We horen steeds vaker dat honden een stukje groente of fruit te eten krijgen. Gewoon lekker als gezond tussendoortje. Nu is de vraag: zijn alle groente en fruit wel goed voor je hond? Lees gauw verder om erachter te komen welke groente en fruit wel en welke niet gezond zijn voor jouw hond.
- Gezonde groenten Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten;
Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet. Rauwe groenten zijn moeilijker te verteren voor je hond dan wanneer de groentes licht gekookt zijn. Het beste kun je daarom, als je groentes wilt geven aan je hond, de groentes pureren of licht koken.
Zo kan je viervoeter niet alleen lekker snacken maar kan zijn lichaam ook de vitamines en mineralen uit de groenten opnemen. Ongezonde groenten Een aantal groenten die voor ons heel vanzelfsprekend te eten zijn, zijn dit niet voor je hond.
Denk maar eens aan champignons/paddenstoelen. Wij vinden ze heerlijk, jouw hond kan er juist erg ziek van worden. Lees hierover meer in onze blog. Groenten als ui, prei en bieslook zijn ook erg ongezond voor je hond. Voor de meeste huisdieren zijn deze groenten giftig.
- Het eten van deze groenten kan bij je hond diarree en maagpijn veroorzaken, dus let er goed op dat je hond ze niet opeet;
- Groenten met zetmeel Een hond kan zetmeel niet goed verteren en daarom is het van belang kleine hoeveelheden te geven;
Een hond kan slechts een kleine hoeveelheid zetmeel verteren en kan dit niet heel erg goed. Aardappelen bestaan juist voor een groot gedeelte uit zetmeel. Net als voor mensen is het eten van een ongekookte aardappel voor honden giftig. In veel knolsoorten zit relatief veel zetmeel, wat dus ook moeilijk te verteren is voor je viervoeter.
Gezonde fruitsoorten Is jouw viervoeter dol op fruit? Je wil hem natuurlijk alleen maar verwennen met fruit dat ook echt gezond voor hem is. Fruit bevat veel antioxidanten welke de vrije radicalen in de cellen van jouw hond onschadelijk kunnen maken.
Hierdoor blijft je hond langer gezond en dat is wat we allemaal willen voor ons maatje! Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen.
Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond. Ongezonde fruitsoorten De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond.
Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond. Nu klinkt het heel verleidelijk om je hond veel meer groenten en fruit te gaan geven.
Let op dat je niet meer dan 10 – 15% van het dieet van je hond uit groenten en fruit laat bestaan. Je hond haalt het grootste gedeelte van zijn energie uit de volgende voedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten.
Doe dit nooit met honden! | DierenpraatTV
Verwen je hond met Veggie Bits Wil jij hond verwennen met groente? Verras je hond met de nieuwe groentesnack Veggie Bits van Vitakraft! Gemaakt van wortel en 100% vegan! De snack is laag in calorieën. Wat dit een ideale beloningssnack maakt voor tijdens een trainingssessie van je hond.
Waar gaan honden dood aan eten?
Giftige stoffen voor honden: – Melk: in melk zit de stof lactose, lactose is voor honden niet/moeilijk te verteren. Als honden (teveel) melk krijgen raken ze aan een ernstige diarree. Roomijs: bevat veel lactose. Lactose is voor honden niet/moeilijk te verteren.
- Als honden (teveel) lactose binnen krijgen raken ze aan een ernstige diarree;
- Kaas: Kaas bevat veel zout en lactose;
- Dit kan buikkrampen, misselijkheid, bewustzijnsverlies en diarreeklachten geven;
- Zout: Een grote hoeveelheid zout kan zoutvergiftiging geven;
Een hond eet van naturen niet/nauwelijks zout. In ons eigen eten zit voor honden teveel zout (chips/pizza). Zout vergiftiging kan leiden tot (tijdelijk) bewustzijnsverlies en in sommige gevallen tot overlijden. Het laten braken d. zout op de tong wordt daarom ook ten strengste afgeraden.
