Welk Fruit Mag Je Niet Eten Tijdens Zwangerschap?

Welk Fruit Mag Je Niet Eten Tijdens Zwangerschap
Mag ik alle fruit eten? – Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht.

Welke groenten en fruit mag je niet eten tijdens zwangerschap?

Rauwe groenten en fruit tijdens je zwangerschap – Rauwe groente en fruit kunnen aan de buitenkant listeriabacteriën bevatten. Was ze daarom goed voor gebruik. Vooral voorgesneden groenten (rauwkost en salades) kunnen listeria bevatten omdat ze bewerkt zijn.

Bewaar deze daarom niet te lang. De listeriabacterie blijft zich vermenigvuldigen, ook in een koele omgeving (zoals de koelkast). Eet de voorbewerkte groenten en fruit het liefst dagvers. Als je rauwe groente en fruit voor consumptie niet goed wast onder stromend water, kun je de infectie listeriose oplopen.

Een listeriabesmetting kan erg gevaarlijk zijn. De infectie kan leiden tot vroeggeboorte of zelfs het overlijden van de baby voor de geboorte. Geef bacteriën geen kans en eet zo veel mogelijk dagverse groente. Bewaar je groente en fruit liever niet langer dan twee dagen in de koelkast.

Dat geldt in het bijzonder voor kant-en-klare salades en voorgesneden groente. Was voorgesneden groente zelf ook nog een keer voordat je ze eet. Als je uit eten gaat, vermeld dan dat je zwanger bent en vraag of ze hier in de keuken rekening mee willen houden.

Twijfel je of de rauwe groenten goed gewassen zijn? Neem dan geen risico en laat het staan.

Welk fruit goed zwanger?

Wat eten en wat niet zwanger?

Bekijk de tabel voor een handig overzicht

Vlees Niet Let op
Vis Niet Let op
Vis is heel gezond. Sommige vissoorten zoals makreel, sardines of garnalen kun je beter niet eten. Lees welke vissen je nog meer beter niet kunt eten. Verhit vis altijd goed. Lees waarom je sommige vissen beter niet kunt eten.

.

Is Kiwi gezond als je zwanger bent?

Kiwi’s zijn een natuurlijke bron van folaat Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.

Is komkommer goed als je zwanger bent?

Een gezonde en gevarieerde voeding betekent dat je probeert te zorgen uit alle verschillende voedingsgroepen dagelijks wat te eten. Hierbij moeten jullie denken aan; zuivel, vlees/vis, groenten en fruit. Ook is voldoende drinken heel belangrijk in de zwangerschap.

 1. Wist je dat voldoende drinken in de zwangerschap 2 liter water naast je andere dranken betekent? In de zwangerschap gelden een aantal specifieke voedingsadviezen;
 2. Hier bestaat soms enige onduidelijkheid over, maar wat goed is om te onthouden is dat je vooral heel veel wel mag, alleen met rauwe producten wat moet opletten;

De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden. Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap:

 • Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels. enz. Dit geldt ook voor de gesneden, gewassen sla van de supermarkt. Rauwe groente en ongeschild fruit kan toxoplasmose bevatten.
 • Rauw vlees: tijdens de gehele zwangerschap is het advies om geen rauw vlees te eten. Rauw vlees kan toxoplasmose bevatten.
 • Vis: in de zwangerschap is het gezond om 1 tot 2 keer per week vis te eten. Met name in de vette vis (makreel, zalm, haring, paling e. ) zitten gezonde vetzuren die een belangrijke rol spelen bij de hersenontwikkeling van de baby. Als je rauwe of gerookte vis eet, is het van belang dat deze vers is en niet vacuüm verpakt.
 • Deze verpakkingen bevatten namelijk opvallend vaak de listeriabacterie. Twijfel je aan de versheid van de vis, laat het dan of staan of zorg dat je het verhit tot minimaal 75 graden, hierna kun je het altijd eten.
 • Kaas gemaakt van rauwe melk: Het is van belang om als je twijfelt even op het etiket te kijken. Staat er op het etiket van een kaas ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’ dan is het beter om deze kaas niet te eten als je zwanger bent. Hier kan namelijk de listeria bacterie in voorkomen. Staat er enkel melk of gepasteuriseerde melk op het etiket vermeld, dan mag je deze kaas gewoon eten in de zwangerschap.
 • Orgaanvlees: in de zwangerschap mag je niet te veel vitamine A binnen krijgen, dit is namelijk een van de weinige vitamine die kan stapelen in je lichaam. Vitamine A zit voornamelijk in orgaanvlees (paté, leverworst e. Als je zwanger bent mag je 1-2 dun belegde boterhammen met paté/leverworst per week. Klaargemaakte lever en/of niertjes kun je beter niet eten in de zwangerschap.
 • Cafeïne; in de zwangerschap is het beter om niet te veel cafeïne binnen te krijgen, dit zit voornamelijk in koffie en cola. Dit betekent maximaal 2-3 kopjes/glazen per dag. Energiedranken zoals Redbull kun je beter helemaal niet drinken.
See also:  Wat Voor Vlees Is Een Wiener Schnitzel?

