Hoe Lang Is Vlees Houdbaar Na Datum?

Hoe Lang Is Vlees Houdbaar Na Datum
Als je vlees hebt liggen met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. .

Hoe lang blijft eten goed na vervaldatum?

Kan je een product consumeren waarvan de minimale houdbaarheidsdatum (THT) overschreden is? – Hoe Lang Is Vlees Houdbaar Na Datum Staat er op je product een minimale houdbaarheidsdatum? Dan kan je dit product nog opeten na datum, zonder enig gevaar voor je gezondheid. Het enige risico dat je loopt? Dat de kwaliteit van het product wat is afgenomen en het dus bijvoorbeeld minder smaakt of niet meer zo krokant is als ervoor. Dit is bijvoorbeeld het geval voor koffie, die na een tijdje wat smaak begint te verliezen. Deze minimale houdbaarheidsdatum wordt aangegeven met de woorden ‘Ten minste houdbaar tot’ gevolgd door een aanduiding van de dag, de maand of het jaar:

 • Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de  aangegeven datum.
 • Als de THT datum de maand en het jaar aangeeft kan je het product nog gebruiken tot 18 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je op het product leest ‘Ten minste houdbaar tot: 06/2020′ dan kan je het best opeten voor december 2021, oftewel 18 maanden na de aangegeven datum.
 • Als bij de THT datum enkel het jaar aangegeven is, dan blijft het product zelfs nog goed tot meer dan 18 maanden na datum ! Dus als er staat ‘Ten minste houdbaar tot: 2020′ dan kan je het product zonder zorgen nog consumeren in 2022!

Wat gebeurt er als je iets eet dat over de datum is?

Ziek – Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel. Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.

De ernstige voedselgerelateerde ziekteverwekkers zijn E. coli, Liseria en Salmonella. Deze worden echter niet veroorzaakt door de houdbaarheidsdatum, maar door de bereiding van een product. Als het vlees bijvoorbeeld urenlang buiten de koelkast heeft gestaan, kunnen deze bacteriën ontstaan, en kun je erg ziek worden.

See also:  Welk Vlees Baby 8 Maanden?

Lees ook: 9 voedingsmiddelen die nog veilig zijn om te eten nadat ze over de houdbaarheidsdatum zijn  Bron: Vice , Beeld: iStock.

Welke producten na de houdbaarheidsdatum mogen geconsumeerd worden?

Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.

Wat kan niet over de datum?

Geen datum azijn. verse, niet -gesneden groenten, aardappelen en fruit. vers brood en banket ( wat op dezelfde dag gegeten wordt) keukenzout.

Hoe lang kun je vacuum verpakt vlees bewaren?

Tabel met Houdbaarheidsperiode voor Producten onder Vacuüm

Voedsel in de koelkast Normaal Onder Vacuum
Vers vlees 2 dagen 6 dagen
Vers gevogelte 2 dagen 6 dagen
Gekookt vlees 4-5 dagen 8-10 dagen
Verse vis 2 dagen 4-5 dagen

.

Wat betekent THT op een verpakking?

Wij leggen uit hoe het zit – over THT en TGT datum – THT  en  TGT  zijn twee bekende begrippen. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’. TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.

 • Bij producten met een THT datum, in de volksmond ‘houdbaarheidsdatum’ genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan;
 • De producent garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum;

Maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren. Ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit ( NVWA ) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit. Over dit onderwerp is daarom een richtlijn  opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de voedselbanken.

Hieruit blijkt dat veel producten nog tot maanden, soms zelfs jaren na de aangegeven THT-datum prima en zonder problemen gegeten kunnen worden. Producten met een THT datum mogen dus door de voedselbanken ná die datum nog verstrekt worden.

Producten met een TGT datum mogen dus ook ná die datum NIET meer door de voedselbanken verstrekt worden aan de consument. Met uitzondering van gekoelde producten die, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren, tot 2 maanden na datum  mogen worden uitgegeven.

Kun je medicijnen over de datum innemen?

Kun je medicijnen over de datum innemen? – Zijn medicijnen over datum gevaarlijk? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja! Gebruik nooit medicijnen na de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn. Hoe langer je een bepaald medicijn bewaart, hoe minder de werking wordt.

