Met Welk Doel Voegen Bakkers Gist Toe Aan Het Brood?

Met Welk Doel Voegen Bakkers Gist Toe Aan Het Brood
Alles over gist – In de uitzending van 31 januari 2021 gaan de bakkers aan de slag met een pain couronne; een broodkroon! Om brood te laten rijzen, wordt vaak gist gebruikt. En daar krijgen we best veel vragen over binnen. Want je hebt verse gist, gedroogd gist, instant gist… Maar wat is gist precies? Wat is het verschil tussen al die soorten? En welke gist gebruik je nou op welke manier? We leggen het uit.

Gist is een micro-organisme dat suiker omzet in alcohol en koolzuurgas. Dat gas zorgt ervoor dat een brooddeeg gaat rijzen, luchtiger wordt en in volume toeneemt. Tijdens het bakken van het brood vervliegt de alcohol, maar het resultaat is een luchtig brood.

Daarnaast werkt gist ook als smaakversterker. Het voegt heerlijke geur- en smaakstoffen toe waardoor brood zijn karakteristieke smaak krijgt.

Waarom gebruiken bakkers gist?

Wat is gist? – Gist bestaat in vele soorten en maten. In de bakkerij maken we gebruik van zogenaamd bakkersgist. Gisten zijn levende schimmels die suiker nodig hebben om te groeien. Gist zet deze suikers om in alcohol en koolzuurgas. Ook maken ze er lekkere geur- en smaakstoffen van, die belangrijk zijn voor het eindproduct.

Het koolzuurgas, ook wel CO2 genaamd, zorgt voor gasbelletjes in het deeg. Deze belletjes zorgen ervoor dat het deeg gaat rijzen, waardoor een lekker luchtig brood ontstaat. De alcohol die tijdens het gisten wordt gevormd vervliegt tijdens het bakproces.

Bakkersgist wordt op grote schaal door speciale leveranciers gemaakt en bij de bakkers kant en klaar aangeleverd.

Wat is de functie van gist in brood?

Gist is een micro-organisme, een eencellige schimmel. Er bestaan veel soorten gist. De bekendste is bakkers- of biergist (Saccharomyces cerevisiae) , die gebruikt wordt bij de brood- en bierbereiding. Gisten hebben suiker nodig om te groeien. Uit suiker maken ze alcohol en koolzuurgas.

 1. Ook maken ze aangename geur- en smaakstoffen, die belangrijk zijn voor het eindproduct;
 2. De bakker gebruikt gist om de suikers in het deeg om te zetten in koolzuurgas;
 3. Dit gas, ook bekend als CO2, zorgt voor de belletjes in het deeg;

Deze gasbelletjes drukken het deeg omhoog. Dit is het rijzen van het deeg. Tijdens het gisten wordt ook alcohol gevormd, maar die vervliegt tijdens het bakproces.

Waar gebruik je gist voor?

Gist – Gist is een rijsmiddel dat je gebruikt voor het bakken van brood. Door goed en lang te kneden en het brood te laten rusten werken alle ingrediënten samen om uiteindelijk mooi te rijzen voordat je het de oven in schuift. Als een brood niet goed rijst, ligt dat in vrijwel alle gevallen aan het kneden.

Zorg dat je dit lang genoeg doet tot je een mooi vliesje kunt trekken van het deeg (een beetje zoals kauwgom, je moet er bijna doorheen kunnen kijken). Ik gebruik altijd droge gist, ook wel instant gist genoemd.

Verse gist gebruiken kan natuurlijk ook. Dat kun je prima onderling vervangen, hier lees je hoe je dat doet. Gist gebruik je niet voor cakes, koekjes en ander zoet gebak. .

Waarom wordt er suiker aan brood toegevoegd?

Suiker in brood als voeding voor gist – Suikers kunnen verschillende functies hebben bij de bereiding van brood. Zo is er de belangrijke rol bij de voeding van gist, waardoor het brood sneller rijst. Ook speelt suiker een rol in het optreden van de Maillard-reactie , waardoor de korst van het brood een mooie bruine kleur krijgt.

Wat is het verschil tussen bakkersgist en gist?

Gedroogd vs. vers – In de bakwereld zijn grofweg twee soorten te onderscheiden: gedroogde en verse gist. De eerste is de gedroogde vorm van verse gist en komt in zakjes met korreltjes. De gist krijgt door het drogen een soort beschermend laagje om zich heen en zodra de korreltjes in aanraking komen met warm vocht, lossen ze op en komt de gist weer tot leven. Met Welk Doel Voegen Bakkers Gist Toe Aan Het Brood Instantgist Verse gist wordt ook wel bakkersgist genoemd, is letterlijk vers en ‘leeft’. Deze gistsoort heeft veel weg van klei en wordt verpakt in vierkantjes van 42 gram. Het grote nadeel is dat je het in Nederland minder makkelijk kunt krijgen (meestal bij natuurvoedingswinkels en Midden-Oosterse supermarkten) en ook slechts twee weken houdbaar is in de koelkast.

