Welk Rauw Vlees Hond?

Welk Rauw Vlees Hond
Een wolf kauwend op een stuk rauw vlees – Als u het dieet van uw hond verandert in een rauw vlees dieet, zorg er dan voor dat u mager spiervlees, organen en heerlijke sappige botten van rund, lam, varken, kip en konijn koopt. Ook is het gezond om vette vis en eieren te voeren.

Welk vlees is het beste voor honden?

Welk vers vlees is goed om af en toe te geven? – Gewoon rauw vlees, dat voorzien is van het keurmerk Kompleet Vers Vlees (KVV) is hiervoor het best geschikt. Dit is voeding die voor 70-75% bestaat uit producten van dierlijke oorsprong, dus botten (al dan niet gemalen), spiervlees, orgaanvlees, kleine hoeveelheden groente of maaginhoud, olie, vetten en eieren.

Er zijn in Nederland diverse soorten ongekookt, onbewerkt vers vlees te koop. Soms zijn deze aangevuld met gemalen botten en rauwe groente. Dit verse vlees voldoet aan de eisen die worden gesteld aan de voeding van een vleeseter.

Zo nu en dan verse voeding is niet alleen gezond, je hond zal er ook beslist van genieten!.

Kan een hond rauw vlees eten?

De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af. Er zijn duidelijk risico’s verbonden aan het voeren van rauwe vleesvoeding, terwijl het bewijs voor de vermeende voordelen twijfelachtig is. Met rauwe vleesvoeding bestaat de kans dat er parasieten en bacteriën worden overgebracht via de diervoeding.

Waarom geen vers vlees hond?

De na delen van rauw vlees voeding voor huisdieren –

 1. Tijdens de slacht komen bacteriën uit de darmen vrij wat zorgt voor een gevaar voor de voedselveiligheid. Doordat het vlees niet wordt verhit komen de bacteriën die “vrij komen tijdens de slacht” in het lichaam van de hond of kat terecht maar ook in de voerbak, het aanrecht, snijplank en het keukengerei wat je gebruikt tijdens de bereiding van het rauwe voer.
 2. Mocht het rauwe vlees bacteriën van salmonella bevatten, blijft dit dagenlang in de bek van je hond of kat aanwezig waardoor een lik in je gezicht krijgen van je hond ook risico’s voor het baasje met zich meebrengt.
 3. Vlees bevat niet alleen bacteriën maar ook parasieten. Normaliter horen parasieten de diepvries niet te overleven, maar het is altijd raadzaam om extra alert te zijn op wormen bij honden en katten die rauw vleesvoeding krijgen. Je kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om je hond of kat extra te ontwormen.
 4. Niet al het rauwe vlees voor honden en katten is “compleet” waardoor er belangrijke vitaminen en mineralen kunnen ontbreken welke honden of katten wel degelijk nodig hebben. Dit geldt ook als honden en katten te eenzijdig gevoerd worden (bijvoorbeeld door alleen vlees van één diersoort te voeren).
 5. Naast een tekort aan voedingsstoffen is het ook goed mogelijk om teveel van eenzelfde voedingsstof binnen te krijgen. Door bijvoorbeeld enkel lever te voeren kan dit een te veel aan vitamine A veroorzaken wat als gevolg kan hebben dat je hond of kat te maken gaat krijgen met een vertraagde groei, vermagering of vachtafwijking.
 6. In sommige rauw vleesproducten kunnen teveel schildklierhormonen zitten wat ervoor kan zorgen dat de hond of kat last kan krijgen van een te snel werkende schildklier. Voornamelijk rauwe kippennekken maar ook KVV voeding staan hier om bekend.
 7. Doordat de kant-en-klare rauw vlees voeding een zachtere structuur bevat dan bijvoorbeeld brokken, zorgt dit ervoor dat de tanden niet worden gereinigd.
 8. Het voeren van brokken of blikvoer is eenvoudiger en brengt geen hygiëne maatregelingen met zich mee

Is rauwe kip goed voor een hond?

