In Welk Fruit Zit Ijzer?

In Welk Fruit Zit Ijzer
Deze zijn gezond, maar je lichaam neemt ze minder snel op dan dierlijke ijzers. Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.

Welke groenten en fruit bevatten veel ijzer?

De reden waarom u een ijzerrijke voeding moet gebruiken, kan zijn omdat bloedarmoede is vastgesteld. Er zijn verschillende vormen van bloedarmoede. Bloedarmoede kan ontstaan als gevolg van een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Ook bepaalde erfelijke ziekten kunnen leiden tot bloedarmoede.

 1. Bloedarmoede kan ontstaan wanneer de voeding arm is aan ijzer, de ijzeropname in de darmen verminderd is of door een abnormaal ijzerverlies, bijvoorbeeld door bloedingen;
 2. Als u een groot tekort aan ijzer heeft, zal dat niet met de voeding kunnen worden opgeheven;

De huisarts of specialist zal u dan staalpillen voorschrijven of hebben voorgeschreven. De richtlijnen en adviezen zijn bedoeld om een herhaald tekort te voorkomen. Vaak wordt een ijzerrijke voeding aanbevolen als u een grotere kans heeft op een ijzertekort. Wat zijn de gevolgen van een ijzertekort? De klachten die kunnen optreden als gevolg van een tekort aan ijzer zijn:

 • moeheid/lusteloosheid
 • duizeligheid
 • verminderd concentratievermogen
 • kouwelijkheid
 • slechte eetlust

Hoeveel ijzer heeft u per dag nodig? Ieder mens verliest elke dag een geringe hoeveelheid ijzer. Dit gebeurt onder andere via urine, zweet, ontlasting en de huid. Het verlies komt neer op ongeveer 0,5-1,5 mg per dag. Tijdens de menstruatie bij vrouwen is er extra verlies van 1 mg per dag. Van het ijzer dat in de voeding zit, wordt maar een klein gedeelte in het lichaam opgenomen.

 • Wat doet ijzer in ons lichaam? IJzer vervult in ons lichaam een belangrijke rol bij het transport, overdracht en opslag van zuurstof in het bloed;
 • Ook is ijzer nodig voor de aanmaak van bloed;
 • Daarom is het noodzakelijk dat de voeding meer ijzer bevat dan men per dag verliest;

Deze hoeveelheid, aanbevolen door de Voedingsraad, komt neer op ongeveer 10 mg voor volwassen mannen en 15 mg voor volwassen vrouwen. Voor zwangere vrouwen en kinderen gelden andere hoeveelheden. Zwangere vrouwen moeten in het begin van de zwangerschap ongeveer 15 mg met de voeding opnemen en de laatste helft van de zwangerschap 19 mg.

Welke voedingsmiddelen zijn ijzerrijk? Vlees en vleeswaren Alle vleessoorten bevatten ijzer. Rood vlees (rund en lamsvlees) bevat meer ijzer dan wit vlees (kip). Orgaanvlees zoals lever en nier, bevat zeer veel ijzer.

Vanwege het hoge cholesterol en vitamine A-gehalte in orgaanvlees is het echter raadzaam dit niet vaker dan één keer per twee weken te gebruiken. Volkorenproducten Vooral volkorenbrood, volkoren/meergranen beschuit, roggebrood, volkoren knäckebröd, zilvervliesrijst, volkorenmacaroni en spaghetti, muesli, havermout, volkorenbiscuitjes en (volkoren) ontbijtkoek bevatten veel ijzer.

 1. Groenten Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla en snijbiet bevatten relatief veel ijzer;
 2. Vanwege het hoge nitraatgehalte is het raadzaam deze soorten niet vaker dan tweemaal per week te gebruiken;

Peulvruchten Vooral bruine en witte bonen, linzen, kapucijners, erwten en sojabonen. Vers fruit Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Gedroogde vruchten Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Welke voedingsmiddelen bevorderen de ijzeropname?

