dus meer drinken. Er zijn bovendien aanwijzingen dat meer drinken de groei van cysten remt. Advies bij cystenieren is 3 tot 4 liter vocht per dag te drinken; zodat u ongeveer 3 liter per dag plast. Gebruik bij voorkeur:
- dranken zonder cafeine zoals zuivel (2 tot 4 glazen per dag, afhankelijk van leeftijd en geslacht)
- energiearme dranken om het ontstaan van overgewicht te voorkomen
- dranken zonder oxalaat vanwege het risico op nierstenen. Drink dus geen sap, gemaakt van rabarber, bieten en spinazie
- dranken zonder toegevoegd fosfaat vanwege preventie van hart- en vaatziekten, zeker als er al sprake is van een verminderde werking van de nieren
Vruchtensap is kaliumrijk en heeft daardoor een gunstig effect op de bloeddruk. Bovendien bevordert kalium de uitscheiding van citraat, waardoor het risico op niersteenvorming afneemt. Maar een te ruim gebruik van vruchtensap kan overgewicht en het slijten van het tandglazuur tot gevolg hebben.
Hoe kan ik mijn nieren zuiveren?
Het bloed stroomt onafgebroken, 24u op 24u, door de nieren. Ze bestaan elk uit ongeveer 1 miljoen filtertjes, die het bloed continu zuiveren. Met zuiveren van het bloed wordt bedoeld dat afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam worden verwijderd. De nieren doen dit door urine te produceren.
Is kaas goed voor de nieren?
Plantaardige eiwitten voor je nieren – Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren. Opvallend genoeg lijken onze nieren beter te reageren op plantaardige eiwitten.
Hoe de nieren versterken?
Is koffie drinken slecht voor de nieren?
Ook al wordt koffie vaak in een negatief daglicht gezet, er zitten ook zeker voordelen aan het drinken van een paar bakjes. Zo heeft cafeïne een positief effect op je nieren, waardoor dagelijkse koffieconsumptie volgens nieuwe onderzoek gekoppeld kan worden aan een lager risico op een chronische nierziekte.
Welke vitaminen slecht voor nieren?
Vitamine D herstelt schade aan nierfilters – Door Merel Dercksen Dr. Tom Nijenhuis Uit onderzoek in het Radboudumc in Nijmegen blijkt dat een ernstig tekort aan vitamine D de nierfilters beschadigt, waardoor de nieren eiwitten gaan lekken. Dit onderzoek is uitgevoerd bij knaagdieren, maar het zou ook gevolgen kunnen hebben voor mensen.
Bijvoorbeeld dat mensen met bestaande nierschade in een eerder stadium actief vitamine D krijgen om verergering van de schade te vertragen. Uiteraard moet dan eerst nog wel worden onderzocht of dit bij nierpatiënten wel net zo werkt als bij muizen.
Het wordt steeds duidelijker dat vitamine D een belangrijke rol speelt in verschillende processen waar de nieren bij betrokken zijn. Wetenschappers in het Radboudumc doen onderzoek naar de rol van vitamine D bij het ontstaan van, en het beschermen tegen, schade aan de nierfilters.
Wanneer er schade ontstaat in deze filters, de glomeruli, kunnen er eiwitten in de urine gaan lekken (proteïnurie). Op den duur gaat hierdoor de nierfunctie ook achteruit. Verschillende vormen van vitamine D, nierbuisjes en nierfilters Vitamine D kent verschillende vormen, die een net verschillende chemische samenstelling hebben.
Normaal gesproken zet het lichaam inactief vitamine D om in de actieve vorm, calcitriol. Maar omdat dit in de nieren gebeurt, zijn patiënten met een slechte nierfunctie niet goed meer in staat om actief vitamine D te vormen. Deze omzetting vindt niet in de glomeruli plaats, maar in een ander deel van de nieren, in de cellen van de nierbuisjes.
