Hoe Gezond Is Brood?

Hoe Gezond Is Brood
Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan , meestal tarwe.

 • Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt;
 • Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen;
 • Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer;

Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Waarom is brood eten ongezond?

Het is al lang bekend dat wit brood en bewerkte granen in het algemeen niet bepaald voedzaam zijn. Voedingsdeskundigen en diëtisten over de hele wereld adviseren ons in plaats daarvan volkorengranen te eten. Maar granen, vooral granen met gluten, zoals tarwe, zijn de laatste jaren intensief onderzocht. Veel gerespecteerde gezondheidsprofessionals beweren nu dat brood en andere bronnen van granen met gluten op zijn best onnodig zijn en mogelijk schadelijk.

“Hoe witter het brood, des te eerder ben je dood. ” Brood is rijk aan koolhydraten en kan het bloedsuikerniveau omhoog stuwen Zelfs volkorenbrood wordt meestal niet uit de echte volle graankorrels gemaakt.

Er worden granen gebruikt die tot een zeer fijn meel zijn vermalen. Hoewel in dit proces wel de nutriënten worden bewaard, worden deze producten erg snel verteerd. Het zetmeel in brood wordt snel in het spijsverteringskanaal afgebroken en komt de bloedstroom binnen als glucose.

Dit veroorzaakt een snelle piek in bloedsuiker- en insulineniveaus. Zelfs volkorentarwebrood laat de bloedsuiker sneller pieken dan sommige candybars ( 1 ). Als de bloedsuikerspiegel snel stijgt, heeft die de neiging ook weer heel snel te zakken.

Als het bloedsuikergehalte laag is, krijgen we honger. Dit is de bloedsuiker-achtbaan die mensen die veel koolhydraten eten goed kennen. Al snel nadat ze hebben gegeten krijgen ze alweer honger, waardoor ze weer naar een koolhydraatrijke snack grijpen. Verhoogde bloedsuikergehaltes kunnen ook zorgen voor glycatie op celniveau, doordat bloedsuiker een reactie aangaat met eiwitten in ons lichaam.

 1. Dit is één van de processen waardoor we verouderen ( 2 );
 2. Onderzoek naar diëten met beperkte koolhydraatinname (waarbij zetmeel en suikers dus worden weggelaten of verminderd) wijzen uit dat diabetici of mensen die gewicht willen verliezen ALLE granen zouden moeten vermijden ( 3 ,  4 ,  5 );

Kortom: Brood wordt meestal gemaakt van gemalen tarwe. Dit wordt gemakkelijk verteerd en zorgt voor een bloedsuiker- en insulinepiek, wat weer kan leiden tot de beruchte bloedsuiker-‘achtbaan’ en het stimuleren van teveel eten. Brood bevat veel gluten Tarwe bevat een grote hoeveelheid van een eiwit genaamd gluten.

Dit eiwit heeft lijm-achtige eigenschappen en is verantwoordelijk van de viscositeit (stroperigheid) en de elasticiteit van het deeg. Het bewijs dat een groot deel van de bevolking gevoelig is voor gluten stapelt zich op ( 6 ,  7 ,  8 ).

Als we brood eten dat gluten bevat (tarwe, spelt, rogge en gerst), zal het immuunsysteem in ons spijsverteringskanaal de gluteneiwitten ‘aanvallen’ ( 9 ). Gecontroleerde studies bij mensen zonder coeliakie laten zien dat gluten de wand van het spijsverteringskanaal beschadigt, wat pijn, opgeblazenheid, onregelmatige stoelgang en vermoeidheid teweegbrengt ( 10 , 11 ).

 • Glutenovergevoeligheid wordt ook in verband gebracht met sommige gevallen van schizofrenie ( 12 ,  13 ) en cerebellaire ataxie ( 14 ,  15 ), allebei ernstige hersenziektes;
 • Gluten is waarschijnlijk voor de meeste mensen schadelijk, niet alleen voor diegenen die lijden aan coeliakie of glutenovergevoeligheid;
See also:  Pepperoni Welk Vlees?

De enige manier om echt te weten of je overgevoelig bent voor gluten is door 30 dagen gluten helemaal uit je voeding te schrappen en het dan opnieuw in te voeren en te kijken of het invloed op je heeft. Kortom: Het meeste brood is gemaakt van granen met gluten.

