In Welk Brood Zit Geen Lactose?

In Welk Brood Zit Geen Lactose
Welk soort brood is lactosevrij? – In principe is elk brood dat is gemaakt volgens normaal recept, dus op waterbasis, lactosevrij. Enkele soorten die er om bekend staan lactosevrij te zijn, zijn: bruin brood, knäckebröd, volkorenbrood, meergranenbrood en speltbrood. Naast de bovenstaande soorten bevatten de volgende luxe broodjes in de meeste gevallen ook geen lactose: In Welk Brood Zit Geen Lactose Ciabatta

 • Ciabatta (Italiaans brood)
 • Harde broodjes dan wel bolletjes
 • Focaccia (Italiaans brood)
 • Pita broodjes
 • Turks Brood
 • Stokbrood

Kan je brood eten met lactose-intolerantie?

Lactose is een suiker die in melk van zoogdieren voorkomt, oftewel: melksuiker. Een koolhydraat die een hoop energie levert, zoals koolhydraten dat doen, maar voor sommige mensen helaas ook klachten. Echter zijn er steeds meer mensen die melkproducten ontwijken, maar dat is zonde en vaak helemaal niet nodig.

 • First things first: wanneer ben je nou lactose-intolerant? Want net als met gluten, zijn er veel mensen die opeens dénken dat ze hier last van hebben;
 • Mensen die liever (soms zelfs zonder reden) kiezen voor soja-, kokos- of amandelmelk;

Omdat het verhaal gaat dat het beter voor je darmen zou zijn en makkelijker te verteren. Niet alleen is dat niet per se waar, het is bovendien niet leuk voor de mensen die daadwerkelijk een probleem hebben met het verwerken van koemelk of lactose. Want, nog een belangrijk puntje, lactose-intolerantie wordt vaak verward met koemelkallergie.

Bij iemand met een allergische overgevoeligheid voor koemelkeiwit herkent het afweersysteem dit eiwit niet, en gaat daartegen afweerstoffen aanmaken. Dit kan darmklachten opleveren, maar ook eczeem of zelfs astma.

Een vervelende aandoening die door een arts moet worden vastgesteld. De behandeling hiervan bestaat uit een streng koemelkeiwit-vrij dieet waarbij producten zoals melk, boter en kaas, maar soms ook producten waar ingrediënten van koemelk in gebruikt zijn, niet meer gegeten mogen worden.

Lactose-intolerantie is niet zo zwart-wit. Het heeft te maken met het enzym ‘lactase’, dat lactose afbreekt in de darmen. Als je hiervan geen of te weinig hebt, kan het lastiger zijn om lactose te verteren.

Daardoor kunnen darmklachten zoals een opgeblazen gevoel of diarree ontstaan. Maar dit heeft dus niets te maken met het afweersysteem en het is dus geen allergie. Neemt niet weg dat klachten bij lactose-intolerantie ook vervelend kunnen zijn: buikpijn, misselijkheid, winderigheid… Geen pretje.

 • En de ernst van de klachten verschilt per individu;
 • Je kunt ‘t ook een beetje zijn, je kunt het zijn zonder klachten, óf klachten ervaren terwijl je slechts een beetje intolerant bent;
 • Lactose-intolerantie betekent bovendien niet dat je helemaal geen melkproducten meer kunt eten;

Harde kazen bijvoorbeeld bevatten vaak geen lactose, en de intolerantie is te balanceren met de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Met een diëtiste kun je bepalen wat voor jou een goede balans is. En wat brood betreft? De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout.

 • Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten;
 • Het komt echter wél voor dat bakkers voor speciaal brood kiezen om een deel van het water te vervangen voor melk(poeder);
See also:  Wat Is Döner Vlees?

Voor melkbrood (joh), croissants en briochebrood wordt dit bijvoorbeeld gedaan. Daarnaast maken bakkers vaak ook gebruik van broodverbetermiddelen die eventueel ook koemelkeiwit kunnen bevatten. Wie dus écht zeker van z’n zaak wil zijn, kan dit bij de bakker gewoon even navragen.

