Welk Fruit Zwanger?

Welk Fruit Zwanger
Welke soorten fruit eten tijdens zwangerschap? – De volgende fruitsoorten zitten vol anti-oxidanten:

 • Frambozen
 • Aardbeien
 • Blauwe bessen
 • Appels
 • Bananen
 • Meloen
 • Mango
 • Kiwi
 • Ananas
 • Avocado Veel mensen denken dat avocado een groente is, maar integendeel! In een avocado zitten niet alleen veel anti-oxidanten, maar een avocado bevat ook veel gezonde vetten; ook goed voor de hersenen van jou en je baby.

Let op! Het is niet de bedoeling dat je overdreven veel fruit gaat eten tijdens je zwangerschap, want dat kan ervoor zorgen dat je te veel suikers binnen krijgt. De aanbevolen hoeveelheid is 2 à 3 stuks is voldoende.

Welk fruit mag een zwangere vrouw niet eten?

Mag ik alle fruit eten? – Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht.

Welke groenten en fruit tijdens zwangerschap?

Rauwe groenten tijdens je zwangerschap – Alle groenten zijn gezond voor je en passen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Ook rauwe groenten kun je gewoon eten. Het is wel belangrijk dat je ze niet te lang bewaart, ze goed wast en hygiënisch werkt. Rauwe voedingsmiddelen, en dus ook rauwe groenten, kunnen namelijk de listeria-bacterie bevatten. Deze tips helpen je op weg:

 • Was je groenten goed voor je ze eet
 • Gebruik voor het snijden van je groenten steeds een schoon mes
 • Gebruik ook altijd een schone snijplank
 • Bewaar voorgesneden groenten (rauwkost en salades) niet te lang. Eet ze bij voorkeur op de dag van aankoop
 •   Kiemgroenten zoals sojascheuten en alfalfa kun je alleen eten als ze opgewarmd zijn. Kook of bak ze even kort voor je ze eet om bacteriën te doden

Wat moet je veel eten als je zwanger bent?

Eet voeding met veel vezels erin, zoals volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groente, fruit, noten en peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen). Drink minstens 1,5 liter per dag en beweeg genoeg. Dat helpt om je poep zacht te houden.

Welke yoghurt mag je eten als je zwanger bent?

Voor je Baby Eet iets meer eiwitten om je te verzadigen. Denk hierbij aan Franse kwark, Skyr, of Griekse Yoghurt. Het is goed voor de opbouw van cellen en voor de laatste groeispurt van je kindje.

Wat mag je op brood als je zwanger bent?

Wat kun je dan nog op je brood doen tijdens de zwangerschap? – Grijp deze kans tijdens je zwangerschap aan en maak er een gewoonte van om van het beleg op je (volkoren) boterham, wrap, cracker of pitabroodje een gezond feestje te maken! Er zijn zo veel meer en gezondere keuzes dan vleeswaren, kaas en chocoladepasta.

 • Gegrilde of rauwe groenten Denk aan gegrilde aubergine, courgette en wortel. Als je wat meer groenten tegelijk grilt, geniet je zeker een paar dagen van heerlijk beleg. Rauwe (maar wel gewassen) tomaat, komkommer, rucola, spinazie en andere slasoorten zijn natuurlijk ook heerlijk als topping op ander brood beleg.
 • Groentepreads, hummus en pesto Spreads voor op brood bevatten als basis ingrediënt een plantaardige olie en daarnaast groenten, peulvruchten en/of kruiden. Allemaal gezonde keuzes. Denk bijvoorbeeld aan pesto, baba ganoush, champignonspread, pompoenhummus, bietenhummus of een andere spread uit het uitgebreide hummus-schap.
 • Avocado In plakken op brood in combinatie met een tomaat, eitje of hummus. Ook lekker als guacamole (met kleine blokjes tomaat, ui, limoensap en koriander, komijn of cayennepeper).
 • Pasta’s op basis van pinda’s, noten, zaden en pitten Denk aan pindakaas, notenpasta, tehina (sesampasta), amandelpasta en zonnebloempitpasta. Kies voor pasta’s die zijn gemaakt van 100% pitten, pinda’s of noten, dus zonder toegevoegd palmvet, suiker en zout. Combineer je broodje pindakaas met komkommer of maak er met banaan een heerlijke tosti van.
 • Fruit Zoals plakjes aardbei (op cottage cheese) of appel (op pindakaas).
See also:  Welk Brood Blijft Het Langst Vers?

