In Welk Fruit Zit Veel Kalium?

In Welk Fruit Zit Veel Kalium
Fruit – Fruit hoort thuis in het dagmenu van een nierpatiënt, ook al is het een kaliumrijk voedingsmiddel. Wissel de fruitsoorten af. De ene soort bevat andere vitamines en mineralen dan de andere.

 • Kaliumrijke fruitsoorten zijn: suikermeloen, banaan, kersen, avocado, kiwi, abrikozen en rode bessen. Eet hier dus een kleinere portie van.
 • Ook gedroogd fruit is erg kaliumrijk.
 • Eén glas vruchtensap bevat evenveel kalium als één stuk fruit. Als het woord ‘sap’ op een pak staat, betekent dit dat er geperst fruit in zit.
 • Vruchtendrank of dubbeldrank bestaan voor een deel uit vruchtensap, verder is het aangevuld met water en suiker. Dit bevat dus ook kalium.

1 portie fruit komt overeen met:

Aardbeien, 1 schaaltje Kersen op siroop, 1 1/2 schaaltje
Abrikozen, 4 gedroogde of 4 verse schijfjes Kiwi, 1 stuks
Ananas, 1 schijf Mandarijn, 2 stuks
Appel, i stuks Mango, 1/2 stuks
Appelmoes, 4 opscheplepels Galiameloen of watermeloen, 1 schijf
Avocado, 1/2 stuks Suikermeloen, 1/2 schijf
Banaan, 1/2 stuks Nectarine, 1 stuks
Bosbessen, 2 schaaltjes Peer, 1 stuks
Rode bessen, 1/2 schaaltje Perzik, 1 stuks
Bramen, 2 1/2 schaaltje Pruimen, 2 stuks
Citroen, 1 stuks Gedroogde pruimen, 4 stuks
Gekonfijte dadels, 10 stuks Sinaasappel, 1 stuks
Witte of blauwe druiven, 1 klein trosje Tomaat, 1 stuks
Frambozen, 1 schaaltje Tomatensap, 1/2 glas
Fruitcocktail op siroop, 2 schaaltjes Gedroogde vijgen, 1 stuks
Grapefruit, 1 stuks Vruchtensap, 1 glas
Groentensap, 1/2 glas  
Kersen. 1/2 schaaltje  

Gebruik maximaal ____ portie(s) fruit of vruchtensap per dag.

Welke groente en fruit bevatten veel kalium?

Wat zijn kaliumrijke voedingsmiddelen – Groenten: Groenten bevatten veel kalium. Groenten die met name veel kalium bevatten zijn: spinazie, postelein, andijvie, tomaten, peulvruchten (kapucijners, bruine bonen, linzen, witte bonen). Kook groenten niet te lang, aangezien kalium deels verloren gaat met kookvocht.

 1. Gebruik dus ook niet teveel water;
 2. Rauwkost bevat veel kalium: kies bijvoorbeeld een tomaat of een stukje komkommer als tussendoortje of bij de broodmaaltijd;
 3. Aardappelen: Aardappelen zijn heel kaliumrijk;

De aardappelen kunt u het beste bakken of koken in de magnetron/ de snelkookpan of de stoompan. Hierbij wordt minder water gebruikt en de bereidingstijd is korter waardoor meer kalium in de voeding blijft. Kies bij voorkeur aardappelen in plaats van rijst of pasta.

 • Rijst en pasta bevatten geen kalium;
 • Stamppot, aardappelen in schil, aardappelpuree en patat bevatten meer kalium;
 • (Gedroogde) vruchten en vruchtensappen: Fruit bevat ook veel kalium;
 • Denk hierbij vooral aan banaan, kiwi, meloen, rode bessen;
See also:  Hoe Lang Gebakken Vlees Bewaren In Koelkast?

Gedroogd fruit zoals gedroogde abrikozen, banaan, vijgen, krenten/rozijnen of tuttifrutti. Vruchtensap zoals sinaasappelsap, appelsap, tweedrank, tomatensap, druivensap, sinaasappelsap of appelsap. Gebruik minimaal 2 x per dag fruit of sap per dag. Melk en melkproducten: Voorbeelden van melkproducten zijn karnemelk, melk en chocolademelk, vla, rijstepap of havermoutpap, pudding en yoghurt.

 • Gebruik minimaal 3 melkproducten per dag;
 • Overig: Voedingsmiddelen die ook veel kalium bevatten zijn: koffie, chips, noten, pinda’s, pindakaas, stroop, chocolade(producten), sojameel en natriumarme smaakmakers (natriumarme bouillonpoeder, natriumarm zout);

Drop en zoethoutthee verlagen juist het kalium. Bij een kaliumverrijkt dieet kunt u deze producten beter vermijden.

Welke noten bevatten veel kalium?

Zonnebloempitten – 500 mg per 100 gram – Zonnebloempitten zijn het zaad van de zonnebloem. De pitten ontstaan in de kern van de zonnebloem en zijn zeer eenvoudig te kweken. Ze zijn eetbaar en hebben een stevige bite. Zonnebloempitten bevatten per 100 gram 500 mg kalium.

Ze zijn rijk aan vezels en onverzadigde verzuren en kunnen aan allerlei gerechten worden toegevoegd. Recepttip: Ben jij gek op zelfgebakken brood? Voeg de volgende keer dat je brood bakt eens een handje zonnebloempitten aan het deeg toe en/of garneer het brood met (gebroken) zonnebloempitten.

Zonnebloempitten geven het brood een heerlijke bite en maken het zelfgebakken brood nóg gezonder. In Welk Fruit Zit Veel Kalium.

