Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.
- Uit wanhoop geboren Een succesformule heeft vaak veel vaders;
- Zo wordt de oorsprong van de bereiding van de Wiener Schnitzel wel toegeschreven aan Italianen, Spanjaarden én Arabieren;
- Maar het beste verhaal komt uit Wenen zelf;
Zo’n 100 jaar geleden zou een chef-kok bijzonder veeleisend zijn geweest en de schnitzels voor zijn gasten alleen maar groter en groter hebben gewild. Totdat een dienstdoende kok uit pure wanhoop met een plat voorwerp op het kalfsvlees begon te slaan om het te pletten en hetzelfde stuk vlees toch weer wat groter te laten lijken: het begin van de platte Wiener Schnitzel… Drie borden en een grote, hete pan Voor het bereiden heb je verder vooral ook nodig: drie borden, voldoende vet en een grote pan.
Het licht gezouten vlees gaat – op de borden – achtereenvolgens door de bloem (meel), door het eigeel en door paneermeel met een wat grovere korrel. Vervolgens wordt het snel gebakken in veel boter of vet, met voldoende ruimte tussen de schnitzels, zodat het goed kan bruisen en het paneermeel ook een beetje kan loskomen van het vlees (souffleren).
Ondanks dat het in veel boter wordt gebakken, mag de betere Wiener Schnitzel niet vet op het bord belanden. Je moet erop kunnen zitten, zonder dat het een vetvlek maakt… Zin gekregen in Wiener Schnitzel? Bekijk ons recept. Zie ook deze Food Tube video over de Wiener Schnitzel.
Wat voor soort vlees is een schnitzel?
Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik. Het vlees wordt aan beide kanten geplet met een vleeshamer (of hakmes, deegroller of koekenpan).
Wat is het verschil tussen een schnitzel en een wienerschnitzel?
Varianten [ bewerken | brontekst bewerken ] – Kalfsvlees is relatief duur en wordt voor schnitzels vaak vervangen door goedkoper varkensvlees, kippenvlees of ander mager vlees. Supermarkten verkopen schnitzels van restvlees waarbij delen aan elkaar worden geplakt met eiwit en gepaneerd.
Die paneerlaag verhult de lagere kwaliteit van het vlees. Niet-kalfsvleesschnitzels zijn populair door de lage prijs, de gemakkelijke bereidingswijze en de baksmaak die de paneerlaag geeft. Varkensschnitzels zijn ook geliefd bij vakantiegangers.
Aan de Spaanse costa ‘s serveren bijna alle restaurants, ook Spaanse of Italiaanse, het gerecht. Een varkensschnitzel heet soms ‘Schnitzel Wiener Art’ om aan te geven dat het niet de echte, maar een variant is. In Duitsland en Oostenrijk is dit zelfs bij wet verplicht.
Veel restaurants in andere landen noemen een varkensschnitzel desondanks ‘wienerschnitzel’. Een schnitzel met paprika en andere kruiden door het paneermeel is een zigeunerschnitzel of Hongaarse schnitzel.
Door het vervangen van vlees door bijvoorbeeld tofoe of soja is ook een vegetarische schnitzel te bereiden. De varianten:
- Wienerschnitzel: een gepaneerde kalfsschnitzel
- Schnitzel Wiener Art: een gepaneerde varkensschnitzel
- Zigeunerschnitzel: met paprika gekruid
- Jägerschnitzel : met een saus van voornamelijk champignons
- Rahmschnitzel: met een witte roomsaus
- Hamburger Schnitzel: een varkensschnitzel met spiegelei
- Holsteiner Schnitzel: een kalfsschnitzel met spiegelei, ansjovis en kappertjes
- Cordon bleu : een gepaneerde schnitzel gevuld met kaas en ham
- Satéschnitzel: een gepaneerde schnitzel gevuld met saté
- Milanese schnitzel: gevuld met kaas en Italiaanse saus
Wat is een Varkensschnitzel?
Een varkensschnitzel is een dun lapje vlees, dat is platgeslagen. Het is afkomstig van de varkensham of fricandeau. Schnitzels zijn ‘met de draad mee’ van een stuk fricandeau gesneden, hierdoor trekt het vlees tijdens de bereiding niet krom. Schnitzels zijn vaak kant en klaar gepaneerd te koop.
Wat is een Praagse schnitzel?
ingrediënten – info varkenslapjes bloem eieren Leg de varkenslapjes tussen twee vellen pastiekfolie en rol ze dun uit met een deegroller. Bestuif ze met bloem, haal ze door het geklutste ei en dan door het paneermeel gemengd met paprikapoeder. Kruid met peper en zout. Bak de schnitzel in een pan met ruim veel boter, 5 à 6 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en krokant zijn. –>