Hoe Lang Brood Kneden Met Kitchenaid?

Hoe Lang Brood Kneden Met Kitchenaid
Hoe lang moet ik kneden met een KitchenAid-mixer? – Het gaat veel sneller dan kneden met de hand. 2 minuten kneden met je mixer is vergelijkbaar met 10 tot 12 minuten met de hand kneden. Je hoeft het brooddeeg dus slechts enkele minuten te kneden tot de gewenste consistentie is bereikt.

Hoe lang brood kneden met keukenmachine?

Wat is er lekkerder dan de geur van zelfgebakken brood? In deze instructievideo laten we je zien hoe je zelf brooddeeg kunt maken. Hoe maak je brooddeeg? Brooddeeg maak je van bloem, gist en water en zout. We gebruiken gedroogde gist. Doe de gist in een kom, voeg wat lauwwarm water toe.

De temperatuur van het water is cruciaal voor een goed eindresultaat. Als het water te warm is, dan doodt het de gistcellen. Is het te koud dan remt het het rijsproces af. Het water moet lichaamstemperatuur zijn, zo’n 38 graden.

Je kunt een keukenthermometer gebruiken of je steekt je pink in het water en dan voelt het precies lekker. Roer door en laat 5 minuten staan. Je kunt ook wat suiker, honing of een andere zoetstof toevoegen om de gist een extra boost te geven. Soepel deeg Meng de bloem met het zout.

Maak een kuiltje in het midden en schenk daar de rest van het lauwwarme water, het gistmengsel en eventueel andere vloeibare ingrediënten zoals melk en eieren in. Kneed vanuit het midden naar buiten tot een soepel deeg en tot al het vocht is opgenomen.

Als het deeg te droog is, voeg je wat meer lauwwarm water toe en meer bloem als het deeg nog te plakkerig is. Kneden Kneed het deeg verder op een licht met bloem bestoven werkblad. Probeer niet te veel bloem te gebruiken, want dan wordt het brood taai. Je kunt het nu met de hand kneden, dat duurt zo’n 8 minuten.

 • Duw het van je af, vouw het dubbel en duw het weer weg;
 • Ga je voor gemak, gebruik dan een keukenmachine met een deeghaak;
 • Kneed maximaal 4 minuten op de laagste stand;
 • Pas op dat je deeg met een keukenmachine niet overkneed, want dan rijst het niet goed en wordt het brood minder luchtig;

Rusten en rijzen Vorm een bal van het deeg en leg die in een heel licht met olie ingevette kom. Dek af met een vochtige, schone theedoek of vershoudfolie en zet op een warme, tochtvrije plek. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur.

 • Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur;
 • In de koelkast kun je het een nacht laten rijzen;
 • Uitrollen Sla de lucht uit het gerezen deeg;
 • Kneed het nog even kort door en rol het deeg uit tot een lap;
 • Als je wilt kun je nu een vulling van bijvoorbeeld noten, zaden, pitten of krenten en rozijnen toevoegen;

Die kun je ook eerder toe voegen, maar het kneed minder makkelijk en ze hoeven niet mee te rijzen. Strooi de vulling erover, vouw de lap dicht en kneed het erdoor. Brood(jes) maken Maak het deeg nu in de gewenste vorm. Rol het gelijkmatig uit en vouw de zijkanten naar binnen en rol het weer op.

 • Maak je meerdere broden of broodjes, verdeel het deeg in gelijke porties en weeg ze af;
 • Zorg dat ze ongeveer een gelijk gewicht hebben, dan zijn ze allemaal tegelijk gaar zijn;
 • Probeer een mooie ronde bolling in het brood of de broodjes te krijgen door ze met beide handen aan de onderkant te draaien en op te tillen;

Dit zorgt ook voor een goede tweede rijs. Leg het deeg met de naad naar beneden op de bakplaat of in de bakvorm. Dek het brood af met licht ingevet vershoudfolie, anders blijft het aan het deeg plakken. Laat het deeg nogmaals op een warme, tochtvrije plek rijzen, zo’n 1 tot 2 uur.

Welke snelheid deeg kneden?

Voor het kneden van deeg start u met snelheid 1 en voert u deze geleidelijk op naar snelheid 3.

Hoeveel brooddeeg in KitchenAid?

