Welk Fruit Komt Uit Afrika?

Welk Fruit Komt Uit Afrika
Welk fruit komt uit Afrika? Ook mango, papaya, litchee en guave zijn bij de meeste mensen hier wel bekend. Minder algemeen zijn carambola, ramboetan, nangka en doerian, maar met een beetje moeite toch wel te vinden. Ananas, bananen, sinaasappelen, citroenen en nog veel meer soorten fruit.

Welk fruit groeit in Afrika?

Welke producten komen uit tropisch regenwoud? – Producten uit het tropisch regenwoud Denk aan koffie, thee, cacao, suiker of specerijen en kruiden als peper, kaneel en kerrie. Maar er groeien ook veel lekkere vruchten in de tropen, zoals ananas, banaan, papaya en mango.

Welk fruit komt uit Zuid Afrika?

Citrus belangrijk voor Nederland – Citrus is in Zuid-Afrika het belangrijkste handelsproduct voor Nederland, gevolgd door tafeldruiven, appels, peren en abrikozen. Twee derde van alle citrus uit Zuid-Afrika komt via Rotterdam de Europese Unie binnen. De avocadoteelt is geweldig in de lift voor export naar vooral Europa.

Welk fruit komt uit het buitenland?

Op de groente- en fruitafdelingen van onze winkels ligt naast het aanbod van appels en peren en in het seizoen rood zomerfruit van eigen bodem nog veel meer lekkers. Dankbaar vult de Nederlandse consument zijn of haar fruitschaal met bananen, sinaasappels, kiwi’s en ananas, allemaal typische voorbeelden van exotisch fruit.

  • Ook mango, papaya, litchee en guave zijn bij de meeste mensen hier wel bekend;
  • Minder algemeen zijn carambola, ramboetan, nangka en doerian, maar met een beetje moeite toch wel te vinden;
  • Veel van dat fruit groeit echter niet in ons eigen land maar wordt uit sub(tropische) streken aangevoerd omdat in ons gematigd klimaat (met vorst in winter en vroege voorjaar) de omstandigheden ontbreken om het te kweken;

De hedendaagse transportmogelijkheden zorgen ervoor dat we jaarrond kunnen beschikken over veel soorten fruit, waarvan een flink aantal wordt geïmporteerd uit andere landen. Denk maar aan appels buiten het seizoen die dan vaak uit uit bv. Chili of Zuidafrika komen.

Citrusfruit is in ons land zo ingeburgerd dat we er eigenlijk niet bij stilstaan dat dit niet in ons eigen land groeit, maar wordt geïmporteerd vanuit de subtropische landen rond de Middellandse Zee, en buiten het citrusseizoen zelfs helemaal vanuit Zuidafrika of Zuid-Amerika.

Ontwikkelingen in de transportsector zorgen ervoor dat er naast het vervoer over de weg sinds eind 2016 een treinverbinding voor versproducten vanuit Spanje naar Keulen is gerealiseerd. Met 70% minder energie-uitstoot is deze Cool Rail verbinding duurzamer dan het vervoer per vrachtwagen.

Van het tropische fruit vinden veel soorten nooit hun weg naar ons land, enerzijds door vervoersbeperkingen (een koelschip vanuit Zuidamerika is bijna twee weken onderweg), anderzijds is er een te kleine afzetmarkt.

Wat maakt nu dat we dit fruit, ondanks de lange transporttijden toch op onze bordjes willen hebben? Je kan denken aan de beschikking hebben over vers vitaminerijk fruit, de sappige zoetheid van veel van deze vruchten, zorgen voor variatie op de fruitschaal, en goede sier maken met een exotisch product.

See also:  Wanneer Is Iets Groente En Wanneer Fruit?

Van belang is om exotische fruit buiten de koelkast te bewaren om voortijdige rotting door vochtige plekken in de schil te voorkomen. Een opsomming van de diverse soorten die bij ons (soms met wat zoekwerk) vers te verkrijgen zijn, met een selectie van productielanden voor de Nederlandse markt.