Onder gedroogde gist valt ook instantgist. Deze soort hoef je niet eerst op te lossen en komt in de vorm van kleine staafjes. Let wel goed op de verpakking, want soms wil de ‘gewone’ gedroogde gist nog weleens ‘instant’ worden genoemd.

Wel kun je het invriezen tot maximaal zes weken. Je controleert of verse gist z’n werk goed door door het verbrokkeld te mengen met lauwwarme melk of water. Als het nog goed is, verschijnen er na een kwartiertje bubbels op het mengsel en ben je  ready to go. Met Welk Doel Voegen Bakkers Gist Toe Aan Het Brood.

Welke gist gebruiken voor brood?

Wat is gist en wat doet het precies? – Gist is een verzamelnaam voor heel veel verschillende soorten. Eén van de bekendste soorten gist is bakkersgist. Deze gistsoort staat niet alleen bekend als broodgist, maar ook als wijn- of biergist. Leuk weetje voor de liefhebbers: de verzamelnaam van bakkersgist is saccharomyces cerevisiae.

 1. Bakkersgist is een micro-organisme dat glucose kan omzetten naar koolzuurgas en alcohol;
 2. Bij het maken van (brood)deeg gaat het vooral om de werking van het koolzuurgas;
 3. Koolzuurgas zorgt namelijk voor luchtbelletjes in het deeg, waardoor het deeg rijst, luchtiger wordt en in volume toeneemt;

Als ik het heb over gist, bedoel ik altijd deze bakkersgist.

Wat heeft gist nodig om te groeien?

Food-Info. net> Vragen en Antwoorden > Brood en bakwaren Food-Info. net> Vragen en Antwoorden > Voedselveiligheid > Schimmels Gisten zijn ééncellige organismen, en behoren officieel tot de schimmels. Er bestaan vele soorten gisten. De meest gebruikte gist is de soort Saccharomyces cerevisiae , die zowel gebruikt wordt bij het maken van brood (bakkersgist) als van bier (biergist).

Gisten spelen verder een belangrijke rol bij de productie van wijn, kefir en diverse andere producten. De meeste gisten, die in levensmiddelen worden gebruikt, zijn bolvormig en planten zich voort door middel van knopvorming.

Deze knopvorming is zeer karakteristiek voor gisten en maakt ze makkelijk te herkennen onder de microscoop. Gisten met knopvorming zien er uit als het cijfer 8, zie ook de foto hieronder. Gist cellen Gisten hebben voor hun groei altijd suiker nodig. Uit suiker produceren ze hoofdzakelijk alcohol en koolzuurgas. Hierdoor zijn ze erg belangrijk in de levensmiddelenindustrie. Bovendien zorgen ze voor een aangenaam aroma. Deze aromacomponenten spelen een belangrijke rol voor de uiteindelijke smaak van het eindproduct.

Bij de bereiding van bier worden gisten gebruikt voor de alcohol en het koolzuurgas. Bij de broodbereiding vooral voor aroma en gas. Het alcohol verdampt tijdens het bakken. Gisten worden overal in de natuur aangetroffen, met name op planten en fruit.

Wanneer vruchten op de grond vallen, kunnen ze gaan rotten. Hierbij spelen gisten vaak een rol en de rotte vruchten bevatten dan ook regelmatig hoge concentraties alcohol. Dit levert soms leuke nieuwsberichten op wanneer dieren door het eten van deze vruchten dronken worden.

Commercieel worden gisten in grote tanks gekweekt op suikerwater in de aanwezigheid van zuurstof. Wanneer de cultuur volgroeid is, wordt de vloeistof verwijderd en de gistmassa wordt vervolgens gedroogd.

Er worden geen andere stoffen aan gedroogde gist toegevoegd.

Hoe wordt bakkersgist gemaakt?

Dit heeft het nodig – Maar wat is gist precies? Het zijn hele kleine levende organismen die zich snel vermenigvuldigen als je ze met suiker voert en een beetje warm houdt. Daarom moet je ook vaak wat suiker aan het deeg toevoegen en op een warme plek laten rijzen, op die manier wordt de werking van de gist extra geactiveerd.

 1. Gistcellen houden dus – net als de meeste mensen – van suiker en warmte, maar waar houden ze niet van? Van zout;
 2. Door de blootstelling aan zout kunnen de gistcellen zelfs afsterven, waardoor je deeg niet goed gaat rijzen;

Let er dus goed op dat je bij het maken van het deeg het zout en de gist apart toevoegt en nooit direct met elkaar mengt.

Wat gebeurt er als je teveel gist gebruikt?

