Welk Fruit Mag Een Konijn?

Welk Fruit Mag Een Konijn
Een konijn moet de hele dag voldoende water en hooi tot zijn beschikking hebben naast zijn bakje biks. Daarnaast verwennen baasjes hun konijn met snackjes en groente en fruit. Maar, mogen uw konijnen eigenlijk wel groente en fruit eten? Daarover gaat het in deze blog.

 • Veel leesplezier;
 • Konijnen hebben gevoelige darmen;
 • Daarom is het belangrijk om enige voorzichtigheid met betrekking tot voedsel in acht te nemen;
 • Het is belangrijk om uw konijnen goed te laten wennen aan groenvoer;

Daarbij is het verstandig om niet te veel te geven. Groenvoer bevat veel suikers en dit leidt tot konijnen met overgewicht. Dat is niet gezond. Daarnaast zijn er diverse soorten groente en fruit die uw konijn niet mag eten en waarbij u goed op moet letten. Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten.

Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.

Bieslook, prei, uien, maar ook andere groenten zoals aardappelen, sjalotjes en rabarber zijn giftig en dodelijk voor uw konijn. Verder zijn champignons ook erg gevaarlijk voor uw konijn. Ze blijven namelijk achter als stukjes rubber in de darm. Ook zijn nat gras en gemaaid gras niet goed voor uw konijn. Ook moet u oppassen met wortels. Deze mogen konijnen wel eten, maar niet te veel. Wortelen bevatten veel suiker. Van deze dikmakers gaan konijnen aan de diarree. Ook is het zo dat u rustig moet starten met het geven van groente. In het begin is het verstandig om kleine porties te geven, zodat het konijn daaraan kan wennen.

Gemaaid gras moet eerst worden gedroogd. Daarnaast is het goed om een gevarieerd menu voor te schotelen. In de natuur eet een konijn namelijk ook veel kleine en verschillende soorten groenvoer door elkaar.

Fruit kan gegeven worden als extraatje. In fruit zitten echter relatief veel suikers. Daarom moet uw konijn niet teveel daarvan eten. Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad.

Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn. Deze moet u dus niet op laten eten. Ze bevatten namelijk cyanide. Daarnaast moet u niet te veel banaan geven.

Bananen bevatten kalium. Bij een konijn kan kalium hartproblemen veroorzaken. Het ging in dit blog over de vraag of konijnen groeten en fruit mogen eten. Het antwoord op deze vraag is ‘ja’. Ook deden wij in dit blog wat handreikingen om het geven van groente en fruit gezond en veilig te houden. Zij helpen u graag! .

Welk fruit mag een konijn niet eten?

Voer je konijn of knaagdier nooit vruchten, bladeren of takken van steenvruchten zoals pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, walnoten en mango’s!.

Wat mag een konijn eten en wat niet?

Wat mag een konijn niet eten? – Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.

Hoeveel fruit mag een konijn?

Welk Fruit Mag Een KonijnHet dieet voor je konijn bestaat uit een combinatie van hooi, biks, groente/kruiden en natuurlijk vers water. Fruit en snoepjes zijn een lekkernij voor je konijn en dat mogen ze maar in kleine mate krijgen. Naast het voer dat jij aan je konijn geeft, moet hij ook de  blindedarmkeutels  die hij produceert, opeten. Blindedarmkeutels ( caecotrofen) zijn niet de droge, ronde keutels die je in het hok ziet liggen, maar zachte, kleverige keutels.

Als het goed is, zie je die nooit in het hok liggen, want je konijn eet die rechtstreeks uit de anus op. Vindt je ze wel, dan klopt er iets niet. Waarschijnlijk krijgt je konijn dan teveel biks of fruit/snoepjes en zit hij te vol om de belangrijke keutels op te eten.

Deze keutels gaan dan vastplakken aan zijn billen, wat risico geeft op vliegen en hun eitjes op je konijn. Ook mist je konijn dan belangrijke voedingsstoffen uit deze keutels. Zie je die keutels in het hokken liggen ( dus zacht en kleverig en ze lijken op een druiventrosje), neem dan contact met ons op voor overleg.

Geef je konijn elke dag minimaal zoveel  hooi als dat je konijn groot is. Meer mag altijd. De vezels in het hooi zijn ongelooflijk belangrijk voor de darmen van je konijn. Geef je konijn daarnaast ook biks , voor de benodigde vitaminen en mineralen.

Geef liever geen gemengd voer: je konijn zal hiervan alleen het lekkere snoepen en de gezonde dingen laten liggen. Zo zal hij voedingsstoffen tekort komen. Je konijn mag 20 gram biks per kg lichaamsgewicht. Dat is vaak minder dan je denkt, weeg het maar eens op de keukenweegschaal! Van groenten is het belangrijk dat je meerdere soorten in combinatie geeft, liefst 3 groenten per dag.

 1. Geef maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht en bouw het rustig op, niet teveel in een keer, dan is er kans op gasvorming of diarree;
 2. Geef fruit met mate, omdat de suikers in het fruit je konijn dik kunnen maken en konijnen diarree kunnen krijgen van teveel fruit;

Een korstje brood mag ook, maar niet teveel. En geef liever geen snoepjes of knaagstengels uit de dierenwinkel, je konijn wordt er te dik van. Verwen je konijn dan liever met wat fruit of groente. Lik- en knaagstenen kunnen blaasproblemen geven, dus zijn niet geschikt voor je konijn.

 • Hieronder zie je een lijstje met  groenten en fruit die geschikt of niet geschikt zijn voor je konijn Geschikte Groenten aardpeer-alfalfa-andijvie-biet-bleekselderij-bloemkool-boerenkool-broccoli-chinese kool cichorei-courgette-ijsbergsla-knolselderij-komkommer-koolrabi-koolraap-luzerne mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de kolven!) paksoi-paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht)-pastinaak-pompoen (met mate) radijs-ruccola-selderie-sla (met mate)-spinazie-spruiten-spruitkool-spurrie-taugee tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet) veldsla-venkel-waterkers-witlof-wortel (ook het loof!)-zonnebloem Groenten die je  niet mag geven Bieslook Prei Ui Knoflook Rabarber Kool Aardappel(schillen) Geschikt Fruit aardbeien-ananas-appel*-banaan-bosbes-bramen-druiven*-druivenstruik (bladeren en takken) frambozen (ook de takken en bladeren van de struik)-grapefruit kersen* (Alleen de rijpe kersen, zonder pit;

Bomen, bladeren en bloesems zijn giftig). mandarijn*-meidoorn (bessen)-meloen-nectarine (niet te veel)-papaja-peer*-rode bessenstruik sinaasappel*-veenbes-watermeloen-zwarte bessenstruik De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa.

pruimen, perziken, abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, walnoten en mango’s. ) De enige uitzondering hierop zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (met mate). * Het is ook aan te raden voorzichtig te zijn met het voeren van fruit met pitten er in.

