Let op de temperatuur – Niet alleen verse groente of fruit gedijen goed bij een lage temperatuur, ook meel en bloem kunt u veel langer bewaren als het koel bewaard wordt. Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar.
- Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar;
- U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren;
- Het is dan wel zaak dat u het goed beschermt tegen vocht en geurtjes;
Bewaart u uw bloem in de vriezer of koelkast, zorg er dan bovendien voor dat u het er ruim op tijd uit haalt als u wilt gaan bakken, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Met koud meel lukt bakken namelijk echt niet.
Kun je meel over de datum nog gebruiken?
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum – Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is. .
Hoe kun je zien dat meel niet meer goed is?
Hoe herkent u of meel nog goed is? – Meel is een natuurproduct. Er bevinden zich miniscuul kleine eitjes in graan en dus ook in meel. Droog, koel en donker bewaren voorkomt zo veel mogelijk dat deze eitjes ook uitkomen. Als u twijfelt of meel nog goed is, laat het meel dan schuin van de binnenkant van de zak wegvallen.
Als u tussen het papier en het weggevallen meel “draden” ziet hangen, dan is dit het vroegste stadium van ongedierte. Het meel kan ook muf ruiken. Het is geen directe bedreiging voor de gezondheid, maar het meel is dan minder geschikt voor consumptie.
Als u insecten als meelmot of meelmijt in uw voorraad meel aantreft, controleer dan alle verpakkingen, ook de nog niet aangebroken pakken!.
Kun je ziek worden van meel over datum?
Tarwemeel – Ongeopend is meel zo’n 12 maanden houdbaar in de voorraadkast. Als hij eenmaal open is, kun je hem nog 6 tot 8 maanden bewaren. Nóg beter is het om geopende meel in de koelkast te bewaren. Dan is hij nog een jaar houdbaar.
Hoe weet je of bloem nog goed is?
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Is het erg als bloem over de datum is?
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Welk meel is lang houdbaar?
Houdbaarheid Meel
Ongeopend | Geopend | |
---|---|---|
Roggemeel | 1 jaar na THT | > 1 jaar |
Boekweitmeel | 1 jaar na THT | > 1 jaar |
Aardappelmeel | 1 jaar na THT | > 1 jaar |
Tarwemeel | 1 jaar na THT | > 1 jaar |
.
Hoe bewaar je meel het beste?
Bloem bewaren: waar let je op? – Meel en bloem bewaar je goed afgesloten op een droge, koele plaats. Zorg ervoor dat er weinig zuurstof en geurtjes aan kunnen. Maar dé grote vijand zijn de meelmotten. Deze kleine beestjes zijn dol op een stoffige omgeving.
Bij een temperatuur boven de 20 graden gaan ze bovendien eitjes leggen. Als je iets niet wil, is het dat. Meelmotten (en hun giftige uitwerpselen) laten zich immers niet tegenhouden door een papieren zak. Ze verspreiden zich al snel over je hele voorraad.
Onder de 13° Celsius houden de beestjes zich gelukkig meestal wel kalm. Bewaar je verschillende soorten meel daarom niet allemaal in dezelfde kast. Je spreidt de kans op onheil door verschillende opslagplaatsen te voorzien. Het volstaat ook om je zak bloem in een afsluitbare doos te stoppen.
- Of doe de verse bloem uit een grotere verpakking in kleinere afsluitbare dozen met de houdbaarheidsdatum erop;
- Mocht er toch een uitbraak komen, dan blijft die beperkt tot een kleine hoeveelheid bloem;
- Let wel op met nieuwe plastic dozen;
Die geven in het begin soms nog een chemisch geurtjes af, dat in de bloem kan achterblijven. Vul de dozen nooit aan met nieuwe bloem. Zo kan een restje oude bloem immers de nieuwe besmetten met beestjes. Meng dus nooit oud met nieuw meel. Twijfel je aan de kwaliteit van de bloem, ruik er dan even aan.
Kan broodmix vervallen?
#TIP 5 || Hoe kun je meel het beste bewaren?
Gebruik geen oude broodmix – In broodmix zit onder andere instant gist. Instant gist is een levend organisme die in een soort winterslaap zit. Maar die winterslaap moet niet te lang duren want dan verhongeren en sterven ze. Hoe langer je het pak bewaard hoe minder goed je deeg rijst, dus compacter je gebakken brood wordt.
Hoe komen er beestjes in de bloem?
