Welke Boter Voor Brood?

Welke Boter Voor Brood
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine – Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo’n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo’n 3,5 gram.

Welke margarine om brood te bakken?

GOOI AL DIE MOEILIJKE RECEPTEN WEG.!! MAAK JE EIGEN BROOD LEKKER ZELF *Brood Recept*

Voor plantaardige baksels is margarine een uitkomst, maar in Nederland zijn we vooral gewend aan het bakken met roomboter. En dat werkt toch net iets anders dan met margarine. Check daarom dit lijstje met alle do’s en don’ts over bakken met margarine voor je begint.

Het afgelopen half jaar heb ik nogal wat kennis opgedaan rondom (het bakken met) margarine, omdat het een fijn alternatief is voor roomboter in mijn lactosevrije en vegan baksels. Niet alleen heb ik heel wat typische roomboterbakrecepten omgetoverd tot lekkere varianten met margarine, maar ook onderzocht ik  de verschillen tussen roomboter en margarine  én maakte ik zelf een fijne kruidenspread met homemade margarine.

Uit die ervaring wil ik jullie wat tips meegeven in de vorm van do’s en don’ts, om in je achterhoofd te houden als je gaat bakken met margarine. DO – Gebruik margarine voor een luchtige en fluffy cake. Een paar maanden geleden  testte ik mijn basisrecept  voor cake met vier verschillende vetstoffen: boter, margarine, olie en kokosolie.

Een testpanel mocht dit blind proeven (met verschillende resultaten) waarbij de margarine-cake de lievelings was van mijn moeder. Benieuwd wat de rest van het testpanel vond?  Bekijk onderstaande video dan even, maar lees voor meer achtergrond het hele artikel.

DO – Check of de margarine plantaardig is. Als je margarine gebruikt omdat je lactosevrij of vegan eet, controleer dan altijd even of de margarine wel 100 % plantaardig is. Sommige margarines kunnen nog wat melkbestanddelen of vitamine D van dierlijke oorsprong bevatten.

Becel heeft in ieder geval een fijne 100% plantaardige lijn in de winkels liggen. DO – Check of er zout toegevoegd is aan de margarine. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je boter gebruikt, maar wordt nogal eens vergeten bij margarine heb ik het idee.

In sommige recepten waar ik bijvoorbeeld de Becel walnootolie gebruik, voeg ik geen of weinig zout meer toe. Als je deze margarine door een andere (zoutloze) soort margarine vervangt dan zal je dit wel toe moeten voegen. DO – Maak eens zelf margarine! Zo leuk om te doen en kun je er precies het smaakje aan geven dat jij lekker vindt.

Hoe je zelf margarine kunt maken laat ik je zien in deze  video. DON’T – Verwacht geen roombotersmaak. Als je verknocht bent aan de smaak van roomboter dan moet ik je teleurstellen, want zo zal margarine nooit smaken omdat het nu eenmaal niet dierlijk is.

Maar er zijn wel andere lekkere smaakjes margarine! Zoals walnoot (lekker op een plakje zuurdesem) of kokos, waarmee ik een  vegan chocolade’boter’  maakte. Yum! DON’T – Vervang boter niet één op één door margarine. Margarine bestaat voor een groter deel uit water in vergelijking met boter.

Daarom kun je het beter niet één op één vervangen, maar moet je eventueel nog wat vocht weglaten. Wil je het toch één op één vervangen? Kies dan voor margarine met een zo hoog mogelijk vetgehalte (minimaal 70%).

DON’T – Kies niet ‘zomaar’ een margarine. Zowel een zachtere als een harde margarine kan goed werken in een bakrecept, maar hebben wel een ander uitwerking. Kies nooit voor halvarine, dit is alleen geschikt om mee te smeren en niet om mee te bakken. Een goed recept schrijft je de juiste margarine voor, dus als je die richtlijn volgt komt het helemaal goed. Heb jij verder nog vragen over bakken met margarine? Let me know in een reactie!

 • Vegan salted caramelsaus
 • Vegan turtle brownies
 • Suikervrije appel-abrikoos crumble
 • Vegan Valentijnsspritsen
 • Ontbijtmuffins met espresso en banaan
 • Lactosevrije speculaasboterkoek  (LET OP: deze is helaas niet vegan, wel héél lekker)
See also:  In Welk Fruit Zit De Meeste Ijzer?

Dit artikel is gesponsord door Becel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel content waar ik volledig achter sta. Lees hier meer over in  mijn disclaimer .