Appelpitjes, perenpitjes, druivenpitten, ze bevatten allemaal grondstoffen voor blauwzuur (cyanide). En dat is giftig. In kleine hoeveelheden kan een konijnenlijfje het wel afbreken, maar konijnen zijn niet zo groot, het is dus lastig te zeggen waar de veilige grens is.

Wij raden dus aan om pitten te verwijderen voor je fruit aan konijnen voert. Kruiden Kruiden kunnen invloed hebben op de werking van medicijnen die de dierenarts voorschrijft. Voorbeelden van kruiden die invloed hebben zijn bijvoorbeeld weegbree, valeriaan, kruidenpreparaten met groene thee, sint janskruid, echinacea, mariadistel, knoflook en rode salie.

Geef jij kruiden en krijgt jouw huisdier ook medicatie van de dierenarts? Geef dat dan altijd aan bij de dierenarts en vraag of het kwaad kan. Je wil niet dat de kruiden de werking van de medicijnen versterken of verzwakken. Geschikte kruiden aardbeiblad-basilicum-berkenblad-brandnetel (alleen gedroogd of heel jong)-braam (takken, bladeren en vruchten zijn veilig)-citroenmelisse-dille-dovenetel-duizendblad-echinacea-gierst (hiervan wordt stro gemaakt)-goudsbloem haver (hiervan wordt hooi en stro gemaakt)-hazelaar-herderstasje-kamille-korenbloem-komkommerkruid (bernagie) marjolein-munt-paardebloemblad-peterselie-pepermunt-roos (niet uit bloemenwinkel ivm pesticiden)-rozemarijn salie-tarwe (hiervan wordt stro gemaakt)-tijm-valeriaan-viooltje-wilgenblad-zonnebloembladeren Bomen Van onderstaande boomsoorten is het veilig om takken en bladeren als knaagmateriaal te geven.

Geef alles wel met mate, te veel van hetzelfde is niet goed. Ook is het niet de bedoeling dat ze bijv. minder hooi gaan eten door een grote hoeveelheid knaaghout. Zorg er voor dat het altijd onbespoten takken en bladeren zijn! Was de takken ook altijd goed en geef liever geen takken waar vogelpoep op zit.

Er zitten giftige stoffen in de planten en vruchten van steenvruchten waar konijnen niet tegen kunnen. Cyanogene glycosiden, deze stoffen worden omgezet in het konijnenlijfje naar oa cyanide. In de meeste gevallen merk je het pas nadat ze er meerdere keren of echt grote hoeveelheden van gegeten hebben.

Het veroorzaakt ademhalingsproblemen, hartstilstand, kreupelheid, en schildklierproblemen. De enige uitzondering wat betreft steenvruchten zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (maar wel met mate). Verder zitten deze stoffen ook in vlierbessen, onbewerkt lijnzaad, amandelen en cassave en in de pitten van appels en peren.

Geschikte bomen Appelboom (geen sierappel)-bamboe-beuk (beukennootjes wel met mate)-berk-eik-els-hazelaar (hazelnoten wel met mate!)-perenboom-populier-tamme kastanje (takken, kastanjes wel met mate!)-wilg (alle soorten).

Wat eten konijnen graag?

Welk voer eten konijnen? – Hooi is de hoofdvoeding van konijnen. Het is dus belangrijk om altijd vers hooi in de kooi te leggen en een fijn voorraadje te hebben. Daarnaast eten konijnen ook veel brokjes, zowel gemengd als eenzijdig. Sommige konijnen zijn zo slim om alle lekkere stukjes uit het gemengde voedsel te halen en laten alle brokjes met de juiste voedingsmiddelen liggen.

Wat voor groente en fruit mag een konijn?

Een konijn moet de hele dag voldoende water en hooi tot zijn beschikking hebben naast zijn bakje biks. Daarnaast verwennen baasjes hun konijn met snackjes en groente en fruit. Maar, mogen uw konijnen eigenlijk wel groente en fruit eten? Daarover gaat het in deze blog.

 • Veel leesplezier;
 • Konijnen hebben gevoelige darmen;
 • Daarom is het belangrijk om enige voorzichtigheid met betrekking tot voedsel in acht te nemen;
 • Het is belangrijk om uw konijnen goed te laten wennen aan groenvoer;

Daarbij is het verstandig om niet te veel te geven. Groenvoer bevat veel suikers en dit leidt tot konijnen met overgewicht. Dat is niet gezond. Daarnaast zijn er diverse soorten groente en fruit die uw konijn niet mag eten en waarbij u goed op moet letten. Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten.

Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.

Bieslook, prei, uien, maar ook andere groenten zoals aardappelen, sjalotjes en rabarber zijn giftig en dodelijk voor uw konijn. Verder zijn champignons ook erg gevaarlijk voor uw konijn. Ze blijven namelijk achter als stukjes rubber in de darm. Ook zijn nat gras en gemaaid gras niet goed voor uw konijn. Ook moet u oppassen met wortels. Deze mogen konijnen wel eten, maar niet te veel. Wortelen bevatten veel suiker. Van deze dikmakers gaan konijnen aan de diarree. Ook is het zo dat u rustig moet starten met het geven van groente. In het begin is het verstandig om kleine porties te geven, zodat het konijn daaraan kan wennen.

Gemaaid gras moet eerst worden gedroogd. Daarnaast is het goed om een gevarieerd menu voor te schotelen. In de natuur eet een konijn namelijk ook veel kleine en verschillende soorten groenvoer door elkaar.

Fruit kan gegeven worden als extraatje. In fruit zitten echter relatief veel suikers. Daarom moet uw konijn niet teveel daarvan eten. Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad.

Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn. Deze moet u dus niet op laten eten. Ze bevatten namelijk cyanide. Daarnaast moet u niet te veel banaan geven.

Bananen bevatten kalium. Bij een konijn kan kalium hartproblemen veroorzaken. Het ging in dit blog over de vraag of konijnen groeten en fruit mogen eten. Het antwoord op deze vraag is ‘ja’. Ook deden wij in dit blog wat handreikingen om het geven van groente en fruit gezond en veilig te houden. Zij helpen u graag! .

Kan een konijn appel eten?

Minder geschikt voer voor konijnen: –

 • Brood
 • Appels
 • Snoepjes en snoepstaven

Bovenstaande zijn rijk aan energie, waardoor het niet geschikt is als voeding. Je kan het hoogstens als beloning in kleine hoeveelheden geven.

Is brood goed voor een konijn?

Wat mogen konijnen niet eten – Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal slechte groenten voor uw konijn. Denk aan prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes, nat gras en klaver. Let ook goed op met kool. Als u hier teveel van geeft kan uw konijn gas in zijn buik krijgen.