Tips – Als eerste, gebruik niet té veel gist. Te veel gist zal de smaak beïnvloeden van het brood, “je proeft de gist”. Als tweede, gist is relatief het duurste ingrediënt bij de bereiding van het brood. Wanneer je zo goedkoop mogelijk broden wilt maken, gebruik dan minder gist en verleng de rijstijd, of verhoog de deegtemperatuur waardoor de rijstijd weer normaal wordt (beperk de temperatuur tot circa 30-31 graden, daarboven neemt de smaak af).

 • Wanneer je aan het deeg veel zaden, rozijnen en dergelijke toevoegt, dan zal het brood minder goed rijzen (rozijnen en zaden zijn relatief zwaar) en dat kan je compenseren door (flink) wat meer gist toe te voegen;
See also:  Wat Heb Je Nodig Om Brood Te Maken?

Kijk maar eens hoeveel gist we gebruiken bij een rozijnenbrood. Wanneer je broden compact blijven is dit vrijwel nooit te wijten aan te weinig gist, in de meeste gevallen ligt dit aan het type meel. Als je altijd het zelfde meel koopt en het wil ineens niet meer goed rijzen dan zal zeer waarschijnlijk je gist oud en minder actief geworden zijn.

Iets minder gist kan je ook, gedeeltelijk, compenseren door de hydratatie van het deeg te verhogen. Een nat deeg rijst sneller dan een droog deeg. Nogmaals de verschillen zijn merkbaar maar niet heel groot.

Wij adviseren op deze site om 1% instant gist te gebruiken, dat is feitelijk nét iets meer dan noodzakelijk, maar het rekent zo makkelijk, daarom 1% een geen 0,9% of zo. Bij de verhouding meel/zuurdesem spelen ook nog vele andere aspecten een rol. Gebruik je weinig zuurdesem in verhouding tot het gewicht van het meel dan wordt het brood zuurder, gebruik je meer zuurdesem dan zal het brood minder zuur smaken (dit precies het tegenovergestelde van wat je zou verwachten).

 • Maar zuurdesem brood bereiden kent zóveel meer variabelen dan gistbrood dat het “op afstand beantwoorden van vragen vrijwel niet mogelijk is”;
 • Bij zuurdesemrecepten zie je dan ook altijd “circa” waarden staan;

Je moet dan op je gevoel en ervaring keuzes maken over temperatuur, rijstijd, hoeveelheid zuurdesem etc. Kijk daarbij nooit naar de klok maar altijd naar het deeg. Bij menig thuisbakker die met zuurdesem aan de slag gaat, zal het resultaat steeds iets anders zijn.

Hoe gebruik je bakkersgist?

Gist zet suiker om in alcohol en koolzuurgas (ook kooldioxide of CO2 genaamd). Het gaat de bakker vooral om de werking van het koolzuurgas. Dat vormt belletjes in het deeg, die niet kunnen ontsnappen. Deze ontelbare belletjes duwen het deeg omhoog. Tijdens het bakken vervliegt de alcoholdamp en het koolzuurgas.

Waardoor kan bakkersgist in brood vervangen worden?

Gist vervangen door baking soda – Anders dan gist heeft baking soda zuur nodig om geactiveerd te worden. Door citroensap of wijnsteenzuur toe te voegen aan baking soda zal er een chemische reactie ontstaan dat voor eht koolzuurgas in je deeg zorgt. Je kan gist vervangen voor een gelijke hoeveelheid van citroensap en baking soda (50/50).

Dus als een recept vraagt om een theelepel gist, kun je dit vervangen voor een halve theelepel citroensap en een halve theelepel baking soda. Liever geen citroensap? Het citroensap kun je ook vervanger voor azijn en (plantaardige) melk.

Dan zou je dus 1/3 theelepel melk, 1/3 theelepel azijn en 1/3 theelepel baking soda gebruiken. Houd wel in gedachten dat het deeg niet eenzelfde “tijd om te rijzen” nodig heeft, maar meteen al zal rijzen.

Is bakkersgist gezond?

Gist is zo’n typisch ingrediënt wat in ontzettend veel voedingsmiddelen voorkomt, maar over het hoofd wordt gezien. Het speelt echter een zeer grote rol in bijvoorbeeld brood ( bakkersgist )  en bier ( biergist ) , twee voedingsmiddelen die over de gehele wereld wordt geconsumeerd. Gist heeft om de één of andere reden een slecht imago. We lijken het liefst te mijden uit onze voeding. Verder vertel ik alles over gist, wat is het? Wat zijn de verschillen tussen instant gist en verse gist? Gist is globaal gezien een verzamelnaam voor een hele grote groep organismen. Het zijn ééncellige schimmels, waar wel meer dan 1500 soorten van bestaan. Ze zijn iets groter dan bacteriën maar onderscheiden zich voornamelijk doordat hun cellen meer lijken op die van de mens dan die van bacteriën. Gistcellen hebben bijvoorbeeld net als de mens een celkern om hun DNA in op te slaan terwijl bacteriën deze vrij in de cel laten rond zweven.