Mijn ervaring met de KitchenAid Artisan mixer 4,8L – De mixer is makkelijk in gebruik. Er zitten weinig knopjes, schakelaars of andere dingen om hem te bedienen op. Alles spreekt voor zich. Als je recht voor de machine staat, zit aan de rechterkant een hendeltje waarmee je de kop omhoog of omlaag kunt zetten.

 • Aan de andere kant zit nog zo’n hendeltje, hiermee zet je de mixer aan en bepaal je hoe snel hij draait;
 • De kom draai je eenvoudig vast en deze staat dan ook echt stevig;
 • De opzetstukken zet je met een draaibeweging vast op de kop;

Je moet de draai even onder de knie krijgen (bij mijn oude mixer ging hij precies andersom), maar dat is verder niet ingewikkeld. Als laatst zet je het schenkschild op de kom. Hiermee kun je het stuiven een beetje tegengaan. een beetje, want hij sluit niet de hele kom af.

Als ik ingrediënten mix waarvan ik weet dat ze erg stuiven, leg ik even een theedoek over de mixer. Zo kun je het stuiven door je hele keuken redelijk voorkomen. Ik heb alle veelvoorkomende soorten beslag en deeg gemaakt met de KitchenAid.

See also:  Wat Is Ribeye Steak?

Brood, koekjes, cakes, meringues, slagroom en nog veel meer. Dat kon hij allemaal prima aan. Ik heb zelfs deeg voor twee broden in de mixer gemaakt. Daar had hij wel iets meer moeite mee. Hij schudt dan wat meer heen en weer, maar toch kreeg ik een mooi brooddeeg en heerlijke broden als resultaat.

 1. Toch zou ik in het vervolg gewoon deeg voor 1 brood tegelijk maken;
 2. Of je nu de maximum hoeveelheden in de kom doet, of slechts 1 bekertje slagroom, hij kan het allemaal aan;
 3. De opzetstukken komen ook goed bij de bodem van de kom en ook de zijkanten neemt hij redelijk goed mee;

Als ik boter en suiker romig klop en daarna eieren toevoeg, hoef ik eigenlijk bijna niets meer bij elkaar te schrapen met de spatel. Dat was bij mijn vorige mixer wel anders. Als hij niet goed bij de bodem komt, kun je dit zelf ook nog verstellen.

Hoelang kneed een broodbakmachine?

Hoe lang duurt het bakken van een brood?  – Het duurt ongeveer drie uur om het brood klaar te maken. Waarom zo lang? De broodbakmachine begint rustig alle ingrediënten te mixen. Daarna zal ‘ie voor zo’n twintig minuten het deeg kneden en zal het deeg langzaam rijzen.

Om de zoveel tijd wordt het deeg heel kort gekneed. Als laatste wordt het deeg ongeveer een uur gebakken. Alle acties bij elkaar duurt het dus circa drie uur, hoewel het ook langer kan duren. Dat ligt aan je broodbakmachine.

Het kan ook sneller, maar dat gaat zeker ten koste van de kwaliteit van het brood. Veel machines hebben een knop om de boel te versnellen, wel handig als het echt nodig is. Dan heb je na een uur het brood klaar.

Wat als je brooddeeg te nat is?

Kneden, kneden en nog eens kneden. – Zeker in het beginstadium van het kneden, kan het deeg nog vrij plakkerig zijn. Het slechtste wat je dan kan doen is bloem/meel toevoegen. Langer door kneden is eigenlijk altijd de manier. De eiwitten die in de bloem/meel zitten hebben tijd en beweging nodig om gluten te ontwikkelen.

Gluten kan je zien als een soort elastiekjes die in staat zijn de gassen die het gist produceert goed vast te houden. Een mooie metafoor is het kauwen van een stukje kauwgom. Pas na een tijd kauwen kun je er een bel van blazen.

Dat lukt niet in de eerste paar minuten. Hoe soepeler en elastischer het deeg is, hoe meer vocht het deeg kan opnemen en vasthouden en hoe minder plakkerig het uiteindelijk wordt. Uiteindelijk moet je door kneden (en dus wrijvingswarmte) uit komen op een deegtemperatuur van 27 °C.

Dit is te controleren met een kernthermometer. Wat je ook kan doen is om een klein deel van het vocht achter de hand te houden en deze later pas toe te voegen als het deeg voldoende gluten heeft ontwikkeld.