Welk beleg is lactose vrij?

Lactosevrij ontbijt – Een ontbijt is gezond als het bestaat uit voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf. Voorbeelden van een gezond ontbijt zijn:

 • Volkorenbrood met gezond broodbeleg.
 • Volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker.
 • Magere of halfvolle zuivel, eventueel met fruit en/of muesli.

De basis voor brood (zoals: volkorenbrood en bruinbrood) is meestal: bloem of meel, water, gist en zout. In dat geval is brood lactosevrij. Soms wordt (een gedeelte van) het water vervangen door melk. Of dit voor jouw boterham ook geldt, kun je het best voor de zekerheid even navragen bij jouw bakker of verkooppunt. Smeer alleen halvarine of margarine op jouw boterham als er “lactosevrij” op de verpakking vermeld staat. Voorbeelden van lactosevrij broodbeleg zijn:

 • Vleeswaren zonder toevoegingen, zoals: rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet.
 • Harde Nederlandse kaas, zoals Goudse kaas.
 • Pindakaas, eventueel zelfgemaakt.
 • Zoet beleg, zoals: honing, jam en appelstroop.
 • Groenten, zoals: komkommer, radijs, selderij en wortel.
 • Groentenspreads, zoals: pesto en hummus.
 • Vis, zoals zelfgemaakte tonijnsalade.
 • Avocado.
 • Fruit, zoals: plakjes aardbei of banaan.
 • Ei of eiersalade.

Je kunt er ook voor kiezen om volkoren ontbijtgranen met zuivel te eten. Maak dan gebruik van lactosevrije melkvervangingen. Deze zijn ook geschikt voor het bakken van bijvoorbeeld (havermout)pannenkoeken. Met wat fruit, noten en specerijen (zoals kaneel) maak je in no time een lekker en goed vullend ontbijt. Voorbeelden van lactosevrije melkvervangingen zijn:

 • Sojamelk (ongezoet).
 • Lactosevrije melk of yoghurt.
 • (Notenmelk, zoals: rijstemelk, havermelk of amandelmelk).

Aan sojamelk en lactosevrije melk of yoghurt zijn vaak extra vitamines (zoals vitamine B2) en calcium toegevoegd. Hierdoor zijn dit volwaardige melkvervangers. Voor de afwisseling kun je eventueel kiezen voor notenmelk. Van bovengenoemde opsomming bevat notenmelk de minste hoeveelheid eiwit. Een diëtist kan helpen om voor de rest van de dag een volwaardig lactosevrij menu samen te stellen.

Is rozijnenbrood lactosevrij?

Is krentenbrood lactose vrij? – 2 Krentenbrood, rozijnenbrood, krentenbollen Er zullen zeker bakkerijen en supermarkten zijn die geen melk in krentenbroden, rozijnenbroden en krentenbollen doen, maar check het dus goed. Je kunt dit brood natuurlijk ook zelf bakken.

Is Becel lactose vrij?

Becel Original is een margarine met een laag vetgehalte van 60% gemaakt met een mix van plantaardige oliën. Dit product is rijk aan Omega 3, veganistisch en lactosevrij.

Waar zit het meest lactose in?

Wat is een lactose-intolerantie? – Lactose is een suiker dat van nature voorkomt in moedermelk en in de meeste dierlijke melksoorten, zoals koemelk, schapenmelk, geitenmelk en paardenmelk. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren is lactase nodig, een enzym dat in de wand van de dunne darm wordt gemaakt (zie afbeelding 1).

 1. Als er geen of onvoldoende lactase wordt aangemaakt, kan de lactose niet goed verteerd worden;
 2. De lactose komt vervolgens onverteerd in de dikke darm terecht;
 3. Er is dan sprake van een lactose-intolerantie (zie afbeelding 2);
See also:  Wat Eet Je Ipv Brood?

Ook wel lactasedeficiëntie of lactasetekort genoemd. Afbeelding 1: Normale vertering van lactose Afbeelding 2: Lactose intolerantie Indien bij gebruik van ‘gewone’ hoeveelheden melk en melkproducten (2-3 glazen / porties per dag) klachten ontstaan, noemen we dit lactose-intolerantie.

