Hoe Lang Vlees Rusten?

Hoe Lang Vlees Rusten
Vlees heeft soms wat tijd nodig. Het is niet te verkiezen om direct na de slacht van het dier het vlees al verder te verwerken en/of te bereiden, met name niet bij rund-, kalfs of lamsvlees. Het moet een paar dagen kunnen besterven om kwalitatief beter te worden.

Naast dit proces bestaan speciale technieken om het vlees te laten rijpen. Zo kennen we het droog rijpen en het nat rijpen. Het droog rijpen leidt ertoe dat vocht onttrokken wordt, zodat de smaak van het vlees wat intenser kan zijn, maar smaak is altijd een kwestie van smaak.

Nat rijpen Het nat rijpen gebeurt door vlees vacuüm te verpakken. Dat is niet heel moeilijk en is ook thuis nog wel te doen, als de koelkast maar onder de 5 graden staat. Bij het nat rijpen zorgen de natuurlijke melkzuurbacteriën voor een dalende pH-waarde en de natuurlijke enzymen breken eiwitverbindingen af.

  • Vacuüm verpakken gebeurt overigens met name om de houdbaarheid te verlengen en vlees(producten) goed te bewaren en te kunnen vervoeren;
  • In mindere mate wordt het gedaan vanwege het effect op de kwaliteit van het vlees;

De beste bewaartemperatuur hierbij ligt op 0 tot 2 graden. Zodra vlees uit de vacuümverpakking komt, heeft het een half uur nodig om te herstellen; laat je het te lang in de verpakking, dan wordt het zurig. Droog rijpen Droog rijpen is een proces dat nauw luistert en is thuis eigenlijk niet te doen.

Het is een samenspel van de vleeskwaliteit, de omgevingstemperatuur (4 à 5 graden) , de luchtvochtigheid en de (gesloten) luchtcirculatie. Bij het droog rijpen wordt een stuk vlees in een gecontroleerde omgeving (kast) opgehangen of gelegd.

See also:  Waar Zit De T-Bone Steak?

Er wordt vocht aan het vlees onttrokken en door verrotting ontstaat een natuurlijke (zwarte) korst. Deze werkt uiteindelijk als een natuurlijke beschermlaag voor het vlees daarbinnen, omdat bacteriën niet ín het vlees aanwezig zijn, maar óp het vlees en van buiten naar binnen werken.

De natuurlijke korst werkt dus feitelijk als isolatie tegen verder bederf, terwijl het vocht (beter) in het vlees blijft en het uiteindelijk bijzonder mals maakt: zie ook onze special over dry aged meat.

Een goede rijpingstijd varieert tussen de twee en vier weken. Als de luchtvochtigheid in de (gesloten) bewaarruimte te laag is, droogt het vlees te snel (uit); als die te hoog is ontstaan te makkelijk schimmels. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 60 en 85 graden en is regelbaar.

  1. Vleesstukken met vetrandjes of een goede marmering zijn met name geschikt, omdat het vet ook een beschermende werking heeft;
  2. Rusten Het laten rusten van vlees is een proces dat nodig is ná de bereiding (verhitting) ervan;

Als vlees flink wordt verhit, komt er druk op het product. Zodra je stopt met de verhitting is het verstandig om vlees even wat tijd te geven, om het te laten rusten. Het vleesvocht en de eiwitten ‘ontspannen’ weer en verbinden zich beter, zodat er minder vleesvocht verloren gaat.

Als er veel vleesvocht verloren gaat wordt het vlees taaier. Laat het rusten en het vlees wordt smakelijker, dan wanneer het direct uit de pan aangesneden wordt. Het is ook niet goed om stevig verhit vlees op een koud bord of een koude (snij)plank te leggen.

See also:  Hoe Lang Mag Brood Rijzen?

Dan ‘schrikt’ het. Als je het vlees graag even wilt laten rusten maar niet te veel wilt laten afkoelen, is het handig om het even losjes in aluminiumfolie te wikkelen of in de oven (op 65 tot 70 graden) even wat tijd te geven. In de folie hou je een tijd aan van 4 à 5 minuten; in de oven kan het zo’n 20 minuten op kracht (smaak) komen.

Hoe lang van tevoren vlees uit de koelkast?

3) Breng het vlees op kamertemperatuur – Laat vlees altijd 1 tot 2 uur op een snijplank buiten de koelkast op temperatuur komen. Hierdoor voorkom je dat je vlees te lang moet bakken om de binnenkant op temperatuur te krijgen. Dat heeft als gevolg dat de buitenkant te droog en te doorbakken wordt.

Waarom moet steak rusten?

Rustende biefstuk – Als je vlees bakt, krimpen de spieren waardoor het vocht in en tussen de spieren onder druk komt te staan. Snij je vlees direct aan, dan zouden de waardevolle sappen eruit spuiten. Rusten maakt de spieren weer ontspannen waardoor ze het sap beter vasthouden, althans – in het kort – volgens ‘de druk-theorie’.

  1. De ‘viscositeittheorie’ zegt juist dat uitgerust vlees sappiger blijft, omdat het eiwit in het vleessap weer stolt en daarom niet uit het vlees loopt wanneer je het aansnijdt;
  2. Volgens ‘de heropname-theorie’, tot slot, bak je de buitenkant droog waardoor alleen het binnenste van het vlees nog juicy en mals is;

Rusten zorgt weer voor ‘herverdeling’ van het sap door de hele lap.

Hoe lang moet biefstuk in aluminiumfolie?

Laat de biefstuk rusten – Belangrijk om op te letten en tevens een veel vergeten punt na het biefstuk bakken: laat het vlees absoluut rusten. Hoe lang is afhankelijk van het stuk vlees. Maar zeker 10 minuten, zegt Thomas. ‘Ook wanneer je slechts voor een persoon een klein biefstukje bakt.

See also:  Welk Fruit Voor Baby?

Hoe moet je vlees aanbraden?

Je doet dat door eerst boter of olie goed te verhitten en dan het vlees erin te leggen. Nu schroei je het snel rondom dicht en braadt het vlees mooi bruin. Na het aanbraden zet je het vuur lager of bereid je het op een andere manier verder om het gaar te laten worden.

Welke temperatuur langzaam garen?

Keurslager biefstuk tip – Rusten

Richtlijnen voor kerntemperatuur: – De enige echte methode om biefstuk/steaks en grote luxe delen zoals Picanha of Côte de boeuf altijd perfect te garen is door een kerntemperatuurmeter te gebruiken. Voor lam en varken wordt vaak een iets hogere aangehouden, voor rund een iets lagere.

40 °C Rauw / Raw
45 °C Bleu
50 °C Rood / Rare / Saignant
55 °C Medium rare
60 °C Rosé / Medium / a point
65 °C Medium-well
70 °C Doorbakken / Well done / Bien cuit

.