Gluten veroorzaakt een immuunreactie in het spijsverteringskanaal van mensen die daarvoor gevoelig zijn. Dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering, pijn, opgeblazenheid, vermoeidheid en andere symptomen.

Brood bevat veel andere schadelijke stoffen De meeste commerciële soorten brood bevatten suiker of glucose-fructosestroop, net als andere bewerkte voedingsmiddelen. Suiker heeft veel nadelige effecten en door bewerkte producten te eten waar het in zit breng je waarschijnlijk schade toe aan je gezondheid.

 • De meeste granen bevatten ook het antinutriënt fytinezuur;
 • Dit is een stof die essentiële mineralen zoals calcium, ijzer en zink aan zich bindt, waardoor die mineralen niet in het lichaam kunnen worden opgenomen ( 16 );

Door granen te weken voordat je ze bakt kun je ervoor zorgen dat het fytinezuur zijn werk niet kan doen, waardoor de opname van mineralen weer wordt verbeterd. Kortom: Brood bevat meestal suiker, wat erg slecht voor je is. Het bevat ook antinutriënten die de opname van mineralen zoals calcium, ijzer en zink blokkeren.

Brood bevat weinig essentiële voedingsstoffen In brood zit GEEN ÉÉN voedingsstof die je niet uit ander voedsel kunt halen, zelfs in grotere hoeveelheden. Zelfs volkorenbrood is niet zo voedzaam als je misschien denkt.

Het bevat niet alleen weinig voedingsstoffen vergeleken met ander onbewerkt voedsel, het vermindert letterlijk de opname van voedingsstoffen uit andere voeding.

 • Vergeleken met echt, onbewerkt voedsel zoals groenten, bevat volkorenbrood weinig voedingsstoffen.
 • Het fytinezuur blokkeert de opname van mineralen zoals ijzer, zink en calcium ( 17 ).
 • Gluten vermindert de opname van alle voedingsstoffen doordat het de darmwand beschadigt ( 18 ).
 • Granen bevatten niet alle essentiële aminozuren en zijn daarom slechte bronnen van eiwitten voor mensen ( 19 ).
 • Tarwevezels kunnen ervoor zorgen dat je lichaam de vitamine D voorraad veel sneller verbruikt, wat kan bijdragen aan vitamine D tekort ( 20 ). Dit staat weer in verband met kanker, diabetes en vroegtijdig overlijden ( 21 ,  22 ,  23 ).
See also:  Welke Kruiden Op Kalkoen?

Kortom: De meeste soorten brood zijn niet erg voedzaam en de eiwitten erin zijn niet van veel nut. Een beschadigde darmwand en fytinezuur verminderen de beschikbaarheid van voedingsstoffen. Tarwe kan ook vitamine D tekort verergeren. Volkorentarwe verhoogt ‘slecht’ cholesterol In een onderzoek werden 36 mannen willekeurig in twee groepen verdeeld. Ze kregen de opdracht om óf volkoren haver te eten óf volkoren tarwe ( 24 ).

Na 12 weken werden de lipidegehaltes in het bloed van beide groepen gemeten. De haver verminderde het LDL cholesterol en kleine, compacte LDL deeltjes. Het komt erop neer dat volkorenhaver zorgde voor een significante verbetering in het bloedlipidenprofiel.

Volkorentarwe verhoogde echter het totaal aan LDL met 8% en kleine, compacte LDL deeltjes met maar liefst 60%. Klein, compact LDL is het type cholesterol dat sterkt geassocieerd wordt met hart- en vaatziektes ( 25 ,  26 ). Dit betekent dat volkorentarwe echt slecht is voor het bloedlipidenniveau en dat dit het risico op hart- en vaatziekten drastisch zou kunnen verhogen.

