Welke Fruit Is Gezond?

Welke Fruit Is Gezond
Iedereen weet natuurlijk dat fruit gezond is, maar welke zijn nu het best voor je? Wij geven je de tien gezondste soorten fruit die gemakkelijk in België verkrijgbaar zijn en te vinden zijn in onze fruitmanden door het jaar heen. Appel  Appels bevatten enorm veel vezels en anti-oxidanten.

 1. Bovendien bevatten appels ook catechine en quercetine;
 2. Deze stoffen verminderen de kans op onder andere beroerte, hartinfarct, kanker en diabetes;
 3. Abrikoos Abrikozen zitten boordevol kalium, bètacaroteen, ijzer, vitamine A, C en E;

IJzer stimuleert de aanmaak van hemoglobine, dit zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof in je bloed terechtkomt. Banaan Bananen zijn zo een bron van goede suikers die omgezet worden in energie. Ze zitten ook vol kalium en vezels. De tryptofaan in bananen wordt door ons lichaam omgezet in serotonine.

Deze stof zorgt voor een relaxed, kalm en vredig gevoel en maakt je dus blijer. Braambes   Dit minivruchtje bevat heel wat anti-oxidanten, pectine en vitaminen B (B1 en B2), C en E. Vitamine E is goed voor je huid, je spieren, je hart en je bloed.

Blauwe bes Ondanks het feit dat blauwe bessen enorm veel voedingstoffen bevat, is het een vrucht met weinig calorieën. Deze bessen zijn goed voor je hersens en je bloeddruk en bevatten ook veel anti-oxidanten. Ze hebben een positief effect op het hart en helpen ook tegen veroudering.

Meloen  In meloen zit onder andere foliumzuur, kalium, betacaroteen, vezels en vitaminen A, B en C. Foliumzuur moeten we uit onze voeding halen, want ons lichaam kan het zelf niet aanmaken. De vitamine bevordert de aanmaak van rode bloedcellen en DNA.

Kers  In dit klein superfruit zitten de meeste anti-oxidanten en het zit ook boordevol ijzer. Daarnaast bevatten kersen ook betacaroteen, kalium, vezels en vitamine C en E. Kersen helpen goed tegen het verlagen van het cholesterolgehalte en de suikerspiegel.

See also:  Steak Welk Vlees?

Pompelmoes  Pompelmoezen bevatten veel kalium, calcium, betacaroteen en pectine. Kalium helpt om de bloeddruk te verlagen en calcium is goed voor je botten. Pectine helpt onder andere het cholesterolgehalte, de bloeddruk en de suikerspiegel te verlagen.

Mango  Mango’s bevatten veel betacaroteen, vezels en vitamine C. Betacaroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine is goed voor je weerstand, je gezichtsvermogen, je botten, je tanden, je huid en je haar. Vezels verminderen de kans op hartziekten.

10. Aardbei  Ellaginezuur en vitamine C zijn talrijk aanwezig in aardbeien. Ellaginezuur is goed voor celweefsel, het spijsverteringsstelsel en helpt ook tegen veroudering. Vitamine C is goed voor je hart, je bloedvaten, je weerstand, je botten, stimuleert ijzeropname en helpt tegen verouderen.

Bron:  http://www. zapmagazine. be/santee/spijs-stuff/pages/top10gezondfruit. aspx.

Wat is de meest gezondste fruit?

5: Veenbessen – De veenbes, die wij hier ook kennen als de ‘cranberry’, bevat een grote hoeveelheid aan anti-oxidanten. Ze worden meestal verwerkt in sauzen, sapjes of jam. 4: Aardbeien Die lekkere aardbei, prachtig rood en heerlijk sappig. En de enige vrucht die wij kennen, die de zaden van de vrucht aan de buitenkant heeft! Met veel vitamine C en rijk aan anti-oxidanten is dit zomerkoninkje een waardevolle aanvulling op ons dagelijks menu.

