Hoe Bak Je Een Brood?

Hoe Bak Je Een Brood
Geen broodbakmachine? Ook in de traditionele oven bak je gemakkelijk je eigen brood. Je hebt er iets meer werk aan, maar je krijgt er extra voldoening voor terug. Met deze 5 makkelijke tips wordt elk brood een krokant en luchtig succes. En ontdek het antwoord op veelgestelde vragen. Hoe geef ik mijn brood de vorm die ik wil? Je brood vormgeven doe je na de eerste rijstijd:

  • Druk het deeg plat met de handen. Zo druk je lucht eruit.
  • Vouw het deeg samen en vorm het zoals je wilt. Leg het eventueel in een bakvorm. Voor pistolets en broodjes: verdeel het deeg in porties en maak er mooie bolletjes van.
  • Laat daarna opnieuw rijzen.

Let op: bewerk het deeg niet te veel meer bij het vormgeven. Als je het te lang herkneedt, beschadig je de deegstructuur en rijst je brood niet meer. Hoe bak ik lekker krokante broodjes of pistolets? Voor krokante pistolets of stokbrood heb je eerst en vooral tarwebloem nodig met een hoog eiwitgehalte. Aveve Frans Krokant bezit al de juiste eigenschappen.

Volg de richtlijnen op de verpakking precies op en besprenkel de broodjes met water wanneer je ze in de oven schuift. Bakken met stoom maakt de korst ook krokanter. Hoe bak ik broodjes met een zachte korst? Liever een zachte korst? Bak je broodjes op een hogere temperatuur en iets minder lang dan in het recept.

Zo zijn ze sneller gaar en de korst krijgt minder tijd om hard te worden. Bak bijvoorbeeld 15 minuten op 220 °C in plaats van 25 minuten op 200 °C. Bakvormen: welk materiaal kies ik? Welke bakvorm voor jou de meest geschikte is hangt af van wat je gaat bakken en van je persoonlijke voorkeur.

  • Bakvormen in aluminium of karton zijn gemaakt voor éénmalig gebruik. Dat is handig om afwas te besparen of een zelfgebakken lekkernij cadeau te geven. Aluminium vormen zijn ook geschikt voor op de barbecue.
  • Bakvormen in blauw staal verdelen de warmte optimaal en zijn geliefd bij professionele bakkers. Ze bakken broden en taarten mooi bruin en zorgen voor een krokante korst. Het onderhoud vraagt wel wat aandacht. Zet een vorm uit blauw staal nooit in de vaatwasser en vet hem altijd opnieuw in na het schoonmaken.
  • Bakvormen in teflon hebben een effectieve antiaanbaklaag. Teflon is duurzaam, praktisch en bijzonder populair. Je hebt minder boter of olie nodig voor het invetten en je wast de vormen makkelijk af.
  • Flexibele bakvormen zijn gemaakt uit silicone. Invetten is overbodig, behalve als het deeg zelf geen vetstof bevat. Deze vormen zijn geschikt voor alle soorten gebak, maar ze mogen niet onder de grill. Flexibele bakvormen kunnen in de magnetron, de diepvriezer en de vaatwasmachine.
See also:  Souvlaki Steak Hoe Lang Bakken?

Waarom water in de oven bij broodbakken?

Deegstuk besproeien en/of een bakje water in de oven zetten Wie een glazen ovendeur heeft, die kan het mooi volgen: het deegstuk gaat in de oven en je kunt het bijna ‘zien’ rijzen. Dit noemen we de ovenrijs. De warmte dringt tot in het brood en doet het koolzuurgas uitzetten.

Zou het deegstuk nu droog zijn (uitgedroogd tijdens de narijs), dan zou deze droge ‘huid’ de ovenrijs tegenhouden. Jammer. Daarom zorgen we dat het deegstuk een natte huid heeft, zo gauw het in de oven gaat.

Dit kan met water (plantenspuit, of gewoon met de hand besprenkelen). Zelf dep ik (met de hand) het deegstuk soms met een beetje olijfolie. Nog beter is het natuurlijk om de uitdroging tijdens de narijs te voorkomen (vochtige doek of ook weer: een beetje olijfolie. ) Zo gaat het deegstuk dus met een soepele huid de oven in. Een bakje water mee in de oven, ook een goed idee. Een deel van dit water verdampt en helpt dus mee om het deegstuk soepel te houden tot het zijn (haar) grootste volume gekregen heeft. Vervolgens zorgt de stoom voor een glanzende bruine korst. Zelf ben ik zo’n oen, die dan dat vuurvaste schaaltje vergeet te vullen; roetsj, dit bakje snel nog even uit de oven haalt en vult met water.