 • vers fruit (vooral citrusvruchten, zoals sinaasappelen en grapefruit)
 • groenten
 • aardappelen

Deze voedingsmiddelen bevatten vitamine C, wat ervoor zorgt dat het ijzer uit bijvoorbeeld brood, peulvruchten en uit groenten en fruit zelf beter wordt opgenomen. Welke voedingsmiddelen kunnen de ijzeropname remmen? Thee en (in geringe mate) koffie. Aangeraden wordt om deze dranken niet bij de hoofdmaaltijden te gebruiken. Hoeveel ijzer heeft u per dag nodig om in de ijzerbehoefte te voorzien? Het ijzergehalte van de voeding staat in relatie tot de hoeveelheid energie die wordt opgenomen.

Noten Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver. Appelstroop IJzerrijke producten Eventueel kunt u gebruik maken van ijzerrijke producten zoals Evergo en Fruitkick (Liga) en Roosvicee Ferro (De Ruijter) of Floradix.

Wanneer iemand weinig eet, zal het ijzergehalte in de voeding laag zijn. Wanneer iemand volgens de richtlijnen goede voeding eet, zal het ijzergehalte in de voeding voldoende zijn. Daarom is het belangrijk om na te gaan of u genoeg binnen krijgt. Per dag heeft u, volgens de schijf van vijf, minimaal nodig:

 • 5-7 sneetjes (volkoren)brood of roggebrood belegd met vleeswaren of kaas
 • 3-5 aardappelen of 3-5 opscheplepels zilvervliesrijst, volkorenpasta of peulvruchten
 • 200 gram groenten, eventueel gedeeltelijk als rauwkost
 • 2 porties fruit (bij voorkeur citrusfruit)
 • 3-4 glazen halfvolle melk, karnemelk of yoghurt
 • 100 gram vlees, vis, kip of vervanging
 • (dieet)halvarine op brood, dun besmeren
 • (dieet)margarine voor bereiding warme maaltijd, 10 à 15 gram
 • 1½ liter drinkvocht

Vegetarisch eten Vlees is een belangrijke leverancier van ijzer. Eet u geen vlees, dan is het belangrijk om producten te kiezen die veel ijzer bevatten. In plaats van 100 gram vlees (2,5 mg ijzer) kunt u ook nemen:

 • 2 eieren (1,9 mg ijzer)
 • 100 gram tahoe (2,2 mg ijzer)
 • 100 gram tempé (2,0 mg ijzer)
 • 100 gram noten/notenpasta (2,9 mg ijzer)
 • 50 gram gare sojabonen (2,5 mg ijzer)
 • 100 gram gare peulvruchten (2,0 mg ijzer)

Kaas en kwark zijn ook goede vleesvervangers. Gebruik deze producten niet te vaak vanwege het lage ijzergehalte. IJzerpreparaten Het kan zijn dat het ijzertekort niet met een volwaardige voeding kan worden opgeheven. Dan kan het voorkomen dat u gebruik moet maken van ijzerpreparaten (staalpillen). Raadpleeg hiervoor uw huisarts.

 1. Het gebruik van deze preparaten kan obstipatie en misselijkheid veroorzaken;
 2. Heeft u nog vragen? Heeft u nog vragen of is er iets niet duidelijk, dan kunt u contact opnemen met een diëtist van Expertisecentrum Voeding en Leefstijl;

Rivas Zorggroep Postbus 90 4200 AB Gorinchem Rivas Zorglijn: telefoon 0900 – 8440.

See also:  Wat Kost Een Brood In Turkije?

Hoe krijg ik mijn ijzer omhoog?

Welke drank bevat veel ijzer?

Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.

Welke groenten eten bij ijzertekort?

Waar zit ijzer in? – Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis en kip. In rund- of lamsvlees zit meer ijzer dan in varkensvlees of kip. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke producten als in plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groene groenten zoals spinazie, postelein, paksoi en snijbiet.