Behalve dat de aardbei gegeten wordt als vrucht, wordt ‘ie ook verwerkt in jams, fruitsappen, ijs en gebak. 3: Guava Wordt in praktisch de hele wereld verkocht, is rijk aan natuurlijke vezels en vitamine C.

Lijkt een beetje op de peer. 2: Frambozen Een opvallend mooie vrucht, afkomstig uit de rozenfamilie!  Frambozen groeien aan een houten stam het hele jaar door. Per 100 gram bevat een framboos 52 calorieën, 4 gram suiker en 6 gram vezels. Maar ook, verrassend genoeg, zit er omega-vetzuren in! Per 100 gram maar liefst 126,0 milligram!  1: De Braam Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam.

See also:  Gekonfijt Fruit Waar Te Koop?

Is mandarijn goed voor je?

Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.

Welk fruit zit veel suiker?

Dit zijn de fruitsoorten met de meeste en minste suiker – Ook voor de fruitsoorten kun je hier twee top 5-lijstjes vinden. De hoeveelheden suiker en calorieën zijn weergegeven per portie. Top 5 soorten fruit met meeste suiker per portie:

 1. Gedroogde cranberries (schaaltje van 100 gram): 64,6 gram suiker – 335 kcal
 2. Gedroogde vijgen (5 stuks / 100 gram): 48 gram suiker – 260 kcal
 3. Kaki (één stuk / 150 g): 27,9 gram suiker – 116 kcal
 4. Gedroogde rozijnen (handje / 35 g): 25,5 gram suiker – 127 kcal
 5. Gedroogde abrikozen (5 stuks / 50 gram): 25 gram suiker – 130 kcal

Top 5 soorten fruit met minste suiker per portie:

 1. Passievrucht (drie stuks / 50 gram): 2,7 gram suiker – 24 kcal
 2. Verse cranberries (schaaltje / 100 gram): 3,4 gram suiker – 24 kcal
 3. Mandarijn (één stuk / 100 gram): 4,5 gram suiker – 25 kcal
 4. Frambozen (schaaltje / 100 gram): 4,5 gram suiker – 35 kcal
 5. Aardbeien (schaaltje / 100 gram): 5,1 gram suiker – 29 kcal

Het valt eigenlijk gelijk op dat er veel suiker zit in gedroogde vruchten, waar Radar eerder al een artikel over publiceerde. Zo is het bijvoorbeeld opmerkelijk dat cranberries in beide lijstjes terugkomen. Voor meer fruitsoorten en de hoeveelheden suiker kun je terecht op de website van het Diabetes Fonds.

See also:  Tomahawk Steak Wie Lange Grillen?

Wat is gezonder een appel of een peer?

Voedingsstoffen Peer – Om te weten hoe gezond een peer is, is het handig om te weten welke voedingsstoffen je eigenlijk eet als je een peer eet. De peer bevat de volgende voedingsstoffen van vitaminen en mineralen:

 • Beta-caroteen (vitamine A)
 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B6
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Calcium
 • Fosfor
 • IJzer
 • Jodium
 • Kalium
 • Koper
 • Magnesium
 • Natrium
 • Zink

Naar verhouding zit er vooral veel vitamin A en kalium in de peer. Dit betekent dat de peer goed is voor het beschermen van je DNA tegen vrije radicalen. Vitamine A is immers een antioxidant die vrije radicalen neutraliseert. De kalium kan een belangrijke rol spelen in het verlagen van de bloeddruk doordat het de vochtbalans in het lichaam reguleert.

 • In de Nederlandse grond zit weinig jodium, maar in de peer kun je het terugvinden;
 • Bij peren uit het buitenland is er waarschijnlijk meer jodium te vinden;
 • Dit mineraal is erg belangrijk voor een goede werking van de schildklier;

Het is daarom belangrijk voor je stofwisseling en je hormoonhuishouding om af en toe een peer te eten. Als je de peer vergelijkt met de appel zitten er 2 keer zoveel vezels in. Een peer is daarom ook erg goed voor het krijgen van een vol gevoel en voor je darmen.