Welk seizoensfruit is er? – Veel fruit is het hele jaar door een duurzame keuze, uit Nederland, maar ook van verder weg. Appels en peren kun je het hele jaar kopen uit Nederland. Stevig fruit zoals bananen, citrusfruit en druiven komen wel van verder, maar deze komen in grote aantallen tegelijkertijd met de vrachtauto uit Zuid-Europa of met de boot uit tropische landen.
Wat zijn seizoensgroenten nu?
Zijn er ook groentes die elke maand op duurzame wijze te verkrijgen zijn? – Ja, en dat zijn er behoorlijk veel: aardappelen, aardpeer , bleekselderij, bloemkool , broccoli , cherrytomaat , cherrytrostomaat , courgette , ijsbergsla, komkommer , koolrabi , kropsla, miniromatomaat , prei , raapjes, radiccio, radijs (bos en los), rettich, rode biet , rode kool , romatomaat , ronde tomaat , snijboon , sperzieboon , spinazie , spitskool , spruiten , trostomaat , ui , venkel , vleestomaat , witlof , wortelen (bospeen, breekpeen/waspeen en winterpeen) en zoete aardappel zijn allemaal elke maand “in het seizoen”, zogezegd.
- Het verschilt echter wel van maand tot maand uit welk land ze duurzaam leverbaar zijn;
- Daarom vind je de bovenstaande lijst, met de landen erbij, op de pagina’s met het overzicht van seizoensgroenten per maand;
Deze vind je via het overzicht aan het begin van dit artikel.
Welk fruit is lekker in februari?
Het lekkerste fruit van de maand – Eet jij ook liefst fruit dat in het seizoen is? Download dan zeker onze gratis seizoenskalender. In februari smul je van appel, banaan, mango, peer, pompelmoes en sinaasappel. Ontdek hieronder welke lekkere gerechten je ermee kan maken.
Welke groenten eten in februari?
Geniet in februari van boerenkool, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneer, spruiten, ui, veldsla, witloof, witte kool en wortel.
Welk fruit is nu het goedkoopst?
Groenten en fruit zijn de basis van een gezond eetpatroon, bezuinigen hierop is dus niet zo’n goed idee. Toch kan dit een behoorlijke kostenpost zijn. Daarom geven wij je 20 handige tips om geld te besparen op groente en fruit.
- Een gemakkelijke: verbouw groente en fruit zelf! Bijvoorbeeld met deze handige tips zie je hoe je eenvoudig binnen in huis voedsel kunt verbouwen.
- Koop groente en fruit langs de kant van de weg. Vaak in kleine dorpjes vind je stalletjes waar groente en fruit van het seizoen wordt aangeboden tegen een veel lagere prijs dan in de supermarkt.
- Koop groente uit het seizoen en fruit uit het seizoen. Omdat deze volop worden aangeboden, daalt automatisch ook de prijs.
- Let op aanbiedingen van de supermarkten, zo bespaar je enorm op de wekelijkse boodschappen.
- Ga naar de groenteboer in plaats van naar de supermarkt: deze biedt zijn waar vaak goedkoper aan.
- Koop geen voorgesneden groente en fruit. Dit is onnodig duur.
- Bij de biologische winkel heb je speciale groente en/of fruit-tassen. Hier zit een selectie groente en fruit in van het seizoen en is vaak voordeliger (en biologisch).
- Koop groenten en fruit uit de diepvries. De kwaliteit en voedingswaarde is net zo goed als verse producten, maar de prijs is een stuk lager. Ander bijkomend voordeel is dat het natuurlijk een stuk langer houdbaar is.
- Ga naar de markt, met een beetje onderhandelen koop je je favoriete groente en fruit voor een prikkie.
- Koop voordeelverpakkingen: van groente en fruit kun je nooit genoeg eten, dus dit is in verhouding veel goedkoper.
- Gooi zo min mogelijk groenten en fruit weg. Pers restjes wortels, bleekselderij, bieten en andere groenten en fruit in een juicer en tover het om tot een lekker sapje. Lekker gezond en je geeft je restjes groente en fruit meteen een goede bestemming. Heb je hier geen tijd voor? Kies er dan voor om een box vol met verse biologische groentesapjes bij je thuis laten bezorgen (zoals deze groentesapbox ).
- Probeer groente voor verschillende gerechten te gebruiken. Zo kun je een broccoli bij een stukje vlees en aardappelen eten, maar is het ook lekker in een Aziatisch wokgerecht.
- Net als voor groente en fruit uit de diepvries, geldt het ook voor ingeblikte groentes en fruit dat dit net zo gezond, maar goedkoper is.
- Biologische groente en fruit zijn natuurlijk het beste, zowel voor jou als voor het milieu. Toch moet je soms concessies doen. Fruit rechtstreeks van de boer of uit de landwinkel is daarom een goede en goedkopere oplossing.
- Probeer goedkopere groenten en fruit te kopen. Frambozen en blauwe bessen zijn bijvoorbeeld aardig prijzig, terwijl appels en bananen een stuk goedkoper zijn.
- Pluk uit de natuur! In bossen of parken zijn vaak fruitbomen te vinden, waar je gerust wat producten van af mag halen. Je maakt er bijvoorbeeld de meest heerlijke bramentaart aan.
- Door meer groente te eten bij je avondeten heb je minder vlees nodig. Groente is goedkoper dan vlees, dus zo bespaar je alsnog op je avondmaal.
- Probeer het hele stuk groente of fruit te gebruiken. Zo kun je het klokhuis van een appel gewoon eten en is ook de stronk van een broccoli gekookt erg lekker.
- Leg je neer bij de prijs van groente en fruit. Het is goed voor je lichaam en dat is heel wat waard. Door minder frisdrank, snoep en koekjes te kopen bespaar je veel geld. Geld dat je uit kan geven aan groente en fruit.
- Bij grote supermarkten zijn er vaak bulkacties. Dat betekent dat je in een keer veel groente of fruit van hetzelfde soort moet kopen. Koop een grote hoeveelheid met je buurvrouw, vriendin of moeder en deel de kosten.
Wat zijn jouw bespaartips op je groenten en fruit? We zijn benieuwd!.
Welke groenten en fruit zijn in het seizoen?
Welke groenten in welke maand?
Populaire seizoensgroenten Bleekselderij: augustus, september, oktober. Bloemkool: mei, juni, juli, augustus. Boerenkool: december, januari, februari. Broccoli: maart, april, mei, juni.
Welke maand watermeloen?
In de maanden juni t/m augustus is de aanvoer het grootst en zijn de meloenen op z’n lekkerst én voordeligst.
Welke maand Mandarijn?
De mandarijnen zijn tussen november en februari op hun zoetst en op dat moment vooral afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Wat is het seizoen van nectarine?
Jaarrond verkrijgbaar Nectarine is het hele jaar verkrijgbaar.