 1. Waarom? Ik zocht het uit;
 2. Gisten komen overal voor, van de menselijke huid tot diep in de oceanen;
 3. In dit artikel ga ik het hebben over de meest bekende gisten die we industrieel veel gebruiken, zoals bakkers en biergist;

Meeste gebruikte gist-soort in de industrie is de saccharomyces serevisiae. Biergist speelt een erg belangrijke rol bij het brouwen van bier, ze zijn verantwoordelijk voor de productie van alcohol. Gist wordt ook gebruikt in de bio-technologie om bijvoorbeeld massaler grotere hoeveelheden medicijnen te kunnen produceren.

 1. Er zijn veel soorten Saccharomyces cerevisiae gisten, die allen weer verschillen;
 2. Zo is biergist heel anders van samenstelling van bakkersgist;
 3. Biergist wordt vaak gebruikt als voedingssupplement;
 4. Het is bijzonder rijk aan B-vitamines, thiamine, riboflavine, pantotheenzuur, diacine, pyridoxine en biotine;

Bakkersgist bevat veel minder voedingsstoffen en wordt daarom voornamelijk gebruikt om te rijzen. Er bestaat ook nog zoiets als EDELGIST. Je kunt alles lezen over edelgist in DIT ARTIKEL. Gisten hebben suikers nodig om te groeien. Uit suiker maken gisten koolzuurgas en alcohol.

 • Ze zijn ook verantwoordelijk voor een aangename geur en smaak, wat zeker in de brood-industrie belangrijk is;
 • Bakkers voegen suikers toe aan bakkersgist in het deeg om deze om te zetten in koolzuurgas;
 • ( CO2) Deze procedure levert kleine belletjes op, gasbelletjes;

Deze belletjes zorgen voor de luchtige gaatjes in de structuur van brood. Deze belletjes drukken het deeg omhoog  ( rijzen) en wordt er alcohol gevormd. Tijdens het bakproces zal deze vervliegen en niet meer in het eindproduct voorkomen. Gist kan niet zonder suiker.

Het komt niet in leven zonder suiker. We moeten gist dus ” te eten” geven, door middel van glucose. Dit enkelvoudige suikermolecuul kan samen met het tweevoudige suikermolecuul maltose de gist voeden waardoor het tot leven komt.

In bloem en / of meel zit geen suiker, maar wel veel zetmeel. Dit is een molecuul wat bestaat aan vele aan-elkaar-gekoppelde glucose-moleculen. In de graankorrel komt van nature het enzym Maltese voor, en dit enzym is in staat om Maltese om te zetten in maltose.

Maltose is weer een suikervorm waar gistcellen graag in happen om te eten. In heel veel meel / bloem zijn er door bewerkingsprocessen nauwelijks nog enzymen aanwezig. Bakkers voegen daarom veel extra enzymen toe om het gist toch goed te voeden.

Dit zijn meestal kant-en-klare enzym-mixen voor industrieel gebruik, of diastatisch moutmeel. Er zijn inmiddels vele soorten gist. Deze zijn voor de consument ook gewoon verkrijgbaar in supermarkten. Sommige warme bakkers verkopen verse gist als rand-product, maar daar moet de consument dan wel speciaal naar vragen. Vele toko’s verkopen verse gist uit de diepvries. Er zijn verschillende varianten: * verse gist: Dit zijn samengeperste gistcellen, die voor het grootste deel zijn ontdaan van water.

Het heeft meestal een creme-achtige kleur, en heeft een brokkelige, zachte structuur. Het wordt in blokjes verkocht. Verse gist moet koel worden bewaard. Het is vrij bederfelijk. Na zo’n anderhalve week zal de activiteit sterk afnemen en kan het gaan schimmelen.

Verse gist wordt vaak vooraf vermengd met water wat even moet rusten. * droge gist : Alhoewel anders wordt gedacht, is droge gist erg moeilijk verkrijgbaar. Het wordt veel verward met instant gist, maar dat is wat anders. Het heeft een andere bereidingswijze.

 1. Zo moet droge gist eerst in melk of water worden opgelost en moet het een kwartier rusten;
 2. * instant gist: Dit wordt meest gebruikt;
 3. Het zijn zeer kleine , lichtbruine korreltjes;
 4. Het gist is geïnactiveerd, zodra het in aanraking komt met vocht wordt de gist weer actief;

Instant gist is twee keer zo geconcentreerd dan verse gist. Instant gist is direct te gebruiken, en hoef je vooraf dus niet te bevochtigen. Je kunt het direct aan meel toevoegen. * vloeibare gist: Vloeibaar gemaakte gist, wat een beetje de textuur heeft van magere yoghurt.

