Hoe Lang Moet Brood In De Oven?

Hoe Lang Moet Brood In De Oven
Dagelijks brood – Dit recept komt uit een oud receptenboek dat ik nog heb gekregen van mijn moeder. Het komt uit de jaren ’80 en geeft een simpel recept voor het bakken van een simpel wit waterbrood. In het oorspronkelijke recept wordt verse gist gebruikt. Maar dat is een kwestie van smaak! Dagelijks brood uit eigen oven 2015-12-15 23:18:21 Een basisrecept die je makkelijk kunt maken. De geur van versgebakken brood in je huis is één van heerlijkste dingen die er bestaat.

 1. 500 gram bloem
 2. 10 gram zout
 3. 8 gram droge gist
 4. 3 deciliter lauwwarm water
 5. 1 theelepel suiker
 6. 20 gram roomboter op kamertemperatuur
 7. olijfolie (ongeveer 3 theelepels)
 1. mixer of keukenmachine met deeghaken
 2. plasticfolie
 3. broodblik (of langwerpig cakevorm)
 4. bakkwast
 1. Zeef de bloem in de kom van de mixer en strooi het zout langs de rand van de kom bij de bloem.
 2. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe de gist, water, suiker en boter in het kuiltje.
 3. Gebruik de deeghaken en zet de mixer aan. Laat de mixer 5 minuten draaien, totdat het deeg van de kom los komt. Zet de machine na 5 minuten stil en haal het deeg dat aan de deeghaken vast zit los en doe dit bij de rest van het deeg in de kom. Laat de mixer nog 10 minuten draaien.
 4. (Als je geen keukenmachine of mixer hebt roer je alles met een houten pollepel door elkaar in een grote kom tot een nattig deeg ontstaat. Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Keer het deeg om op het werkblad en het ongeveer een kwartier lang. Kneed net zo lang tot er een samenhangend deeg ontstaat. )
 5. Zet ondertussen een grote kom klaar. Doe 1 theelepel olie in de kom. Smeer de kom in met de olie. Gebruik hiervoor een bakkwastje
 6. Wanneer het deeg goed gekneed is maak je er een grote deegbal van. De bal leg je in de kom. Draai de deegbal even twee keer om. De hele oppervlakte van de deegbal moet goed bedekt zijn met een flinterdun laagje olie.
 7. Bedek de kom met het deeg met een stuk plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen. De gist gaat nu lekker groeien en het deeg zal rijzen. Dit wordt de 1e rijs genoemd. Na een uur wachten zal het deeg in volume verdubbeld zijn.
 8. Bereid de broodvorm voor. Gebruik hiervoor een broodblik of een langwerpige glazen ovenschaal of cakevorm. Smeer de broodvorm in met olie. Gebruik hiervoor een bakkwastje.
 9. Smeer een dun laagje olie op het werkblad en stort het deeg hierop.
 10. Druk het deeg met de toppen van je vingers plat tot alle lucht eruit is. Het deeg moet ongeveer 1 tot 2 cm dik blijven. Rol het deeg op tot een rol. Leg de deegrol in de voorbereide broodvorm.
 11. Bedek de deegrol in de broodvorm met een stuk plasticfolie. Laat het brood weer een uur rijzen. Dit is de 2e rijs. Het brooddeeg moet in volume verdubbelen.
 12. Wanneer het uur voorbij is, doe je de oven aan. Verwarm de oven voor op 220 °C.
 13. Doe het brood in de voorverwarmde oven. Bak het brood 40 minuten in de oven op 220 °C. Het brood is klaar wanneer er een mooi goudbruin korstje is ontstaan.
 14. Haal het brood na de baktijd uit de oven. Haal het brood uit de vorm. Laat het brood op een rooster afkoelen voordat je het aansnijdt.
 15. Snijd brood altijd aan met een goed kartelmes. Daar kan je mooi sneetjes mee maken. Dit brood is er lekker voor een heerlijke boterham met beleg. Het is ook heel geschikt om wentelteefjes of tosti’s mee te maken.
 16. Maar, geduld is een schone zaak. Laat het brood op een rek helemaal afkoelen voor het aansnijden. Hierdoor droogt het brood niet snel uit.
 1. Zelfgebakken brood bevat geen e-nummers die het brood langer vers houden. Bij zelfgebakken brood is het belangrijk om het brood eerst goed af te laten koelen voor je het aansnijdt. Dat voorkomt uitdrogen van de kruim.
See also:  Wat Gebeurt Er Als Je Geen Fruit Eet?