- Bij patiënten met een slechte nierfunctie zijn de nier buisjes dus niet meer voldoende in staat om vitamine D om te zetten in de actieve vorm;
- Deze patiënten kunnen behandeld worden met een voor hen geschikte vorm van actief vitamine D;
Deze behandeling is vooral gericht op het zo veel mogelijk normaliseren van de verstoorde calcium-fosfaathuishouding. Maar daarnaast is er ook een klein aantal studies dat een verband laat zien tussen een verlaagde hoeveelheid vitamine D in het bloed, en het verlies van eiwit in de urine, dat zijn oorsprong vindt in de glomeruli, de nier filters.
Over de vraag of het zinvol is om mensen met eiwitverlies ook te behandelen met vitamine D, is men het nog niet eens. Nierschade en eiwitverlies door tekort aan vitamine D In een recente studie, waarover ze kort geleden gepubliceerd hebben in The American Journal of Pathology, hebben onderzoekers van het Radboudumc ratten en muizen bestudeerd die bij aanvang van de studie weinig tot geen actief vitamine D3 in hun bloed hadden.
Bij de muizen kwam dat door een genetische mutatie, bij de ratten door een combinatie van supplementen en vitamine D-arme voeding. Bij beide diersoorten zagen de onderzoekers schade aan de glomeruli en eiwitverlies in de urine. De vraag is nu, of dit bij mensen ook geldt, zeker nu je steeds vaker hoort dat mensen een tekort aan vitamine D hebben.
- Dat tekort is alleen lang niet zo ernstig als het tekort dat deze proefdieren hadden en leidt niet zomaar tot nierschade;
- Dr;
- Tom Nijenhuis, nefroloog en een van de auteurs van deze studie zegt daarover: ‘Het is bijvoorbeeld niet zo dat wij in de winter, als de vitamine D-waarden gemiddeld lager zijn doordat mensen minder aan de zon worden blootgesteld, meer patiënten met proteïnurie op ons spreekuur krijgen;
Mensen met een (mild) vitamine D-tekort hoeven dan ook echt niet bang te zijn dat dit leidt tot nierschade. ‘ Afname eiwitverlies en herstel schade In het volgende deel van de studie gaven de onderzoekers hun proefdieren verschillende doses van ofwel actief vitamine D3, of van vitamine D2.
Na een paar weken bleek dat het eiwitverlies daardoor weer afnam. Ook de schade aan de verschillende niercellen die was begonnen te ontstaan, herstelde hierdoor grotendeels. Hetzelfde beschermend effect van vitamine D lieten de onderzoekers in een eerdere publicatie al zien in een muismodel voor glomerulaire schade.
In vervolgexperimenten laten de onderzoekers vervolgens zien dat vitamine D een direct positief effect heeft op de schade aan de nierfilters. Het is niet het gevolg van de wisselwerking met calcium, bijschildklierhormoon of FGF-23, een samenspel dat ook effect heeft op de nieren.
Niet meteen alle nierpatiënten behandelen Een ernstig tekort aan actief vitamine D leidt bij knaagdieren dus tot nierschade die gepaard gaat met eiwitverlies. Het toedienen van vitamine D herstelt deze schade grotendeels.
Dat zou kunnen betekenen dat een mild vitamine D-tekort bij mensen weliswaar niet tot nierschade leidt, maar mensen met bestaande nierschade mogelijk wel meer baat hebben bij extra vitamine D dan we nu weten. Nijenhuis: ‘Deze bevindingen betekenen misschien dat bij patiënten met al aanwezige nierschade, die daardoor ook een probleem met de activatie van vitamine D hebben, eerder starten met suppletie met actief vitamine D de verdere beschadiging van het nierfilter kan vertragen. Uiteraard moet dit alles bij de mens bevestigd worden voordat we alle patiënten met een verminderde nierfunctie of proteïnurie standaard met vitamine D gaan behandelen’ Gepubliceerd: maandag 29-02-2016 Bron: American Journal of Pathology | Reacties (9) Lees meer over dit onderwerp: Jonge onderzoekers op het NN-Live! 2015 podium ‘Ook na niertransplantatie meer sturen op voorkoming hart- en vaatproblemen’ NN-TV: Het NIGRAM Consortium in Groningen.
Hoe nieren ontlasten?
Welke thee is het beste voor de nieren?