- Uien: Kunnen de rode bloedlichaampjes beschadigen wat kan leiden tot bloedarmoede, bij bloedarmoede is er een te laag hemoglobine gehalte in het bloed;
- Hemoglobine verzorgt de zuurstof en koolstofdioxide transport van het lichaam;
Een te laag hemoglobine geeft, duizeligheid, bleke slijmvliezen, koude poten. Knoflook: Kan de rode bloedlichaampjes beschadigen wat kan leiden tot bloedarmoede, bij bloedarmoede is er een te laag hemoglobine gehalte in het bloed. Hemoglobine verzorgt de zuurstof en koolstofdioxide transport van het lichaam.
Een te laag hemoglobine geeft, duizeligheid, bleke slijmvliezen, koude poten. Bieslook: Kan de rode bloedlichaampjes beschadigen wat kan leiden tot bloedarmoede, bij bloedarmoede is er een te laag hemoglobine gehalte in het bloed.
Hemoglobine verzorgt de zuurstof en koolstofdioxide transport van het lichaam. Een te laag hemoglobine geeft, duizeligheid, bleke slijmvliezen, koude poten. Prei: Kan de rode bloedlichaampjes beschadigen wat kan leiden tot bloedarmoede, bij bloedarmoede is er een te laag hemoglobine gehalte in het bloed.
- Hemoglobine verzorgt de zuurstof en koolstofdioxide transport van het lichaam;
- Een te laag hemoglobine geeft, duizeligheid, bleke slijmvliezen, koude poten Chocolade: Chocolade bevat theobromine, dit is zeer giftig voor honden;
Een paar gram chocolade kan soms al fatale gevolgen hebben. Theobromine geeft schade aan het zenuwstelsel. Honden worden onrustig, trillerig en kramperig gaan meer drinken en kunnen zelfs overlijden. Rozijnen en Druiven: Rozijnen en druiven bevatten een stof die de nieren van de hond onherstelbaar aantasten.
Je merkt helaas pas iets als er 75% van de nieren is aangetast. Eenmaal aangetaste nieren kunnen niet meer herstellen, je kunt enkel nog ondersteunen d. speciale dieetvoeding en medicatie. Kersenpitten: Bevatten cyaogenische glycosine, deze stof komt vrij als de pit kapot gebeten wordt.
Als de hond kersenpitten heeft gegeten kun je de volgende symptomen zien: Dronken lopen, misselijk, braken. Appelpitjes: Appelpitjes bevatten grondstoffen voor blauwzuur. Dit komt vrij zodra er op de pitjes gebeten wordt. Blauwzuur zorgt ervoor dat de zuurstof opname in de organen verminderd en dit kan leiden tot hoofdpijn, verwarring, duizeligheid, moeheid, paniek, kortademigheid, misselijkheid.
Door de kortademigheid kan de hond in coma raken en zelfs overlijden. Perenpitten: Perenpitten bevatten grondstoffen voor blauwzuur. Dit komt vrij zodra er op de pitjes gebeten wordt. Blauwzuur zorgt ervoor dat de zuurstof opname in de organen verminderd en dit kan leiden tot hoofdpijn, verwarring, duizeligheid, moeheid, paniek, kortademigheid, misselijkheid.
Door de kortademigheid kan de hond in coma raken en zelfs overlijden. Walnoten: Kunnen de hond erg ziek maken. Als een hond walnoten gegeten heeft kun je de volgende symptomen zien. Verlamming aan de poten, dronken lopen, braken en een hoge lichaamstemperatuur.
Deze symptomen verdwijnen vaak vanzelf weer na 3 dagen Macadamia noten: Kunnen de hond erg ziek maken. Als een hond Macadamia noten gegeten heeft kun je de volgende symptomen zien. Verlamming aan de poten, dronken lopen, braken en een hoge lichaamstemperatuur.
Deze symptomen verdwijnen vaak vanzelf weer na 3 dagen. Leverworst: Bevat veel Vitamine A. Honden kunnen deze Vitamine goed opslaan en maar beperkt uitscheiden, dit betekend dat het kan stapelen in het lichaam tot een toxisch niveau. Teveel Vitamine A kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, afwijkingen aan de ogen, huid en skelet en leverschade geven.