Piepkleine, zwarte beestjes in bloem, meel & graanproducten; waarschijnlijk ken je ze wel. Het gaat om minuscule larfjes, wormpjes en kevertjes die teren op zetmeelrijke producten. In dit artikel kun je lezen hoe je die kleine beestjes uit je keukenkastjes houdt… De beestjes die zich in je meelproducten nestelen, komen niet van buiten. De belangrijkste insecten die hun eitjes in je keukenkastjes leggen zijn als volgt:
- Meelmot
- Broodkever
- Rijstmeelkevertje
- Graan- klander
- Korenworm
- stofluis c. houtluis
Eén kever, mot of worm kan tientallen tot honderden eitjes leggen, waardoor je meel of bloem binnen een mum van tijd vol zit met larfjes en popjes.
Welk voedsel kan je heel lang bewaren?
Zelf noodrantsoen samenstellen – Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda’s, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Wat is het verschil tussen meel en bloem?
Het verschil bloem en meel uitgelegd – Bloem en meel zijn termen die helaas nogal eens door elkaar worden gebruikt. Wat is dus precies het verschil tussen bloem en meel? En wat is het verschil tussen meel en volkorenmeel? Als eerste is het belangrijk om te weten dat bloem en meel allebei gemaakt zijn van gemalen graan, maar twee verschillende producten zijn met heel verschillende eigenschappen.
Meel is vermalen graan. In meel blijven de onderdelen van de graankorrel behouden, waardoor meel erg voedzaam is. De zemelen en kiemen van de graankorrel zijn ook nog zichtbaar, waardoor meel een wat grovere structuur heeft.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel. Bloem heeft door het gebrek aan kiemen en zemelen ook een fijnere structuur dan meel.
Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt, houd je tarwebloem over; bloem van tarwe.
Naast tarwe heb je nog veel meer soorten meel en bloem, denk daarbij bijvoorbeeld aan spelt en rogge. Volkoren bloem bestaat dus niet, want bloem is altijd gezeefd.
Hoelang blijft tarwe goed?
Optimale vochtgehalte van graan – Graan zoals tarwe, rogge, haver, rijst en dergelijke kan je haast onbeperkt bewaren als het vochtgehalte 12% of minder is. Zaden van bonen, erwten en linze mogen maximaal 10% vocht bevatten. De zaadhuid van graan bevat duizenden sporen van schimmels en bacteriën.
Kan bloem zuur worden?
Kan bloem bederven? – Hoe gek het misschien ook lijkt, bloem kan inderdaad bederven. Het kan bijvoorbeeld zuur worden door melkzuurbacteriën die erin groeien doordat het meel vochtig is geworden. De bloem kan tevens aangetast zijn door beestjes zoals meelmotten of meelmijten.
Hoeveel gram meel voor een brood?
Hoe maak je nu eigenlijk een brood? Nou, dat is nog niet zo simpel uit te leggen. Het is vooral een gevoelskwestie. Als je het veel doet, krijg je vanzelf het juiste gevoel te pakken, en hoe meer je het doet, hoe beter je gevoel erbij wordt. Het leren broodbakken is vallen en opstaan, maar als je uiteindelijk weer een mooi product hebt gemaakt, is de voldoening enorm! Bakkers hebben een bepaalde formule bedacht, om hoe groot of hoe klein je deeg is, altijd hetzelfde deeg te maken.
Deze formule wordt in procenten (%) uitgerekend. hieronder een basisrecept voor brood. 100% bloem of meel 2,5% verse gist 1,5% zout 50-65% water 2-30% broodverbetermiddel De bloem of meel is altijd 100%. Of dit nu 1 kilo is of 100 kilo, het blijft altijd 100%! Vanuit het bloemgewicht bereken je de rest van de grondstoffen.
Zo gaat er op een deegje van 1 kg bloem, 25 gram verse gist (1 kg =1000 gram / 100(%) x 2,5 (%) = 25 gram. Voor een deegje van 1 brood is 500 gram bloem of meel voldoende. Gist: Ik maak altijd gebruik van verse gist. Deze is in de meeste supermarkten met het gele logo (die elke dag beter worden), in het koelschap naast de ‘verse’oprolcroisants te vinden.
Gedroogde gist werkt heel anders, en is erg lastig om mee te werken. Vandaar dat ik dit eigenlijk nooit doe. Water Op een volkorenmeel gaat veel meer water als op tarwebloem die wit is. Hoeveel water je op je deeg moet doen is echt een gevoelskwestie, en kan je alleen maar te weten komen door het te doen.
meestal is 55% voor witte bloem en 65% voor volkorenmeel wel goed. Het probleem is als je te veel water op je deeg doet, wordt het een superplakkerig geheel, en als je er te weinig op doet, is het veel te stevig, rijst het heel slecht, en is het erg snel droog na het bakken.