I Jzer per portie Milligram
Totaal ijzer Non-heemijzer Heemijzer
1 stukje runderriblap (bereid, 75 gram) 2,7 1,0 1,7
1 plak tahoe (bereid, 75 gram) 1,7 1,7 0
1 handje ongezouten cashewnoten (25 gram) 1,7 1,7 0
1 gekookt ei (50 gram) 1,2 1,2 0
1 grote lepel rode kidneybonen (60 gram) 1,4 1,4 0
1 grote lepel gekookte spinazie (70 gram) 1,7 1,7 0
1 zoute haring (75 gram) 1,1 0,7 0,4
1 grote lepel gekookte volkorenpasta (45 gram) 0,8 0,8 0
1 snee volkorenbrood (35 gram) 0,7 0,7 0
1 stukje kipfilet (bereid, 80 gram) 0,6 0,4 0,2
1 grote lepel gekookte boerenkool (85 gram) 0,9 0,9 0

.

Hoeveel ijzer zit er in een tomaat?

Paddenstoelen zijn prima ijzerleveranciers – Het ijzergehalte in paddenstoelen is niet extreem hoog, maar het ijzer in de meeste paddenstoelen is relatief goed opneembaar vanwege de afwezigheid van fytinezuur. Goede paddenstoelen voor dat beetje extra ijzerinname en -opname zijn als volgt:

 • Morille & chanterelle
 • Oesterzwam + shiitake
 • Champignons

De olijf is net als de paddenstoel een ietwat vreemde eend in de bijt, maar ook olijven leveren heel veel ijzer (1. 8mg per 100 gram)! ( bron )

Paddenstoelen milligram ijzer per 100 gram
chanterelle 3. 4 mg
oesterzwam 1. 3 mg
shiitake 0. 4 mg
champignons 0. 2 mg

In Welk Fruit Zit Ijzer.

Wat moet je doen als je ijzertekort hebt?

Welke thee bij ijzertekort?

Ijzer is een belangrijk mineraal dat we uit onze voeding halen en waarvan een gezond lichaam enige voorraad van heeft opgebouwd. Ijzer is nodig om het eiwit hemoglobine aan te maken. Het eiwit dat nodig is om zuurstof van de longen naar alle cellen van ons lichaam te vervoeren.

 • Bij een ijzergebreksanemie , ofwel een bloedarmoede door ijzergebrek , is er minder hemoglobine in het bloed aanwezig waardoor er ook minder zuurstof naar onze cellen gaat;
 • Het gevolg? Chronische vermoeidheid;

Wie ooit bloedarmoede heeft gehad weet dat je hier echt niet mee te maken wilt krijgen. Je voelt je burnt-out zonder dat daar in je werk- en privéleven aanleiding voor is. Dus wie denkt dat niet alleen calorieën energie leveren aan het lichaam heeft ergens een beetje gelijk hierin!  Maar hoe zorg je ervoor dat je lichaam voldoende ijzer binnenkrijgt en hoe voorkom je dat je een laag ijzergehalte krijgt? Zeker als je hoofdzakelijk plantaardig eet, zwanger bent of intensief sport is het goed om hier kennis van te hebben.

Dit artikel beschrijft eerst kort de kenmerken van een ijzergebrek en daarna wat jij kunt doen om ijzergebrek te voorkomen of de ijzervoorraad te herstellen door middel van het aanpassen van je voeding.

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een gebrek aan ijzer (ijzergebreksanemie). Andere oorzaken kunnen zijn een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur (B11), ernstig bloedverlies en chronische ziekten. Iemand die zich al lange tijd ‘onverklaarbaar’ vermoeid voelt, een verminderde conditie heeft (benauwd gevoel bij het sporten en een snellere ademhaling), het sneller koud heeft en een blekere huid heeft dan normaal, zou zich kunnen testen op ijzergebreksanemie.

Dat kan aan de hand van een bloedonderzoek waarbij het ferritinegehalte van het bloed wordt gemeten. Bij een laag ferritinegehalte is er een te lage ijzervoorraad (minder dan 3 tot 4 gram ijzer) in het lichaam aanwezig.