Zoals ik zojuist aangaf; een elastisch deeg kan namelijk meer vocht opnemen. Het later toevoegen van vocht noemen wij ‘’inwassen”. Voor vette brooddegen, zoals brioche, voeg de vetstof dan altijd pas toe als het deeg bijna helemaal is afgekneed. Je kan bij elk brooddeeg controleren of het goed genoeg afgekneed is door een klein stukje deeg te nemen en er een dun vliesje van te trekken. Of bekijk de vragen die andere bakkers aan onze bakexperts hebben gesteld over het bakken van brood?:

 • Plakkerig brooddeeg, wat kun je er aan doen?
 • Hoe krijg ik een luchtig brooddeeg?
 • Hoe maak ik deeg zonder klontjes?
 • Met welk keukenmachine accessoire maak ik een luchtig deeg?

Welke stand deeg kneden?

De haak – Lees je in een recept wel eens ‘kneed tot het deeg begint te bollen’? Dat is het signaal om je haakvormig opzetstuk uit de kast te halen. De haak van je keukenmachine helpt je namelijk met deeg kneden   zonder dat jij je handen moet vuilmaken.

Ideaal wanneer je zelf pizza, brood of pasta wil maken. Voor deze bereidingen zet je de keukenmachine het best op een lage stand. De haak kneedt in een planetaire beweging (rond zijn as) en zorgt voor een egaal resultaat.

En jij bespaart jezelf van kramp in je vingers. ;-).

Welke machine om brooddeeg te kneden?

Je gebruikt de keukenmixer vooral voor het maken van taarten, cakes, brooddeeg en andere baksels. Dit doe je met de standaard meegeleverde deeghaak, ballongarde en menghaak. Kies dus voor een keukenmixer wanneer je vooral bakt en daar een keukenhulp voor zoekt.

Hoeveel spaar je uit met een broodmachine?

Is brood bakken goedkoper dan brood kopen?

Hoe Lang Brood Kneden Met Kitchenaid Natuurlijk wil je weten of zelf brood bakken goedkoper is dan bij een warme bakker. In dit artikel ontdek je de kosten en baten van zelf brood bakken.
See also:  Welk Fruit In De Winter?

Wat kost de aankoop van materiaal? Voor je kan starten dien je een basispakket aan materiaal samen te stellen. Kies je voor een broodmachine, zoals wij deden, dan is dit direct ook je enige aankoopkost. Wens je echter brood te bakken in de oven, dan heb je sowieso een kneedmachine of stevige keukenrobot nodig, alsook een bakmat, deegschraper, We rekenen als aankoopsom 150 euro inclusief BTW.

We hanteren hierbij een levensduur van 7 jaar voor de broodbakmachine. Al hebben heel wat  mensen een broodbakmachine van meer dan 10 jaar in huis. Energieverbruik Onderschat het energieverbruik van een broodbakmachine of kneedmachine niet.

Je dient al snel 25 eurocent per brood aan te rekenen. Grondstoffen Je moet natuurlijk appels met appels vergelijken: de kostprijs van een speciale all-in mix zal je zo goed als geen voordeel opleveren wanneer je dan je brood vergelijkt met een standaard wit brood uit de supermarkt.

De kwaliteit is daarvoor te verschillend. Wij gaan bij onze test uit van een bruin brood bij de warme bakker van 2,3 euro Hoeveel kost ons eigengebakken brood? Afschrijving broodbakmachine: 0,2 euro ( bijna 750 bakbeurten 2 per week voor 7 jaar ) Kost broodmix: 1 euro ( 25 euro / 50kg + water en gist ) Energieverbruik: 0,25 euro Slotkost: 1,45 euro Wat bespaart het zelf bakken van brood? Als we jaarlijks meer dan 100 broden nodig hebben ( 2 per week ) dan sparen we 85 cent uit per brood.

Op jaarbasis spreken we hier dus over een besparing van 88,4 Euro. Zonder de afschrijving van de broodbakmachine bespaar je bijna 110 Euro. Voor de meeste broodbakmachines betekent dit een terugverdientermijn van slechts 2 jaar. Kan het nog goedkoper? Natuurlijk kan het steeds goedkoper! We raden je dan wel niet aan om te besparen op je broodbakmachine maar eerder op volgende zaken:

 • Af en toe standaard bloem of meel gebruiken
 • De broodbakmachine gebruiken tijdens daluren en/of weekends
 • Creatief omgaan met je broodbakmachine en bijvoorbeeld af en toe een pizzadeeg bereiden

.

Welke stand KitchenAid?