Wat is beter roomboter of gewone boter?

In de rubriek Koken & Weten van AD Koken en Eten  duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Velen vragen zich af: smeren we boter of margarine? Tijn legt het haarfijn uit. Dit artikel is eerder verschenen op  AD Koken & Eten.

Meer culinair nieuws?  Kijk dan hier. Tijn Elferink is gezondheidsjournalist en auteur van Dit boek is gezond. In dit boek gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is nou echt gezond? Dit keer: roomboter of margarine? Als het aan het Voedingscentrum ligt, smeren we bij voorkeur zachte margarine op ons brood.

Boter bevat meer verzadigd vet dan margarine. En verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziektes verkleinen, zo stellen ze. ,,Wij adviseren daarom boter en harde margarine (uit een pakje) en bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarines (uit een kuipje), vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën.

Welke is de beste boter?

Kies goede boter – Goede boter, of anders gezegd roomboter, is geconcentreerd melkvet en wordt uit koemelk vervaardigd. Goede boter bestaat voor ongeveer 82% uit dierlijk vet. De rest van het gewicht is water. Goede boter kan men gezouten kopen, maar ook ongezouten.

Welke boter bakken en braden?

Geklaarde boter – Deze boter is gesmolten, waardoor de vaste bestanddelen, zoals zouten en eiwitten, eruit zijn gehaald. Ook water wordt hierdoor onttrokken aan de boter. Na dit proces is de boter veel beter bestand tegen hogere temperaturen en kun je het gebruiken om mee te bakken of braden.

Omdat de boter geklaard is, heb je ook geen last meer van het spatten of bruisen van de boter op hogere temperatuur. Geklaarde boter is daarnaast ook goed geschikt om eier- en botersauzen mee te maken. Je kunt betrekkelijk eenvoudig zelf je boter klaren.

See also:  Waar Komt De Kaki Fruit Vandaan?

Zet een pannetje of kommetje met roomboter in een grotere pan met kokend water en laat de boter au bain-marie smelten. Het is mogelijk dat er wat schuim boven komt drijven, maar dit kun je met een schuimspaan verwijderen en weggooien. Na een tijdje zie je onder in de pan een laag met witte vlokjes verschijnen.

 1. Dit is het bezinksel, wat ook wel ondermelk wordt genoemd;
 2. Het bezinksel ga je niet gebruiken, dus het is zaak om het heldere vet over te schenken in een schone pot en tijdig te stoppen, zodat het bezinksel niet meekomt;

Het resultaat is geklaarde boter, dat net als gewone boter in de koelkast bewaard kan worden.

Is bakboter hetzelfde als roomboter?

Antwoord van Jeroen Meus – Wat in de volksmond ‘bakboter’ of ‘braadboter’ heet is meestal een verwijzing naar een margarine. Helaas worden twee termen te vaak op een hoopje gegooid … Boter is de term die enkel gebruikt mag worden voor hoeveboter of melkerijboter (of ‘roomboter’ in Nederland).

Dit product is gemaakt van vetten uit koemelk. Margarines worden bereid met plantaardige vetstoffen. Voor bakken en braden heb je altijd de keuze tussen de authentieke (ongezouten) boter of margarines die speciaal voor bakken en braden werden samengesteld.

Vooraf gezouten boter is een product dat eerder gebruikt wordt als boterhamsmeersel. Door ongezouten boter te gebruiken heb je een betere controle over het zout dat nodig is.

Kan je bakboter op je brood smeren?

Boter is overwegend melkvet dat door het karnen (dat is het ritmisch bewegen van de melk of room) van het waterige deel in de melk gescheiden wordt. Deze boter wordt gewassen en gekneed en er wordt al dan niet zout aan toegevoegd. Het waterige deel dat na het karnen overblijft is karnemelk of botermelk.

