Welk Fruit Werkt Stoppend?

Welk Fruit Werkt Stoppend

Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. – Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.

Doordat vezels vocht vasthouden, wordt de ontlasting steviger en dikker. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, aardappelen en fruit. Doordat je door diarree veel vocht en zout verliest, kan uitdroging ontstaan.

Het is daarom goed om iedere twee uur iets te eten en te drinken. Zorg dat je voldoende drinkt (meer dan 1,5 liter per dag) en blijf daarnaast zo normaal en gevarieerd mogelijk eten. Ga voor meer voedingstips naar ons artikel over Voedingstips bij diarree.

Welk fruit kun je eten als je diarree hebt?

Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik.

Wat eet je best als je diarree hebt?

Wat werkt Constiperend?

Is yoghurt goed als je diarree hebt?

 • Eet zo gevarieerd mogelijk, zonder strenge beperkingen Eet zo gevarieerd mogelijk. Varieer met smaken en probeer iedere twee uur iets te eten en te drinken. Vasten of minder eten is niet verstandig. Door de diarree krijgen je darmen minder tijd om voedingsstoffen op te nemen. Daardoor is het juist goed om wat meer te eten als dat lukt. Zo zorg je dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je lichaam niet uitgedroogd raakt.
 • Let op je gewicht Als je gewicht verliest, is dat een teken dat er niet genoeg voedingsstoffen en/of vocht door je darmen worden opgenomen. In dat geval is het goed om naar een diëtist te gaan. Een diëtist kan advies geven hoe je je voeding kunt aanpassen om op gewicht te blijven. Je verpleegkundige of arts kan je in contact brengen met een diëtist. Lees hier meer over tips bij ongewenst gewichtsverlies
 • Drink voldoende Drink minstens 1,5-2 liter per dag. Dat zijn 12 -16 kopjes of glazen. Alle soorten vocht tellen mee. Denk aan water, koffie, thee en bouillon, of af en toe ter variatie sap, limonade, appelmoes, vla, en yoghurt. Veel drinken kan in het begin lastig zijn omdat je niet altijd dorst hebt. Het kan helpen om op te schrijven wat je hebt gedronken.

  Een streng dieet is niet verstandig. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je darmen zich minder goed herstellen. Alleen bij oorzaken zoals een voedselallergie of intolerantie, kan een specifiek dieet helpen.

  Zo kun je zien hoeveel je drinkt. Probeer het drinken goed over de dag te verdelen.

 • Eet voldoende vezels Vezels uit je voeding houden vocht vast, waardoor je ontlasting meer gebonden en dikker wordt. Kies voor fijne vezels , zoals in fijn volkorenbrood, aardappelen en fruit. Deze vezels zorgen niet voor extra prikkels in je darmen. Lees hier meer over vezels
 • Eet of drink (tijdelijk) meer zout Als je diarree hebt, verlies je veel zout. Dat moet worden aangevuld. Neem regelmatig een kopje soep of bouillon. Dat kun je zelf maken, maar bouillon van een bouillontablet of oplossoep zoals Cup-a-Soup zijn ook goed. Eet op brood hartig beleg zoals kaas of hummus. Kies als tussendoortje blokjes kaas, olijven, zoutjes of gezouten noten.
 • Eet kleine porties Vermijd grote maaltijden. Neem liever vaker kleinere porties op een dag. Dit is beter voor je maag en darmen.
 • Beperk koffie en alcohol Koffie prikkelt je darmen. Daarom is het goed om bij diarree minder koffie te drinken. Je kunt bijvoorbeeld meer thee drinken. Alcohol prikkelt ook je darmen. Daarom kun je beter geen alcohol drinken.
 • Beperk melk en melkproducten In melk en melkproducten zoals vla en pap zit van nature melksuiker ( lactose ). Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
  • Neem bij de warme maaltijd net iets meer zout, milde kruidenmengsels of sauzen met toegevoegd zout;
  • Wanneer je diarree over is, volg dan weer de aanbevelingen van het Voedingscentrum en matig je zout inname;

  Wanneer je drinkvoeding gebruikt is dit meestal geen probleem, want die bevatten niet veel melksuiker.

 • Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol Voedingsmiddelen met sorbitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol zit vaak in kauwgom, keelpastilles, snoepjes, light frisdranken, cake en koekjes. Op de verpakking staat of er in een product sorbitol zit.
 • Zuiveldrankjes met speciale bacteriën helpen soms wel, soms niet Als de diarree is ontstaan door chemotherapie is het beter om zuiveldrankjes met speciale goede bacteriën (probiotica) niet te drinken. Doe dit ook niet als je minder weerstand hebt door intensieve chemotherapie. De bacteriën in deze drankjes zijn in deze situaties niet altijd veilig. Als de diarree komt door antibiotica, kunnen probiotica wel helpen om de darm sneller te laten herstellen. Lees hier meer over probiotica
 • Voeding die zorgt voor het stoppen van diarree, zoals wat wel eens gezegd wordt over bananen of witbrood, bestaat niet. Lees hier meer over in het artikel: Bestaan er voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen?

Is cola goed als je diarree hebt?

Fruit: Welke Soort Is Het Gezondste?

Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken. De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen.

Hoe diarree laten stoppen?

Is gember goed tegen diarree?

Drink gemberthee – Gek op gemberthee? Dan kun je je lol op als je diarree hebt. Gember heeft namelijk een ontspannende werking op de darmen, waardoor de ongecontroleerde samentrekkingen verminderen. Ook helpt gember tegen misselijkheid. Doe voor de lekkerste gemberthee niet een paar plakjes in heet water, maar pak er een pannetje bij.