Broodverbetermiddel: De naam zegt het eigenlijk al. Dit zijn middelen die je brood beter maken. Ze kunnen ervoor zorgen dat het beter reist, de vulling (waar ik het later nog over ga hebben) verbeterd of voor een deel geeft, en het zorgt ervoor dat het beter bakt, en langer vers kan blijven als het brood gebakken is.
Broodverbetermiddelen zijn er in ontelbaar veel soorten. De meeste broodverbetermiddelen zijn in poedervorm, of in een pastavorm. Het voordeel van poeder is, is dat het makkelijker af te wegen is, het voordeel van pastavorm is dat er nog meer vetten in zitten, die ervoor zorgen dat je brood nog langer mals blijft.
- Er zijn bakkers die verschillende broodverbetermiddelen door elkaar heen gebruiken, om het juiste effect te krijgen, en daardoor hun kwaliteit geeft;
- Hoe je met je deeg moet starten ligt eraan wat voor deeg je maakt;
Bij een volkorendeeg kan ik je aanraden deze eerst in de ‘week’ te zetten. Dit doe je door je volkorenmeel en water in een kneedkom te doen, en deze alvast door elkaar heen te mengen. Laat dit geheel maar een kwartier tot een aantal uren afgedekt (met een plasticje) staan.
Nu krijgen de vliesjes die in de volkorenmeel zitten, de kans om het water op te nemen. Hierdoor kan je straks een soepeler deegje draaien. Bij een deegje van witte bloem hoef je geen bloem in de week te zetten.
De tarwekorrels nemen het vocht heel snel op, waardoor je toch wel een soepel deegje krijgt. Weeg bovenop je bloem, of in de week gezette deegje de rest van de grondstoffen af. Doe het broodverbetermiddel en de gist in de ene hoek van je kom, en de gist in een andere hoek.
Zorg ervoor dat de gist niet op het zout komt te liggen, want dat zijn geen vriendjes samen. Het zout maakt de gistcellen kapot. Meng nu het deegje tot het een homogeen geheel is, hierna kan het kneden beginnen.
Om een soepel deegje te krijgen moet je minimaal 2000 slagen maken. Je deegje is pas goed, als er een goed glutennetwerk ontstaan is. Gluten zijn niet eng, en als je geen coeliakie hebt, hoef je er niet bang voor te zijn. Je kan zien of er voldoende gluten in het deeg zitten, als je een ‘vliesje’ van het deeg kan trekken. Probeer er nu een dun stukje van te trekken, zie plaatje Als het deeg nu scheurt, dan heb je nog geen voldoende gluten, en dus niet voldoende gekneed. Als je vaker een deegje hebt gemaakt, krijg je vanzelf het juiste gevoel. Ook is het belangrijk dat je voldoende vocht aan je deegje hebt toegevoegd. Als er te weinig water op je deegje zit, is het heel lastig om een vliesje te trekken. Ook trek je makkelijker van wit-deeg een vliesje als van volkorendeeg, omdat de vliesjes in de weg zitten, en er voor zorgen dat het vliesje sneller scheurt, omdat het door het vliesje heen ‘snijdt’. Hierna komt het rijzen. Aan het rijzen zijn eigenlijk geen echte tijden toe te wijzen. Ik doe de eerste rijs meestal tussen de 15 en 35 minuten, afhankelijk van wat voor deegje het is, en hoeveel gist ik heb gebruikt. Tijdens de eerste rijs moet het deeg ongeveer anderhalf keer zo groot worden als dat het was voordat het ging rijzen.
Dit doe je als volgt: pak een klein stukje deeg, en doet dit tussen je duimen en wijsvingers. Nu het voldoende gekneed is, kan je het deegje ‘oppunten’. Je maakt een soort niet te strak rolletje van je deeg, wat ovaal is.
Tijdens het rijzen moet je goed voor je deegje zorgen, het mag geen kou vatten. Daarom laat ik het altijd rijzen onder bubbeltjesplastic (tip: strooi iets bloem over je deegje heen, anders plakt je noppenfolie tijdens het rijzen aan je deegje vast, net zoals op de foto hierboven).
- Hierna kan je je deegje ‘opmaken’;
- Dit is een vakterm voor het modelleren van het brood;
- Om een busbrood (een model wat in een broodblik past) te maken, moet je het deegje een klein beetje uitrekken, terwijl je het een paar keer op de werkbank slaat;
Druk daarna het grootse deel van de lucht uit het deegje, en zorg ervoor dat de rand, die het dichtste bij je ligt echt plat is. Vout het deeg in drieën, vanuit de breedte gezien. Rol het daarna op (zie filmpje). Doe het deegstuk nu in een broodblik, met de sluiting (de onderste rand, waar de onderste platte rand aan het andere deeg vast zit) onderin het blik.