Snel specificaties vergelijken

Inhoud mengkom Vermogen
KitchenAid Mini 3,3 liter 250 watt
KitchenAid Classic 4,3 liter 275 watt
KitchenAid Artisan 4,8 liter 300 watt
KitchenAid Professional 6,9 liter 325 watt

.

Hoeveel watt heb je nodig om brood te kneden?

Hoeveel watt moet een keukenmachine hebben? – Het geschikte vermogen van een keukenmachine hangt af van de toepassing. Voor het af en toe kneden van zwaar deeg heeft een indirect aangedreven keukenmachine minimaal 800 watt nodig. Met een directe aandrijving is dit 300 watt. Wil je vaak zwaar deeg kneden dan is het minimale vermogen 1200 watt voor indirect aangedreven keukenmachines en 325 watt voor direct aangedreven keukenmachines.

Wat is beter Kenwood of KitchenAid?

Conclusie – Wat betreft kwaliteit en kracht liggen de KitchenAid en Kenwood keukenmixers dicht bij elkaar. Ook de uitbreidingsmogelijkheden zijn vergelijkbaar, hierin zijn geen grote verschillen te benoemen. Wel zijn de keukenmixers en de opzetstukken van Kenwood een stuk goedkoper dan die van KitchenAid.

Hoe kneed een broodbakmachine?

Deeg kneden: met de hand, met een planetaire mixer of met een spiraalkneder? – Broodbakken hoeft geen dure hobby te zijn. Wat bloem en/of meel, gist, zout, water, een kom en een oven en je kunt al aan de slag. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt wil je al snel meer bakken.

 • En meer bakken betekent meer deeg kneden;
 • Je kunt deeg met de hand kneden, maar als je dat te tijdrovend of te vermoeiend vindt dan wil je een machine die je deze klus uit handen neemt;
 • Op je zoektocht naar een geschikte machine raak je misschien al snel in een woud van voordelige aanbiedingen, glimmende alleskunners en stoere werkpaarden die alleen deeg kunnen kneden de weg kwijt;

Omdat we erg vaak vragen krijgen over de meest geschikte kneedmachines hebben we de verschillende opties op een rijtje gezet en een paar heuse testdagen georganiseerd waarbij we diverse kneders aan de tand gevoeld hebben. Voor we ingaan op onze testresultaten eerst wat uitleg over de verschillende kneedmogelijkheden.

Met de hand: Het kneden van brooddeeg is een vrij intensieve bezigheid. Je bent al gauw 20 minuten aan het kneden. Voor veel mensen is het wel een bezigheid die veel voldoening geeft, omdat je het deeg onder je handen voelt veranderen van een plakkerige onsamenhangende massa in een moei soepel deeg.

Belangrijk voordeel: door je spieren te gebruiken spaar je je portemonnee. Wil je nu echt geen 20 minuten (of langer!) intensief kneden, maar ook niet meteen een kneder aanschaffen, dan kan je je eens verdiepen in no knead bread (niet kneden brood) of het ontwikkelen van het deeg door een autolyse gecombineerd met een aantal stretch-and-fold sessies.

Over deze technieken zijn hele boeken geschreven, wij concentreren ons in deze knedertest alleen op het machinaal kneden van deeg. Met een broodbakmachine: Als je een broodbakmachine hebt maar liever het brood in de oven afbakt dan hoeft de machine niet direct bij het oud vuil.

In een broodbakmachine kan je het deeg ook alleen kneden, waarna je het deeg buiten de machine laat rijzen, het daarna vormt, weer laat rijzen en afbakt in de oven. Ook hebben veel broodbakmachines een deegstand: kneden + 1e rijs. Als het deegprogramma is afgelopen, haal je het deeg uit de machine en volgt vormen, weer laten rijzen en afbakken in de oven.

Dit is veruit de meest voordelige machinale optie, soms vind je deze machines al voor een paar tientjes tweedehands en een nieuwe broodbakmachine hoeft ook niet duur te zijn. Maar zijn de resultaten ook voldoende? Dat proberen we uit in een van onze tests.

Met een Planetaire mixer: Ook wel aangeduid als keukenmachine of keukenrobot. Planetaire mixers hebben een deeghaak die een ronddraaiende beweging maakt en de haak draait ook nog eens om zijn eigen as, net als onze planeten. Daarbij is het belangrijk dat een machine een goede kneedhaak heeft.

See also:  Waar Smaakt Kaki Fruit Naar?

