Wiener Schnitzel Welk Vlees?

Wiener Schnitzel Welk Vlees
Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.

 1. Uit wanhoop geboren Een succesformule heeft vaak veel vaders;
 2. Zo wordt de oorsprong van de bereiding van de Wiener Schnitzel wel toegeschreven aan Italianen, Spanjaarden én Arabieren;
 3. Maar het beste verhaal komt uit Wenen zelf;

Zo’n 100 jaar geleden zou een chef-kok bijzonder veeleisend zijn geweest en de schnitzels voor zijn gasten alleen maar groter en groter hebben gewild. Totdat een dienstdoende kok uit pure wanhoop met een plat voorwerp op het kalfsvlees begon te slaan om het te pletten en hetzelfde stuk vlees toch weer wat groter te laten lijken: het begin van de platte Wiener Schnitzel… Drie borden en een grote, hete pan Voor het bereiden heb je verder vooral ook nodig: drie borden, voldoende vet en een grote pan.

Het licht gezouten vlees gaat – op de borden – achtereenvolgens door de bloem (meel), door het eigeel en door paneermeel met een wat grovere korrel. Vervolgens wordt het snel gebakken in veel boter of vet, met voldoende ruimte tussen de schnitzels, zodat het goed kan bruisen en het paneermeel ook een beetje kan loskomen van het vlees (souffleren).

Ondanks dat het in veel boter wordt gebakken, mag de betere Wiener Schnitzel niet vet op het bord belanden. Je moet erop kunnen zitten, zonder dat het een vetvlek maakt… Zin gekregen in Wiener Schnitzel? Bekijk ons recept. Zie ook deze Food Tube video over de Wiener Schnitzel.

Wat voor soort vlees is een schnitzel?

Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik. Het vlees wordt aan beide kanten geplet met een vleeshamer (of hakmes, deegroller of koekenpan).

Wat is het verschil tussen een schnitzel en een wienerschnitzel?

Varianten [ bewerken | brontekst bewerken ] – Kalfsvlees is relatief duur en wordt voor schnitzels vaak vervangen door goedkoper varkensvlees, kippenvlees of ander mager vlees. Supermarkten verkopen schnitzels van restvlees waarbij delen aan elkaar worden geplakt met eiwit en gepaneerd.

Die paneerlaag verhult de lagere kwaliteit van het vlees. Niet-kalfsvleesschnitzels zijn populair door de lage prijs, de gemakkelijke bereidingswijze en de baksmaak die de paneerlaag geeft. Varkensschnitzels zijn ook geliefd bij vakantiegangers.

Aan de Spaanse costa ‘s serveren bijna alle restaurants, ook Spaanse of Italiaanse, het gerecht. Een varkensschnitzel heet soms ‘Schnitzel Wiener Art’ om aan te geven dat het niet de echte, maar een variant is. In Duitsland en Oostenrijk is dit zelfs bij wet verplicht.

See also:  Welk Vlees Baby 1 Jaar?

Veel restaurants in andere landen noemen een varkensschnitzel desondanks ‘wienerschnitzel’. Een schnitzel met paprika en andere kruiden door het paneermeel is een zigeunerschnitzel of Hongaarse schnitzel.

Door het vervangen van vlees door bijvoorbeeld tofoe of soja is ook een vegetarische schnitzel te bereiden. De varianten:

 • Wienerschnitzel: een gepaneerde kalfsschnitzel
 • Schnitzel Wiener Art: een gepaneerde varkensschnitzel
 • Zigeunerschnitzel: met paprika gekruid
 • Jägerschnitzel : met een saus van voornamelijk champignons
 • Rahmschnitzel: met een witte roomsaus
 • Hamburger Schnitzel: een varkensschnitzel met spiegelei
 • Holsteiner Schnitzel: een kalfsschnitzel met spiegelei, ansjovis en kappertjes
 • Cordon bleu : een gepaneerde schnitzel gevuld met kaas en ham
 • Satéschnitzel: een gepaneerde schnitzel gevuld met saté
 • Milanese schnitzel: gevuld met kaas en Italiaanse saus

Wat is een Varkensschnitzel?

Een varkensschnitzel is een dun lapje vlees, dat is platgeslagen. Het is afkomstig van de varkensham of fricandeau. Schnitzels zijn ‘met de draad mee’ van een stuk fricandeau gesneden, hierdoor trekt het vlees tijdens de bereiding niet krom. Schnitzels zijn vaak kant en klaar gepaneerd te koop.

Wat is een Praagse schnitzel?

ingrediënten – info varkenslapjes bloem eieren Leg de varkenslapjes tussen twee vellen pastiekfolie en rol ze dun uit met een deegroller. Bestuif ze met bloem, haal ze door het geklutste ei en dan door het paneermeel gemengd met paprikapoeder. Kruid met peper en zout. Bak de schnitzel in een pan met ruim veel boter, 5 à 6 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en krokant zijn. –>

See also:  Wat Zit Er In Een Gevulde Kalkoen?
Zie je ‘Schnitzel Wiener Art' op het menu, dan zit er gegarandeerd iets anders in dan kalf, want de benaming is beschermd. Of zoals op foto, minder gebruikelijk, maar koolhydraat-vriendelijker, met een Belgisch ‘begeleidingsteam' van spruitjes, wittekool in roomsaus en gebakken bloemkool.