 • Ja, dat sneetje ‘gezond-voor-het-hart’ volkorenbrood zou wel eens je dood kunnen betekenen;
 • Kortom: Het eten van ‘goed-voor-het-hart’ tarwebrood kan het kleine, compacte LDL cholesterol laten stijgen met wel 60%;

Dit type cholesterol wordt sterk geassocieerd met hart- en vaatziektes. Volkorentarwe is alleen maar ‘minder slecht’ dan geraffineerde tarwe Het is waar dat volkorenbrood beter voor je is dan brood van geraffineerde granen. Er zitten meer voedingsstoffen en vezels in.

 1. Maar het is slechts het minste van twee kwaden;
 2. Het is als het vergelijken van sigaretten met en zonder filter;
 3. Filtersigaretten zijn minder slecht , maar dat maakt ze nog niet gezond;
 4. Als je toch echt brood in je leven nodig hebt, dan zijn er een paar opties die niet zo slecht zijn;

Brood gemaakt met geweekt en ontkiemd graan is minder slecht voor je dan regulier brood. Als het op die manier bereid is, bevat het namelijk minder fytinezuur. Tarwekiembrood of Essenenbrood bijvoorbeeld, zijn gemaakt van ontkiemde granen. Het zou daardoor minder ongezond kunnen zijn dan andere broden.

Glutenvrij brood is waarschijnlijk ook gezonder dan brood van glutenbevattende granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Kortom: Volkorenbrood is beter voor je dan brood van geraffineerde granen, maar de beste keus is helemaal geen brood.

Brood van geweekte en ontkiemde granen zijn waarschijnlijk minder ongezond. De boodschap: Iedereen die wil afvallen, spijsverteringsproblemen heeft of op de één of andere manier een nadelige invloed ondervindt van het westerse dieet, zou brood en andere bronnen van granen met gluten moeten vermijden.

See also:  Welk Vlees Gebruikt Mcdonalds?

Als een beschadigde darmwand, bloedsuikerschommelingen, opgeblazenheid, vermoeidheid en een 60% verhoogd niveau van klein, compact LDL geen reden genoeg is om te stoppen met brood eten, weet ik niet meer wat dan wel (met toestemming vertaald ).

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de kennistest over voeding in 30 vragen!.

Wat gebeurt er als je te veel brood eet?

Wat zijn de nadelen van brood? – Brood heeft niet echt nadelen. Een boterham bevat wel ongeveer 8 procent van de dagelijkse aanbevolen zoutbehoefte. Als je te veel brood eet, is het mogelijk dat je veel zout binnenkrijgt. Je kunt ook voor een zoutarme variant kiezen.

 • Daarnaast voelen sommige mensen zich slap na het eten van brood;
 • Het kan zijn dat het brood wat je eet niet volledig volkoren is en daardoor minder vezels bevat;
 • Wat hier tegen kan helpen, is om volkorenbrood te eten dat alleen bestaat uit tarwemeel (geen tarwebloem);

Dit staat vermeld op het etiket onder ‘vezels’. Volkorenbrood bevat vaak meer dan 6 gram vezels per 100 gram. Wil je inspiratie voor gezond broodbeleg en een lekkere lunch? Bekijk hier onze gezonde recepten .

Is brood goed om te eten?

Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen , terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.

 • Volkorenbrood bevat veel vezels;
 • Ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant;
 • Vraag er naar bij je bakker, of kijk op de verpakking;
 • Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt;

Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld magere platte kaas, gebakken rosbief of kip- of kalkoenham.

Heb je brood echt nodig?

Waarom is brood belangrijk voor je gezondheid? – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel voedingsstoffen. Vooral volkorenbrood bevat veel vezels, jodium, ijzer en B-vitamines. Genoeg vezels eten helpt voor een goede darmwerking. Ook verlaagt het eten van volkorenproducten het risico op bepaalde chronische aandoeningen.

 • Zo verminder je met bijvoorbeeld 3 sneden volkorenbrood per dag je risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 en darmkanker;
 • Volkoren- en bruinbrood passen dus in een gezond voedingspatroon;
 • Haal je brood weg, dan kun je deze gezondheidsvoordelen ook halen uit andere volkoren graanproducten;

Maar dan moet je dus ook op een andere manier aan de voedingsstoffen komen waar brood een belangrijke bron voor is. Je zou bijvoorbeeld ook voldoende jodium uit vis kunnen halen, maar dan moet je wel veel vis eten, en dat is niet duurzaam.