See also:  Welk Fruit Mag Een Grasparkiet?

Deze soorten kool mag uw konijn wel, maar niet teveel: broccoli, bloemkool en boerenkool.

Kan een konijn paprika eten?

Welk Fruit Mag Een Konijn Mag een konijn paprika eten? Of is dat gevaarlijk? Dit is een vraag die veelgehoord is. Het antwoord is: ja, dat mag zeker! Paprika levert geen risico op voor het konijn en is dus een snack die je zonder zorgen kunt geven. Welke kleur de paprika is maakt ook niet uit, zowel een groene, gele als een rode paprika mag je konijn gewoon eten. De pitjes en het takje van de paprika geef je niet aan het dier, deze zijn niet goed voor konijnen.

 1. Paprika voor je konijn Paprika heeft net als verschillende soorten andere groenten geen nadelige effecten op je konijn;
 2. Het is rijk aan vezels en andere voedingsstoffen, maar heeft slechts een gering aantal calorieën;

Hierdoor is het een verantwoorde snack, ook voor je konijn. Let wel op dat je er niet te veel van geeft, bij een teveel kan het diertje diarree krijgen. Paprika bevat namelijk net als andere soorten groenten veel vocht en dat kan bij grotere hoeveelheden voor problemen zorgen.

Waar zijn konijnen dol op?

Wilt u voor het eerst konijnen gaan houden, maar weet u niet precies waar u rekening mee moet houden? Dan is dit een zeer geschikt artikel voor u! In dit artikel wordt duidelijk waar u als beginner rekening mee moet houden. Als u als beginner konijnen gaat houden, moet u natuurlijk wel tijd vrijmaken voor deze beestjes.

 • Aanschaf van het konijn Als u als beginner een konijntje aanschaft is het belangrijk dat het beestje oud genoeg is om bij de moeder weg te mogen. Het beste is om het konijntje zes tot acht weken bij de moeder te houden zodat het beestje nog moedermelk kan drinken. Na zes weken kan het beestje droogvoer en groenten gaan eten. Konijntjes die te jong aangeschaft worden, kunnen kort na aankoop ziek worden en kunnen heftige diarree krijgen.

  Vaste tijden en vaste gewoontes zijn belangrijk voor een konijn. De beestjes worden onzeker van sterke wisselingen in het dagelijkse patroon. Het konijntje kan hier zelfs aan overlijden! De eerste dagen dat u het konijntje heeft, is het belangrijk dat u het zelfde voer geeft.

  De darmen van een konijn kunnen snel in de war raken, daarom mag u het beestje de eerste twee weken geen groenvoer, wortels en snoepjes geven. Als u een konijn, met name van jongs af aan, vaak vasthoudt en aait wordt hij al snel tam. Op deze manier zijn konijnen ook zeer kindvriendelijk.

 • Buiten of binnen Een konijn kan op drie manieren gehouden worden, namelijk: binnen, buiten en binnen met een uitloop naar buiten. Hoe dichter het konijn bij jou is, hoe hechter de band. Als het konijn binnenloopt, moet u wel een paar aanpassingen in het huis doen, bijvoorbeeld kabels wegwerken. Als u ervoor kiest om een konijn binnen te houden met een uitloop naar buiten, moet u oppassen dat de temperatuurverschillen niet te groot zijn.

  Het contact tussen jou en het konijn wordt wel wat oppervlakkiger als het konijn buiten leeft. Ook kan het beestje zich snel gaan vervelen buiten. Een maatje voor het konijn is dan een must. Bij mooi weer kunt u het konijn ook in de ren buiten zetten.

  Omdat konijnen uitstekende gravers zijn, is het slim om kippengaas op de bodem van de ren te plaatsen.

 • Konijnenhok Als u als beginner konijnen gaat houden beschikt u vaak nog niet over een konijnenhok. In deze alinea zullen wij een aantal tips geven met betrekking tot een konijnenhok. U kunt konijnen zowel binnenshuis als buitenshuis houden. Wel is het belangrijk dat het hok groot genoeg is. Het konijn moet namelijk wel op zijn achterpoten kunnen staan. Op de bodem van de kooi of het hok moet stro of houtmot liggen.

  Als u ervoor kiest om het konijn buiten te houden, moet het buitenhok een goede beschutting bieden, en waterdicht zijn. Ook moet u er voor waken dat het hok niet in de felle zon of in de wind staat. In de winter moet het konijn zich kunnen ingraven in het stro.

  Een konijnenhok met een la is het meest ideaal. Dit hok is namelijk makkelijk schoon te maken. GrootPlezier. nl heeft een ruim aanbod aan konijnenhokken. Deze konijnenhokken zijn in te delen in zes categorieën:

  • Konijnenhok met ren
  • Konijnenhok zonder ren
  • Konijnenhok isolatie
  • Konijnenhok accessoires
  • Konijnenrennen
  • Konijnenhokonderdelen
 • Verzorging De tanden bij een konijn blijven hun hele leven doorgroeien. Soms kan het konijn last hebben van tanden die te ver zijn doorgegroeid. Dit heeft olifantstanden. Dit kan gebeuren doordat tanden niet goed tegenover elkaar staan of er een tand mist. Een speciaalzaak of dierenarts kan deze tanden knippen. Met een speciaal tangetje is het ook mogelijk om dit zelf te doen.
  1. Controleer dus regelmatig de tanden van het konijn;
  2. Net als de tanden van het konijn, moeten ook de nagels van het konijn regelmatig gecontroleerd worden;
  3. Konijnen die binnen leven, slijten amper hun nagels;

  Het beste is om elke maand de nageltjes te controleren en deze zonodig bij te knippen. Konijnen die buiten leven slijten hun nagels meestal op tegels. Toch is het belangrijk om ook deze nageltjes regelmatig te controleren. Het hok van een konijn moet eens per week verschoond worden. Een goed verzorgd konijn kan wel tien jaar worden!

 • Voedsel Het belangrijkste is dat het konijn 24 uur per dag hooi kan eten en vers water kan drinken. Daarnaast eten konijnen ook speciaal konijnenvoer. U moet wel goed opletten dat het konijn niet alleen de lekkere dingen eruit vist. Konijnen zijn ook dol op groenten en fruit. Ook hierbij moet u opletten wat u geeft, een konijn kan namelijk niet tegen alle groenten en fruit.
  • Er wordt altijd een hoek gekozen waar konijnen hun behoefte in doen, dit kan het beste twee keer per week schoongemaakt worden;
  • Het konijn kan snel gas in de darmen krijgen wat zich resulteert in buikpijn;

  Laat het beestje dus eerst langzaam aan groenten en fruit wennen door kleine stukjes te geven. De volgende groenten zijn goed voor het konijn:

  • Witlof
  • Broccoli
  • Andijvie
  • Wortels
  • Boerenkool
  • Veldsla
  • Waterkers

  Konijnen zijn dol op de bladeren en stengels van paardenbloemen. Dit kunt u zelf buiten plukken om uw konijn lekker te verwennen. Ook gras valt goed in de smaak bij konijnen. Een gezond dieet voor konijnen bestaat uit weinig droogvoer, voldoende groenvoer, onbeperkt hooi en af en toe fruit. Konijnen drinken vrij veel, het is daarom belangrijk dat u het waterflesje goed in de gaten houdt.

