Minder vlees eten: gezond en goed voor milieu? | Eet-team #3 | Voedingscentrum
Van verschillende kanten wordt opgeroepen om bewust te kijken naar onze vleesconsumptie. Zo ook in de Nationale Week Zonder Vlees. Hoe kan vlees onderdeel zijn van een verantwoord en gezond eetpatroon? Er zijn tal van redenen waarom we gerust kunnen genieten van vlees. We noemen er zeven:
- Goede vetten in vlees Vlees bevat vetten die een belangrijke energiebron zijn voor ons lichaam. Naast leverancier van energie zijn deze vetten ook een belangrijke bouwstof voor onze hersenen, zenuwen en hormonen. Vetten kunnen verdeeld worden in verzadigd en onverzadigd. In veel soorten vlees bestaat het vet voor circa de helft uit verzadigde en voor de andere helft uit onverzadigde vetten.
- Vlees helpt ook tijdens afvallen Tijdens het afvallen denken we al gauw dat we een lekker stukje vlees moeten laten staan, maar niks is minder waar. Vlees zit namelijk boordevol eiwitten , wat het hongergevoel kan onderdrukken. Ook de vetten in vlees, die bij punt 1 besproken zijn, kunnen voor deze onderdrukking zorgen. Daarnaast stimuleren deze vetten juist de verbranding van ons lichaamsvet, aldus Remko Kuipers, auteur van het boek Oerdieet.
- Vlees staat in de Schijf van Vijf Voedingscentrum adviseert om mager onbewerkt vlees dagelijks toe te voegen aan je eetpatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Vlees bevat van nature eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in. De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband.
Te veel verzadigde vetten eten is niet goed voor ons, maar om de juiste vetten binnen te krijgen kun je dus gerust een stukje (mager) vlees eten. In combinatie met een actieve leefstijl, kun je dus gerust vlees blijven eten.
Des te vetter het vlees des te lager het eiwitgehalte en andersom. Voeg dus vlees toe aan je dagelijkse eetpatroon om de Schijf van Vijf compleet te maken.
- Tracking en tracing zorgt voor voedselveiligheid De Nederlandse vleessector heeft een bijzonder track- en tracingsysteem. Hierdoor weten we precies waar ons vlees vandaan komt, welke ingrediënten zijn gebruikt in het voer van het dier, of het dier medicijnen heeft gehad en welke dat zijn geweest. In dit artikel lees je alles over tracking en tracing. Door middel van tracking en tracing kan er kwaliteitsgarantie en voedselveiligheid worden gegarandeerd.
- Aandacht voor dierenwelzijn in Nederland Veehouders, Dierenbescherming en onderzoeksinstellingen werken samen aan diervriendelijke én rendabele stallen. De Nederlandse vleesketen loopt voor als het gaat om huisvesting met aandacht voor dierenwelzijn. Welzijn voor dieren betekent dat een dier zich in zijn omgeving prettig voelt en geen honger en pijn lijdt. De verzorging, voeding en huisvesting moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de natuurlijke behoefte van het dier.
Zo wordt er per diersoort tal van eisen gesteld om het dierenwelzijn te garanderen. Huisvesting moet bijvoorbeeld bescherming bieden tegen weersinvloeden, moet zorgen voor veiligheid en welzijn voor het dier en de verzorger en overlast naar de omgeving beperken.
In de supermarkt kunnen wij daarnaast ook kiezen tussen verschillende sterren Beter Leven. Dit benadrukt dat er in Nederland aandacht wordt besteed aan dierenwelzijn.
- De keuze in vlees is enorm Op het gebied van variatie zitten we als we naar vlees kijken goed. Zo kunnen we alleen varkensvlees al indelen in 24 categorieën, zoals spareribs, speklappen, rollade en braadworst. Naast varkensvlees is er natuurlijk ook nog rundvlees , kalfsvlees , kip, wild, lamsvlees, schapenvlees, paardenvlees en geitenvlees, wat allemaal weer onder te verdelen is in meerdere categorieën.
- Vlees zorgt voor een écht geniet-momentje Een medium gebakken biefstuk, pulled pork van de barbecue of een lekkere gehaktbal in oma’s jus. Loopt het water bij jou ook al in de mond? Per persoon consumeren wij in Nederland gemiddeld zo’n 100 gram vlees per dag. De ene keer kiezen we ervoor om eenvoudig een karbonade te bakken en de andere keer nemen we uitgebreid de tijd om een stoofpotje klaar te maken.
Bekijken we het vanuit evolutionair oogpunt, dan kunnen we zeggen dat het eten van vlees een essentieel onderdeel van de menselijke evolutie is geweest. Kortom, geniet van een heerlijk stuk vlees.
Wat is er slecht aan vlees?
Vlees en gezondheid – Vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer en kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Maar als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid. Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het eten van veel rood vlees (100 tot 120 gram per dag) hangt samen met een:
- 10% hoger risico op beroerte
- 10% hoger risico op darmkanker
- 15% hoger risico op diabetes type 2
- 20% hoger risico op longkanker
Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft een sterker verband met bovengenoemde ziektes dan rood vlees. Daarnaast bevat bewerkt vlees meestal veel verzadigd vet en zout. Door vlees vaker te vervangen door peulvruchten, noten of ei verlaag je het risico op verschillende ziekten. Bekijk hier alternatieven voor vlees.