Wil je nog meer weten over een gezonde voeding in de zwangerschap of over wat je beter wel en niet kan eten. Vraag het een van ons of kijk op: https://www. voedingscentrum. nl/nl/mijn-kind-en-ik. aspx.

Is yoghurt gezond tijdens zwangerschap?

Listeria en pasteuriseren of verwarmen op hoge temperatuur (UHT) – Verschillende microben, waaronder Listeria, kunnen terechtkomen in de melk. Deze kunnen listeriose veroorzaken. Door de melk te pasteuriseren of op hoge temperatuur te verwarmen ( UHT ) worden de microben gedood en kan je de melk veilig drinken.

 • Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt.
 • Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap. Kazen op basis van rauwe melk kan je op de verpakking herkennen aan de vermelding ‘rauwe melk’ of de vermelding ‘au lait cru’. Sommige zachte kazen worden tegenwoordig wel gemaakt van gepasteuriseerde melk. Als de kaas gepasteuriseerd is, kan je hem wel veilig eten.
 • Harde kazen vormen geen probleem , ook al zijn ze niet gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Lees meer over kaas: https://www. gezondleven. be/themas/voeding/voedingsdriehoek/kaas Pasteuriseren : Bij pasteuriseren wordt een vloeistof gedurende een bepaalde tijd op een bepaalde temperatuur opgewarmd om ervoor te zorgen dat het aantal microben in de voeding daalt. De microben worden niet allemaal vernietigd, maar wel voldoende zodat ze geen ziekte meer kunnen veroorzaken.

Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding ‘gepasteuriseerd’ of ‘UHT’ op de verpakking. Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn.

UHT : staat voor Ultra Hoge Temperatuur. Hierbij worden voedingsmiddelen gedurende een zeer korte periode op zeer hoge temperatuur verhit waardoor microben vernietigd worden.

Is banaan goed tijdens zwangerschap?

Bananen – Zorg ervoor dat je altijd een banaan in je tas hebt als je op pad gaat. Dit fruit is rijk aan kalium  (een stofje dat direct je energie aanvult en ervoor zorgt dat je minder snel moe wordt). En als je misselijk bent, verdraagt je maag ze ook nog eens goed. Een goede start van de dag! Welk Fruit Mag Je Niet Eten Tijdens Zwangerschap Welk Fruit Mag Je Niet Eten Tijdens Zwangerschap.

Is avocado goed als je zwanger bent?

Een avocado is altijd lekker, bijvoorbeeld op een boterham, in een guacamole of in een salade. Maar hoe zit dat als je zwanger bent? Mag je dan onbeperkt avocado’s eten tijdens de zwangerschap? Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap.

Is Mango goed tijdens zwangerschap?

13. Mango – Goed nieuws als je maag al omkeert bij de gedachte aan groente: mango bevat net zoveel vitamine A en C als de gemiddelde salade. Het is in de zomer niet alleen een lekkere snack, maar is heerlijk door zowel zoete als hartige gerechten. Eet het door de kwark of gooi het door de curry: wat jij het lekkerst vindt.

Net als bananen bevatten mango’s overigens magnesium, en dat kan weer helpen tegen een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje als kramp in je benen. Wees deze negen maanden dus royaal met eten dat foliumzuur, zink, calcium, ijzer en vezels bevat en vergeet vooral ook niet voldoende te drinken (water dus – geen wodka-lime ;).

Wil je precies weten welke voedingsmiddelen je beter wel of niet kunt eten tijdens je zwangerschap? Mama en Zo maakte daar een handig schema voor. Lees ook:

 • Van A tot K: Waar zijn al die vitamines eigenlijk goed voor?
 • Checklist: de 5 belangrijkste voedingsstoffen als je borstvoeding geeft
 • Zwanger? Schroom niet deze 9 perks volledig uit te buiten!