Rooibos is zeker goed voor de nieren, het is bijvoorbeeld van nature een diureticum. Rooibos helpt de “afgifte van water door de nieren te bevorderen, waardoor een verhoogde productie van urine ontstaat”. Het zorgt er dus voor dat je wat vaker moet plassen, doordat je nieren iets meer actief zijn dan normaal en iets beter werken in het verwijderen van afval- en gifstoffen uit het lichaam via je urine.
- Meer weten over rooibosthee & gezondheid?
Voldoende vochtinname is sowieso overigens belangrijk om een goede spijsvertering en meerdere lichaamsfuncties op gang te houden. Het is echter ook belangrijk, doordat meer vocht het lichaam verlaat, op te passen voor uitdroging. Het beste is om rooibos in de ochtend te drinken, op een lege maag. Naast dat rooibos goed is voor de nieren, helpt rooibos ook tegen nierstenen. Er bestaan meerdere oorzaken van nierstenen.
Nierstenen kunnen ontstaan door een tekort aan citraat, vochtgebrek, verstoorde zuurgraad, urineweginfecties, erfelijkheid en de inname van veel oxaalzuren. De inname van oxaalzuren kunnen de kans op nierstenen vergroten.
Oxaalzuren komen voor in verschillende planten, zoals rabarber en klaverzuring, cacao, chocolade, de meeste noten, bessen, bonen, bieten, peterselie, spinazie en postelein. Sommige nierstenen bestaan overigens voor het grootste gedeelte uit oxalaten. Een van de belangrijkste dingen in dit geval wat rooibos uniek maakt ten opzichte van andere thee is dat het geen oxaalzuur bevat.
Normaliter worden mensen met een verhoogde kans op nierstenen afgeraden thee te drinken. Thee bevat namelijk oxaalzuur wat kristallisatie stimuleert, wat er voor zorgt dat calcium in de nieren bezinken. Het ontbreken van het zuur stimuleert gezondere nieren en helpt tegen nierstenen.
Rooibos is daarom 100% veilig te drinken wanneer je een verhoogde kans op nierstenen hebt.
Hoe merk je slechte nierfunctie?
Uitslag nierfunctietest aanvragen – Uw apotheek krijgt de uitslag van de nierfunctietest niet altijd door vanuit het ziekenhuis. De apotheker kan de uitslag van de test van uw nierfunctie opvragen bij de huisarts of het ziekenhuis waar deze gemeten is.
- Is uw nierfunctie pas gemeten? Geef de uitslag door aan uw apotheek. Met deze gegevens controleert uw apotheker of u de medicijnen veilig kunt gebruiken.
- Geef uw apotheker toestemming om gegevens over uw medicijnen op te vragen bij artsen en andere zorgverleners. Zo kan uw apotheker u goed advies geven over veilig gebruik van medicijnen.
- Moet u naar het ziekenhuis? Vraag uw apotheker om een gratis overzicht van uw medicijnen. Als uw nierfunctie bekend is bij de apotheek, staat deze ook op dit overzicht. Dit voorkomt onduidelijkheden en fouten.
- Haal uw medicijnen altijd bij dezelfde apotheek. Zo houdt uw apotheek een goed overzicht van de medicijnen die u gebruikt.
- Koop medicijnen zonder recept ook bij de apotheek. De apotheker controleert dan meteen of u ze veilig kunt gebruiken bij uw nierfunctie. Sommige pijnstillers, zoals ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve) en diclofenac (Voltaren), kunnen namelijk onveilig zijn als uw nieren niet goed werken. Koopt u ze toch bij de drogist? Geef dit dan door aan uw apotheek.
- Een hoge leeftijd. Bij het ouder worden gaan de nieren steeds minder goed werken.
- Diabetes kan ervoor zorgen dat uw nieren achteruit gaan.
- Een hoge bloeddruk is schadelijk voor uw nieren.
- Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat uw nieren minder goed werken.
- Bij mensen met diabetes of een hoge bloeddruk moet de arts 1 keer per jaar de nierfunctie testen.
- Bij mensen met een verminderde nierfunctie die bepaalde medicijnen gebruiken, moet de arts vaker testen.
- Bij mensen vanaf middelbare leeftijd wordt de nierfunctie soms gemeten tijdens normale bloedcontroles of als ze nieuwe medicijnen krijgen voorgeschreven.