Als je hond rauwe kipfilet heeft gegeten is het zaak om je hond even goed in de gaten te houden, rauwe kipfilet kan salmonella bevatten wat ernstige gevolgen kan hebben voor je hond. Wordt je hond ziek na het eten van rauwe kipfilet, raadpleeg dan zo spoedig mogelijk een dierenarts!.

See also:  Welk Brood Eten Veganisten?

Hoeveel rauw vlees mag een hond eten?

Voerwijzer geeft voeradvies voor jouw Pup, Hond, Kitten of kat. – Er word uitgelegd hoeveel en hoevaak jouw maatje zijn voedingen nodig heeft. Als er iets niet duidelijk is of je heb een vraag of voedingsadvies nodig kun je ons altijd om advies vragen. Hoeveel vers vlees heeft mijn hond of kat nodig per dag?

 Pup  Ongeveer 50 gram per kg lichaamsgewicht en bij kleinere rassen tot wel 100 gram  per kg lichaamsgewicht. Hoe ouder de pup wordt, hoe minder per kg  lichaamsgewicht je hoeft te voeren.
 Volwassen hond  Ongeveer 20-40 gram per kg lichaamsgewicht, kleine en actieve honden hebben  vaak meer nodig. Drachtige of zogende teef 40-50 gram per kg lichaamsgewicht
 Kitten en zogende kat  Kitten: Ongeveer  80 tot 100 gram per kg lichaamsgewicht  Zogende kat: Ongeveer 60 tot 80 gram per kg lichaamsgewicht
 Volwassen kat  Ongeveer 30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht

Hoeveel maaltijden per dag?

 Pup  Leeftijd tot 3 maanden: 4 keer per dag,  3- 6 maanden : 3 keer per dag  6- 12 maanden:  2 keer per dag.
 Volwassen hond  Wij adviseren 2 maaltijden per dag.
 Kitten  4 tot 3 keer per dag
 Volwassen kat  2 keer per dag

Wat moet er op het menu staan van de kat en hond? Wij adviseren om minimaal met 4 diersoorten te voeren. Dit om een zo compleet mogelijke voeding aan te kunnen bieden. Alle menu’s die bij ons de benaming ‘compleet’  hebben bevatten de geadviseerde verhoudingen tussen bot, vlees en orgaan. Tevens adviseren wij minimaal 1 pensdag voor honden en minimaal 1 visdag per week voor kat en hond.

Is rauw gehakt goed voor een hond?

Rundergehakt is voor je hond geen probleem, je kunt dit zowel rauw als gebakken aan je hond voeren.

Kan een hond rauw varkensvlees eten?

Is rauw varkensvlees gevaarlijk voor een hond? – In België bestaan strenge maatregelen rond voedselveiligheid. Toch kan varkensvlees sporen bevatten van een virus dat de ziekte van Aujeszky  veroorzaakt. Het is een ongevaarlijk virus voor de mens, maar zeer gevaarlijk voor een hond (en ook voor een kat trouwens).

Eerst zal je hond enorme jeukklachten krijgen die overgaan in ernstige neurologische klachten. Deze ziekte verspreidt zich razendsnel in het lichaam van je hond  met de dood tot gevolg. De ziekte van Aujeszky is bovendien  ongeneeslijk.

Daarom adviseren we om geen rauw varkensvlees te geven aan je hond. Het is het risico niet waard!.

Is rauwe biefstuk goed voor een hond?

Rauwe Biefstuk – Verse steak is goed voor honden en een uitstekende bron van eiwitten. In rauw vlees kunnen echter zeer snel bacteriën groeien, die hun maag van streek kunnen maken en diarree kunnen veroorzaken. Sommige rauwe vleessoorten kunnen bij aankoop ook E Coli en andere bacteriën bevatten die schadelijker kunnen zijn voor huisdieren dan voor mensen.