 • Meerdere konijnen? Konijnen kunnen heel goed alleen worden gehouden. Wel vinden konijnen het vaak fijn als ze een maatje hebben. Het is alleen niet verstandig om twee mannetjes bij elkaar te houden. Als de twee mannetjes al vanaf hun geboorte bij elkaar zitten, ontstaan er vaak weinig problemen. Twee vrouwtjes bij elkaar gaat ook prima, deze zijn vaak toch wat vriendelijker tegen elkaar.
  1. Een waterflesje is overigens beter voor het konijn dan een waterbakje;
  2. Waterbakjes worden namelijk vaak omgegooid door konijnen;
  3. Als de vrouwtjes uit één nest komen is de kans groter dat ze gaan vechten;
  4. Een mannetje en vrouwtje gaan meestal ook goed samen;

  Let er dan wel op dat het mannetje gecastreerd is en het vrouwtje gesteriliseerd. Een konijn kan namelijk veel jongen krijgen per worp.

 • Ras Konijnen zijn over het algemeen kindvriendelijk. De kleine konijnenrassen, zoals een dwergkonijn, hebben vaak een wat pittiger karakter. Hierdoor zijn ze soms wat moeilijker handelbaar. Ondanks dit, is het toch één van de populairste rassen. Als u kiest voor een groot ras betekent dit ook dat u een groter hok nodig heeft en het beestje meer eten moet geven.
  • Groot konijnenras: de Vlaamse Reus, de Franse Hangoor en de Lotharinger (minstens 65 centimeter en ongeveer zes tot zeven kilo)
  • Middelgroot konijnenras: de Wener, de Japanner en de Nieuw Zeelander
  • Klein konijnras: Dwergrassen (ongeveer één kilo)
 • Wilt u beginnen met het houden van konijnen? Dan zijn de bovenstaande tips belangrijk. Als u toch nog vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

  Kan een konijn een banaan eten?

  Voeding Konijnen zijn pure planteneters, ofwel herbivoren. Hun lange darmstelsel is gemaakt om grote hoeveelheden vezelig voedsel te verteren. Voedsel voor konijnen bestaat uit een verteerbaar en een onverteerbaar deel. Verteerbaar voedsel bevat alle nodige voedingsstoffen. Het gaat langzaam door het spijsverteringsstelsel zodat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

  Het andere deel bestaat uit grote hoeveelheden onverteerbare vezels, die zorgen voor een snelle darmbeweging. Eet een konijn te weinig vezels dan zal de darmwerking trager gaan, waardoor het verteerbare voedsel niet goed verteerd wordt en darmproblemen kunnen ontstaan.

  Voedsel met zoveel mogelijk vezels is dus het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse voeding van een konijn. Goede vezels worden geleverd door hooi, stro, takken en groenvoer zoals wilde planten en kruiden maar ook groenten. Fruit bevat ook vezels maar mag slechts zeer beperkt gegeven worden omdat het veel suiker bevat.

  Hooi is de belangrijkste vezelleverancier. Het is structuurrijk dus je konijn moet er intensief en lang op kauwen. Hierdoor slijten de kiezen, die bij een konijn altijd doorgroeien, goed af. Hooi bevat verder alle vitaminen en mineralen die een konijn nodig heeft.

  Een konijn dient daarom dag en nacht hooi tot zijn beschikking te hebben. Stro is ook een goede vezelleverancier maar bevat niet zoveel voedingsstoffen als hooi. Als een konijn erg veel stro eet, loopt hij het risico op verstoppingen. Stro kan daarom wel gegeten worden door een konijn maar het mag nooit het hooi vervangen.

  • HOOI, HOOI EN NOG EENS HOOI Het basisvoedsel van konijnen is hooi, hooi moet er altijd zijn;
  • Hooi is om verschillende redenen het belangrijkste voedsel voor een konijn: 1;
  • Het bevat vrijwel alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft en zorgt voor een gezonde darmflora;

  Hooi wordt snel door de darmen gevoerd, dat is belangrijk voor een konijn want hierdoor krijgt hij een goede darmwerking, met weinig kans op verstoppingen. Doordat een konijn de hele dag op hooi kauwt, slijten de kiezen goed af en is er minder kans op haken aan de kiezen.

  Doordat de kiezen goed afslijten, slijten ook de voortanden goed af. Het kauwen op hooi geeft een konijn wat te doen. Ook stress reageert een konijn af door op hooi te kauwen. Een handje hooi per dag is dus niet genoeg, hooi moet dagelijks in ruime mate gegeven worden.

  Een konijn moet 24 uur per etmaal hooi kunnen kauwen. Is het hooi allemaal opgegeten, dan moet het direct weer aangevuld worden met een nieuwe pluk hooi, ook al is de dag nog niet om. Wees met hooi nooit zuinig! Je kunt beter niet kiezen voor de pakjes stijf geperste hooi die bijv.

  bij supermarkten te koop zijn. Dit hooi is droog en dor en bestaat uit kleingesneden sprietjes. In dierenspeciaalzaken wordt los hooi in plastic zakken verkocht. Dit hooi is langstelig en heel smakelijk en aantrekkelijk voor een konijn.

  WATER Water mag nooit ontbreken. Nog steeds gaat de fabel rond dat konijnen geen water nodig hebben. Dit verhaal stamt uit de tijd dat konijnen voornamelijk gras gevoerd werden. Gras bevat enorm veel vocht, waardoor de waterbehoefte van een konijn sterk vermindert.

  De waterbehoefte is ca. 50 ml. per kg. lichaamsgewicht per 24 uur. Het ene konijn drinkt meer dan het andere, dit is ook afhankelijk van hoeveel groenvoer een konijn dagelijks krijgt. Hoe meer groenvoer gegeten wordt, hoe minder de waterbehoefte zal zijn, dit regelt een konijn zelf.

  Een konijn mag dus nooit zonder water zitten, als een konijn 24 uur niets te drinken heeft, dan komt hij in de problemen omdat vochttekort ontstaat. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.