Het duurt een aantal maanden voordat je ijzerniveau weer op pijl is bij een ijzergebrek. Gelukkig neemt je dunne darm wel meer ijzer op wanneer er te weinig ijzervoorraden in je lichaam aanwezig zijn. Mensen die te weinig van dit mineraal binnen krijgen met hun voeding en/of vrouwen die (hoog)zwanger zijn of hevig menstrueren lopen een hoger risico op het ontstaan van een ijzergebrek.

Als je ferritinewaarde echter goed is zou verder gekeken kunnen worden naar mogelijke andere oorzaken van de klachten zoals een B12 of foliumzuurgebrek. Stel nu dat je inderdaad te maken hebt met een lage ferritinewaarde en je de diagnose ijzergebreksanemie krijgt.

Hoe bevorder je dan de je ijzerinname- en opname om je ferritinewaarde te verhogen? 1. Opname van heemijzer en non-heemijzer De hoeveelheid ijzer die je lichaam opneemt hangt af van het feit of het dierlijk heemijzer betreft of plantaardig non-heemijzer.

Heemijzer kan het lichaam goed opnemen (ongeveer 25%) terwijl de opname van non-heemijzer varieert tussen de 1 en 10%. Nutriënten die de ijzeropname belemmeren Bepaalde stoffen in de voeding vormen samen met non-heemijzer een onoplosbaar complex zodat het ijzer minder goed wordt opgenomen in de darmen.

Deze stoffen worden ook wel ‘anti-nutriënten’ genoemd. Bron: Green kitchen Stories 2. 1 Fytinezuur De ijzerrijke voedingsgroepen noten, zaden, granen en peulvruchten staan erom bekend dat ze het anti-nutriënt fytinezuur bevatten. Allereerst is het goed om te weten dat heel veel voedingsmiddelen anti-nutriënten bevatten. Anti-nutriënten belemmeren de opname van vitamines en mineralen, maar naast deze ongunstige effecten zouden ze ook weleens de gezondheid kunnen bevorderen.

Anti-nutriënten kunnen namelijk ook dienst doen als antioxidant en kunnen schadelijke stoffen aan zich binden. Wel is het zo dat als je ijzergebrek hebt, of een risico op ijzergebrek loopt, je erop kunt letten dat je niet overdadig veel fytaatrijke producten eet.

Een andere manier om het effect van fytinezuur de baas te zijn is om ijzerrijke producten (granen, noten en peulvruchten) langer te koken of te weken. Dit zorgt er namelijk voor dat een enzym, fytase, dat in de voedingsmiddelen zelf zit, de fytinezuur al voor een groot deel afbreekt.

 • Dit gunstige proces vindt ook plaats wanneer je voedingsmiddelen fermenteert en bij het lange rijsproces van zuurdesembrood (zuurdesem ontstaat door spontane fermentatie);
 • Vandaar de gezonde reputatie van dit zuurbrood;

In dit brood zit minder fytinezuur waardoor er meer ‘bio-available’ ijzer is. Oftewel er is meer ijzer opneembaar. Een beetje fytinezuur binnenkrijgen kan geen kwaad. Voor een gedeelte kan het lichaam fytinezuur zelf ook afbreken en daarnaast kunnen bacteriën uit de dikke darm de fytinezuur verder afbreken.

Houd er echter wel rekening mee dat als je bewust meer ijzer uit je voeding wilt opnemen, fytinezuur enigszins de opname zal belemmeren. Kies daarom voor voedingsmiddelen met een lange bereidingstijd om zoveel mogelijk fytinezuur af te breken: koop zuurdesembrood in plaats van (supermarkt)brood op basis van gist, week gedroogde peulvruchten minimaal 12 uur voordat je ze gaat koken en kook ze daarna goed gaar in ongeveer 1,5 tot 2 uur (afhankelijk van het type peulvrucht), week noten en zaden die je gebruikt voor de bereiding van spreads of pesto en bereid je havermoutontbijt al een avond van tevoren.

