Doner Wat Voor Vlees?

Doner Wat Voor Vlees
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent ‘draaiend’ en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab. Het vlees wordt gegrild om vervolgens in laagjes van het spit afgesneden te worden.

Wat is Donervlees?

Döner betekent ‘draait’ of roterend in het Turks. Traditie getrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen.

Is kebab vlees halal?

Het verwerkte vlees in de kebab is halal (rein). Dit betekent dat men bij de slachting van het dier zich moet houden aan een aantal richtlijnen. Indien het vlees wordt gemarineerd zijn er verschillende marinades om het vlees zacht van textuur en pittig van smaak te maken.

Wat voor soort vlees is gyros?

Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.

  • Dit is dezelfde bereiding als döner en shoarma;
  • Net als döner en shoarma, betekent gyros ‘draaiend’;
  • Wanneer het vlees gegrild is, wordt het in reepjes gesneden;
  • In Griekenland wordt gyros geserveerd met frietjes, salade, platte broodjes en niet te vergeten frisse tzatziki;

Met het bereiden van gyrosvlees kun je veel verschillende kanten op. Je kunt het eten net als de Grieken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een roerbakschotel van maken of met gyroskruiden andere soorten vlees op smaak brengen.