Bakken Zoals Oma https://www. bakkenzoalsoma. nl/.

Hoeveel graden moet brood in de oven?

Werkwijze:

 • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur (20-25˚C) zijn.
 • Weeg alle ingrediënten af in grammen.
 • Doe de ingrediënten in een kom.
 • Meng het meel, de gist en het water (in het begin niet al het water) door elkaar tot het goed gemengd is.
 • Haal het deeg uit de kom en leg dit op een licht bebloemd werkblad.
 • Kneed het deeg goed, bijvoorbeeld door met je handpalm het deeg op het aanrecht uit elkaar wrijven, samenvoegen, wrijven enz.
 • De kneedtijd hangt af van de kneedervaring, maar deze zal ongeveer 10-15 minuten zijn. Met een sterke keukenmachine kan je ook kneden, gedurende 10 minuten.
 • Het deeg is goed wanneer het elastisch, ‘droog’ en glad is. Door een stukje deeg langzaam uit elkaar te trekken (met wat bloem aan je vingers) kan je een heel dun doorzichtig vliesje trekken. Als dit zo is, dan is het deeg voldoende gekneed.
 • 1e rijs: Maak van het deeg een mooie strakke bol (opbollen) met een gladde huid en laat deze ongeveer 45-60 minuten rijzen in een kom. Tijdens alle rijzen het deeg afdekken met ingevet plastic of een iets vochtige theedoek om kou, tocht en/of uitdroging van de buitenkant van het deeg te voorkomen. Het deeg is voldoende gerezen als het in volume verdubbeld is en als je met een vinger in het deeg prikt en er een gat blijft staan.
 • Vormen: Haal het deeg uit de kom en leg dit op een licht bebloemd werkblad. Druk voorzichtig het lucht eruit. Bol het deeg losjes op en laat het deeg afgedekt ongeveer 20 minuten rusten. Draai de bol om en rol deze met een ronde stok uiteen zodat deze 2 x de lengte van het broodbakblik krijgt. Vouw nu een voor een de uiteinden naar binnen, zodat 1 x de lengte van het broodbakblik overblijft.
 • 2e rijs:  Laat het deeg weer ongeveer 45-60 minuten afgedekt rijzen tot het in volume verdubbeld is. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op druk en je spanning voelt.
 • Verwarm de oven voor op boven- en onderwarmte op 220˚C. Zet de oven, met hetelucht, 20˚C  graden lager.
 • Bakken: Snijd het brood eventueel in met een scherp mes. Bak het brood gedurende ongeveer 20 minuten op 220˚C, zet dan de oven terug op 200˚C. Na ongeveer 35-40 graden dient het brood gaar te zijn en een mooie goudbruine kleur te hebben. Tijdens het in de oven plaatsen van het deeg, kan er wat water op de bodemplaat van de oven worden gespoten om stoom te krijgen, sluit de deur weer snel.
 • Haal het brood direct uit het broodbakblik wanneer het uit de oven komt en laat het uitwasemen op een rooster.
 • Het vers gebakken brood is gaar wanneer het ‘hol’ klinkt als je erop klopt.

Eet Smakelijk! Hoe Lang Moet Brood In De Oven.

Kan je brood bakken op 200 graden?