 • In het beste geval zullen de medicijnen na de houdbaarheidsdatum dus niet meer werken, maar het kan ook ergere gevolgen hebben;
 • Er kan namelijk ook een ontledingsreactie ontstaan waarbij de chemische verbinding van een medicijn afbreekt;
See also:  Welk Fruit Niet Baby 4 Maanden?

Het kan dan gebeuren dat ontledingsproducten ontstaan die giftig kunnen zijn.

Welke producten hebben een THT-datum?

Nederlander gooit ieder jaar 50 kg voedsel weg – Aangezien veel gebruikers de THT-datum gelijkstellen met de TGT-datum, belanden veel nog eetbare levensmiddelen bij het afval. In Nederland gooien we ieder jaar naar schatting voor € 2,5 miljard aan eetbaar (vast) voedsel weg. Hoe Lang Is Vlees Houdbaar Na Datum Tips om minder weg te gooien We hebben een paar tips waarmee je het weggooien van levensmiddelen kunt voorkomen en dus geld kunt besparen:

 • Plan je boodschappen goed : maak voor de aankoop een nauwkeurige lijst met de levensmiddelen die je de komende dagen voor het overeenkomstige aantal personen nodig hebt. Zo vermijd je het kopen van te veel of verkeerde producten.
 • Bewaar levensmiddelen op de juiste plek : om je levensmiddelen zo lang mogelijk vers te houden, moet je de producten op de juiste plaats bewaren. De Premium modellen uit de BluPerformance serie van Liebherr link naar BluPerformance feature op koelen. nl beschikken over een kleurendisplay waar je van de meest gangbare groenten, fruit, vlees, vis, kaas en andere zuivelproducten informatie kunt opvragen over de beste bewaarplek en de houdbaarheid.
  1. In de juiste bewaaromgeving, blijven producten ook langer vers;
  2. Van het voedsel dat we weggooien bestaat ruim 40% uit vlees, broodbeleg, vis, kaas, zuivel, groente en fruit;
  3. Minder weggooien levert een besparing op van zo’n € 150 per jaar;

  Zo weet je niet alleen hoelang maar ook waar je het beste de levensmiddelen kunt bewaren. Sommige levensmiddelen vereisen bijzondere bewaaromstandigheden om zo lang mogelijk vers te blijven. Liebherr zorgt met BioFresh link naar BioFresh feature voor de meest optimale bewaaromstandigheden zodat jouw levensmiddelen langer vers en houdbaar blijven.

 • Gebruik restjes : gooi overgebleven restjes niet onmiddellijk in de vuilnisbak, maar laat je creativiteit de vrije loop en probeer ze opnieuw te gebruiken. Zo is de overgebleven tomatensaus van de pasta van gisteren bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor het beleg van de pizza van morgen. Je kunt de saus ook gewoon invriezen. Zo hoef je niet te koken wanneer je eens minder tijd hebt.
 • Controleer houdbaarheid:  voor je ervoor kiest om producten met een verlopen THT-datum weg te gooien, zou je altijd een controle met de ogen, neus en mond moeten uitvoeren. Je kunt het beste zelf beslissen of de levensmiddelen nog te eten of te drinken zijn.

Heb je vragen over het bewaren van je boodschappen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op  Facebook .

Welke producten na de houdbaarheidsdatum mogen verkocht worden?

Het hangt ervan af, namelijk of sprake is van een THT- of een TGT-datum. Producten waarvan de THT-datum (ten minste houdbaar tot) is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper. Producten met een verlopen TGT-datum (te gebruiken tot) mogen niet meer worden verkocht.

“Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan.

Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn.

 • Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum;
 • Er zijn twee mogelijke aanduidingen: ◾THT-datum (ten minste houdbaar tot) ◾TGT-datum (te gebruiken tot) THT-datum THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’;

Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol en veilig product.

 • TGT-datum TGT staat voor ‘te gebruiken tot’;
 • Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen;
 • Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken;

Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien. ” Toegevoegd na 10 minuten: In het voorbeeld van de vraag: Als er een THT-datum op staat van 03-08-14 mag het op die dag en ook de dagen daarna verkocht worden. Bronnen: http://www. voedingscentrum. nl/encyclopedie.