Gyros Vlees Van Welk Dier?

Gyros Vlees Van Welk Dier
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.

  • Dit is dezelfde bereiding als döner en shoarma;
  • Net als döner en shoarma, betekent gyros ‘draaiend’;
  • Wanneer het vlees gegrild is, wordt het in reepjes gesneden;
  • In Griekenland wordt gyros geserveerd met frietjes, salade, platte broodjes en niet te vergeten frisse tzatziki;

Met het bereiden van gyrosvlees kun je veel verschillende kanten op. Je kunt het eten net als de Grieken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een roerbakschotel van maken of met gyroskruiden andere soorten vlees op smaak brengen.

Wat voor dier is shoarma?

Shoarma kan gemaakt worden van verschillende soorten vlees. Het is een gerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Net als döner , betekent shoarma ‘draaiend’ in het Turks. Het shoarmavlees wordt opgesteld aan een spit en draaiend gegrild. Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen.

In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje met knoflooksaus en rauwkost.

Op vlees. nl vind je verschillende recepten voor shoarma, zoals romige spaghetti met shoarma en broccoli of een shoarmarol .

Wat is het verschil tussen bifteki en Suzuki?

Wat is souzouki? – Souzouki is Grieks gekruid gehakt dat meestal wordt gekneed in de vorm van platte burgertjes maar soms ook als worstjes, en gegrild. Komijn is een belangrijke smaakmaker, daarnaast zit er vaak knoflook, munt en tijm door het gehakt. Meestal wordt er lams- of rundergehakt gebruikt.

See also:  Vanaf Welke Leeftijd Mag Een Kind Rauw Vlees?

Ga je zoeken, dan vind je dit gerecht eigenlijk alleen op de menu’s van Griekse restaurants in Nederland en Duitsland, vaak als onderdeel van een mixed grill. Duik je verder in de wereld van de Griekse gehaktrecepten, kom je van allerlei interessants te weten.

Duidelijker wordt het verhaal achter souzouki er alleen niet echt op. Hier een paar feiten:

  • Er lijkt geen gerecht in de Griekse keuken te bestaan dat souzouki heet.
  • Soutsoukakia zijn gehaktballetjes, die net als souzouki worden gekruid met komijn. De twee gerechten lijken dus niet alleen in naam op elkaar! De verschillen? Soutzoukakia zijn balletjes, geen burgers. Ze zijn kleiner van stuk (het achtervoegsel -akia is de verkleinvorm) en worden vaak geserveerd in een tomatensaus.
  • Wij Nederlanders noemen souzouki vaak een Griekse burger. De Grieken noemen hun burgers juist bifteki. Bifteki zijn in ons land meestal gevuld met feta, in Griekenland zelf juist weer niet.
  • Keftedakia zijn dan weer kleine gehaktballetjes met munt erin.
  • Verwar je souzouki met soutzouki, dan krijg je geen gehakt maar de Griekse variant van sucuk (Turkse knoflookworst).

Wat is het verschil tussen doner kebab en shoarma?

Shoarma – Last but not least: shoarma. Of shawarma, maar net hoe je wil. Ook dit valt weer te herleiden naar de Turken. Shawarama is de Arabische uitspraak van het Turkse woord çevirme, wat – net als döner – draaien betekent. Nu spreken de Turken ‘Ç’ uit als ‘tsj’ maar die letter bestaat niet in het Arabisch dus werd het ‘sj’.

In tegenstelling tot döner bestaat shoarma – net als gyros – niet uit gemalen vlees maar uit stukken vlees. Verder wordt het op eenzelfde manier aan het spit gestapeld. Kip en lam zijn het meest gebruikelijk, maar en rund wordt ook gebruikt.

In Nederland is het trouwens vaak ook varkensvlees. Hoe eet je shoarma? In Nederland wordt het eigenlijk precies zo gegeten als döner: als broodje, in een wrap of als schotel. Maar in het Midden-Oosten zijn de toppings wel degelijk anders. Tahini- of amba-dressings, verse peterselie, beetje citroen, tomaten, komkommer, gepekelde groenten, allemaal samen in een platbrood als laffa en eten maar. Lees ook:

  • Een ode aan shoarma
  • Een geschenk uit de hemel: döner van halloumi
  • Take-out klassiekers thuis maken