 1. Afhankelijk van het vetgehalte van de melk is er 22 tot 27 liter melk nodig om 1 kg boter te verkrijgen;
 2. Het vetgehalte van melk varieert;
 3. Het is afhankelijk van runderras, periode van het jaar, het veevoer en andere factoren;

Boter maken is een mechanisch procedé. Dat betekent dat boter geen scheikundige bewerking ondergaat. Er mogen aan boter geen andere additieven dan zout toegevoegd worden. Alle ingrediënten staan op het pakje melkerijboter vermeld en dat zijn er niet veel. Boter is immers een zuiver product dat overwegend uit 1 ingrediënt bestaat: minstens 82% melkvet, de rest is water en droge stof (melkpoeder, vetoplosbare vitaminen). Soorten

 • Hoeveboter wordt kleinschalig op het melkveebedrijf vervaardigd. Op de boerderij, waar een kleiner aantal liter melk dan in de zuivelfabriek verwerkt wordt, gebruikt men rauwe melk. Meestal wordt alleen de melk die op het eigen bedrijf gewonnen wordt, verwerkt tot boter.
 • Melkerijboter is het product dat op grotere schaal in de zuivelfabriek gemaakt wordt. In de zuivelfabriek gebruikt men gepasteuriseerde melk of room. In de melkerij wordt de melk van verschillende melkveebedrijven verzameld.
 • Geconcentreerde boter is boter waaruit bijna alle water verwijderd is. Daardoor is ze zeer geschikt om mee te braden en te bakken. Ze wordt ook bak- en braadboter genoemd. Ze is zeker niet geschikt om op brood te smeren.
 • Geklaarde boter is het botervet zonder het water in de boter. Het is hoeve- of melkerijboter die opgewarmd wordt en waar het schuim van weggeschept wordt. Wat overblijft is puur botervet, dat zeer geschikt is voor keukenbereidingen of bakken en braden. Doordat geklaarde boter, net als geconcentreerde boter, geen water bevat, spat ze niet en kan ze tot een hogere temperatuur dan hoeve- of melkerijboter verwarmd worden.
 • Halve boter is boter die smeerbaar uit de koelkast komt. Ze kan een mengeling zijn van boter en margarine of meer vocht bevatten dan het gehalte dat voor boter wettelijk toegelaten is. Deze boter is alleen geschikt om koud te gebruiken, als smeersel op brood.
 • Kruidenboter is boter waaraan vooral groene kruiden, zoals peterselie en bieslook, toegevoegd werden. De lekkerste is de zelfbereide, maar er is in de handel ook industrieel bereide kruidenboter verkrijgbaar. Ze past uitstekend bij aardappelen in de schil, pasta en geroosterde gerechten zoals vlees en vis.
See also:  Wat Gaat Brood Kosten?

Bewaren De houdbaarheid van boter is afhankelijk van de samenstelling, de wijze van bewaren en de wijze van fabriceren. Naargelang boter met verse of gepasteuriseerde boter of room bereid werd, is ze langer of minder lang houdbaar. Als ze slechts weinig water bevat, is ze enkele weken, zelfs een tweetal maanden, houdbaar. Boter die koel, donker en afgesloten bewaard wordt, is zonder kwaliteits- en smaakverlies enkele weken houdbaar.

Boter is vooral een smaakmaker. Doordat ze smelt op lichaamstemperatuur laat ze in de mond een frisse, aangename smaak na. Boter is niet geschikt om op hoge temperatuur te verhitten. De versheidsdatum die op de verpakking van melkerijboter gedrukt staat, veronderstelt dat je zenbewaart in de eigen verpakking bij een temperatuur van 7°C en afgeschermd van licht.

Boter wordt ranzig als ze blootgesteld is aan licht en lucht. Het volstaat soms om van een klompje boter de buitenste, vergeelde laag te verwijderen om daaronder weer de lichtere, smakelijke verse boter te vinden. Natuurlijk blijft boter een vers product.

De houdbaarheid kent een maximum termijn. Tips • Bewaar boter in de koelkast, afgesloten van sterk ruikende voedingswaren zoals kaas, groente, fruit, vlees- en vissoorten. • Hou een klompje verse boter altijd in kleine hoeveelheden klaar voor gebruik in een botervlootje.

Als de boter op is, was je het botervlootje uit om er nieuwe verse boter in te leggen. Vul nooit verse boter bij oude boter, om te voorkomen dat ze ranzig gaat smaken. • Zet de boter, zonder aluminiumfolie, voor gebruik 10 tot 20 seconden in de microgolfoven.

  Voedingswaarde per 100 g
 Energie  3040 kJ
 740 kcal
 Cholesterol  260 – 280 g

.

Wat is beter ongezouten of gezouten roomboter?

Antwoord van Jeroen Meus – Een laagje boter met zeezout smaakt heerlijk op een verse boterham of een krokante pistolet, maar voor bakken en braden is het gebruik van ongezouten boter aan te raden. Op deze manier heb je meer controle over de kruiding van de bereiding en van de eventuele jus of saus die erbij hoort.