  Zorg er dus altijd voor dat de waterbak of waterfles dagelijks gevuld wordt met fris, schoon water. In oud water ontstaat bacterie-groei, waardoor een konijn ziek kan worden. DROOGVOER Droogvoer werd oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.

  Deze konijnen moeten snel groot en op gewicht zijn en het droogvoer werd hierop afgestemd. Als je in de natuur kijkt, eten de konijnen geen droogvoer. Tegenwoordig is het droogvoer gelukkig beter op huiskonijnen afgestemd, met minder eiwitten en vetten en meer vezels.

  Maar weinig droogvoer laten eten en veel hooi blijft het beste dieet voor een konijn. Biks (groene korrels) geniet de voorkeur boven gemengd voer. Reden hiervoor is dat konijnen bij gemengd voer snel geneigd zijn om de lekkere gekleurde dingen uit het voer te eten, en de groene korrels uit dat voer te laten liggen.

  Maar hier zitten juist de waardevolle voedingsstoffen in, die een konijn nodig heeft. – Nog een reden is dat gemengd voer veel koolhydraten bevat, en het geven van te veel van dit voer kan leiden tot blindedarmproblemen, met als gevolg de bekende kwaal van aangekoekte ontlasting.

  1. Eet een konijn zijn gemengde voer binnen een kwartier allemaal op en eet hij daarnaast veel hooi, dan is het geen bezwaar om gemengd voer te geven;
  2. In alle andere gevallen is het beter om over te schakelen op biks;
  See also:  Waarom Komt Er Alcphol In Fruit?

  Van biks zijn verschillende kwaliteiten te koop, niet elk merk biks is goed. Meer info hierover is te vinden bij de voeranalyse. HOEVEELHEID DROOGVOER De maximale hoeveelheid droogvoer voor een konijn zou niet meer dan 25 gram per kg. lichaamsgewicht per dag mogen bedragen.

  1. In sommige gevallen is het voor een konijn zelfs beter om nog minder droogvoer te krijgen;
  2. Een jong konijn tot de leeftijd van 6 maanden, mag meer krijgen, zolang hij goed hooi blijft eten;
  3. Een konijn van 6 jaar of ouder dat mager wordt, mag ook meer krijgen;

  Maatstaf voor de hoeveelheid te geven droogvoer is altijd de mate van hooi eten. Laat een konijn het hooi staan of gaat het er minder van eten, dan krijgt het te veel droogvoer. NB Een konijn dat geen hooi kan eten, moet natuurlijk voldoende hardvoer gegeven worden.

  In dit geval kun je het beste kiezen voor Supreme Science Selective dat heel veel vezels bevat. VOER WENNEN De eerste dagen moet een nieuw konijn precies hetzelfde eten als wat het gewend was! Dus dat kun je het beste even goed navragen bij fokker, dierenwinkel of asiel waar het konijn vandaan komt.

  Vraag wat voer wat het dier gewend was te eten mee voor de eerste dagen. Zeker de eerste dagen doorgaan met dit voer te geven. Als het konijn geen hooi gewend was, dan dit  wel gelijk gaan geven. Als je je konijn aan ander voer wilt wennen, moet dat heel geleidelijk gebeuren.

  • Dus na een paar dagen een heel klein beetje nieuw voer bij het oude;
  • Verder dan iedere volgende dag wat meer nieuw voer, en wat minder oud voer;
  • Omschakelen moet in ongeveer 4 dagen gebeuren, mag langer duren, niet korter;

  Als er een nieuwe zak biks aangebroken wordt kan de samenstelling van de nieuwe biks  iets verschillen van de vorige zak, en sommige konijnen kunnen hier heftig op reageren met diarree. Daarom kan door het laatste beetje oude biks het best een beetje nieuwe biks gemengd worden, zodat het maagdarmstelstel van het konijn kan wennen.

  • NB;
  • Houd zoveel mogelijk vaste tijden aan om te voeren;
  • Of je nou 1x per dag, 2x per dag of 3x per dag voert, probeer het op ongeveer dezelfde tijd te doen;
  • Regelmaat is erg belangrijk;
  • GROENTE OPBOUWEN! Als je een jong konijn na een paar dagen (of weken) groente wilt gaan geven moet dat opgebouwd worden;

  Opbouwen is heel belangrijk om diarree te voorkomen. Het opbouwen van groenvoer gaat als volgt: de eerste dag 1 stukje (bijvoorbeeld) andijvieblad ter grootte van een postzegel. De keutels van de volgende dag afwachten. Als die rond en stevig zijn, kan die dag een stuk andijvieblad ter grootte van twee postzegels gegeven worden.

  • Weer de keutels van de volgende dag afwachten, als die goedblijven de groente verdubbelen;
  • Als de keutels goed blijven kunnen nieuwe groenten toegevoegd worden, op dezelfde manier, n voor n introduceren en de keutels afwachten;

  Zodra de keutels zacht worden is dat een teken dat de laatst toegevoegde groente (nog) niet verdragen wordt, die groente niet meer geven. Na verloop van tijd kun je opnieuw uitproberen of je konijn een heel klein stukje van deze groente verdraagt. Worden de keutels opnieuw zacht, dan deze groente nooit meer geven, je konijn verdraagt het niet.

  Als je groenvoer niet op deze manier opbouwt, maar je geeft het ineens en in te grote hoeveelheid, dan kan je konijn heel erg aan de diarree raken. Vooral jonge konijntjes kunnen hier razendsnel aan sterven.

  LET OP: Het opbouwen van groenvoer is ook belangrijk voor een oud(er) konijn dat geen groenvoer gewend was. Variatie Het is af te raden om maaltijden te geven die bestaan uit grote hoeveelheden van slechts 1 soort groente. Het beste kun je van ca 5 verschillende soorten groenten een klein beetje geven.

  • Zo eet een konijn gevarieerd net zoals in de natuur, en is er minder kans op gasbuik;
  • Meer soorten groenten en kruiden per voerbeurt dan 5 mag natuurlijk ook, als de hoeveelheid per soort maar klein blijft;

  Geen maaltijd basilicum, maar 1 takje. Geen bossen selderie, maar 1 takje. Geen maaltijd andijvie, geen maaltijd venkel. Enz. enz. Alle kleine hoeveelheden bij elkaar is toch een bak vol. GOEDE GROENTEN Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, broccoli, venkel(heel weinig), bleekselderij(3 cm), selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes,  paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen.

  • Voor erbij een takje peterselie, takje selderie;
  • Er zijn in de natuur nog veel meer kruiden en planten die goed zijn voor konijnen;
  • Jonge toppen van brandnetels bijvoorbeeld, een dag laten liggen om de brand eruit te laten gaan, zijn heel erg gezond voor konijnen;

  Wilde achillea is heel goed voor de spijsvertering, ook voor stoornissen. Wat wilde achillea iedere dag bij het groenvoer is geen slechte zaak. Weegbree kan met mate toegevoegd worden, (is erg eiwitrijk) omdat dit plantje een goede uitwerking heeft op de darmbeweging.