Is pindakaas lactose vrij?

Nee. Pindakaas wordt gemaakt van pinda’s, plantaardige olie en vet, zout, en eventueel nog wat suiker. Maar geen melkbestanddelen.

Welke boter is lactose vrij?

Is boter lactosevrij? – Om te begrijpen waarom boter meestal prima gebruikt kan worden in een lactosevrij dieet, moeten we eerst begrijpen hoe boter gemaakt wordt. Boter wordt gemaakt door room te scheiden van volle melk en die room wordt opgeklopt tot het dik is.

De overige vloeistof (karnemelk) wordt eruit gehaald en wat overblijft is grotendeels vet, zo’n 80%. De overige 20% is bijna geheel water. Verder bevat boter amper koolhydraten of eiwitten (Bron: Friesland Campina Institute ).

Als je kijkt naar de voedingswaarden van een pakje boter zie je dat boter per 100 gram 82 gram vet, 1 gram koolhydraten en 0. 6 gram eiwitten bevat. Lactose is een suiker (melksuiker) en valt daarom onder de koolhydraten. 100 gram boter bevat dus maar maximaal 1 gram lactose en daarom is boter heel laag in lactose. In Welk Brood Zit Geen Lactose (Bron: Albert Heijn ) Daarnaast moet je je afvragen hoe vaak het voorkomt dat je 100 gram boter in een keer eet. Behalve als je besluit om in een keer 6 brownies tegelijk op te eten, zal dit niet vaak gebeuren. Meestal is de hoeveelheid boter per portie in een gerecht of op je brood misschien maximaal een eetlepel, of twee als je echt flink losgaat. De hoeveelheid lactose die je per portie binnenkrijgt is dus al helemaal verwaarloosbaar.

 1. De hoeveelheid lactose die mensen met een lactose-intolerantie kunnen verdragen, verschilt per persoon;
 2. Voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie zal dat kleine beetje lactose in boter geen probleem zijn en zij kunnen boter daarom ook zonder problemen eten;

Voor een kleine groep mensen met een lactose-intolerantie is zelfs een hele kleine hoeveelheid lactose al teveel en kan boter wel klachten geven. Wanneer je een koemelkallergie of koemelk intolerantie hebt, is het ook een ander verhaal. Dan moet je alle producten die van koemelk gemaakt zijn vermijden. In Welk Brood Zit Geen Lactose.

Welke chocolade is lactosevrij?

Wit – Anders dan andere soorten bevat witte chocola geen cacaopoeder. Het is in principe gemaakt van een mengsel van cacaoboter, melkpoeder, suiker en vanille. Het enigste merk dat echte witte chocolade aanbiedt die vrij is van lactose is Frankonia. Op Frankonia na heb je ook nog keuze uit de repen van Bonvita, Damhert en Veganz.

Is patat lactosevrij?

Lactosevrije frikandellen – Frikandellen zijn eigenlijk eigenlijk altijd veilig om te eten met een lactose-intolerantie. Haal je bijvoorbeeld frietjes bij de snackbar en weet je niet welke snack veilig is? Neem dan voor de zekerheid een frikandel. Die zijn altijd lactosevrij!