• Ananas: voornamelijk Middenamerika • Avocado: Centraal Amerika • Banaan: Zuid- en Middenamerika, maar ook Kameroen en Ivoorkust • Cactusvijg : Landen rondom de Middelllandse Zee • Carambola (stervrucht): •  Cherimoya : Spanje en Portugal, Israël • Citrusfruit (diverse soorten): Middellandse Zeegebied, Zuidafrika, Zuid-Amerika •  Dadel : Noord-Afrika, Midden-Oosten • Doerian: Maleisië, Indonesische archipel • Granaatappel: Turkije, Midden-Oosten • Guave: Zuidafrika, Thailand, Mexico • Kaki (sharonfruit): Zuidwest-Europa, Israël • Kiwi: • Kokosnoot: Tropische zone • Litchee: Israël, Zuidafrika • Longan: Thailand, China •  Mango : Midden- en Zuidamerika • Nangka (jackfruit): Thailand • Papaya: Zuidafrika, Zuid- en Middenamerika, Thailand, Filippijnen • Passievrucht: Zuidamerika met name Brazilië, Zuidafrika, Zimbabwe • Pitahaya: Colombia, Equador, Israël • Physalis ( ananaskers ): Midden- en Zuidamerika (maar kan zonder veel moeite ook in Nederland geteeld worden).

Waar komt fruit vandaan?

Herkomst – Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld.

Belangrijke teeltgebieden zijn de Betuwe, de Noordoostpolder, Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden, het rivierengebied van Gelderland en Overijssel, de Gelderse vallei, Limburg en Noord-Holland. Ook in andere landen op het noordelijk halfrond wordt dit fruit geteeld.

Als het hier niet het seizoen is voor dit fruit, komt het van het zuidelijk halfrond. Bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. De seizoenen zijn daar immers tegengesteld. Tropisch en subtropisch fruit, zoals bananen, sinaasappels en druiven, worden het hele jaar door geïmporteerd.

Welke groente eten ze in Afrika?

Afrika kent unieke inheemse groenten- en fruitsoorten, waarvan de meeste boordevol voedingstoffen zitten. Hieronder volgen een paar populaire soorten waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt. Afrikaanse Amarant In Zuid-Afrika wordt deze plant ook wel ‘pigweed’ of ‘marog’ genoemd.

  • De Afrikaanse amarant is een groene plant die veel voorkomt in lager gelegen subtropische gebieden;
  • Waarschijnlijk is het de meest geconsumeerde bladgroente in Afrika;
  • De groente is rijk aan voedingstoffen en dan met name vitamine K, dat een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling;
See also:  Welk Fruit Is Vochtafdrijvend?

De smaak van amarant is te vergelijken met die van spinazie. Afrikaanse Nachtschade De Afrikaanse nachtschade is een andere populaire bladgroente die voorkomt in de tropische regio’s van Afrika. De plant behoort tot dezelfde familie als die van de aardappel, tomaat en aubergine.

  1. De bladeren worden geblancheerd en verwerkt in stoofschotels of als bijgerecht geserveerd;
  2. De groente bevat zeer veel vitamine C en beta-caroteen en is een goede bron van vezels en eiwitten;
  3. Jute mallow De bladeren en zachte stelen van dit tropische gewas worden gekookt, gestoofd, geroerbakt of in soepen verwerkt;

Soms wordt de groente ingekookt tot een pasta die als ‘groentespread’ op brood wordt gegeten. De gedroogde bladeren worden gebruikt om thee van te zetten. Jute mallow (Mouloukhia) wordt ook wel Jew’s mallow of ‘bush’ okra genoemd. De groente is bijzonder rijk aan beta-caroteen, vitamine C, foliumzuur en ijzer.

Afrikaanse aubergine De Afrikaanse aubergine komt voor in sub-Sahara Afrika en is te herkennen aan haar bloedrode vruchten. De groente wordt ook wel ‘bittere tomaat’ of ‘rode aubergine’ genoemd. De vruchten worden rond de 5 tot 10 cm lang en gekookt, gestoomd of ingemaakt gegeten.

De jonge bladeren van de plant worden in soepen gebruikt. De vruchten zijn minder voedzaam dan het blad. Afrikaanse gehoornde meloen Deze inheemse Zuid-Afrikaanse fruitsoort wordt vaak gebruikt vanwege haar decoratieve uiterlijk. De plant groeit vrijwel hetzelfde als een komkommer en heeft harige bladeren en stengels.

Welke soorten tropisch fruit zijn er?

Wat eten ze in Zuid Afrika?

Welk fruit groeit in Thailand?