Een ander ding om je zorgen over te maken wanneer je je hond rauw vlees voert, is dat ze het vlees kunnen rondslingeren en onbedoelde oppervlakken kunnen besmetten met het rauwe vlees, waardoor bacteriën in onverwachte delen van het huis kunnen groeien.

U moet het rauwe vlees van uw huisdier beperken tot een klein gebied, zodat het daarna kan worden schoongemaakt.

Welk vlees mag een hond niet eten?

Giftig voedsel voor een hond – Honden eten graag eens iets anders dan hun dagelijkse portie hondenvoer. Het is wel opletten geblazen. Veel voedsel is giftig voor honden. Wat je hond wel en niet mag eten lees je hier. Je hond mag zeker de volgende zaken niet eten:

 • Zout Het is uiterst giftig voor honden. Je mag het ook nooit geven om je hond te doen braken.
 • Chocolade De cacao in chocolade bevat een bepaalde stof die slecht is voor de nieren en het hart van je hond. Nierproblemen en hartfalen kunnen kunnen bij je hond de gevolgen zijn van het eten van chocolade.
 • Melkproducten (melk, kaas, yoghurt. ) Honden en puppies zijn lactose intolerant en kunnen er diarree en andere maag- en darmproblemen van krijgen.
 • Brood Veel honden hebben een graan- en broodallergie.
 • Beenderen Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken. Splinters zijn nog erger. Deze kunnen gaten in de darmwand veroorzaken en dat kan tot een buikvliesontsteking lijden.
 • Varkensvlees Het lijkt onschuldig maar varkensvlees kan het virus van Aujesky bevatten. Dit virus is totaal ongevaarlijk voor de mens maar zeer gevaarlijk voor honden en katten. Als een hond of kat besmet is, eindigt dit altijd in een fatale afloop. Er is geen medicatie voor dus voorkomen is absoluut noodzakelijk. Geef dus zeker geen rauw varkensvlees maar gewoon om 100% zeker te zijn, in het algemeen helemaal geen varkensvlees.
 • Kattenvoer Honden die kieskeurig zijn, krijgen al wel eens kattenvoer voorgeschoteld. Het ruikt meer en is smakelijker maar ook gevaarlijk voor je hond. Kattenvoer bevat veel eiwitten, teveel voor een hond. Op lange termijn kan je hond zo nierproblemen krijgen.
 • Rauw vlees Dit is minder makkelijk verteerbaar en je hond kan ervan gaan braken of diarree krijgen. Ook het risico op een lintworm is groot.
 • Restjes Negeer de puppyoogjes van je hond wanneer je aan het eten bent. Tafelrestjes zijn niet gezond voor een hond. Ze bevatten vaak teveel vet (boter, olie, saus), zout en andere kruiden. Zeker niet gezond voor je hond.
 • Slakken Die zijn giftig wanneer je hond ze opeet. Slakken verjagen is dus niet alleen goed voor je planten en bloemen maar ook veilig voor je hond.
See also:  Hoe Ontdooi Je Brood Snel?

Wat is beter voor hond brokken of vers vlees?

Voedingsstoffen onbalans – Er zijn meerdere publicaties die er op wijzen dat de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bij  thuisgemaakte voeding, en ook bij sommige  commercieel verkrijgbare vers-vlees diëten niet goed is. Dit probleem is makkelijk te ondervangen door advies in te winnen bij een specialist diervoeding! Sommige van deze samenstellingsfouten zijn relatief onschuldig :

 • Vers vlees bevat vaak veel vet. Sommige dieren ontwikkelen hierop diarree of neigen naar overgewicht. Een verandering van (de hoeveelheid) voeding, kan deze problemen oplossen.
 • Dieren die te veel bot eten, kunnen verstopt raken. In veel gevallen kan dit probleem door de dierenarts worden opgelost. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot blijvende schade aan de dikke darm ( strictuurvorming ).