Parents. com What to expect Live Science Reageer op artikel: Deze dingen zijn extra goed om te eten tijdens je zwangerschap.

Wat is slecht als je zwanger bent?

Niet veilig: Rauw vlees (tartaar, carpaccio, biefstuk). Veilig: Volledig verhit kan wel. Niet veilig: Rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren (filet américain, ossenworst,parmaham, rauwe ham, rosbief, salami, cervelaat, chorizo). Niet veilig: Leverproducten (lever, smeerworst of leverpaté).

Waarom geen peper tijdens zwangerschap?

Gifstoffen in kruiden – In veel kruiden zitten plantengifstoffen. Ook wel fytotoxinen genoemd. Deze gifstoffen zorgen ervoor dat de plant niet ziek wordt en ze beschermen de plant tegen natuurlijke vijanden. Als je te veel van deze gifstoffen binnen krijgt, kun je ziek worden.

Welke pizza mag je niet eten als je zwanger bent?

Augurken met chocoladevla, meters zure matten en minstens één raketje per dag. En wel nu. Sommige zwangerschapscravings zijn ronduit bijzonder. Maar ontembare trek in een klassieke quattro formaggi of pizza salami had je waarschijnlijk daarvoor ook al. Welke pizza’s mag je nou wel en niet eten tijdens de zwangerschap? In de volgende gevallen zit je sowieso goed. Welk Fruit Mag Je Niet Eten Tijdens Zwangerschap Goed nieuws. Pizza salami kun je gewoon eten als je zwanger bent. De oven verhit de worst. Schadelijke bacteriën en parasieten gaan daardoor dood. Bak de pizza volgens de instructies op de doos. Onverhitte salami wordt tijdens de zwangerschap wel afgeraden. In salami zit namelijk veel zout.

See also:  Wat Is Rump Steak?

Een te hoog zoutgehalte in je bloed is niet goed tijdens je zwangerschap. Het is geen probleem om zo nu en dan een pizza salami te eten. Voeg ‘m gewoon niet toe in het rijtje augurk. Ook een pizza quattro formaggi kan gewoon op het menu blijven als je zwanger bent.

Net als bij de andere pizza’s, is het belangrijk dat je ‘m lang genoeg in de oven bakt. Meestal is een pizza klaar na ongeveer vijftien tot twintig minuten. Maar check zelf altijd even of de pizza krokant, warm en vooral… gaar is. De ene oven is de andere niet.

Een pizza mozzarella is veilig om te eten tijdens je zwangerschap. Of je nou bij een traditionele caffetteria in Italië zit, of thuis op je eigen bank. Ook om andere kazen op de pizza hoef je je niet druk te maken als je zwanger bent.

Bij verhitting boven de 85 graden overleven de bacteriën niet. Kortom: geniet van die baby in je buik én van de pizza! Een pizza met salami, mozzarella of een sappige pizza quattro formaggi zijn dus helemaal oké tijdens de zwangerschap. Tonijn wordt daarentegen wel afgeraden.

Op de Tuna Treat na is dus het hele menu van New York Pizza geschikt voor zwangere vrouwen. Kortom: eet smakelijk en neem nog een extra stuk. Je voedt tenslotte niet alleen je eigen mond. Gewoon bestellen dus.

Vegetarische pizza’s met watertandende toppings Échte Italiaanse pizza’s geuren, kleuren en smaken 7 weetjes over pizza die je laten watertanden Of bezoek onze Blog pagina voor nog meer blogs!.

Waarom mag je geen kaneel als je zwanger bent?

Kaneel tijdens je zwangerschap – Het is verstandig om je inname van kaneel te beperken tijdens je zwangerschap. Kruiden en specerijen bevatten bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor jou en je ongeboren kindje. Zo bevat kaneel de stof coumarine.

Een teveel hiervan kan tot leverschade en bloedingen leiden. In kruiden- en specerijenpreparaten, zoals kaneel, zijn de kruiden sterk geconcentreerd. Hierdoor loop je de kans om meer gifstoffen binnen te krijgen.

Het is daarom slim om kaneel slechts met mate te gebruiken als je zwanger bent.

Is watermeloen goed tijdens zwangerschap?