Welk Fruit Zwanger foto: Jose van Riele So far, so good. Bovenstaande beleg opties kun je altijd veilig eten én ze zijn gezonde keuzes. Voor het gemak (waarschijnlijk is je geheugen een zeef) en je gezondheid kun je het dus prima hierbij houden. Toch iets meer variëren? Ook onderstaande opties zijn veilige en gezonde keuzes, maar ze vragen (soms) iets meer aandacht van je beschikbare hersencapaciteit.

 • Eieren Hard gekookt, gebakken (met hard eigeel), scrambled, als omelet of maak een verse eiersalade (met een beetje mayonaise, bieslook en kerriepoeder). Eieren die door en door verhit zijn geweest, zijn veilig om te eten en heerlijk voor op brood. Zeker in combinatie met tomaat, avocado of mayonaise (alle mayonaise uit de supermarkt is gepasteuriseerd en dus veilig).
 • Ricotta, hüttenkäse en tzatziki Ricotta en hüttenkäse (cottage cheese) zijn prima beleg opties en combineren ook goed met plakjes groente, fruit of avocado. Ook leuk: maak je eigen tzatziki met kwark, komkommer, knoflook, (olijf)olie en peper. Ricotta, hüttenkäse/cottage cheese en kwark zijn altijd veilig, omdat ze bij de productie zijn verhit.
 • Vis zoals makreel of zalm Vis is wellicht één van de lastigste voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap. Je mag het niet rauw eten, geen roofvis, maar het is wel heel gezond voor (o. ) de hersencapaciteit van de baby. In Eet als een expert – Zwange r adviseren we 2-4 keer per week (vette) vis te eten (afhankelijk van de soort vis) uit onze veilige top 6 vissen: zalm, atlantische makreel, zure haring, forelfilet, sardines en ansjovis.

  Met deze top 10 broodbeleg tijdens de zwangerschap hoef je die filet americain, salami of gerookte zalm helemaal niet te missen. Met de aanbeveling van 2-4 keer per week vis is het heel handig om ook het lunchmoment hiervoor te gebruiken.

  Maak bijvoorbeeld een lekkere sardine- of zalmsalade voor op brood (recept vind je in Eet als een expert – Zwanger! ) of bak de plakjes gerookte zalm of atlantische makreel eerst even in een koekenpan, zodat ze door en door verhit zijn geweest (dan is het wel veilig).

Welk Fruit Zwanger

 • Zelf gegrilde of gebakken kip of kalkoen (en vleeswaren) Toch liever vlees op je brood? Kies dan voor zelf gegrilde of gebakken kip of kalkoen(filet). Als je het door en door verhit, is het ook helemaal veilig. Interesseert de gezondheid van je beleg je weinig (we kunnen het ons niet voorstellen als je I’m a foodie volgt :-)) en wil je gewoon weten welke vleeswaren veilig zijn tijdens de zwangerschap? Kies dan voor gekookte of gebraden vleeswaren, zoals gekookte casselerrib, gekookte worst, gekookte ham, boterhamworst, gekookte kip- en kalkoenfilet, gebraden fricandeau, grillworst en gebraden gehakt zijn veilig.
 • Vegetarische vervangers Mis je toch echt de filet americain, tonijnsalade of leverworst? Dan kun je natuurlijk ook een niet-van-echt-te-onderscheiden plantaardige versie eten. Deze vegetarische varianten van (rook)worst, smeerworst, filet americain, paté, tonijnsalade en knakworst zijn altijd veilig.