2 Polyfenolen Een andere groep anti-nutriënten zijn polyfenolen. Polyfenolen zitten in (rode) wijn, koffie en groene- en zwarte thee. Deze polyfenolen belemmeren de ijzeropname. Drink thee en koffie daarom vooral buiten je maaltijdmomenten om of kies bijvoorbeeld voor gemberthee, citroenthee of kruidenthee tijdens de maaltijd.

Drink wijn sowieso met mate en dus liever niet dagelijks bij het avondeten als je meer ijzer binnen wilt krijgen. 3 Calcium Tot slot is er een bekend mineraal die de ijzeropname kan tegengaan, namelijk calcium.

Calcium komt in relatief grote hoeveelheden voor in melk-, room- en kaasproducten, maar ook plantaardige dranken en yoghurt zijn vaak verrijkt met calcium. Dat deze producten veel calcium bevatten en/of met calcium verrijkt worden is heel fijn, omdat niet iedereen het makkelijk vindt om voldoende calcium binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.

Echter, in het geval van een laag ferritinegehalte (ijzergebrek) kun je er (tijdelijk) voor kiezen om niet-verrijkte varianten van plantaardige zuivel alternatieven zoals amandel- en haverdrink te kopen, vaak zijn dit de biologische varianten.

Wie wel zuivel (melk, room en kaas) eet kan dit het beste buiten de grote hoofdmaaltijden om doen. Eet je schaaltje yoghurt, kwark en vla of drink je melk of cappuccino dus het liefst als tussendoortje en niet bij de maaltijd of direct na de maaltijd.

Beperk daarnaast de consumptie van maaltijden zoals pizza, pasta en Mexicaanse gerechten die doorgaans met veel kaas gegeten worden. Deze gerechten lenen zich overigens ook goed om zonder kaas te bereiden.

Ook zou je kunnen kiezen voor (zelfgemaakte) plantaardige kaasalternatieven op basis van edelgistvlokken en noten. Nutriënten die de ijzeropname bevorderen Er zijn ook stoffen die de oplosbaarheid van ijzer en daarmee de opname van ijzer bevorderen. Dit geldt met name voor vitamine C. Bron: Green kitchen Stories 3. 1 Vitamine C Wanneer ijzerrijke voedingsmiddelen gecombineerd worden gegeten met vitamine C rijke voedingsmiddelen, bevordert dit de opname van het ijzer in je lichaam. In fruit, met name sinaasappel, limoen en citroen, zit veel vitamine C. Ook bepaalde groenten zoals broccoli, paprika, spruitjes en andere koolsoorten bevatten veel vitamine C.

Eet je groenten en fruit bij voorkeur op hetzelfde moment als wanneer je ijzerrijke voedingsmiddelen zoals peulvruchten, granen en noten eet. Combineer bijvoorbeeld een handje noten als tussendoortje met een stuk fruit, serveer een limoenpartje bij een mexicaanse bonenschotel (waar rode paprika doorheen zit😉) en eet een stuk fruit bij je brood- of havermoutontbijt.

Gelden de beschreven adviezen ook voor iemand met een goede ijzerstatus? Nee, het Voedingscentrum beschrijft dat de effecten van de verschillende anti-nutriënten vaak op zichzelf zijn bestudeerd: “Wanneer je naar het totale voedingspatroon op de lange termijn kijkt, dan zijn er geen specifieke voedingsstoffen die je hoeft te vermijden in verband met een remmend effect op de opname van ijzer.

 1. Met een gevarieerd eetpatroon krijg je ook voedingsmiddelen binnen die de opname stimuleren en het remmende effect weer op kunnen heffen;
 2. Bij het vaststellen van de aanbevolen hoeveelheden van ijzer is hiermee rekening gehouden;

” 5. Kan ik niet gewoon veel beter vlees eten dan bovenstaande tips opvolgen als ik een ijzergebrek heb? Allereerst willen we benadrukken dat bovenstaande tips voor bijna iedereen makkelijk toe te passen zijn. Daarnaast is het sowieso een goed idee om veel fruit en groenten bij de maaltijden te eten en niet teveel kaas (verzadigd vet) te eten of je nou aan je ijzerstatus wilt werken of niet.