 • Vloeibare gist wordt eigenlijk nooit door de consument gebruikt, maar industrieel, zoals in brood-fabrieken;
 • * natuurlijk gist ( zuurdesem) : Dit is een natuurlijk gist wat van nature in meel voorkomt;
 • Door meel en water samen te voegen ontstaat er een vermeerdering van gistcellen;
See also:  Welk Fruit Helpt Tegen Hoofdpijn?

Dit gist is minder actief dan gewone toegevoegde gist. En heeft een opmerkelijk zure smaak. * biologische gist: Dit zijn zakjes ( meestal instant) die we in de biowinkel kunnen kopen. Het wordt gemaakt van biologische grondstoffen. De productie blijft verder hetzelfde als niet-biologische instant gist.

In heel veel dagelijks producten in de supermarkt vinden we gist terug. Het is een zeer interessante basisgrondstof, omdat het veel taken bij elkaar kan vervullen ( binding, volume, elasticiteit, smaak, kleur en geur ) terwijl het een zeer goedkope grondstof is.

VERSCHIL DROGE GIST EN VERSE GIST

Op veel verpakkingen kunnen we in de ingrediënten lijst ” gist” aflezen, maar er zijn ook andere benamingen, zoals gist extract, gehydrolyseerd eiwit, gehydrolyseerd plantaardig eiwit en zuurdesem. Dankzij gezonde trends zien we afgelopen vijf jaar steeds vaker gist-vrije producten op de markt. Maar waarom wordt gist dan zo ongezond verklaard? Is dat nu terecht of niet? En waar komt deze ” angst” voor gist vandaan? Ik ben eerst eens gaan zoeken naar de vele redenen om gist te mijden. Wat al heel snel naar boven kwam, waren de argumenten dat gisten schimmels en dus schimmel-ziekten in het lichaam kan veroorzaken.

Hoe zit dat? In ons lichaam komen de ééncellige schimmels ook voor. Het komt o. a voor in onze huid, mond, darmen en vagina. Dit hele proces van vergisten is een natuurlijk proces in ins lichaam. Denk bijvoorbeeld aan aanwezige darmflora-bacterien die het gisten en het hele gist-proces voor hun rekening nemen.

Daar is dus niets ongezonds aan, juist pure noodzaak om ons gezond en fit te houden. Maar het kan ook misgaan. Als het evenwicht wordt verstoord in dat hele mooie natuurlijke proces zal de gist geen kans meer krijgen om draden te vormen. Dit levert een schimmel op.

Deze schimmel gaat zich voeden met suikers, bijvoorbeeld in de darmen en zich vermenigvuldigen. Gistproducten ( gistbrood, bier, gistextract) kunnen zorgen voor een niet natuurlijk koolhydraat-afbraak in het lichaam.

Daarnaast zijn de gebruikte industriële gisten niet te vergelijken met oorspronkelijke gistsoorten, zoals verse gist. Ze worden zo in elkaar geknutseld om zeer snelle producties mogelijk te maken. Supermarkt brood kan erg veel van deze gisten bevatten omdat dit gaat om zeer massale en snelle producties.

 • Daar ligt ook de zere plek;
 • Het is niet eens zozeer de gisten zelf, maar de producties;
 • Omdat alles zo snel mogelijk moet gebeuren om zoveel mogelijk te kunnen leveren, worden o;
 • a rijs-tijden versneld, waardoor het deeg geen kans krijgt om naar behoren te rijzen;

Dit kan dus uiteindelijk gevolgen geven voor de gezondheid. Als iemand al reeds zeer ongezond eet en drinkt, kan dit zeer gemakkelijk gezondheidsklachten opleveren, zoals schimmel-infecties. Ook mensen die overgevoelig zijn kunnen snel een schimmel infectie oplopen ( bijvoorbeeld Candida ) Is men echter gezond, dan is gist niet persé direct of indirect een ongezond ingrediënt.

 1. Veel warme bakkers werken nog steeds met verse gist;
 2. Het is zeker verstandiger om daar brood te kopen dan in een supermarkt;
 3. Biologisch gezien is er helemaal niets mis met gist;
 4. Wel kan het problemen geven bij mensen die gevoelig zijn voor schimmels;

Ook kunnen sommige mensen een intolerantie hebben voor gist. Zij moeten zoveel mogelijk gist uit hun voeding zien te mijden. Om de vraag ” is gist nu gezond of ongezond?” te beantwoorden, kunnen we concluderen dat gist niet ongezond is, maar ook niet knetter-gezond. Meest gemeden , als we gist willen mijden,  zijn   brood / broodproducten. Deze worden immers gerezen met gist. Is dit terecht?  Zoals je eerder hebt kunnen lezen, wordt de gist gevoed met suikers. Afhankelijk van het soort gist ( vers, droog, instant ) is deze optimaal actief ergens tussen de 25-50*C. Daarom is een warme plek om te rijzen gewenst en bestaan er rijs-kasten, die deze precieze temperatuur heeft.