Hoe warm bak je brood? – Hoe warm je het brood moet bakken verschilt per oven. De ene oven is de andere niet. Daarom zijn temperaturen altijd richtlijnen. Je kunt er vanuit gaan dat je broden op onderstaande temperaturen kunt bakken (een bakker bakt ze veel heter, maar die omstandigheden zijn thuis bijna niet na te bootsen):

 • Niet rijke broden (zonder veel suiker, boter etc. ) bak je doorgaans op 220 tot 230 graden. Eventueel draai je de temperatuur wat terug als het brood te snel kleurt.
 • Broden van een rijk deeg (zoete broden, brioches, broden met veel suiker etc. ) bak je doorgaans op een temperatuur van rond de 180 tot 200 graden. Ook hier telt, kleurt het te snel? Draai dan de temperatuur wat omlaag.
See also:  Welk Brood Voor Wentelteefjes?

Hoe groter het brood, hoe langer het duurt voor de warmte is doorgedrongen tot de kern. Bak je dus een heel groot brood, dan zul je waarschijnlijk moeten beginnen met een iets lagere temperatuur. Zo krijgt het brood de kans om goed te garen maar voorkom je verbranding van de korst. Bak je kleine zachte broodjes? Dan kun je vaak relatief heet en kort bakken.

Kan je brood bakken in een heteluchtoven?

In de oven – Als je brood bakt in de heteluchtoven wordt door een ventilator warme lucht door de oven heen geblazen, wat ervoor zorgt dat de temperatuur in de oven gelijk is. Of het de ideale stand is voor het bakken van brood, verschilt. In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar.

Welke stand oven voor brood?

Welke oven is het geschiktst? – Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte. Zo heb je een oven in huis die allebei de ovenfuncties heeft, maar gebruik je alleen de boven- en onderwarmte functie voor het bakken van brood.

Welke stand moet de oven?

Boven- en onderwarmte – Je kan uiteraard ook perfect bakken in een oven waar alleen de boven- en onderwand wordt verhit. Maar! Als je de boven- en onderkant los van elkaar kan aan- en uitzetten, dan kan je net dat tikkeltje extra bereiken met je oven.

 • Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil  gratineren , zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven.
 • Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.

Hoe lang moet je brood kneden?

Het kneden van brooddeeg is het belangrijkst om een goed brood te bakken. In tegenstelling tot bij zoet gebak, moet je een gistdeeg lang kneden. Ik kneed mijn brooddeeg in de standmixer altijd zo’n 10-15 minuten met de deeghaak. Dit doe ik op een middelhoge stand.

Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig. Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit. Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo’n 15-20 minuten.

Let op: de kneedtijden zijn richtlijnen, hoe lang je precies bezig bent is geheel afhankelijk van je mixer en hoe snel deze gaat. Om te weten of je lang genoeg hebt gekneed, kijk je naar het deeg zelfs. Lees onderstaande over het vliesje maar eens.

Waarom is mijn zelfgebakken brood zo droog?

1 Te veel meel – Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout).

Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen. Hou je dus in als je deeg te plakkerig lijkt tijdens het kneden. Het komt meestal wel goed met wat langer kneden, zonder extra bloem.

Stel je deeg samen met de grootste precisie. Weeg de hoeveelheden secuur af en voeg niet meer dan dat toe, ook niet tijdens het kneden.

Is het erg als deeg langer rijst?

7 Je hebt het deeg niet lang genoeg laten rijzen – Voor brood bakken moet je de tijd nemen, het is niet iets wat je snel-snel doet. De rijstijden die in een recept staan, zijn belangrijk maar het deeg is altijd leidend. Dat wil zeggen: je moet goed kijken wat het deeg doet.

See also:  Hoe Groeit Kaki Fruit?

Is je deeg nog niet genoeg gerezen na de tijd die in het recept staat, dan laat je het nog wat langer rijzen (of korter als het te snel gaat op een warme dag). Bij de eerste rijs moet je deeg in volume zowat verdubbelen.