- Leef gezond: stop met roken, eet gezond en gevarieerd, zorg voor genoeg rust en ontspanning, voorkom overgewicht en beweeg voldoende.
- Heeft u diabetes of een hoge bloeddruk? Houd dit dan goed onder controle door uw medicijnen op de juiste manier te gebruiken. Heeft u hier vragen over? U kunt altijd advies vragen bij uw apotheker.
Laatst bijgewerkt op 16-05-2022.
Is rode wijn slecht voor de nieren?
Als je alcohol drinkt gaan je nieren harder werken. Je moet vaker en meer plassen en verliest dus meer vocht dan normaal. Zo loop je meer kans op uitdroging. Als je veel alcohol drinkt en je lever raakt overbelast, dan kan je lever de giftige stoffen die in alcohol zitten niet goed afbreken.
Is gember goed voor de nieren?
Is gember goed voor creatinine? – Creatinine is een afvalproduct dat in de spieren wordt geproduceerd door de afbraak van een chemische verbinding die bekend staat als creatine (een energieproducerende molecule voor de spieren). De nieren zijn verantwoordelijk voor het uitscheiden van de opgebouwde creatinine in het bloed.
Daarom wijzen hogere creatininespiegels op nieraandoeningen. Een deel van de totale hoeveelheid creatine in het lichaam wordt elke dag omgezet in creatinine en via de bloedbaan naar de nieren gezonden. De nieren filteren de creatinine uiteindelijk uit en scheiden het uit via de urine.
Gember bevat ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die zouden kunnen helpen bij het beschermen van de nieren en ook bij het verlagen van het hoge creatininegehalte in het bloed. Natuurlijk was dit een experimentele studie bij muizen en kunnen we dit niet direct extrapoleren naar de mens.
Is citroen goed voor de nieren?
Last van nierstenen? Misschien wordt het eens tijd om wat vaker citroensap te drinken. Dit beweert Dr. Roger L. Sur, directeur van een niersteencentrum in de Verenigde Staten. In citroenen zitten veel citraten; meer dan in andere citrusvruchten. Uit een recent onderzoek blijkt dat citraten helpen om de vorming van een niersteen tegen te gaan. Limonadetherapie – het drinken van twee liter water per dag met citroensap – helpt tegen nierstenen.
De vorming van nierstenen nam af van 1 tot 0,13 stenen per patiënt. Niet zo’n fan van citroensap? Gelukkig zijn er meer manieren om nierstenen tegen te gaan, zoals het drinken van voldoende vloeistoffen en minder zout eten.
Een niersteen is een kristal dat zich vormt in de urinewegen. De meestvoorkomende niersteen is een calciumsteen. Deze steen ontstaat door het nuttigen van teveel zout. Andere stoffen waaruit nierstenen kunnen bestaan is struviet, calciumfosfaat, urinezuur en cystine.
“Wie eenmaal een niersteen heeft gekregen, heeft vijftig procent kans dat hij of zij binnen vijf tot tien jaar weer een niersteen krijgt”, beweert Sur. “Wij kunnen in 97 procent van de gevallen de oorzaak van een niersteen achterhalen.
Ons doel is om de terugkomkans van vijftig procent te reduceren naar nul procent.
Is bier drinken goed voor de nieren?
In de urine bevinden zich verschillende afvalstoffen die ontstaan in de stofwisseling. Soms kan er spontaan een neerslag ontstaan van slecht oplosbare zouten. Dit leidt tot kristalvorming, ook wel nierstenen genoemd. De meest voorkomende nierstenen zijn calciumhoudende nierstenen.
- Deze bestaan grotendeels uit oxalaat;
- Maar ook infectiestenen, urinezuurstenen (jicht gerelateerd) en cystinestenen komen voor;
- Nierstenen ontstaan wanneer er teveel calcium, oxalaat of urinezuur in de urine uitgescheiden wordt;
Er zijn verschillende risicofactoren voor het ontstaan van nierstenen. Ten eerste kan het erfelijk bepaald zijn. Ook chronische urineweginfecties kunnen het risico op niersteenvorming verhogen. Tot slot kunnen eetgewoonten het risico op nierstenen verhogen:
- Te weinig drinken verhoogt de concentratie van de urine en hiermee het risico op kristalvorming.