 1. Als je verder goed en gezond eet, en geen last hebt van overgevoeligheden, kun je gerust gist-producten als brood consumeren , zij het met mate;
 2. De activiteit van gist sterft echter af bij een temperatuur van gemiddeld zo’n 60*C;

Anders gezegd sterft gist tijdens het bakken van brood een snelle dood en is niet meer actief. We blijven het wel een ” gistbrood” noemen, omdat er tenslotte gist in is verwerkt, maar we spreken eigenlijk niet meer van een opmerkelijke aanwezigheid van gist.

 • Veel fabrikanten laten het dan ook gewoon uit hun ingrediënten lijstje als het om een gebakken product gaat;
 • Veel mensen accorderen brood consumptie met gevaren / risico’s op het ontwikkelen van een gist-achtige infectie, zoals de meest bekende Candida;

Maar in de wetenschap  is daar niets over terug te vinden en zij. Er geen knip-klare bewijzen. Er zijn groepen die beweren dat de toename van Candida te danken is aan de consumptie van brood, maar dat is wat te groot genomen. Wel is het zo, dat veel industrirele broden vol zitten met additieven, waaronder veel suikers ( dextrose, moutsuikers ) Candida is een schimmel-ziekte, die worden gevoed door suikers.

In deze vorm gegoten kan brood wel een bijdrage leveren, maar bak je bijvoorbeeld zelf brood met verse gist, en gebruik je verder geen suiker, dan is brood geen boosdoener. Bij een schimmel infectie is het beter om suikers te mijden uit je voeding, en niet zozeer gist.

Ik denk zelf, dat de toename aan schimmel infecties als Candida vooral worden veroorzaakt door de explosieve hoeveelheden suikers in ons dagelijks voedsel. Ik ben niet van mening, dat het gist in brood een boosdoener is, maar dat dit meer is te wijten aan gluten en genetisch gemanipuleerde granen in brood.

 • Veel mensen grijpen naar zuurdesem brood, omdat wordt gedacht, dat dit beter en gezonder is dan gewoon ( gist) brood;
 • Dit is echter nog nooit aangetoond, het is dus niet bewezen of onderbouwd, dat zuurdesem gezonder / beter is dan gistbrood;

Zuurdesem is een authentieke manier om brood te laten rijzen. Het omvat niet veel meer dan water en bloem mengen, en dit op een warme plek laten fermenteren. Dit gebeurt doordat de melkzuurbacteriën in de bloem zich gaan vermeerderen. Hierdoor verkrijgt zuurdesem ook zijn kenmerkende zurige smaak.

 1. Het verschil zit hem vooral in de ambacht;
 2. Zuurdesem vraagt heel veel tijd om te maken, terwijl gistbrood eigenlijk nooit echt kan mislukken en snel klaar is;
 3. En het heeft een andere smaak, textuur en kleur;

Het gaat vooral om een kwestie van smaak. Het is per definitie dus niet gezonder of beter. Het is vrij lastig om goed de verschillen te kunnen onderscheiden, omdat desem brood zeer sterk uiteen kan lopen in voedingswaarden. Diverse studies toonden dat desembrood vrijwel gelijke hoeveelheden eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen oplevert als volkoren gistbrood.

Er zijn aanwijzingen, dat desem brood ervoor kan zorgen dat vezels, bepaalde vitaminen en mineralen als foliumzuur en magnesium, en andere bioactieve stoffen beter worden opgenomen door het lichaam. Bepaalde soorten desems zouden ook voor een gedeeltelijke afbraak van gluten kunnen zorgen.

Echter zijn er meer studies nodig om deze te kunnen onderstrepen. Zuurdesem is dus vooral een kwestie van smaak. Als je zelf brood wilt bakken, dan kun je het beste kiezen voor biologische verse gist. Dit is echter niet zo makkelijk verkrijgbaar als instant gist.

Maar veel biowinkels verkopen het, of verkopen het ingevroren uit de diepvries. Je kunt niet-biologische verse gist kopen bij warme bakkers ( vraag ernaar) en bij vele toko’s ( omdat buitenlanders erg veel zelf hun broden bakken ) Tweede goede keuze is de actieve biologische instant gist.

Deze kun je vinden in de biowinkels. Let ook op eventuele toevoegingen en volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakkingen. Zoals je hebt kunnen lezen is er geen knip-klaar-antwoord op deze vraag. Het is sterk afhankelijk per product, welke gist, en of er sprake is van overgevoeligheid / intoleranties. Het is daarom vooral een persoonlijke keuze. Als ik naar mezelf kijk, heb ik niets tegen verse gist, of biologische instant gist. Ik kan er verder ook prima tegen.

Wat is de functie van suiker in deeg?