Helaas is dat niet het geval bij alle machines. Keukenmachines voor thuisgebruik zijn er in alle soorten en maten, van heel goedkoop (zo’n € 120,=) tot stevig geprijsd (€ 1. 000,=). Bij het kneden van brooddeeg krijgt een mixer het aardig zwaar te verduren en niet alle modellen/merken houden dit even lang vol.

Bij intensief gebruik om brooddeeg mee te kneden gaan ze sneller stuk. Als je op zoek bent naar een planetaire mixer kijk dan vooral naar deegcapaciteit (meestal ergens tussen 500 en 2500 gram) en degelijkheid. In onze test nemen we een aantal merken mee.

Groot voordeel van planetaire mixers is dat ze vaak ook allerlei andere dingen kunnen zoals beslag maken, taartdeeg kneden, slagroom en eiwitten kloppen. Sommige modellen kunnen met extra hulpstukken nog veel meer, zoals snijden, pasta rollen, graan malen et cetera.

Met een Spiraalkneder: Spiraalkneders zijn maar goed in één ding: brooddeeg kneden. Bij een spiraalkneder draait zowel de kom als de spiraalhaak, dit zorgt voor een zeer efficiënt kneedproces. Spiraalkneders zijn veel robuuster dan planetaire mixers en gaan vaak erg lang mee.

 • De maximale deegcapaciteit ligt vaak wat hoger en voor de echt fanatieke hobbybakkers zijn er ook kneders met een nog hogere deegcapaciteit (denk aan meer dan 10 kg);
 • De prijs van spiraalmixers voor thuisgebruik is vanaf zo’n € 350,= tot wel € 2;

000,=. Bij aanschaf van een spiraalkneder moet niet alleen op de maximum deegcapaciteit gelet worden, maar vooral ook op de minimum deegcapaciteit. Overige mixers/kneders: Naast de spiraalkneders worden er voor brooddeeg kneden nog enkele andere typen mixers/kneders gebruikt. Hoe Lang Brood Kneden Met Kitchenaid.

Hoe lang brood kneden met Kenwood?

Het recept en de werkwijze zijn niet helemaal juist. 950 gr bloem (half wit half andere bloemsoort) – 600ml water –> afwegen op weegschaal 600 gram – 8gr gist –> kan, maar ik zou naar 9,5 – 12 gram gaan – 4gr suiker –> kan je weglaten – 4 gr zout –> veel te weinig, verhogen naar 14 – 17 gram Werkwijze: Alle ingrediënten in kom en kneden totdat je er een vliesje van kunt trekken, 8 – 15 minuten afhankelijk van kneedmachine.

 • In met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien, kom afdekken en laten rijzen tot dubbel volume;
 • Deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar;
 • Tijd is niet precies aan te geven, is afhankelijk van deeg- en omgevingstemperatuur;

Op werkplek storten, lucht eruit drukken, in stukken verdelen, losjes opbollen, ± 15 minuten laten liggen, dan in gewenste vorm opmaken. Eventueel in bakblik leggen. Weer afgedekt laten rijzen tot bijna dubbel volume. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

 1. Bakken in een op 230 C voorverwarmde oven, eventueel met stoom, na 20 minuten temperatuur verlagen naar 200 C;
 2. Totale afbaktijd voor broden van ± 800 gram gewicht is ± 40 minuten;
 3. Als je er grotere broden van maakt moeten ze langer bakken;

Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40 Rijskast: Rofco RK 48 Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic Blog: Uit de keuken van Levine.

Welke keukenmachine geschikt voor brooddeeg?

Hoe lang deeg kneden in Spiraalkneder?

Gefeliciteerd met je Maxima. Een koninklijke keuze Ik maak zelf ook gebruik van de MSM10L en ben er ook zeer tevreden over. Ik kneed zelf deeg van 1200 gram per keer, maar dat heeft te maken met mijn oven capaciteit. Ik kan maar 2 broden tegelijk afbakken. Ik kneed mijn deeg, dat bestaat uit 50% tarwebloem, 25% tarwe volkorenmeel en 25% rogge volkorenmeel (plus nog wat donker moutmeel, melkpoeder, eigeel, zout en gist) met een hydratatie van 63%.

Kneedtijd is in mijn geval 11 à 12 minuten. Maar dat (zowel hydratatie als kneedtijd) kan per meelsoort, oorsprong en oogst verschillen. Je zult er dus voor jezelf achter moeten zien te komen wat de optimale hydratatie en de optimale kneedtijd voor jouw situatie is.

Het leven is goed, in het Brabantse land.