In Thailand worden de mensen verwend met een grote keuze aan fruit. Sommige fruitsoorten zijn bekend zoals de banaan, sinaasappel, kokosnoten, kiwi en de durian. Deze laatste is absoluut niet over het hoofd te zien vanwege de grootte. Olifanten zijn er dol op en rollen de durian eerst in bladeren op om ze vervolgens met een poot kapot te trappen zonder zich te verwonden aan de scherpe buitenkant.

De banaan bestaat uit een groot aantal soorten, die soms hun eigen bewerking krijgen om te eten. Kluay-Nam wa, กล้วยน้ำว้า is de bekendste soort. De kleine bananen, กล้วยน้ำว้า worden vaak naar de tempel gebracht.

Wie echter in Thailand komt, krijgt ook minder bekende fruitsoorten te zien. Een blikvanger is de Gelmecon, แก้วมังกร, dragon fruit. Een mooie rode kleur aan de buitenzijde bedekt met geelgroene schubben. Oorspronkelijk komt deze uit Zuid-Amerika en Mexico en is de vrucht van enkele cactus soorten. Durian (MIA Studio / Shutterstock. com) Daaronder staat de harige Gno, เงาะ rambutan afgebeeld, die niet direct uitnodigend overkomt. Wie echter zo’n vrucht beetpakt, voelt tot zijn verrassing dat deze zacht aanvoelt en niet stekelig is. Rambut betekent “haar”. De vrucht is gemakkelijk te openen en te eten.

De bloemen groeien ‘s nachts. Het vruchtvlees is grijsachtig met kleine, zwarte pitjes daarin. Dit zijn de zaadjes van de vrucht. Dit fruit is rijk aan vezels en antioxidanten. Opengewerkt is deze op de afbeelding bovenaan te zien.

De ramboetanboom wordt 25 meter hoog en komt in heel zuid-oost Azië voor. Rechtsonder is een donkere aubergine achtige kleur van de Mangkut, มังคุด mangosteen waar te nemen. De boom draagt pas na 15 jaar vrucht. De tanninerijke schil van de vrucht wordt wel gebruikt voor de leerlooierij en als medicijn tegen dysenterie.

See also:  Hoe Wordt Gedroogd Fruit Gemaakt?

Door deze over de middenlijn open te snijden, ontdekt men binnenin witte partjes vruchtvlees. Een frisse sappige vrucht, die zich heerlijk laat weg eten. De laatste linksonder is de Lum yai, ลำใย longan een gemakkelijk te pellen vruchtje met witachtig bijna doorzichtig vruchtvlees.

Echter de pit is groot ten opzichte van het vruchtvlees. Deze is rijk aan saponine en wordt gebruikt om shampoo te maken. Deze vrucht heeft iets weg van de Lin-jee, ลิ้นจี่ leechee, die in een rood “jasje” verpakt zit en minder zoet is. Deze is zeer populair in Thailand.

Welk fruit komt uit Hawaii?

#5 Dole Whip en ananassmoothies – We hebben vast allemaal al weleens een blikje Dole ananas gegeten, maar wist je dat deze ananas van de Dole plantage op het Hawaiiaanse Oahu komt? Ananas is het grootste exportproduct van Hawaii en op alle Hawaiiaanse eilanden vind je daarom volop verse ananas.

De ananas in Hawaii is bijna niet te vergelijken met een verse ananas uit Nederland. Hij is zoveel zoeter, sappiger en smaakvoller. Naast verse ananas, moet je in Hawaii ook minstens één keer een lekkere ananassmoothie drinken.

Ook raad ik je aan om de Dole Whip te testen. Dit is een soort softijs gemaakt van pure ananas. Je vindt de Dole Whip onder andere op de Dole plantage op Oahu, maar ook bij Lappert’s Ice Cream op Maui.

Welk fruit groeit niet in Nederland?

Veel soorten Er zijn heel veel verschillende soorten fruit en deze groeien op verschillende plekken op de wereld. Appels en peren groeien wel in ons eigen land, maar voor sinaasappels moeten we al naar Spanje en de mango’s groeien in het regenwoud.

Wat is het beste fruit?

Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi’s, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit. Rood fruit kun je overigens ook prima in diepvriesvorm kopen.

Wat eten ze in Zuid Afrika?

Welk fruit groeit er aan een struik?