Wil je meer weten over voeding tijdens de zwangerschap? Eet als een expert – zwanger! is het vierde deel in de serie ‘I’m a Foodie presents’. In Eet als een expert – zwanger! geven we wetenschappelijke onderbouwde informatie en praktische tips aan vrouwen die zwanger willen worden én zijn over welke voeding het beste is voor moeder en kind. We laten zien dat je met een beetje creativiteit en omdenken de sushi, carpaccio en alcohol helemaal niet zult missen! Bronnen

 1. Gezondheidsraad. Risico’s van prenatale blootstelling aan stoffen. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 2014 Mar 18 cpublicatienr. 2014/05. :102.
 2. Richtlijnen goede voeding 2015. Gezondheidsraad. 2015;publicatienr. 2015/24. ISBN 978-94-6281-089-1.
 3. Kibret KT, Chojenta C, Gresham E, Tegegne TK, Loxton D. Maternal dietary patterns and risk of adverse pregnancy (hypertensive disorders of pregnancy and gestational diabetes mellitus) and birth (preterm birth and low birth weight) outcomes: a systematic review and meta-analysis. Public Health Nutr. 2018 Oct 15;1–15.
 4. Raghavan R, Dreibelbis C, Kingshipp BL, Wong YP, Abrams B, Gernand AD, et al. Dietary patterns before and during pregnancy and maternal outcomes: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2019 Mar 1;109(Supplement_7):705S – 728S.
 5. Raghavan R, Dreibelbis C, Kingshipp BL, Wong YP, Abrams B, Gernand AD, et al. Dietary patterns before and during pregnancy and birth outcomes: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2019 Mar 1;109(Supplement_7):729S – 756S.
 6. IARC Monographs Evaluate Consumption of Red Meat and Processed Meat. WHO press release N⁰240, 26 October 2015

We hebben eerder een artikel geschreven over vis tijdens je zwangerschap die je kan lezen op https://www. zozwanger. nl/.

Wat is goed voor foetus?

Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? – Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).

 • Tijdens dit eerste trimester van de zwangerschap dien je evenwel voldoende folium, bètacaroteen en vitamine d op te nemen voor dit stadium van ontwikkeling van je baby;
 • Foliumzuur of folaat wordt aangetroffen in bladgroenten (broccoli, sla, spinazie), peulvruchten, tarwekiemen, eieren, kaas en sommige vruchten zoals meloen en lychees;

Foliumzuur helpt het risico op neuraalbuisdefecten bij je baby te voorkomen. Ook biergist, rijk aan foliumzuren en vitamines b9, draagt bij aan de ontwikkeling van jouw cellen, maar ook aan die van de baby. Dit vind je terug in groene bladgroenten zoals spinazie, kool of waterkers.

 • Zoete aardappel, wortel, pompoen, peterselie, spinazie en gojibessen zijn bronnen van bètacaroteen en worden omgezet in vitamine A door je lichaam, wat essentieel is voor de ontwikkeling van de organen van je baby en voor zijn bloedsomloop, ademhaling en zenuwstelsel;

Veel voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine d: zuivelproducten, zalm, blauwvintonijn of ingeblikte tonijn, sardines in blik en rundslever. Vitamine D ondersteunt de celgroei en de werking van het immuunsysteem van jouw baby. Bovendien bevat vis sporenelementen die nodig zijn tijdens de zwangerschap zoals jodium, selenium en omega 3, die hun nut hebben bij de ontwikkeling van het brein van de baby.

Hoeveel boterhammen per dag zwanger?

Basis eetschema tijdens de zwangerschap

Categorie: Hoeveel :
Brood 4-7 sneetjes per dag
Of ontbijtgranen In plaats van 1 snee brood: 30-40 gram ontbijtgranen
Aardappelen 4-5 stuks per dag
Of rijst/pasta 4-5 opscheplepels (gekookt)

.

Wat kun je beter niet doen als je zwanger bent?