- Varkensvlees: Onvoldoende verhit/rauw varkensvlees is zeer gevaarlijk voor honden;
- Het kan besmet zijn met het Aujeszky virus;
- Ook wel pseudo rabiës genoemd;
- Eenmaal besmet is er geen behandeling mogelijk;
- Honden krijgen hele erge buikpijn en gaan overmatig speeksel en agressie tegen het eigen lichaam zijn de duidelijkste symptomen;
De ziekte is dodelijk. Rabarber: Rabarber kan een plotselinge daling van het calcium gehalte in het bloed geven. Calcium heeft de hond nodig voor de botstructuren maar ook voor de spieren. Een tekort aan calcium geeft spierkrampen en trillingen en op de lange termijn botontkalking.
Paprika: Sommige honden zijn allergisch voor paprika. Als een hond die allergisch is voor paprika, paprika eet krijgen ze vaak heftige jeuk. Spinazie: Bevat oxalates, dit is bij grote hoeveelheden schadelijk voor de nieren.
Oxalates bindt zich onder andere aan calcium in het lichaam waarmee ze de nieren kunnen irriteren. Avocado: Bevat de stof Persine dit is giftig voor honden. Honden kunnen deze stof ook niet afbreken. Het geeft Sloomheid, benauwdheid, onderhuidse vochtophoping, blauwe slijmvliezen, hoesten en een slechte conditie, hartproblemen en honden kunnen er aan overlijden.
- Broccoli: Broccoli bevat de stof isothiocynate honden kunnen deze stof niet verteren;
- Ze krijgen last van darmgassen en darmkrampen;
- Een teveel aan isothiocynate kan tevens leiden tot schildklierklachten;
Champignons: En andere soorten paddenstoelen kunnen giftig zijn voor honden, ze geven darmkrampen en misselijkheid. In sommige gevallen kunnen ze overlijden aan het eten van paddenstoelen, zorg dus dat uw hond tijdens de wandeling niet van paddenstoelen eet.
- Aardappel: Rauwe aardappel bevat de stof solanine;
- Dit is giftig voor honden;
- Aardappel is familie van de nachtschade deze planten familie bevat giftige stoffen die de volgende klachten kunnen geven: een branderig en scherp gevoel in de keel, diarree, misselijkheid, versuftheid, ademnood, bewusteloosheid en krampen;
Kleine hondenrassen zijn extra gevoelig voor solanine. Gekookt of gebakken aardappel geeft vaak minder klachten. Tomaat: Bevat de stof tomatine, deze stof is voor honden giftig. Tomaat is familie van de nachtschade deze plantenfamilie bevat voor de hond giftige stoffen die de volgende klachten kunnen geven: een branderig en scherp gevoel in de keel, diarree, misselijkheid, versuftheid, ademnood, bewusteloosheid en krampen.
Cafeïne: Is gevaarlijk voor honden, een kleine hoeveelheid cafeïne geeft al een hartslagverhoging, deze hartslagverhoging kan leiden tot een hartstilstand. Alcohol: Verminderd de motoriek, bij hogere doseringen treedt er bewustzijnsverlies op met kans op ademdepressie.
Hieraan kan de hond overlijden. Hoe kleiner het ras hoe gevoeliger het is voor alcohol. Humane Pijnstillers: Medicatie bestemd voor mensen bevat stoffen die zeer giftig kunnen zijn voor honden. Zelfs in een kleine hoeveelheid kan dit al schadelijke gevolgen hebben.
Vaak zien we braken/diarree met bloed, versuftheid, verminderde eetlust. Sommige middelen geven blijvende klachten, ook als er al gestopt is met de medicatie. Zoals bijvoorbeeld Paracetamol. Tabak/Nicotine: Is zeer giftig voor honden, het is een krachtig zenuwgif, vandaar dat het ook veel als insecticide gebruikt wordt.