Suiker in bier en wijn – Als we kijken naar alcoholische dranken als bier en wijn fungeren suikers als middel om de fermentatie of gisting in gang te zetten. Bij champagne ontstaan de bubbels door een tweede fermentatie in de fles. Hierbij zet gist suiker om in koolzuur en alcohol.

 • Aan deeg wordt om min of meer dezelfde reden een beetje suiker toegevoegd;
 • “In deeg helpt suiker de gist op gang”, zegt Van Boekel;
 • “Gist neemt suiker op en zet dat om in koolzuur en alcohol;
 • Het koolzuur zorgt ervoor dat het deeg gaat rijzen; de belletjes in je brood worden  erdoor veroorzaakt;
See also:  Hoe Maak Je Jelly Fruit?

De suiker vind je later niet meer terug, die wordt als het ware opgegeten door de gist. De alcohol verdwijnt vervolgens bij verhitting.

Heeft gist altijd suiker nodig?

Omschrijving – Gisten zijn eencellige micro-organismen die onder de schimmels  vallen. Ze worden overal in de natuur aangetroffen maar vooral op planten en fruit. Gisten zijn betrokken bij de productie van wijn, bier, brood en diverse andere producten. Gisten hebben voor hun groei altijd suiker nodig.

 1. Suiker zetten ze hierbij voor het grootste deel om in alcohol en koolzuurgas;
 2. Gisten zorgen verder voor een aangename geur;
 3. Door deze eigenschappen zijn ze erg belangrijk bij het maken van bepaalde voedingsmiddelen;

De geur is van belang voor de uiteindelijke smaak van een eindproduct. Bijvoorbeeld bij de bereiding van bier worden gisten gebruikt voor het alcohol en het koolzuurgas. Bij het maken van brood is vooral de geur en het koolzuurgas onmisbaar, het alcohol verdampt tijdens het bakken.

Waarom suiker bij gist?

Suiker in brood als voeding voor gist – Suikers kunnen verschillende functies hebben bij de bereiding van brood. Zo is er de belangrijke rol bij de voeding van gist, waardoor het brood sneller rijst. Ook speelt suiker een rol in het optreden van de Maillard-reactie , waardoor de korst van het brood een mooie bruine kleur krijgt.

Wat is gezonder bakpoeder of gist?

Taart, cake en gebak rijzen niet zomaar de lucht in, daar heb je bakpoeder of baksoda voor nodig. Gist en bakpoeder worden beiden gebruikt om deeg te laten rijzen. Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel en gist een natuurlijk rijsmiddel. Wat gebruik je wanneer? WMF legt uit. Baksoda Baksoda, ook wel bakingsoda, natriumcarbonaat of zuiveringszout genoemd, heeft een beetje zuur nodig om zijn werk te kunnen doen.

 • Het is dan ook alleen te gebruiken in combinatie met een product waar een zuur in zit, zoals karnemelk, citroen of yoghurt;
 • Het koolzuur dat ontstaat door de combinatie van baksoda en zuur zorgt voor een luchtig gebak;

Bakpoeder Bakpoeder wordt veel gebruikt in zoete baksels. Het bevat baksoda en een zuur zoals wijnsteenzuur, zodat het gebak ook zonder zure ingrediënten rijst. Verse of droge gist? Gedroogde gist koop je gewoon in zakjes in de supermarkt, is lang houdbaar en kan direct worden toegevoegd aan de bloem.

Verse gist daarentegen kun je kopen bij de plaatselijke bakker of natuurvoedingswinkel en is twee weken houdbaar in de koelkast. De verse variant moet worden opgelost in lauwwarm water om zijn werk te kunnen doen.

Droge gist komt iets langzamer op gang dan verse gist en je hebt er doorgaans iets minder van nodig, maar beide soorten zorgen voor hetzelfde bakresultaat. Deel voor de juiste hoeveelheid het aantal gram verse gist door drie. Conclusie: Met beide producten kun je prima een gistdeeg maken.

Het enige verschil zit ‘m dus in de bereiding, de hoeveelheid die je nodig hebt en de verkrijgbaarheid van het product. De werking is uiteindelijk hetzelfde. De juiste tools En als je van bakken houdt, dan is deze WMF KITCHENminis® Keukenmachine One for All geen overbodige luxe.

Niet alleen een lust voor het oog, je maakt er in een handomdraai allerlei soorten deeg en beslag mee, zonder al het zware werk zelf te moeten doen. Met dit apparaat maak je het leven in de keuken een stuk eenvoudiger en verdient een plaats in iedere keuken.

Wat is beter gist of bakpoeder?

Hoewel de meeste vragen over bakpoeder en baking soda gaan, krijg ik de laatste tijd ook heel veel vragen over het onderling vervangen van gist en bakpoeder. Kan dat nu wel of niet, zijn er standaard regels en moet je met andere dingen rekening houden? Ik geef antwoord op al deze vragen! Het liefst zou ik jullie een standaard regel geven. Gist is voor brood, bakpoeder (en baking soda) is voor cake, koekjes en ander zoet gebak.