Hoeveel kalium zit er in een kop koffie?

Kaliumbeperkt dieet

Product Kaliumgehalte per stuk / portie (in mg)
Melk (200 ml) 320
Chocolade (50 gram) 200
Noten ( 1 eetlepel, 20 gram) 140
Koffie ( 1 kopje, 150 ml) 120

.

Is kalium goed tegen hoge bloeddruk?

Waar is kalium goed voor? – Kalium regelt samen met chloride en  natrium de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Ook zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk.

See also:  Welk Fruit Mag Een Hamster?

Is te veel kalium gevaarlijk?

Kalium – Kalium is een mineraal, dat in ons lichaam vooral in de spiercellen voorkomt. Kalium speelt een belangrijke rol bij de geleiding van zenuwprikkels en het zorgt samen met natrium voor een goede waterhuishouding in het lichaam. Omdat uw nieren minder goed functioneren, blijft er te veel kalium in het lichaam achter.

 1. Zeker bij het gebruik van bepaalde medicijnen voor de bloeddruk of plasmedicatie;
 2. Een hoog kalium kan tot hartklachten leiden (hartritmestoornissen), kan spierkramp veroorzaken en als het kalium in uw bloed veel te hoog wordt, is er zelfs kans op een hartstilstand;

Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Veel kalium zit vooral in aardappelen (en alles wat daarvan gemaakt is, vooral friet), groente, fruit, vruchtensap, gedroogde vruchten, koffie, tomaat, melkproducten, chocolade, noten, peulvruchten en natriumarme dieetproducten met toegevoegd dieetzout.

 • Weinig tot geen kalium zit in thee, rijst, deegwaren (zoals macaroni en spaghetti), frisdrank, kaas, boter/margarine, olie, suiker, jam en honing;
 • De hoeveelheid kalium die u kunt nemen, hangt af van uw bloedwaarden en medicatie, en is afhankelijk van uw voedingspatroon;

Samen met uw diëtist kunt u kijken hoe u de hoeveelheid kalium in uw voeding kunt beperken en toch zo gezond mogelijk kunt eten. In de volgende tabel ziet u van een aantal voedingsmiddelen de hoeveelheid kalium.

Gewicht mg Kalium
1 stuk fruit, gemiddeld 125 gr 250
1 glas vruchtensap, gemiddeld 150 ml 200
3 gedroogde abrikozen 9 gr 150
3 gedroogde pruimen 15 gr 120
1 schijf suikermeloen 150 gr 530
1 schaaltje kersen 160 gr 400
1 banaan 100 gr 370
1 schaaltje rabarbermoes 200 ml 420
1 glas frisdrank 150 ml
1 opscheplepel groente, gemiddeld 50 gr 110
2 gekookte aardappelen 100 gr 340
1 zakje friet 150 gr 640
1 opscheplepel gare rijst 55 gr 10
1 opscheplepel gare pasta 45 gr 20
1 groentelepel gare peulvruchten 60 gr 230
1 kopje koffie 125 ml 100
1 kopje thee 125 ml 10
1 tomaat 70 gr 170
1 eetlepel tomatenpuree 20 gr 230
1 glas melk 150 m 240
1 glas chocolademelk 150 ml 310
1 schaaltje vla 150 ml 220
1 beleg appelstroop 15 gr 110
1 stuk chocolade 45 gr 180
1 eetlepel pinda’s 20 gr 150
1 gram dieetzout 1 gr 250
See also:  Hoe Eet Ik Minder Vlees Of Vegetarisch?

.

Wat doet kalium voor het hart?

De belangrijkste electrolyten in het lichaam zijn kalium, natrium en chloride. Ze zijn belangrijk voor de waterbalans en reguleren de vochtuitwisseling tussen cellen en weefsels; tevens is kalium essentieel voor de celmembraanpolarisatie. Kalium is gunstig voor de bloeddruk, het hartritme en een goede spierfunctie.

 1. Kalium bepaalt mede de zuurgraad in het lichaam en mobiliseert glycogeen uit de lever;
 2. Een kaliumrijk dieet ondersteunt een gezonde nierfunctie;
 3. De kaliumbehoefte neemt toe bij overmatig gebruik van suiker en andere geraffineerde koolhydraten en bij vochtverlies door bijvoorbeeld lichamelijke inspanning, braken en diarree;

De combinatie van een lage kaliuminname en hoge natriuminname verhoogt de kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Waar zit veel kalium in voeding?

Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood. Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen.

Hoeveel kalium zit er in een kop koffie?

Kaliumbeperkt dieet

Product Kaliumgehalte per stuk / portie (in mg)
Melk (200 ml) 320
Chocolade (50 gram) 200
Noten ( 1 eetlepel, 20 gram) 140
Koffie ( 1 kopje, 150 ml) 120

.

Wat doet kalium voor het hart?

De belangrijkste electrolyten in het lichaam zijn kalium, natrium en chloride. Ze zijn belangrijk voor de waterbalans en reguleren de vochtuitwisseling tussen cellen en weefsels; tevens is kalium essentieel voor de celmembraanpolarisatie. Kalium is gunstig voor de bloeddruk, het hartritme en een goede spierfunctie.

Kalium bepaalt mede de zuurgraad in het lichaam en mobiliseert glycogeen uit de lever. Een kaliumrijk dieet ondersteunt een gezonde nierfunctie. De kaliumbehoefte neemt toe bij overmatig gebruik van suiker en andere geraffineerde koolhydraten en bij vochtverlies door bijvoorbeeld lichamelijke inspanning, braken en diarree.

De combinatie van een lage kaliuminname en hoge natriuminname verhoogt de kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.