 • Geschreven door Redactie
 • Geplaatst op 8 augustus 2014
 • 0 reacties

Toekomstige jonge moeders doen er goed aan om dagelijks een portie watermeloen te eten. Dat helpt om misselijkheid, die dikwijls gepaard gaat met een zwanger-schap, tegen te gaan. De watermeloen beschikt – volgens wetenschappers en voedingsexperts – over alle kwaliteiten om zowel de moeder als de foetus te helpen. De watermeloen heeft een zeer hoog gehalte aan water (92 procent), smaakt heerlijk fris en is licht gesuikerd.

De watermeloen is zeer arm aan calorieën maar zeer voedzaam. De watermeloen bevat immers de vitaminen A, B6 en C en beschikt ook over lycopeen, een niet te verwaarlozen extra antioxidant. De watermeloen is uitstekend voedsel voor de zwangere vrouw, omdat het uitstekend hydraterend voedsel is.

Veel aanstaande moeders drinken onvoldoende. Dit is een risico op een te vroeg geboren baby. Zwangere vrouwen, die onvoldoende en onregelmatig eten, hebben meer last van misselijkheid. De watermeloen is zeer licht verteerbaar en kan zelfs misselijkheid voorkomen door zijn hoog watergehalte en hoge voedingswaarde.

De watermeloen is tot slot een belangrijke natuurlijke bron van vitamine A. Deze vitamine is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de longen, de ogen, de schedel, de beentjes, de nieren en de hersenen van de foetus.

Lees meer over homeopathie en zwangerschap » Bron: ABC Gezondheid.

Hoe aardbeien wassen zwanger?

Het eten van aardbeien is gezond voor zwangere vrouwen. Aardbeien zijn namelijk lekker, bevatten relatief weinig suiker en zijn caloriearm. Daarnaast bevatten ze veel vitamine C en foliumzuur. Toch is het beter om niet zomaar een verse aardbei in je mond te stoppen als je zwanger bent. Er bestaat namelijk een kans dat de aardbei besmet is met Toxoplasma gondii, een voor zwangere vrouwen gevaarlijke parasiet.

Waarom mag je geen taugé tijdens zwangerschap?

Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie. Zo houd je het veilig:

 • Bewaar ze in de koelkast op 4 °C
 • Was kiemgroenten vlak voor gebruik goed onder stromend water
 • Bewaar ze nooit langer dan de TGT-datum (Te Gebruiken Tot)
 • Verhit kiemgroenten voor gebruik door ze 5 seconden onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd.

Meer informatie over veilig eten met kiemgroenten.

Wat is gezonde groente tijdens zwangerschap?

Er is geen betere tijd om te kiezen voor gezonde voeding dan tijdens je zwangerschap. Uiteraard is het belangrijk om altijd gezonde keuzes te maken, ook voordat je zwanger raakt. Maar tijdens je zwangerschap ben je niet alleen verantwoordelijk voor de gezondheid van je eigen lichaam, maar heb je ook nog de taak om je baby gezond te laten groeien.

Gezonde voeding is cruciaal tijdens elk stadium van de foetale ontwikkeling, alles wat jij eet, eet jouw baby ook. Belangrijk is om zoveel mogelijk bewerkte voeding te vermijden en te kiezen voor veel groente, gezonde vetten, en goede bronnen van eiwitten.

In dit artikel geef ik je 8 soorten voeding die erg gezond zijn voor jou en je baby en onmisbaar voor tijdens je zwangerschap. Avocado Avocado bevat minstens 20 essentiële voedingstoffen, waaronder B vitaminen, vitamine K, vitamine E, kalium en foliumzuur.

See also:  Waar Koop Je Onbewerkt Vlees?

Daarnaast is een avocado één van de beste bronnen van gezonde vetten. Een avocado bevat tevens veel vezels. Ongeveer 4,6 gram per halve avocado. Vezels zijn erg belangrijk voor je spijsvertering. Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verstopping, dus dan is een avocado zeker aan te raden.

Biologische vrije uitloop eieren Eieren zijn een goede bron van eiwitten, gezonde vetten en bevatten veel essentiële voedingsstoffen. Eieren zijn een goede bron van choline. Choline is een essentiële voedingsstof voor zwangere vrouwen omdat het een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de foetus en de hersenen.

 • Choline heeft een positieve werking op het centrale zenuwstelsel, waarmee je de kans vermindert op eventuele afwijkingen als spina bifida;
 • Vette vis Vis is één van de beste bronnen voor omega 3 vetten;
 • Helaas is de meeste vis uit de supermarkt verontreinigd, waardoor het belangrijk is om de juiste keuzes te maken;

De beste en veiligste keus is wild gevangen zalm uit Alaska,  Sockeye zalm en sardientjes. Deze zijn het minst verontreinigd en zijn de beste bron voor omega 3 vetten. Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Vooral het omega 3 DHA vetzuur.

