Welk vlees voor hachee – Het liefst zien we dat je een hachee zonder vlees maakt. Hoe minder vlees we gezamenlijk eten, des te minder CO2-uitstoot we met elkaar veroorzaken. Mocht je toch een hachee met vlees willen maken, kies dan voor biologisch vlees.
- Daarnaast is het zo dat rund- en lamsvlees de hoogste milieu-impact hebben;
- Kippen- of varkensvlees is daarom een meer duurzame optie voor het maken van hachee;
- Als je een lekkere mals gerecht wil maken, dan kun je kiezen voor kippendijen;
Hiermee geniet je van een optimale malsheid. Ook varkenslappen zijn een goed alternatief voor runderlappen.
Kun je sucadelappen gebruiken voor hachee?
Waar zitten die lappen – “Sucadelappen” Schouder, borst, rib, lende. Allemaal delen van een rund en daar waar het vlees uit gesneden is, geeft meteen de verschillende benaming. Uit het werkvlees van het rund, vol pezen. Een sucadelap wordt van de schouder gesneden, een riblap uit het eerste deel van de ribben en een runderlap worden van verschillende andere delen gesneden.
Is hachee Nederlands?
Hachee! – Hachee is een traditioneel stoofgerecht op basis van blokjes vlees, vis of gevogelte, en groenten. De in Nederland veel gegeten hachee op basis van rundvlees, uien en zuur (meestal azijn of wijn) wordt tot de typisch Nederlandse keuken gerekend. De vrij dikke jus wordt op smaak gebracht met bijvoorbeeld kruidnagels en laurier. Hachee wordt vaak geserveerd in combinatie met rodekool, appelmoes en aardappelen, met rijst, met aardappelpuree, of met hutspot.
Waar komt het vandaan? Het woord hachee is afkomstig van het Franse woord voor hakken: hacher. Hachees komen al voor in beschrijvingen van middeleeuwse buffetten, hoewel bereidingswijzen en exacte ingrediënten daarin meestal niet naar voren komen.
Het gerecht ontstond waarschijnlijk doordat resten van braadvlees opnieuw werden gebruikt, met de groenten die op dat moment beschikbaar waren. Zure of zoetzure vloeistoffen, zoals wijn of azijn, werden toegevoegd om het vlees malser te maken.