Hoe Bak Je Zelf Brood?

Hoe Bak Je Zelf Brood
Zelf brood bakken is minder moeilijk dan je denkt. In dit artikel laat ik je zien hoe je stap voor stap brood maakt. Ik kwam tot de ontdekking dat we nog geen basisrecept voor brood online hadden staan. Om daar snel verandering in te brengen deel ik vandaag met jullie een eenvoudig recept voor het maken van brood.

Met een stap-voor-stap beschrijving inclusief foto’s. Zo kan het bijna niet mis gaan. Het is echt niet moeilijk om te maken. Je moet alleen even weten wanneer het deeg nou echt goed gekneed is en je moet het recept exact volgen.

“Als je eenmaal een goed basisrecept voor brood hebt, kun je lekker gaan experimenteren. Voeg rozijnen en krenten toe voor een zoet brood, of kaas en uien voor een lekker borrelbrood” – Pauline Ik ben dol op versgebakken brood in de ochtend. Lekker met een lik roomboter en meer heb je eigenlijk niet nodig, toch? Wil je een speltbrood bakken? Vervang dan de meel en bloem voor speltmeel en speltbloem.

Je kunt ook zaden en pitten toevoegen als je dat lekker vindt. Met dit basisrecept voor brood kun je echt alle kanten op. Je kan niet zomaar iedere meelsoort gebruiken. Van bloem maak je licht en luchtig brood en van meel, stevig volkoren brood.

Je kan ook half meel, half bloem doen. De meeste andere meelsoorten zoals boekweitmeel, amandelmeel of kokosmeel bevatten geen gluten en zijn dus niet geschikt voor dit recept. Kijk hier nog meer lekkere brood recepten. Ingrediënten voor 1 brood 500 gr (spelt)bloem 10 gr zout 7 gr droge gist 320 ml lauwwarm water Stap 1   Zet alle ingrediënten alvast klaar.

  1. Weeg ze nauwkeurig af;
  2. De basis ingrediënten voor brood zijn bloem/meel, lauwwarm water, gist en zout;
  3. Je kunt hier van alles aan toevoegen om het deeg nog lekkerder te maken;
  4. Kleine hoeveelheden kun je het beste met een lepelweegschaal afwegen;
See also:  Welke Vogels Eten Fruit?

Deze meet op de gram nauwkeurig. Hoe Bak Je Zelf Brood  Stap 2 Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Je kunt het met de hand kneden of in een keukenmachine. (dat laatste doe ik altijd). Hoe Bak Je Zelf Brood Stap 3   Meng het even snel doorelkaar met een lepel. Hoe Bak Je Zelf Brood Stap 4   Kneed er een soepel deeg van. Doe je dit met de hand, kneed je deeg dan zeker 15 minuten. Ook niet iedere keukenmachine is even krachtig. Voel dus vooral of het deeg klaar is. Hoe Bak Je Zelf Brood Stap 5 Het deeg is klaar als het elastisch en licht plakkerig aanvoelt. Het moet zo soepel zijn dat je het als een kauwgombal uitelkaar kunt trekken. Scheurt het meteen? Kneed het dan nog even door, het deeg is nog niet goed genoeg gekneed. Hoe Bak Je Zelf Brood Stap 6   Leg het deeg in een met olie ingevette kom en draai het even om (zodat alle zijdes bedekt zijn met de olie). Laat het ongeveer een uurtje rijzen op een warme plek onder een stukje vershoudfolie. Hoe Bak Je Zelf Brood Stap 7   Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is. Als je er in prikt met je vinger, moet het gat zichtbaar blijven. Hoe Bak Je Zelf Brood Stap 8 Druk de lucht er voorzichtig uit met je vingertoppen. Druk het uit tot een cirkel. Hoe Bak Je Zelf Brood Stap 9   Vorm nu een mooie bol van het deeg. Dit doe je door de buitenste zijdes naar binnen te halen. Draai de bol om en laat deze een kwartiertje rusten onder een stukje vershoudfolie. Hoe Bak Je Zelf Brood Stap 10 Nu ga je het deeg verder vormen. Ik ga nu even uit van een rond brood. Bol het deeg verder op. Dit doe je door met je handen gevouwen in een kommetje, het deeg van onder uit mooi bol te maken. Leg de bol alvast op een bakplaat bekleed met bakpapier, tenzij je op een steen gaat bakken. Hoe Bak Je Zelf Brood Stap 11 Laat het deeg nogmaals een klein uurtje rijzen op een warme plek. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is en licht terugveert. Dek het deeg wederom af met een stukje vershoudfolie. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Hoe Bak Je Zelf Brood Stap 1 2 Kerf het deeg in met een scherp mes en bak het brood in ongeveer 35 minuten goudbruin. Spray met een plantenspuit wat water tegen de randen van de oven. Hierdoor krijg je brood een lekkere krokante korst. Je brood is klaar wanneer het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Hoe Bak Je Zelf Brood Laat het brood afkoelen op een taartrooster. Hoe Bak Je Zelf Brood TIP! Vries het in of eet het meteen op. Brood dat een beetje oud geworden is kan je weer krokant maken door het een minuut of 10 te verwarmen in de oven op 180 graden. En als het echt niet meer te redden is, maak je er wentelteefjes van.

See also:  Welke Vitamines Zitten Er In Fruit?

Hoelang duurt brood bakken in broodbakmachine?

Hoe lang duurt het bakken van een brood?  – Het duurt ongeveer drie uur om het brood klaar te maken. Waarom zo lang? De broodbakmachine begint rustig alle ingrediënten te mixen. Daarna zal ‘ie voor zo’n twintig minuten het deeg kneden en zal het deeg langzaam rijzen.

Om de zoveel tijd wordt het deeg heel kort gekneed. Als laatste wordt het deeg ongeveer een uur gebakken. Alle acties bij elkaar duurt het dus circa drie uur, hoewel het ook langer kan duren. Dat ligt aan je broodbakmachine.

Het kan ook sneller, maar dat gaat zeker ten koste van de kwaliteit van het brood. Veel machines hebben een knop om de boel te versnellen, wel handig als het echt nodig is. Dan heb je na een uur het brood klaar.

Hoeveel stroom gebruikt een broodmachine?

stel de machine verbruikt inderdaad gemiddeld 200 watt, dan kost dit je (uitgaande van 23 cent per kwh) 0,2 x 0,23 = 0,46 eurocent per uur.

Wat is de beste broodbakmachine?