  1. Brandnetels zijn ook geschikt om gedroogd als hooi te geven, gemengd door het gewone hooi;
  2. Wortel Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten;
  3. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree;

  Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen. Paardenbloemen Pluk nooit paardenbloembladeren aan de kant van een weg, die zijn bevuild door uitlaatgassen. Let op dat er geen uitwerpselen van andere dieren liggen, dit kan bij je konijn(en) een wormbesmetting veroozaken.

  • Let op dat niet in de buurt met gif gespoten is! SLECHTE GROENTEN Groenten die niet gegeven mogen worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes;
  • Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras;

  Met de grasmaaier afgemaaid gras mag nooit gegeven worden in verband met gistingsgevaar (trommelzucht), geplukt, met de hand gesneden of geknipt lang gras mag wel gegeven worden. Voorzichtig met kool Met koolsoorten moet je altijd voorzichtig zijn, daar kan een konijn heel snel gasvorming van krijgen.

  Dus van de koolsoorten beter alleen broccoli ( heel weinig!), bloemkool ( heel weinig!) en ‘s winters boerenkool geven. Op boerenkool zijn de meeste konijnen erg gek. Nogmaals: zoveel mogelijk gevarieerde groenten tegelijk geven, dus boerenkool enz.

  erbij en niet alléén maar. REGELMAAT Groenvoer kun je beter niet de ene keer wel en de andere keer niet geven. Beter òf helemaal niet, òf elke dag groenvoer geven. Als een bepaalde groentesoort een keer niet voorradig is, en het konijn heeft bijvoorbeeld een week zonder moeten doen, begin dan weer met matig geven, om het maagdarmstelsel opnieuw te wennen.

  TUSSENDOORTJES Fruit Fruit mag alleen zeer matig gegeven worden i. met de suikers die het bevat. Teveel suiker kan grote darmproblemen geven. Dus per dag niet meer dan 1 aardbei of 1 kers, een partje appel enz.

  Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz. , eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig. Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven.

  1. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg;
  2. Brood Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden;
  3. Ik geef mijn konijnen iedere dag als ochtendbegroeting een stukje hardgeworden brood van ongeveer 2 vierkante centimeter;

  Snoep Klik hier voor informatie over (on)verantwoord snoep.

  .

  Is komkommer goed voor een konijn?

  Geef komkommer met mate! – De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.

  Kan een konijn tomaat eten?

  mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de korrels en kolven!!) paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht! ) tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet!) wortel (ook het loof!).

  Wat mag een konijn drinken?

  Drinkwater – Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht. Dit verschil heeft een aantal oorzaken. Het ene konijn krijgt meer groenvoer dan het andere konijn.

  1. Ook de temperatuur heeft veel invloed;
  2. Het drinkwater moet elke dag vers zijn;
  3. Ook al is de drinkbak of waterfles nog niet leeg;
  4. Veel mensen vragen zich af wat beter is; een drinkbak of een waterfles;
  5. Drinken uit een waterbak is natuurlijker dan uit een waterfles;

  Nadelen van een waterbak is dat het gauw vuil wordt, het konijn door het water heen loopt of dat het bakje omgegooid wordt. Een fles is veel hygiënischer, maar wel weer onnatuurlijk en sommige konijnen snappen de werking van de waterfles niet. Kies je voor een waterbak, koop dan bijvoorbeeld en hele zware of een van metaal die je aan de rand van de kooi kan bevestigen.

  1. Verander nooit zomaar van een waterbak naar een waterfles;
  2. Sommige konijnen snappen de werking niet van een waterfles en zullen niet meer drinken;
  3. Houd de waterbak nog een tijdje in de kooi en houd de waterfles regelmatig voor zijn bekje en knijp er een beetje in;

  Op een gegeven moment snapt het konijn hoe hij/zij uit de waterfles moet drinken en dan pas het waterbakje weghalen. In de winter kan het drinkwater van buitenkonijnen bevriezen. Controleer regelmatig of het niet bevroren is. Doe geen zout door het drinkwater, dit is zeer slecht voor een konijn.

  Waar kan een konijn dood aan gaan?

  GAS (of SAS) – Gas is een van de meest voorkomende problemen bij konijnen, hoewel niet alle dieren er even gevoelig voor zijn. Officieel heet de aandoening SAS, wat staat voor Secundair Atonie Syndroom. Dit ziektebeeld houdt in dat de darmen van konijnen ten gevolge van anders slecht gaan functioneren.

  • Daardoor ontstaat gasophoping en krijgt het dier een dikke pijnlijke buik;
  • Meestal zal het ook niet meer eten;
  • Wanneer niet op tijd wordt ingegrepen, kan het dier binnen 24 uur doodgaan;
  • SAS is de belangrijkste doodsoorzaak bij konijnen;

  Het syndroom kan ontstaan bij een dier dat erg is geschrokken (stress), dat veel pijn heeft of slecht eten krijgt. Dit alles kan lijden tot een verminderde werkzaamheid van het maag-darmkanaal.

  • Konijnen zijn erg gevoelig voor stress. De oorzaak voor stress kan van alles zijn: ziekte, onrust of juist te weinig actie, overlijden van een kameraad, schrikken van een kat, huisvestingsproblemen enzovoorts.
  • Pijn kan optreden door gebitsafwijkingen, waarbij er haken op de kiezen zijn ontstaan die bij het eten in de tong prikken, of door ontstekingen en abcessen. Maar ook na een operatie kan het konijn pijn hebben.
  • Een slecht uitgebalanceerd voer kan problemen veroorzaken, zoals het onbeperkt geven van konijnenvoer met daarnaast te weinig hooi. Hierdoor worden te weinig vezels opgenomen.

  Hoe kun je zien dat een konijn ongelukkig is?

  ‘Als een konijn zich niet lekker voelt, stopt hij met eten en dat kan het spijsverteringsstelsel niet aan. Een konijn moet eigenlijk de hele dag door eten. Dus zodra je een verandering opmerkt bij je konijn, wacht dan niet af, maar raadpleeg direct je dierenarts.

  Is banaan goed voor een konijn?