Je zou er uiteraard ook voor kunnen kiezen om af en toe vlees te gaan eten. Met name rood vlees bevat veel goed opneembaar ijzer (heemijzer), maar zoals we inmiddels weten is (dagelijks) vlees eten, en met name rood vlees eten, niet bevorderlijk voor je gezondheid*.

Een ruime consumptie van ijzerrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, peulvruchten, noten en granen is daarentegen wel gelinkt aan een goede gezondheid. * Bovendien is het milieubelastend om (biologisch) vlees te eten en is het slecht gesteld met het dierenwelzijn door de grote vraag naar vlees.

Hoe zit het met de ijzerbehoefte van kinderen? Bij jonge kinderen die weinig eten (‘moeilijke eters’) of vegetarisch of veganistisch eten is het van belang extra te letten op de ijzerinname. Vanaf ongeveer 6 maanden oud hebben kinderen een hoge ijzerbehoefte, namelijk 8 milligram per dag.

Ter vergelijking: een volwassen man heeft 11 milligram per dag nodig. Kinderen vanaf 4-6 maanden oud hebben geen ijzervoorraden in hun lichaam aanwezig, waardoor bij een lage ijzerconsumptie veel sneller sprake kan zijn van ijzergebreksanemie. De CDC (Centers for Disease Control and Prevention) adviseert ouders in de VS om kinderen vanaf 4 maanden 1 milligram per kilogram lichaamsgewicht ijzer te suppleren.

Helaas lees je dit advies bij het Voedingscentrum niet terug en krijgen ouders op het consultatiebureau vaak te horen dat hun kind regelmatig een eitje (en vlees) zou moeten eten, ook als ouders aangeven dat ze hun kind plantaardig willen opvoeden.

Zelfs als ouders wel vlees en ei geven aan hun kind is de kans groot dat de hoeveelheden vast voedsel dat het kind eet nog zo weinig is dat het niet voorziet in de ijzerbehoefte. Bovendien moeten deze kinderen maar net de ijzerrijke voedingsmiddelen van hun bord af eten.

Voor borstgevoede baby’s die nog niet volledig met de pot mee-eten geldt dit des te meer. Borstvoeding bevat namelijk géén ijzer. Kunst-/flesvoeding bevat wel toegevoegd ijzer. Wanneer je te maken hebt met een moeilijke eter of wanneer je nog veel borstvoeding geeft is het verstandig extra ijzer aan je kind te geven in de vorm van een supplement.

Bij de apotheek kun je (op recept) vloeibare ijzersupplementen kopen die geschikt zijn voor kinderen. Is het verstandig om ijzersupplementen te slikken? Wanneer je ferritinewaarde extreem laag is, bijvoorbeeld vaak te zien in het derde trimester van de zwangerschap, wordt aangeraden om ijzerpilletjes in de vorm van ferrofumaraat te slikken (dit gaat op recept).

Doe dit niet zomaar, want deze hoge ijzerdosis heeft een negatieve uitwerking op je darmflora en kan zorgen voor misselijkheidsklachten. Recent onderzoek uit Radboud UMC en Universiteit Wageningen wijst uit dat het mogelijk beter is om ferrofumaraat met mate te suppleren (om de dag i.

dagelijks) bij de behandeling van ijzergebreksanemie (1,2). Op deze manier blijft je darmflora gezonder en maakt je lever minder van een anti-nutriënt aan die de opname belemmert. Ons advies is dan ook om om deze reden niet zonder reden ijzersupplementen te slikken, je kunt er beter voor zorgen dat je dagelijks voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen eet.

Kamp je met een ernstig ijzergebrek en heb je ferrofumaraat voorgeschreven gekregen? Laat je dan adviseren door een diëtist die hier kennis van heeft. Helaas zijn dit er niet veel en wordt vaak nog een standaard recept van ‘1 maal daags’ voorgeschreven.