Obstipatie door botresten (wit) in ontlasting. Andere fouten zijn gevaarlijker : op het moment dat het dier problemen krijgt, is herstel vaak niet meer mogelijk.

 • Een dier dat te weinig kalk krijgt, kan botontkalking ontwikkelen. Dit kan leiden tot botbreuken (green-stick fractures). Bij jonge dieren kan het skelet afwijkend uitgroeien (rubber jaw). Botontkalking door kalkgebrek in de voeding wordt ook wel  “all meat syndrome”  genoemd.
 • Pups van grote rassen zijn erg gevoelig voor een overmaat aan kalk in de voeding. Dit kan lijden tot afwijkende botgroei. bron
 • Dieren met een overmaat aan vitamine A in het voer, krijgen afwijkingen aan het skelet en de lever. bron
 • Katten die te weinig taurine krijgen, ontwikkelen hartfalen, blindheid en een verminderde weerstand.
 • etc.

Het is goed mogelijk om zelf een gebalanceerde voeding voor uw huisdier samen te stellen. Ons advies: overleg met een specialist diervoeding.

See also:  Wat Zit Erin Brood?

Kan je hond brokken en vers vlees geven?

Ja, je kunt diepvries vers vlees prima afwisselen met het voeren van brokken, maar liever niet op dezelfde dag. Brokken en vers vlees hebben namelijk verschillende voedingswaarden. Als je deze twee met elkaar mengt weet je dus nooit of je hond te veel of misschien te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Is gekookte kipfilet goed voor je hond?

Hoe kun je veilig kip aan je hond voeren? – Zorg er allereerst voor dat je de gekookte kip van het bot haalt. Houd er rekening mee dat gekookte kippenbotten gemakkelijk kunnen versplinteren. Als gevolg hiervan kunnen ze een verstikking veroorzaken. Als je dergelijke risico’s helemaal wilt vermijden, kook dan een kipfilet voor je hond.

 • Ten tweede, voer je hond niet te veel kip! Voor een middelgrote hond is tussen 1/4 en 1/3 kopje gekookte kip meer dan genoeg;
 • De normale voeding van jouw hond moet de juiste hoeveelheid mineralen en vitamines bevatten;

Houd rekening met de 10%-regel: alle snacks en ‘’menselijke” voeding (inclusief kip) mogen niet meer dan 10% van de dagelijkse calorie-inname van jouw hond uitmaken. Het grootste deel van hun dieet moet hoogwaardig, volledig uitgebalanceerd, commercieel hondenvoer zijn.

Is yoghurt goed voor de hond?

Mag mijn hond yoghurt? – Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.

En voor de meeste producten gemaakt voor mensen geldt: zolang je hond er met mate van eet of drinkt, is alles oké. Als je hond dus een lepeltje yoghurt oplikt, zou hij er geen nare gevolgen van moeten ondervinden.

Maar zodra hij er een paar volle lepels van eet, is de kans groot dat hij ziek wordt. Hieronder leggen we uit hoe dat komt.

Heeft een hond vlees nodig?

Eiwitten en vetten – Honden hebben vlees of vis nodig om in goede gezondheid te verkeren. Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn.

Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn heel gezond voor jouw hond. Het gaat om dierlijke ingrediënten: insecten mag ook, net als eieren. Het eten van dierlijke eiwitten bevordert mager spierweefsel bij honden.

Daarmee is de kans op overgewicht minder groot. Lees meer in de blog Overgewicht bij honden ‘.

Wat is de beste hondenvoer?

Wat mag ik mijn hond te eten geven?

Is Royal Canin geperst of krokant?

KVV (gemalen rauw vlees) – Kvv staat voor kant-en-klaar vers vlees. Alle ingrediënten die een hond nodig heeft, zijn vermalen in de juiste verhoudingen in de vorm van een worst, hamburger of vleesblokjes en daarna diepgevroren. Je hoeft alleen maar de juiste porties te bepalen en deze in de voerbak doen.