  Voeding Konijnen zijn pure planteneters, ofwel herbivoren. Hun lange darmstelsel is gemaakt om grote hoeveelheden vezelig voedsel te verteren. Voedsel voor konijnen bestaat uit een verteerbaar en een onverteerbaar deel. Verteerbaar voedsel bevat alle nodige voedingsstoffen. Het gaat langzaam door het spijsverteringsstelsel zodat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

  • Het andere deel bestaat uit grote hoeveelheden onverteerbare vezels, die zorgen voor een snelle darmbeweging;
  • Eet een konijn te weinig vezels dan zal de darmwerking trager gaan, waardoor het verteerbare voedsel niet goed verteerd wordt en darmproblemen kunnen ontstaan;

  Voedsel met zoveel mogelijk vezels is dus het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse voeding van een konijn. Goede vezels worden geleverd door hooi, stro, takken en groenvoer zoals wilde planten en kruiden maar ook groenten. Fruit bevat ook vezels maar mag slechts zeer beperkt gegeven worden omdat het veel suiker bevat.

  1. Hooi is de belangrijkste vezelleverancier;
  2. Het is structuurrijk dus je konijn moet er intensief en lang op kauwen;
  3. Hierdoor slijten de kiezen, die bij een konijn altijd doorgroeien, goed af;
  4. Hooi bevat verder alle vitaminen en mineralen die een konijn nodig heeft;
  See also:  Waarom Brood Niet In De Koelkast?

  Een konijn dient daarom dag en nacht hooi tot zijn beschikking te hebben. Stro is ook een goede vezelleverancier maar bevat niet zoveel voedingsstoffen als hooi. Als een konijn erg veel stro eet, loopt hij het risico op verstoppingen. Stro kan daarom wel gegeten worden door een konijn maar het mag nooit het hooi vervangen.

  HOOI, HOOI EN NOG EENS HOOI Het basisvoedsel van konijnen is hooi, hooi moet er altijd zijn. Hooi is om verschillende redenen het belangrijkste voedsel voor een konijn: 1. Het bevat vrijwel alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft en zorgt voor een gezonde darmflora.

  Hooi wordt snel door de darmen gevoerd, dat is belangrijk voor een konijn want hierdoor krijgt hij een goede darmwerking, met weinig kans op verstoppingen. Doordat een konijn de hele dag op hooi kauwt, slijten de kiezen goed af en is er minder kans op haken aan de kiezen.

  Doordat de kiezen goed afslijten, slijten ook de voortanden goed af. Het kauwen op hooi geeft een konijn wat te doen. Ook stress reageert een konijn af door op hooi te kauwen. Een handje hooi per dag is dus niet genoeg, hooi moet dagelijks in ruime mate gegeven worden.

  Een konijn moet 24 uur per etmaal hooi kunnen kauwen. Is het hooi allemaal opgegeten, dan moet het direct weer aangevuld worden met een nieuwe pluk hooi, ook al is de dag nog niet om. Wees met hooi nooit zuinig! Je kunt beter niet kiezen voor de pakjes stijf geperste hooi die bijv.

  bij supermarkten te koop zijn. Dit hooi is droog en dor en bestaat uit kleingesneden sprietjes. In dierenspeciaalzaken wordt los hooi in plastic zakken verkocht. Dit hooi is langstelig en heel smakelijk en aantrekkelijk voor een konijn.

  WATER Water mag nooit ontbreken. Nog steeds gaat de fabel rond dat konijnen geen water nodig hebben. Dit verhaal stamt uit de tijd dat konijnen voornamelijk gras gevoerd werden. Gras bevat enorm veel vocht, waardoor de waterbehoefte van een konijn sterk vermindert.

  De waterbehoefte is ca. 50 ml. per kg. lichaamsgewicht per 24 uur. Het ene konijn drinkt meer dan het andere, dit is ook afhankelijk van hoeveel groenvoer een konijn dagelijks krijgt. Hoe meer groenvoer gegeten wordt, hoe minder de waterbehoefte zal zijn, dit regelt een konijn zelf.

  Een konijn mag dus nooit zonder water zitten, als een konijn 24 uur niets te drinken heeft, dan komt hij in de problemen omdat vochttekort ontstaat. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.

  • Zorg er dus altijd voor dat de waterbak of waterfles dagelijks gevuld wordt met fris, schoon water;
  • In oud water ontstaat bacterie-groei, waardoor een konijn ziek kan worden;
  • DROOGVOER Droogvoer werd oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont;

  Deze konijnen moeten snel groot en op gewicht zijn en het droogvoer werd hierop afgestemd. Als je in de natuur kijkt, eten de konijnen geen droogvoer. Tegenwoordig is het droogvoer gelukkig beter op huiskonijnen afgestemd, met minder eiwitten en vetten en meer vezels.

  1. Maar weinig droogvoer laten eten en veel hooi blijft het beste dieet voor een konijn;
  2. Biks (groene korrels) geniet de voorkeur boven gemengd voer;
  3. Reden hiervoor is dat konijnen bij gemengd voer snel geneigd zijn om de lekkere gekleurde dingen uit het voer te eten, en de groene korrels uit dat voer te laten liggen;

  Maar hier zitten juist de waardevolle voedingsstoffen in, die een konijn nodig heeft. – Nog een reden is dat gemengd voer veel koolhydraten bevat, en het geven van te veel van dit voer kan leiden tot blindedarmproblemen, met als gevolg de bekende kwaal van aangekoekte ontlasting.

  Eet een konijn zijn gemengde voer binnen een kwartier allemaal op en eet hij daarnaast veel hooi, dan is het geen bezwaar om gemengd voer te geven. In alle andere gevallen is het beter om over te schakelen op biks.

  Van biks zijn verschillende kwaliteiten te koop, niet elk merk biks is goed. Meer info hierover is te vinden bij de voeranalyse. HOEVEELHEID DROOGVOER De maximale hoeveelheid droogvoer voor een konijn zou niet meer dan 25 gram per kg. lichaamsgewicht per dag mogen bedragen.

  In sommige gevallen is het voor een konijn zelfs beter om nog minder droogvoer te krijgen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6 maanden, mag meer krijgen, zolang hij goed hooi blijft eten. Een konijn van 6 jaar of ouder dat mager wordt, mag ook meer krijgen.

  Maatstaf voor de hoeveelheid te geven droogvoer is altijd de mate van hooi eten. Laat een konijn het hooi staan of gaat het er minder van eten, dan krijgt het te veel droogvoer. NB Een konijn dat geen hooi kan eten, moet natuurlijk voldoende hardvoer gegeven worden.

  In dit geval kun je het beste kiezen voor Supreme Science Selective dat heel veel vezels bevat. VOER WENNEN De eerste dagen moet een nieuw konijn precies hetzelfde eten als wat het gewend was! Dus dat kun je het beste even goed navragen bij fokker, dierenwinkel of asiel waar het konijn vandaan komt.

  Vraag wat voer wat het dier gewend was te eten mee voor de eerste dagen. Zeker de eerste dagen doorgaan met dit voer te geven. Als het konijn geen hooi gewend was, dan dit  wel gelijk gaan geven. Als je je konijn aan ander voer wilt wennen, moet dat heel geleidelijk gebeuren.