Moet het nog een tweede keer rijzen, dan is het niet nodig dat het nog een keer verdubbelt, wat minder mag dan ook. Hou in je achterhoofd dat hoe langer een deeg rijst, hoe smaakvoller het zal zijn. Maar, té lang rijzen is ook weer niet goed. Daarvan kan je deeg weer inzakken.

Wat bak je op 240 graden?

De oventemperatuur omrekenen – Hetelucht vs conventioneel – Allereerst is het van belang om de temperatuur in je oven te kennen. Veel ovens hebben een digitale oventhermostaat en zullen dus nauwkeurig de temperatuur op je oven aangeven. Maar is dat ook daadwerkelijk de temperatuur in je oven? Eerlijk? Dat kan nog wel eens verschillen! Gebruik altijd eerst een goede oventhermometer om de daadwerkelijke temperatuur in je eigen oven te testen.

Is 200C wel 200C in je oven? Het zou zomaar kunnen dat daar 10-20C verschil in kan zitten, soms nog wel meer! Meet dit, zodat je weet hoe je oven bakt en je daarmee rekening kunt houden tijdens het bakken.

Is het in je oven bijvoorbeeld 20C warmer dan wat hij aangeeft? Dan bak je dus bij 180C gewoon op 160C en is je resultaat zoals het recept dat ook bedoeld heeft. Handige vuistregel bij het omrekenen: Bij de heteluchtovens de temperatuur van het recept met 10% verlagen.

CONVENTIONEEL / ELEKTRISCH HETE LUCHT OVEN
50 graden Celsius 45 graden Celsius
100 graden Celsius 90 graden Celsius
125 graden Celsius 110 graden Celsius
150 graden Celsius 135 graden Celsius
160 graden Celsius 145 graden Celsius
175 graden Celsius 155 graden Celsius
180 graden Celsius 160 graden Celsius
190 graden Celsius 170 graden Celsius
200 graden Celsius 180 graden Celsius
225 graden Celsius 200 graden Celsius
240 graden Celsius 215 graden Celsius
250 graden Celsius 225 graden Celsius

Hoe Lang Moet Brood In De Oven.

Hoe krijg ik mijn brood zacht?

Broodbakken is een wetenschap – Het perfecte brood heeft een perfecte knapperige korst maar ook een zalig zacht kruim. Een van de meest voorkomende problemen is echter dat je brood kruimelig wordt. Maar waarom? Dit zijn de acht puntjes waarop het kan mislopen.

Kruimelig brood heeft een droge textuur en smaakt niet zoals het zou moeten. Er zijn helaas veel redenen waarom het kan foutlopen. Brood steunt namelijk op een chemische reactie. En zoals je je misschien herinnert uit de chemieles, staat of valt die met de juiste verhouding van ingrediënten, de ideale omgeving en een perfecte timing.

Zie het als een experiment, waarbij je bij elk brood dat je bakt weer iets nieuws leert. Broodbakken is een wetenschap. Professionele bakkerijen zijn tot in de puntjes geperfectioneerd en afgesteld. Thuis moet je helaas zelf alles in de gaten houden. Van het meel en de gist tot het kneden, rijzen en zelfs de kamertemperatuur.

De meeste fouten hangen samen met de glutenvorming in het deeg. Gluten is een eiwit dat ontstaat wanneer je bloem mengt met water. Het geeft brood z’n zachte, elastische structuur. Het ontwikkelt zich door het deeg te kneden en te laten gisten.

Loopt hier iets fout, dan gaat het mis met de textuur. Dat is dan meestal ook meteen de reden waarom je brood kruimelig wordt. Er kan echter van alles mislopen bij de ontwikkeling van gluten. Dat zijn de verschillende factoren die bepalen of je brood kruimelig wordt of net lekker zacht.