Is Mandarijn laxerend?

Een goed functionerende spijsvertering – Mandarijnen bevatten hoge hoeveelheden voedingsvezels, deze zorgen voor een goede werking van onze spijsvertering. Dit helpt om spijsvertering-gerelateerde aandoeningen te helpen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan vervelende problemen zoals constipatie.

Daarnaast bevatten mandarijnen ook nog eens een flinke hoeveelheid kalium. Kalium is een mineraal dat ervoor zorgt dat onze spijsvertering blijft werken zoals het hoort. Dit mineraal maakt het gemakkelijker voor onze darmen om samen te trekken en weer te ontspannen.

Hierdoor is het dus gemakkelijker voor ons eten en afvalproducten om door de darmen heen te trekken. Een mandarijn bevat 131 milligram kalium.

Is ontbijtkoek laxerend of stoppend?

Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons.

Hoe vaak moet je poepen op een dag?

Even naar het toilet – Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is. Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.

Is chocolade stoppend?

Al in de tijden van de Maya’s en de Azteken werden de vruchten van de cacaoboom gebruikt als medicijn, maar ook tegenwoordig krijgen cacao en chocolade soms een bijna mythische status toegewezen. Om van cacao chocolade te maken, zijn verschillende productiestappen nodig. Na de oogst van de cacaovruchten wordt het zaad, de cacaobonen, eruit verwijderd. Deze bonen worden achtereenvolgens gefermenteerd, gedroogd, gebrand, gebroken en ontdopt, nogmaals gebrand en uiteindelijk gemalen tot cacaomassa.

Onder hoge druk kan cacaoboter (het vet) uit de cacaomassa worden geperst. De droge substantie die overblijft noemen we cacaopoeder. Chocolade bestaat meestal uit cacaopoeder, cacaoboter, melkpoeder en suiker.

Hoe meer cacaopoeder de chocolade bevat, hoe puurder de chocolade. Witte chocolade bevat helemaal geen cacaopoeder en bestaat voornamelijk uit cacaoboter. Door het hoge gehalte cacaopoeder is pure chocolade rijk aan flavonoïden en methylxanthinen , stoffen die werken als anti-oxidanten.

Deze stoffen zijn geassocieerd met vermindering van het risico op hartaanvallen, beroertes en dementie. Hiernaast wordt gedacht dat pure chocolade invloed heeft op de werking van het maag-darmstelsel en op de hersenactiviteit.

De invloed van pure chocolade op het maag-darmstelsel en op de hersenactiviteit is onlangs bestudeerd door onderzoekers uit Zwitserland. Voor dit onderzoek kregen 16 gezonde proefpersonen vijf opeenvolgende dagen 100 gram pure chocolade (72% cacaopoeder) of 100 gram witte chocolade (0% cacaopoeder) te eten.

 • Na een periode van twee weken waarin zij geen chocolade mochten eten, kregen zij die de pure chocolade hadden gegeten vijf dagen witte chocolade te eten en vice versa;
 • Tijdens de studieperiode volgenden de proefpersonen hun normale dieet, maar was het verboden extra chocolade te nuttigen;

Op de dagen dat de proefpersonen de chocolade aten, werden verschillende testen uitgevoerd. Zo slikten zij capsules met markers in om te bepalen hoe lang de chocolade erover deed om de darmen geheel te passeren en kregen zij scans van de hersenen om de hersenactiviteit te bepalen.

Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.

Tevens werd significant meer hersenactiviteit gevonden in bepaalde delen van de hersenen na inname van de pure chocolade. Dit betrof de delen van de hersenen die betrokken zijn bij het ontvangen en verwerken van visuele informatie. “De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade…” Er is een groeiende interesse in de effecten van voeding op de darm en op de hersenen in perioden van gezondheid en ziekte.

Uit bovengenoemde studie blijkt dat pure chocolade mogelijk effect heeft op de darm en de hersenen van gezonde proefpersonen. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of deze uitkomsten ook klinisch relevant zijn.

De onderzoekers benoemen dat pure chocolade mogelijk gebruikt zou kunnen worden als therapie bij diarree, als het inderdaad zorgt voor het consistenter maken van de ontlasting. Huidige behandelingen van prikkelbare darmsyndroom ( PDS ) richten zich vaak op het verbeteren van de darmfunctie in combinatie met cognitieve therapie.

 1. Omdat pure chocolade mogelijk ook deze twee domeinen beïnvloedt, zou het op termijn ook bij deze aandoening functioneel kunnen worden toegepast;
 2. Bron: Fox M et al;
 3. Effect of cocoa on the brain and gut in healthy subjects: a randomised controlled trial;

British Journal of Nutrition, 17 December 2018, pp. 1-8.

Welk fruit niet eten bij diarree?

Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. – Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.

Doordat vezels vocht vasthouden, wordt de ontlasting steviger en dikker. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, aardappelen en fruit. Doordat je door diarree veel vocht en zout verliest, kan uitdroging ontstaan.

Het is daarom goed om iedere twee uur iets te eten en te drinken. Zorg dat je voldoende drinkt (meer dan 1,5 liter per dag) en blijf daarnaast zo normaal en gevarieerd mogelijk eten. Ga voor meer voedingstips naar ons artikel over Voedingstips bij diarree.

Wat stopt Diarre?

Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 1 week. Bel de huisarts of huisartsenpost bij koorts of klachten van uitdroging. Zoals weinig plassen, erg veel dorst en een droge mond.

Is cola goed als je diarree hebt?

Fruit: Welke Soort Is Het Gezondste?

Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken. De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen.

Wat te eten bij diarree en buikgriep?