  Dus na een paar dagen een heel klein beetje nieuw voer bij het oude. Verder dan iedere volgende dag wat meer nieuw voer, en wat minder oud voer. Omschakelen moet in ongeveer 4 dagen gebeuren, mag langer duren, niet korter.

  Als er een nieuwe zak biks aangebroken wordt kan de samenstelling van de nieuwe biks  iets verschillen van de vorige zak, en sommige konijnen kunnen hier heftig op reageren met diarree. Daarom kan door het laatste beetje oude biks het best een beetje nieuwe biks gemengd worden, zodat het maagdarmstelstel van het konijn kan wennen.

  1. NB;
  2. Houd zoveel mogelijk vaste tijden aan om te voeren;
  3. Of je nou 1x per dag, 2x per dag of 3x per dag voert, probeer het op ongeveer dezelfde tijd te doen;
  4. Regelmaat is erg belangrijk;
  5. GROENTE OPBOUWEN! Als je een jong konijn na een paar dagen (of weken) groente wilt gaan geven moet dat opgebouwd worden;

  Opbouwen is heel belangrijk om diarree te voorkomen. Het opbouwen van groenvoer gaat als volgt: de eerste dag 1 stukje (bijvoorbeeld) andijvieblad ter grootte van een postzegel. De keutels van de volgende dag afwachten. Als die rond en stevig zijn, kan die dag een stuk andijvieblad ter grootte van twee postzegels gegeven worden.

  1. Weer de keutels van de volgende dag afwachten, als die goedblijven de groente verdubbelen;
  2. Als de keutels goed blijven kunnen nieuwe groenten toegevoegd worden, op dezelfde manier, n voor n introduceren en de keutels afwachten;

  Zodra de keutels zacht worden is dat een teken dat de laatst toegevoegde groente (nog) niet verdragen wordt, die groente niet meer geven. Na verloop van tijd kun je opnieuw uitproberen of je konijn een heel klein stukje van deze groente verdraagt. Worden de keutels opnieuw zacht, dan deze groente nooit meer geven, je konijn verdraagt het niet.

  Als je groenvoer niet op deze manier opbouwt, maar je geeft het ineens en in te grote hoeveelheid, dan kan je konijn heel erg aan de diarree raken. Vooral jonge konijntjes kunnen hier razendsnel aan sterven.

  LET OP: Het opbouwen van groenvoer is ook belangrijk voor een oud(er) konijn dat geen groenvoer gewend was. Variatie Het is af te raden om maaltijden te geven die bestaan uit grote hoeveelheden van slechts 1 soort groente. Het beste kun je van ca 5 verschillende soorten groenten een klein beetje geven.

  Zo eet een konijn gevarieerd net zoals in de natuur, en is er minder kans op gasbuik. Meer soorten groenten en kruiden per voerbeurt dan 5 mag natuurlijk ook, als de hoeveelheid per soort maar klein blijft.

  Geen maaltijd basilicum, maar 1 takje. Geen bossen selderie, maar 1 takje. Geen maaltijd andijvie, geen maaltijd venkel. Enz. enz. Alle kleine hoeveelheden bij elkaar is toch een bak vol. GOEDE GROENTEN Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, broccoli, venkel(heel weinig), bleekselderij(3 cm), selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes,  paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen.

  Voor erbij een takje peterselie, takje selderie. Er zijn in de natuur nog veel meer kruiden en planten die goed zijn voor konijnen. Jonge toppen van brandnetels bijvoorbeeld, een dag laten liggen om de brand eruit te laten gaan, zijn heel erg gezond voor konijnen.

  Wilde achillea is heel goed voor de spijsvertering, ook voor stoornissen. Wat wilde achillea iedere dag bij het groenvoer is geen slechte zaak. Weegbree kan met mate toegevoegd worden, (is erg eiwitrijk) omdat dit plantje een goede uitwerking heeft op de darmbeweging.

  Brandnetels zijn ook geschikt om gedroogd als hooi te geven, gemengd door het gewone hooi. Wortel Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree.

  Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen. Paardenbloemen Pluk nooit paardenbloembladeren aan de kant van een weg, die zijn bevuild door uitlaatgassen. Let op dat er geen uitwerpselen van andere dieren liggen, dit kan bij je konijn(en) een wormbesmetting veroozaken.

  Let op dat niet in de buurt met gif gespoten is! SLECHTE GROENTEN Groenten die niet gegeven mogen worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes. Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras.

  Met de grasmaaier afgemaaid gras mag nooit gegeven worden in verband met gistingsgevaar (trommelzucht), geplukt, met de hand gesneden of geknipt lang gras mag wel gegeven worden. Voorzichtig met kool Met koolsoorten moet je altijd voorzichtig zijn, daar kan een konijn heel snel gasvorming van krijgen.

  1. Dus van de koolsoorten beter alleen broccoli ( heel weinig!), bloemkool ( heel weinig!) en ‘s winters boerenkool geven;
  2. Op boerenkool zijn de meeste konijnen erg gek;
  3. Nogmaals: zoveel mogelijk gevarieerde groenten tegelijk geven, dus boerenkool enz;

  erbij en niet alléén maar. REGELMAAT Groenvoer kun je beter niet de ene keer wel en de andere keer niet geven. Beter òf helemaal niet, òf elke dag groenvoer geven. Als een bepaalde groentesoort een keer niet voorradig is, en het konijn heeft bijvoorbeeld een week zonder moeten doen, begin dan weer met matig geven, om het maagdarmstelsel opnieuw te wennen.

  TUSSENDOORTJES Fruit Fruit mag alleen zeer matig gegeven worden i. met de suikers die het bevat. Teveel suiker kan grote darmproblemen geven. Dus per dag niet meer dan 1 aardbei of 1 kers, een partje appel enz.

  Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz. , eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig. Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven.

  Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg. Brood Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden. Ik geef mijn konijnen iedere dag als ochtendbegroeting een stukje hardgeworden brood van ongeveer 2 vierkante centimeter.

  Snoep Klik hier voor informatie over (on)verantwoord snoep.

  .

  Kan een konijn tomaat eten?

  welke groenten mag een konijn NIET

  mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de korrels en kolven!!) paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht! ) tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet!) wortel (ook het loof!).

  Hoeveel komkommer mag een konijn?

  Geef komkommer met mate! – De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.

  Is brood goed voor een konijn?

  Wat mogen konijnen niet eten – Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.

  1. Daarnaast zijn er ook nog een aantal slechte groenten voor uw konijn;
  2. Denk aan prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes, nat gras en klaver;
  3. Let ook goed op met kool;
  4. Als u hier teveel van geeft kan uw konijn gas in zijn buik krijgen;

  Deze soorten kool mag uw konijn wel, maar niet teveel: broccoli, bloemkool en boerenkool.