Hoe Vlees Ontdooien?

Hoe Vlees Ontdooien
In ijswater – Vlees ontdooien in ijswater gaat veel sneller dan vlees ontdooien in de koelkast. Het vleesoppervlak blijft op een voedselveilige koude temperatuur terwijl de kern van het vlees toch vrij snel ontdooit.

  • Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een bakje of kom met ijswater (of zeer koud water).
  • Plaats het bakje of de kom in de koelkast. Zo neemt het ijswater geen omgevingswarmte op. Bij grote stukken vlees moet je het ijswater om de 30 minuten verversen zodra de temperatuur van het water te hoog wordt (als het ijs volledig weggesmolten is). 0,5 kg vlees kun je zo in minder dan een uur ontdooien.
  • Maak het ontdooide vlees zo snel mogelijk klaar eens het is ontdooid.

Kun je vlees ontdooien in de oven?

Je wilt graag iets eten, hebt geen zin om iets klaar te maken en bedenkt je dat je nog iets in de vriezer hebt liggen. Handig! Helaas ben je vergeten om het voedsel tijdig uit de vriezer te halen, nu moet je toch nog gaan koken. Of toch niet? Met dit trucje heb je bevroren voedsel zo ontdooid! We kennen natuurlijk allemaal het trucje van kipfilet in een zakje in warm water ontdooien.

Ook ontdooien mensen bevroren voeding soms in de magnetron of in de oven (zonde!). Maar weinig mensen weten echter dat je bevroren voeding het beste kunt ontdooien met koud water; een trucje waarvan de werking zelfs in wetenschappelijke onderzoeken is bewezen.

Maar hoe kan het eigenlijk dat koud water bevroren voedsel sneller en beter kan ontdooien dan warm water? Dat is toch niet logisch? Het komt doordat koud water beter geleidt dan lucht, hierdoor zullen de voedingswaren sneller ontdooien. Zo doe je het:

  • Haal de bevroren voedingswaren uit de verpakking en plaats het in een hersluitbare plastic zak. Druk de lucht eruit, rits het zakje dicht en doe het gesloten zakje in een schaal.
  • Zet de schaal in de gootsteen onder lopend koud water. Duw het zakje onder water door er iets zwaars op te zetten.
  • Vervang iedere tien minuten het koude water totdat de voeding is ontdooid. Afhankelijk van de grootte van het eten duurt dat zo’n twintig minuten.
  • Nu kun je het eten uit het zakje halen en meteen gebruiken!
See also:  Wat Zit In Vlees?

Bron: Libelle. be | Beeld: Unsplash.