Wil je meer lezen over het effect van ijzersuppletie op de darmflora? Lees dan ook deze bronnen eens: 1) https://www. radboudumc. nl/nieuws/2015/betere-behandeling-van-ijzertekort-bij-bloedarmoede-ontdekt 2) https://www. rug. nl/research/portal/files/58268101/KN1801_J_Ijzergebrek.

Hoe meer ijzer eten?

Waar zit ijzer in? – Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis en kip. In rund- of lamsvlees zit meer ijzer dan in varkensvlees of kip. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke producten als in plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groene groenten zoals spinazie, postelein, paksoi en snijbiet.

I Jzer per portie Milligram
Totaal ijzer Non-heemijzer Heemijzer
1 stukje runderriblap (bereid, 75 gram) 2,7 1,0 1,7
1 plak tahoe (bereid, 75 gram) 1,7 1,7 0
1 handje ongezouten cashewnoten (25 gram) 1,7 1,7 0
1 gekookt ei (50 gram) 1,2 1,2 0
1 grote lepel rode kidneybonen (60 gram) 1,4 1,4 0
1 grote lepel gekookte spinazie (70 gram) 1,7 1,7 0
1 zoute haring (75 gram) 1,1 0,7 0,4
1 grote lepel gekookte volkorenpasta (45 gram) 0,8 0,8 0
1 snee volkorenbrood (35 gram) 0,7 0,7 0
1 stukje kipfilet (bereid, 80 gram) 0,6 0,4 0,2
1 grote lepel gekookte boerenkool (85 gram) 0,9 0,9 0

.

Is appelstroop goed voor ijzertekort?

Vinden wij appelstroop een goed broodbeleg? – Appelstroop bestaat voor het overgrote deel uit suiker. Het maakt niet uit of je de variant hebt met suikerbieten, met peren, of 100% appels – ook fruitsuiker is suiker. Een portie appelstroop voor op brood (ongeveer 20 gram) bevat zo’n 2,5 mg ijzer.

 • Een volwassen man heeft 9 milligram nodig, een vrouw iets meer;
 • Appelstroop helpt dus zeker om aan je ijzerbehoefte te voldoen, maar andere producten kunnen dat net zo goed en bevatten minder suiker;
 • Denk bijvoorbeeld aan rood vlees, groene bladgroente (zoals boerenkool, spinazie en broccoli), peulvruchten en roggebrood;

Ben je bang dat je te weinig ijzer binnenkrijgt of heeft de dokter gezegd dat je meer ijzerrijke producten moet eten? Af en toe een broodje appelstroop kan helpen en als je verder weinig toegevoegde suiker binnenkrijgt is appelstroop zeker geen verkeerd broodbeleg.

Wat te eten en drinken bij ijzertekort?

Wat zijn ijzerrijke voedingsmiddelen? – In de meeste voedingsmiddelen komt ijzer voor, maar ze bevatten niet allemaal evenveel ijzer. Varieer daarom goed in uw voeding. Een aantal producten zijn heel belangrijk voor de dagelijks benodigde hoeveelheid ijzer.

Hoeveel ijzer per ei?

Gekookt eitje : 1 mg ijzer Daarnaast bevat een ei slechts 75 calorieën. Goed voor de lijn, dus!.

Welk fruit eten bij ijzertekort?

Fruit met een hoog ijzergehalte

Fruit Hoeveelheid ijzer per 100g
Abrikozen 6,3 mg
Rozijnen 3 mg
Kaki’s 2,5 mg
Moerbeien 1,7 mg

.

Welk fruit bij IJzertekort?

Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit : dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.

Wat kun je het beste eten als je bloedarmoede hebt?

Wat zijn de symptomen van een IJzertekort?

Hoe kom je aan een IJzertekort?

IJzertekort kan onder andere ontstaan door chronische ziekten, een ijzerarm voedingspatroon en een stoornis in het opnemen van ijzer. Voor een goede behandeling is het belangrijk om de oorzaak van het ijzertekort vast te stellen. Eventueel kunnen ijzersupplementen een tekort verhelpen.