Het kenmerkende verschil tussen de Praagse versie en de "Wiener Schnitzel", is dat voor de Oostenrijkse schnitzel uitsluitend kalfsvlees gebruikt wordt. Zie je ‘Schnitzel Wiener Art' op het menu, dan zit er gegarandeerd iets anders in dan kalf, want de benaming is beschermd. paneermeel boter paprikapoeder peper & zout .

Waarom heet het Wienerschnitzel?

Joris Vermeer gaat in het tv-programma  De Aardappeleters op zoek naar de achtergrond van ons dagelijks eten. Zo ook de Wiener schnitzel. Komt die wel echt uit Oostenrijk? Van oorsprong is de schnitzel gemaakt van kalfsvlees. In Nederland krijg je vaak een schnitzel van varkensvlees, maar in Italië eet je vrijwel altijd een schnitzel van kalfsvlees.
 • En dan specifiek van de oester van het kalf;
 • Joris Vermeer onderzoekt waar de schnitzel vandaan komt;
 • Van de Nederlandse Achterhoek vertrekt hij naar Italië, want in de rooms-katholieke kerk ligt de geschiedenis van de schnitzel verborgen;
Sommige Oostenrijkers willen het niet geloven, maar dit gerecht komt toch echt uit Italië. Basiliek van Sint-Ambrosius In de Basiliek van Sint-Ambrosius in Milaan vindt hij een bevel van de aartsbisschop van Milaan. Deze aartsbisschop kwam naar de Basiliek van Sint-Ambrosius om een oordeel te vellen in een conflict over rechten tussen twee soorten geestelijken: de monniken en de kanunniken.
 • De kanunniken hadden recht op een uitgebreide lunch met drie gangen, waarvoor de monniken moesten zorgen;
 • Op een gegeven moment wilden de monniken dit niet meer doen omdat de maaltijd symboliseerde dat de kanunniken belangrijker waren dan de monniken;
Hierover maakten ze eeuwenlang ruzie. Cotoletta alla Milanese In februari 1148 heeft de aartsbisschop van Milaan een aantal gerechten omschreven in het bevel. Als derde gang aten ze  lumbolos cum panicio,  ook wel cotoletta alla Milanese genoemd. Wij kennen cotoletta alle Milanese als de Wiener schnitzel.
See also:  Soepvlees Welk Vlees?

De allereerste vermelding van de schnitzel in een authentiek middeleeuws decreet. Veldmaarschalk Radetzky Niet Oostenrijk, maar de Basiliek van Sint-Ambrosius is de geboorteplaats van de schnitzel. Maar hoe komt het dat wij dit gerecht onder de Oostenrijkse naam kennen? De Oostenrijkse veldmaarschalk Radetzky werd verliefd op de Milanese kotelet.

Hij nam het recept mee naar het hof in Wenen en gaf het aan de keizer. Zo werd de Oostenrijkse Wiener Schnitzel geboren. Ook weten waarom ze in Italië geen spaghetti bolognese kennen? Kijk dan deze aflevering van De Aardappeleters! LEES OOK
 • De lekkerste gebraden kip maak je met het recept van Giorgio Locatelli
 • Openbaar vervoer in Rome: alles wat je moet weten
Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg  De Smaak van Italië op Facebook! Previous Carpaccio van hert met rode biet Next Tv-tip: ‘Two Greedy Italians' elke zondag op 24kitchen
 • Author:
 • Posted: december 7, 2018

Wat betekent schnitzel?

dun lapje vlees. dun, veelal gepaneerd lapje vlees om te bakken, meestal afkomstig van een varken of kalf. Voorbeelden: Vlees van 1ste categorie: stukken om te braden of te roosteren, die nagenoeg volledig uit fijne spiervezels bestaan. Ze worden klaargemaakt als steak, gebraad, schnitzel, koteletten.
 • http://www;
 • ecoline;
 • org/verde/publicaties/50vragen/index;
 • shtml, 1996 Schnitzels hebben een dikke laag paneermeel en dat gaat ten koste van het te verorberen totaalvolume;
 • Verder is Schnitzel het nationale gerecht van Oostenrijk en daarom een politiek incorrecte vleessoort;
Belangrijker is echter de vraag: waarom wou Bert B. zich te barsten vreten aan een paar kilo varkenslappen? Paul van Vliet, Kan ik even langskomen?, 2001.

Is het schnitzel of schnitzel?

Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Dat is ofwel gepaneerde en diep gebakken of pan gebakken met of zonder paneren. Een schnitzel wordt bereid door het stuk vlees al dan niet gepaneerd te bakken in olie of reuzel.