 1. Dit gaat in 9 van de 10 gevallen op, maar helaas zijn er soms uitzonderingen;
 2. Zo heb ik bijvoorbeeld eens een soda bread gemaakt;
 3. Je raadt het al, hiervoor had ik baking soda nodig in plaats van gist;
 4. En in de pretzels die ik laatst maakte ging naast gist ook nog eens bakpoeder;

De krakelingen die ik bakte met gist waren ook net weer even anders dan normaal. Die afwijkende recepten maken het alleen maar ingewikkelder en ik snap dat dit vragen oproept. Ik zou jullie eigenlijk het volgende willen aanraden. Staat er gist in een brood recept, volg dat dan gewoon. Het is niet mogelijk om dan bakpoeder te gebruiken. En een cake waarin bakpoeder (en/of baking soda) tussen de ingrediënten staat? Volg ook dan gewoon de receptuur en ga niet aan de slag met gist. Eigenlijk dus wel gewoon een regel om te volgen.

Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Die zijn er immers altijd en waarom je dan ineens gist met bakpoeder in een recept gebruikt? Soms moet je daar niet te veel bij stil staan en gewoon eens een afwijkend recept volgen.

Die pretzels werden bijvoorbeeld zalig, maar ik zal die combinatie niet zomaar in andere recepten gebruiken omdat het toevallig bij de pretzels wel werkte. Eigenlijk is het net zoals bij de ongeschreven regels van het bakken. Die gelden altijd, tenzij er iets anders vermeld staat.

Waar is bakkersgist van gemaakt?

Food-Info. net> Vragen en Antwoorden > Brood en bakwaren Food-Info. net> Vragen en Antwoorden > Voedselveiligheid > Schimmels Gisten zijn ééncellige organismen, en behoren officieel tot de schimmels. Er bestaan vele soorten gisten. De meest gebruikte gist is de soort Saccharomyces cerevisiae , die zowel gebruikt wordt bij het maken van brood (bakkersgist) als van bier (biergist).

 • Gisten spelen verder een belangrijke rol bij de productie van wijn, kefir en diverse andere producten;
 • De meeste gisten, die in levensmiddelen worden gebruikt, zijn bolvormig en planten zich voort door middel van knopvorming;

Deze knopvorming is zeer karakteristiek voor gisten en maakt ze makkelijk te herkennen onder de microscoop. Gisten met knopvorming zien er uit als het cijfer 8, zie ook de foto hieronder. Gist cellen Gisten hebben voor hun groei altijd suiker nodig. Uit suiker produceren ze hoofdzakelijk alcohol en koolzuurgas. Hierdoor zijn ze erg belangrijk in de levensmiddelenindustrie. Bovendien zorgen ze voor een aangenaam aroma. Deze aromacomponenten spelen een belangrijke rol voor de uiteindelijke smaak van het eindproduct.

Bij de bereiding van bier worden gisten gebruikt voor de alcohol en het koolzuurgas. Bij de broodbereiding vooral voor aroma en gas. Het alcohol verdampt tijdens het bakken. Gisten worden overal in de natuur aangetroffen, met name op planten en fruit.

Wanneer vruchten op de grond vallen, kunnen ze gaan rotten. Hierbij spelen gisten vaak een rol en de rotte vruchten bevatten dan ook regelmatig hoge concentraties alcohol. Dit levert soms leuke nieuwsberichten op wanneer dieren door het eten van deze vruchten dronken worden.

Commercieel worden gisten in grote tanks gekweekt op suikerwater in de aanwezigheid van zuurstof. Wanneer de cultuur volgroeid is, wordt de vloeistof verwijderd en de gistmassa wordt vervolgens gedroogd.

Er worden geen andere stoffen aan gedroogde gist toegevoegd.

Wat als je geen gist hebt?

Gist vervangen door baking soda – Anders dan gist heeft baking soda zuur nodig om geactiveerd te worden. Door citroensap of wijnsteenzuur toe te voegen aan baking soda zal er een chemische reactie ontstaan dat voor eht koolzuurgas in je deeg zorgt. Je kan gist vervangen voor een gelijke hoeveelheid van citroensap en baking soda (50/50).

Dus als een recept vraagt om een theelepel gist, kun je dit vervangen voor een halve theelepel citroensap en een halve theelepel baking soda. Liever geen citroensap? Het citroensap kun je ook vervanger voor azijn en (plantaardige) melk.

Dan zou je dus 1/3 theelepel melk, 1/3 theelepel azijn en 1/3 theelepel baking soda gebruiken. Houd wel in gedachten dat het deeg niet eenzelfde “tijd om te rijzen” nodig heeft, maar meteen al zal rijzen.