Laat het deegje nu 45 tot 90 minuten rijzen, totdat het ongeveer twee keer zo groot geworden is. Nu kan je het bakken. Bakken van brood gebeurt over het algemeen bij 250°C. Omdat ik een klein keukenoventje gebruik, heb ik twee pizzastenen gekocht.
De ene pizzasteen leg ik voordat ik de oven opstook op de bodem van de oven, de andere pizzasteen op een bak-rek, en zorg dat deze bijna tegen de bovenkant van de oven aanzit. Door nu de oven op te stoken, trekt alle warmte van de oven ook in de stenen.
Deze gaan de warmte geleidelijk afgeven aan je brood. Als je dit niet doet, dan geeft de oven zodra je het deeg in de oven stopt, alle warmte in één keer af, en koelt daardoor af. Hierna gaat de oven gelijk bijstoken, wat een gigantische (ongewenste) extra warmteafdracht aan je brood geeft.
Hierdoor kleurt je brood aan de bovenkant heel erg, tot hij bijna zwart is! Mocht dit nu met de pizzastenen in de oven ook nog gebeuren, zorg er dan voor dat de oven niet op hete-luchtstand maar op boven- en onder-warmte staat, en je kan eventueel ook nog een dubbel of driedubbel gevouwen bakpapier op de bovenkant van de brood leggen.
Hoe komen er beestjes in de bloem?
Piepkleine, zwarte beestjes in bloem, meel & graanproducten; waarschijnlijk ken je ze wel. Het gaat om minuscule larfjes, wormpjes en kevertjes die teren op zetmeelrijke producten. In dit artikel kun je lezen hoe je die kleine beestjes uit je keukenkastjes houdt… De beestjes die zich in je meelproducten nestelen, komen niet van buiten. De belangrijkste insecten die hun eitjes in je keukenkastjes leggen zijn als volgt:
- Meelmot
- Broodkever
- Rijstmeelkevertje
- Graan- klander
- Korenworm
- stofluis c. houtluis
Eén kever, mot of worm kan tientallen tot honderden eitjes leggen, waardoor je meel of bloem binnen een mum van tijd vol zit met larfjes en popjes.
Wat is het verschil tussen meel en bloem?
Het verschil bloem en meel uitgelegd – Bloem en meel zijn termen die helaas nogal eens door elkaar worden gebruikt. Wat is dus precies het verschil tussen bloem en meel? En wat is het verschil tussen meel en volkorenmeel? Als eerste is het belangrijk om te weten dat bloem en meel allebei gemaakt zijn van gemalen graan, maar twee verschillende producten zijn met heel verschillende eigenschappen.
- Meel is vermalen graan;
- In meel blijven de onderdelen van de graankorrel behouden, waardoor meel erg voedzaam is;
- De zemelen en kiemen van de graankorrel zijn ook nog zichtbaar, waardoor meel een wat grovere structuur heeft;
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel. Bloem heeft door het gebrek aan kiemen en zemelen ook een fijnere structuur dan meel.
- Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is;
- Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe;
- Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel;
- Als dat gezeefd wordt, houd je tarwebloem over; bloem van tarwe;
Naast tarwe heb je nog veel meer soorten meel en bloem, denk daarbij bijvoorbeeld aan spelt en rogge. Volkoren bloem bestaat dus niet, want bloem is altijd gezeefd.
Kan bakpoeder over de datum zijn?
Hoe lang kun je bakpoeder bewaren? – Het lijkt misschien alsof je bakpoeder een eeuwigheid kunt bewaren, maar helaas: er zit wel degelijk een houdbaarheidsdatum op het product. Hoe lang je bakpoeder kunt bewaren? Op een koele en droge plek blijft het ongeveer zes maanden tot een jaar goed.
Kan Amandelmeel over de datum gaan?
Hoe bewaar ik amandelmeel? – Je kunt amandelmeel makkelijk bewaren in een luchtdichte trommel. Deze kun je in de koelkast bewaren of invriezen, dan is de meel zelfs een aantal maanden houdbaar. Wanneer je al een gerecht hebt gebakken, kun je deze wel een week lang in de koelkast bewaren! Plakjes cake of brood kun je weer verdelen in boterhamzakjes en in de koelkast plaatsen.