 • AH BASIC Fri­kan­del­len (? koop nu) van de Albert Heijn (√ Oven)
 • AH Oven fri­kan­del (? koop nu) van de Albert Heijn (√ Oven)
 • AH Snack­bar fri­kan­del­len (? koop nu) van de Albert Heijn (√ Oven)
 • Bec­kers Fri­kan­del­len (? koop nu) (verschillende supermarkten) (√ Oven)
 • Bec­kers Oven mi­ni fri­kan­del­len (verschillende supermarkten) (√ Oven)
 • Con­sen­za Fri­kan­del­len (? koop nu) (verschillende supermarkten) (√ Oven)
 • Diepvriesspecialist Frikandel Extra (verschillende supermarkten)
 • Diepvriesspecialist Frikandel Glutenvrij (verschillende supermarkten)
 • Frio Food Am­bach­te­lij­ke fri­kan­del ex­tra (? koop nu) (verschillende supermarkten)
 • g’woon Frikandellen (verschillende supermarkten)
 • g’woon Oven frikandel (verschillende supermarkten) (√ Oven)
 • Jumbo Frikandellen de Originele van de Jumbo
 • Kwek­ke­boom Oven fri­quan­del­le­tjes (? koop nu) (verschillende supermarkten) (√ Oven)
 • Mek­ka­food Fri­kan­del­len diep­ge­vro­ren (? koop nu) (verschillende supermarkten)
 • Mo­ra Fri­kan­del­len xtra (? koop nu) (verschillende supermarkten) (√ Oven)
 • Mo­ra Kip­fri­kan­del (? koop nu) (verschillende supermarkten)
 • Mo­ra Mi­ni fri­kan­del­len (? koop nu) (verschillende supermarkten) (√ Oven)
 • Mo­ra Oven fri­kan­del (? koop nu) (verschillende supermarkten) (√ Oven)
 • Mo­ra Oven mi­ni fri­kan­del­len (? koop nu) (verschillende supermarkten) (√ Oven)
 • Mo­ra Sla­gers fri­kan­del (? koop nu) (verschillende supermarkten)
 • Ok€ Frikandellen (verkrijgbaar in verschillende supermarkten) (√ Oven)
See also:  Wanneer Is Brood Vegan?

In Welk Brood Zit Geen Lactose.

Is croissant lactosevrij?

5 Croissants – Croissants, wie kent ze niet? Croissants worden gemaakt van croissantdeeg. Dit deeg bevat meestal roomboter en melk en is vaak dus niet geschikt om te eten als je een lactose intolerantie of koemelkallergie hebt. Natuurlijk zijn hier ook variaties op en zijn er in sommige supermarkten ook lactosevrije croissantjes te koop. In Welk Brood Zit Geen Lactose.

Wat mag je niet als je lactose intolerantie?

Voedingsadvies – Bij lactose-intolerantie is advies van een diëtist aan te raden. Zij zorgen ervoor dat de hoeveelheid lactose in de voeding beperkt wordt, zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat. Meestal is het niet nodig om helemaal geen melk- en melkproducten meer te eten of te drinken.

Ook is het vaak niet nodig producten te vermijden met melk of lactose als ingrediënt. Lactose komt van nature voor in moedermelk en dierlijke melksoorten zoals koemelk, schapenmelk, geitenmelk en paardenmelk.

Ook in producten waarin dierlijke melksoorten zijn verwerkt, kan lactose voorkomen. Lactose (melksuiker) komt vooral voor in de volgende melkproducten:

 • volle, halfvolle en magere melk en karnemelk
 • geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk
 • zachte geiten- en schapenkaas
 • chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken zoals Rivella en Taksi
 • smeltkaas, smeerkaas, buitenlandse kaas , verse kaas, Hüttenkäse, cottage cheese
 • yoghurt, kwark, kefir
 • vla, pap, pudding, mousse
 • slagroom, zure room en crème fraîche

In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit minder lactose. Zij worden vaak beter verdragen dan zoete melkproducten. Harde kaas, zoals Goudse kaas, is lactosevrij of bevat slechts een spoortje lactose. Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken. Deze harde kazen worden dan ook door de meeste mensen met lactose-intolerantie goed verdragen.

Lactose kan ook voorkomen in andere producten dan zuivel. Fabrikanten gebruiken melkpoeders of melkbestanddelen ook in bijvoorbeeld chocolade, soep, worst, sausjes en snoep. Let bij verpakte voedingsmiddelen op de ingrediëntendeclaratie.

Daarnaast kan lactose toegevoegd zijn aan medicijnen, zoetstoffen en voedingssupplementen. Het gaat hierbij om zeer kleine hoeveelheden. In de praktijk blijkt dat veel mensen met een lactose-intolerantie geen klachten ondervinden als zij deze preparaten gebruiken.