Hoe Lang Duurt Het Om Vlees Te Ontdooien?

Hoe Lang Duurt Het Om Vlees Te Ontdooien
Beef Exclusief verzend al haar vleesproducten gevacumeerd en diepgevroren en om onze perfecte kwaliteit te kunnen waarborgen is het dus heel belangrijk dat het vlees op de juiste wijze wordt ontdooit. Als je vlees niet op de juiste manier ontdooit kunnen bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen waardoor het gevaarlijk wordt om het vlees te eten.

Vlees zomaar op het aanrecht laten ontdooien is geen goed idee. Zelfs als het midden van het vlees nog bevroren is, kunnen de buitenste randen al warmer dan 5˚C zijn, de temperatuur waarop bacteriën gaan groeien.

Om deze reden is het ook geen goed idee om vlees onder een warme kraan te ontdooien. Hier lees je hoe het wel moet. Ontdooi vlees in de koelkast waar de temperatuur altijd 5˚C of minder is.

 • Denk vooruit als je vlees in de koelkast wilt ontdooien, want het kost een hoop tijd.
 • Leg het ingepakte of afgedekte vlees op een schaal om de rauwe sappen op te kunnen vangen.
 • Ontdooi het vlees 24 uur. Grote stukken vlees, zoals hele kippen of braadstukken kunnen wel 24 uur per 2,5 kilo nodig hebben om te ontdooien.
 • Bereid gehakt of stoofvlees en gevogelte binnen 2 dagen na het ontdooien.
 • Bereid ander vlees zoals varkensvlees, rundvlees, biefstukken en braadstukken binnen 3 tot 5 dagen na het ontdooien.

Ontdooi vlees door het onder koud water te houden. Dit is een veel snellere manier van ontdooien.

 • Doe het vlees in een waterdichte plastic zak. Een lek in de zak kan de veiligheid van het vlees in gevaar brengen.
 • Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt.
 • Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren.
 • Bereid het vlees onmiddellijk.
See also:  Hoe Snel Brood Ontdooien?

Ontdooi vlees in de magnetron. Dit is de snelste, maar door ons niet geadviseerde methode.

 • Verwijder de verpakking en leg het stuk vlees op een magnetronschaal.
 • Ontdooi het vlees op de laagste stand, of de ontdooistand van de magnetron.
 • Bereid het vlees onmiddellijk nadat het in de magnetron is ontdooid. Ontdooien in de magnetron kan het vlees gedeeltelijk verwarmen. Bewaar het dus niet om het later te bereiden.

Bron: nl. wikihow. com/Vlees-ontdooien.

Hoe ontdooi je bevroren vlees?

Hoe kun je bevroren vlees het beste ontdooien?

In een kom water (15 à 30 minuten) – Vul een grote kom met koud water. Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.

Hoe kun je snel iets ontdooien?

De truc met het water – Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.

Hoe lang vlees ontdooien buiten de koelkast?

Vlees en vis  – Laat bevroren vlees of vis in de koelkast ontdooien óf in de microgolfoven op de ontdooistand. Maak het zo snel mogelijk klaar nadat het is ontdooid. Veel mensen hebben de routine om hun portie ‘s morgens op het aanrecht te laten ontdooien om het dan ‘s avonds te kunnen klaarmaken, maar dat vergroot de kans op voedselvergiftiging.

In de koelkast gaat ontdooien trager, reken zeker op een dag, dus leg je portie voor je avondmaal er de avond voordien al in. Bedek het Wanneer vlees of vis ontdooit, komt er vocht of drip vrij en dat bevat bacteriën.

Leg het op een bord of in een bakje (ook in de magnetron) om te voorkomen dat er vocht op anderen voedingsmiddelen terechtkomt en het mogelijk besmet. Dek het ook af zodat het zelf niet wordt besmet. Of laat je vlees of vis gewoon in de verpakking, als dat kan.

See also:  Hoe Lang Kun Je Gaar Vlees Bewaren?

Wat is de juiste temperatuur voor je koelkast? Magnetron is het snelst In feite is de tweede optie beter: hoe trager je eten ontdooit, hoe meer vocht en zo ook voedingsstoffen en smaak je verliest. Maar voor grote stukken vlees is de magnetron minder ideaal: de kern kan bevroren blijven terwijl de buitenkant gaar wordt.

Als je gemengd vlees zoals gehakt of varkensreepjes ontdooit, roer je het vlees beter regelmatig om, zodat het gelijkmatig wordt opgewarmd. IJswater: ook sneller dan de koelkast Grote stukken vlees die je te laat uit de diepvries hebt gehaald, kun je wel in een bakje met ijswater onderdompelen, om het sneller dan in de koelkast te ontdooien.

Laat het vlees in de luchtdichte verpakking. Een halve kilo vlees kun je zo in minder dan een uur ontdooien. Bij grotere stukken vlees duurt het langer en zorg je na elk half uur beter voor nieuw ijswater.

Op een laag vuur braden Laat je vlees langer in de pan opwarmen door het op een laag vuur te braden, zodat ook de kern zeker goed warm wordt (zeker 60 á 75 graden Celsius). Op een hoog vuur riskeer je dat alleen de buitenkant goed doorbakken wordt.