Honden kunnen de nicotine niet goed afbreken wat symptomen geeft als braken, misselijkheid, duizeligheid en benauwdheid een kleine hoeveelheid kan zelfs al dodelijk zijn. Xylitol en Aspartaam en andere zoetstoffen: Kan bij honden leiden tot een dodelijke daling van de bloedsuikerspiegel.
- De stoffen verhogen de lichaamseigen insuline van de hond;
- Dit kan leiden tot de dood van de hond;
- Tandpasta: Bevat vaak Xylitol wat zeer giftig is voor honden;
- Xylitol geeft bij honden een dodelijke daling van de bloedsuikerspiegel;
De stof verhoogt namelijk de lichaamseigen insuline. Antivries: bevat ethyleenglycol, dit is schadelijk als honden het binnen krijgen. Het kan geeft onherstelbare schade aan de lever en nieren en kan effecten hebben op de hersenen en het centralezenuwstelsel.
- Het oplikken van enkele druppels is voor een kleine hond al schadelijk, een middel grote hond zal al ernstig vergiftigd raken van een hoeveelheid van 1 eetlepel ethyleenglycol;
- Meststof: De niet organische meststoffen (kunstmest) zijn schadelijk voor honden;
Het kan een verhoogde hartslag geven, bloeddruk veranderingen, ademhalingsproblemen en maag darmklachten. Als u de tuin wilt bemesten gebruik dan organische meststof, deze is veilig(er) voor honden. Slakken gif: In slakken gif worden stoffen gebruikt die de bloedstolling verminderen/tegengaan.
Als uw hond slakkengif binnenkrijgt kunnen er inwendige bloedingen optreden. Honden vertonen vaak een algemeen ziek zijn, misselijk, niet willen eten. Als er niet behandeld wordt zal de hond overlijden. Slootwater: Het drinken uit slootjes of ander stilstaand water brengt vooral in de zomer risico’s met zich mee.
Het kan zijn dat er in dit soort water Botulisme voorkomt. Botuline de stof die wordt geproduceerd door het botulisme bacterie veroorzaakt een blokkade in de signalen naar de zenuwen en zorgt uiteindelijk voor verlamming en zelfs de dood. Berenklauw: Bevat etherische olie met furocoumarinen deze stof geen ontstekingen, jeuk, bulten, brandwonden en andere huidirritaties.
Sommige honden kunnen ook last krijgen van benauwdheid, ademhalingsproblemen en moeite met slikken. Het aanraken alleen kan al voor deze klachten zorgen. Kerstroos: Is zeer giftig voor honden, na inname kunnen de volgende symptomen gezien worden: Hallucinaties, braken, het opzwellen van de keel met een verstikkingsdood tot gevolg.
Aronskelk: Geeft jeuk en huidirritaties. In sommige gevallen kan er benauwdheid, ademhalingsproblemen en moeite met slikken optreden. Gatenplant: Geeft jeuk en huidirritaties. In sommige gevallen kan er benauwdheid, ademhalingsproblemen en moeite met slikken optreden.
- Aster: Geeft stoffen af die bij de hond maag darmklachten geeft;
- Ook het water wat rond de plant zich bevindt bevat deze stoffen;
- Monnikskap: Is uiterst giftig voor honden, contact met deze plant moet worden vermeden;
Vergiftiging uit zich in het opzwellen van de mond en keel, benauwdheid, onregelmatige hartslag en kan leiden tot verlamming. Taxus: Van deze struik zijn alleen de naalden en zaden giftig. Een kleine inname is echter al voldoende om een hond te vergiftigen.
Symptomen van vergiftiging zijn: spiertrillingen en spierslapte, hartritmestoornissen, ze kunnen er ook aan overlijden. Ficus: Geeft huidklachten als jeuk en vreemde kale plekken. Sommige honden kunnen ook last krijgen van benauwdheid en moeite met slikken.
Herfsttijloos: Bevat de stof colchicine, deze is zeer giftig voor honden en zorgt voor verlamming. Als de hond een grotere hoeveelheid heeft binnen gekregen kan hij hieraan overlijden.