Deze is het beste te verkrijgen uit dierlijke eiwitten, zoals vette vis. Ben je geen fan van vette vis soorten of wil je het risico op verontreinigde vis vermijden, dan kun je ook kiezen voor krill olie supplementen.

Groene groenten Groene groenten als broccoli, spinazie en boerenkool zitten vol met foliumzuur, vezels, kalium, calcium, ijzer, vitamines C, K en A en dus onmisbaar tijdens je zwangerschap. Daarnaast zijn deze groenten rijk aan antioxidanten, dat je immuunsysteem en spijsvertering ondersteunt.

 1. Zoete aardappel Zoete aardappel is niet alleen heerlijk, maar bevat ook het antioxidant betacaroteen;
 2. Dit helpt je lichaam met het ontgiften van afvalstoffen, waardoor je immuunsysteem verbetert;
 3. Voor zwangere vrouwen is het een belangrijke antioxidant, omdat het in staat is om het om te zetten in vitamine A;

Vitamine A is belangrijk voor de foetale gezondheid en ontwikkeling, maar kan afwijkingen geven wanneer er een te hoge dosering uit dierlijke bronnen wordt gehaald, zoals uit bijvoorbeeld lever. Betacaroteen komt voor in plantaardig voedsel en kan daarom geen kwaad tijdens je zwangerschap.

Bessen Bessen zitten vol met vitamine C, waardoor je lichaam beter in staat is om ijzer op te nemen. Tijdens je zwangerschap is extra ijzer belangrijk omdat je lichaam extra bloed moet aanmaken voor de baarmoeder, placenta en de baby.

Bessen zijn dus aan te raden. Daarnaast bevatten deze veel vezels en zijn laag in suiker, waardoor je een stabielere bloedsuiker houdt. Rund en kip Rund en kip zijn een goede bron van eiwitten en vitaminen en mineralen. Rund bevat voornamelijk ijzer, choline en B vitaminen.

Kip bevat voornamelijk B vitaminen, selenium, fosfor en choline. Om meer voedingsstoffen uit deze bronnen te halen is het aan te raden om te kiezen voor grasgevoerd rund en weide kip. Chiazaad Chiazaadjes zijn een uitstekende bron van het plantaardige omega3 vetzuur ALA.

Daarnaast zitten deze zaadjes vol met de mineralen calcium, magnesium en kalium en is het een goede bron van vezels. Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden van gezonde voeding tijdens je zwangerschap. Er zijn genoeg bronnen waar je dagelijks voldoende vitamines en mineralen uit kunt halen.

Is broccoli goed voor zwangerschap?

10. Havermout – Vezels zijn voor iedereen gezond, maar als je weet dat je als zwangere vrouw risico loopt op verstopping , begrijp je vast dat ze zeker onmisbaar zijn tijdens je zwangerschap. Havermout voorziet je van die nodige vezels, en je maakt er bovendien lekkere dessertjes mee. Welk Fruit Mag Je Niet Eten Tijdens Zwangerschap Welk Fruit Mag Je Niet Eten Tijdens Zwangerschap Bron: www. parents. com.

Waarom geen taugé tijdens zwangerschap?

Taugé is altijd heerlijk om te eten in bijvoorbeeld wokgerechten of zelfs rauw. Maar is het wel zo’n goed idee om taugé te eten als je zwanger bent? Ja, je mag taugé eten mits het goed gekookt of gebakken is. Doordat taugé uit de grond komt, kan er namelijk salmonella, E.

 1. coli en toxoplasmose aanwezig zijn op rauwe taugé;
 2. Door het goed te verhitten worden deze schadelijke bacteriën gedood, waardoor je het gerust kunt eten;
 3. Was de taugé ook vooraf met stromend water;
 4. Daarna kan je het verhitten door te wokken of door ze minimaal 5 seconden in kokend water onder te dompelen;

Taugé die over de houdbaarheidsdatum is kan je beter nooit eten. Taugé kan je dus prima eten als je goed verhit is, en het is ook nog eens goed voor je. Je vindt hierin namelijk vitamine A, C, plantaardige eiwitten, ijzer en calcium. Lekker taugé eten dus, maar wel door en door verhit!.