- Een hoge inname van oxalaat verhoogt het risico op nierstenen. Voedingsmiddelen die veel oxalaat bevatten zijn spinazie en rabarber. Cacao, groene bladgroenten, cola. Thee en noten bevatten ook oxalaat.
- Een lage inname van calcium. Calcium bindt oxalaat in de darmen, waardoor minder oxalaat uitgescheiden wordt in de urine en zo het risico op kristalvorming lager is.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van alcohol op niersteenvorming. Bij alcoholconsumptie tot 2 glazen per dag is het risico op nierstenen bij mannen tussen de 20 en 40% verlaagd, ten opzichte van personen die niet drinken. Bij sommige studies wordt alleen een effect van bier gevonden, andere vonden ook een beschermend effect van wijn.
- Bij vrouwen werd enkel een beschermend effect gevonden voor wijn;
- Dit verschil in geslacht kan ook verklaard worden door de verschillende drinkgewoontes van mannen en vrouwen;
- Door bepaalde drankvoorkeuren per geslacht wordt het moeilijker om een significant effect te vinden;
Een mogelijke verklaring voor het beschermende effect van matige alcoholconsumptie op het ontstaan van nierstenen, is het vochtafdrijvende effect van alcohol. Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt.
Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop. Hop bevat de stoffen xantohumol en humulone, die de uitscheiding van calcium remmen. De hoeveelheid hop in bier is echter laag, waardoor onduidelijk is of dit daadwerkelijk een klinisch effect heeft.
Wanneer er een risico is op de vorming van urinezuurstenen, wordt geadviseerd voorzichtig te zijn met alcoholconsumptie. Alcohol remt de uitscheiding van urinezuur door de nieren, waardoor deze neer kan slaan en tot kristalvorming kan leiden.
Kan een verminderde nierfunctie herstellen?
Nierschade door nierziekten en andere aandoeningen ontstaat plotseling (acuut) of geleidelijk (chronisch). Bij nierschade die plotseling ontstaat, vallen de nieren vaak helemaal uit. Soms herstellen de nieren zich, als de oorzaak van de schade is weggenomen.
Maar meestal blijven de nieren kwetsbaar. Nierschade door nierziekten Nierschade kan ontstaan door nierziekten en nieraandoeningen zoals cystenieren, de ziekte van Alport en nog vele andere. Er bestaan veel verschillende nierziekten.
Vaak is er een oorzaak bekend. Maar bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend. Nierziekten zijn soms ook erfelijk. De oorzaak is dan genetisch bepaald. Gelukkig zijn de meeste erfelijke nierziekten zeldzaam. Andere oorzaken van nierschade Er bestaan ook andere aandoeningen die nierschade kunnen veroorzaken.
- Nierstenen. Nierstenen ontstaan door het samenklonteren van afvalstoffen in je urine. Nierstenen zijn eigenlijk niet schadelijk. U plast ze gewoon uit. Maar als ze vast komen te zitten, veroorzaken ze mogelijk een verstopping. Dat betekent dat de urine er niet meer langs kan.
- Nierfilterontsteking. Bij een Nierfilterontsteking zijn je nierfilters beschadigd. Daardoor kunnen ze het bloed niet meer zuiveren. Het kan komen door een ziekte in de nieren, of door een ziekte elders in het lichaam.
- Slagaderverkalking. Slagaderverkalking is het nauwer en stugger worden van de slagaders. Dit kan dus ook gebeuren met de slagaders die de nieren van bloed voorzien. De slagaderen slibben langzaam dicht en de nieren krijgen minder bloed aangevoerd. Dit kan tot nierschade leiden.
Meer weten over de oorzaken van nierziekten? Lees het dossier Oorzaken van chronische nierschade op nieren. nl.
Wat voel je als je last hebt van je nieren?
Veel verschillende klachten Door de nierschade kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten er optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten er kunnen ontstaan.
Wat eten en drinken bij nierontsteking?
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt – dat geldt voor alle ontstekingen – zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo’n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.