Pulled Pork Wat Voor Vlees?

Pulled Pork Wat Voor Vlees
Pulled pork is in korte tijd uit de VS overgewaaid. We kennen het in Nederland nu een aantal jaren, zowel voor de BBQ als voor andere kooktechnieken en is inmiddels verkrijgbaar van de vak-slager tot en met de buurtcafetaria. Pulled pork staat voor een langzaam gegaard stuk varkensvlees, meestal van de nek of de (hele) schouder en soms ook van de procureur.

Hoe wordt pulled pork gemaakt?

Pulled pork – Heerlijke pulled pork, gekruid of gemarineerd zoals jij dit wilt. Maar wat is nu precies pulled pork? Het is langzaam gegaard vlees wat urenlang op lage temperatuur bereid wordt. Dit kan in de oven, op de barbecue en zelfs ook in een slowcooker gebeuren.

Het vlees wordt dan zo door en door gaar, dat je het met twee vorken uit elkaar kunt trekken (pulled). Als je pulled pork op de barbecue bereidt, dan krijg je wel de meeste smaak aan het vlees. Lekkere rokerige pulled pork is niet te versmaden.

Naast dat dit vlees super lekker is, kan je er ook nog van alles van maken. Niet alleen heel erg lekker op een broodje met een koolsalade, maar ook heerlijk op een pizza , een wrap of over tortillachips of maak er een heerlijke lasagne van. Pulled Pork Wat Voor Vlees.

Hoeveel vlees per persoon pulled pork?

Wat voor vlees koop je voor pulled pork – In Amerika gebruiken ze bij voorkeur een Boston Butt. Hoewel de naam doet vermoeden dat dit stuk zich ergens aan het achtereind van een varken bevind is dit niet het geval. Een Butt was een houten vat van een bepaalde maat waar stukken vlees in werden bewaard en vervoerd.

En de manier van snijden van de schouder was typisch iets voor slagers uit Boston. Vandaar de naam Boston Butt. In Nederland kan je bij elke varkensslager aankloppen voor een varkensschouder en die snijd hem precies zoals je hem hebben wilt.

Traditioneel is dit met een stuk van het schouderblad er nog in maar dit is niet noodzakelijk. Heeft de slager het schouderblad al verwijderd, moet je wel het stuk vlees wat inbinden om het geheel bij elkaar te houden zoals in ons geval. Er zijn verschillende theorieën wat betreft de hoeveelheid vet die er op het vlees moet zitten.

See also:  Welke Stand Oven Vlees?

Ten tijde van deze bereiding gingen wij er van uit dat er zo veel als mogelijk vet op het vlees moest blijven zitten. Dat werkte deze keer ook fantastisch goed. Nu is niet elk stuk vlees hetzelfde en reageert dus elk stuk vlees anders.

Wij weten nu dat intramusculair vet belangrijker is dan vet dat aan de oppervlakte zit en hebben wij ook constantere resultaten met varkensschouders en varkensnekken met minder oppervlakkig vet. Wij kochten een varkensschouder van een dikke 3 kilo bij onze eigen slager zonder schouderblad.

  1. Een complete varkensschouder weegt ergens tussen de 4 en 6 kilo;
  2. Aangezien je ongeveer 20 tot 30% verliest door het verdampen van vocht tijdens de bereiding houd je met 3 kilo vlees nog genoeg over om 15 tot 20 mooie broodjes pulled pork te maken;

Je kunt ook gaan voor een stuk procureur. Dit is een varkensnek. Net zo lekker maar een stukje vetter. Mocht je twijfels hebben over het droog worden van het vlees dan moet je gaan voor de procureur. Wil je eerst met een kleiner stuk aan de gang om te proberen dan kies je ook voor varkensnek.

Koop een stuk van minstens 3 cm dik en volg voor een groot gedeelte de zelfde bereiding als een stuk vlees van 3 kilo. Probeer ons recept voor mini pulled pork als je eerst eens wilt proberen of pulled pork wel wat voor je is.

Koop het vlees ‘s ochtends de dag voordat je de pulled pork wilt gaan bereiden en ga direct door naar huis om het vlees in de koelkast te stoppen. Het zou zo jammer zijn als je vlees al bedorven is voordat het hele feestje nog moet beginnen. Bedorven varkensvlees is slijmerig en stinkt. Pulled Pork Wat Voor Vlees.

Waarom pulled pork inpakken?

Bereidingsdag: – De bereiding van pulled pork kan veel tijd in beslag nemen, voor een stuk procureur van twee kilo duurt dit 7 tot 11 uur, maar bij een groter stuk vlees, bijvoorbeeld ene procureur van 3 kilo, kan het oplopen tot een bereidingstijd van 16 uur.

Begin daarom altijd ruim van te voren, zodat je in ieder geval op tijd klaar bent. Het vlees blijft daarbij nog wel even warm na de bereiding, dus het is helemaal niet erg als je 2 uurtjes eerder klaar bent met de bereiding.

Haal het vlees ruim op tijd uit de koeling, maar pak het nog niet uit. Meng in een ruime kom de appelsap en appelazijn. Giet 400 milliliter van dit mengsel in je plantenspuit. Meng daarna de overgebleven eetlepel BBQ rub door de rest van de appelsap en appalazijn.

  1. Neem nu de marinade injector en gebruik het mengsel van appelsap, azijn en rub om het vlees mee te injecteren;
  2. Doe dit op meerdere plekken in het vlees;
  3. Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor indirect warmte en een temperatuur van ongeveer 120 graden;
See also:  Wat Is Gezonder Brood Of Wrap?

Is de temperatuur van 120 graden bereikt? Voeg dan wat rookhout toe (ik gebruik vaak chunks appel rookhout) aan de brandende kolen. Haal daarna het vlees uit de vershoudfolie en leg het op de BBQ. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan nu in het vlees.

  1. Sluit de BBQ vervolgens met de deksel;
  2. De procureur mag nu rustig garen tot een kerntemperatuur van 70 graden, waarbij je het ieder half uur met de plantenspuit besproeit met het mengsel van appelsap en appelazijn;

Is de temperatuur van 70 graden bereikt? Bestrijk het vlees dan rondom met de helft van de BBQ saus. Sluit de BBQ weer met de deksel en laat het vlees nog 1,5 uur door garen. Na 1,5 uur mag het vlees tijdelijk van de BBQ. Pak het strak in, in aluminiumfolie en leg het daarna weer terug op de BBQ.

Gaar het vlees nu door tot een kerntemperatuur van 88 graden en begin vanaf daar met voelen of het vlees goed is. Omdat het vlees is ingepakt, doe je dat het gemakkelijkst met een satéprikker. Steek deze af en toe in het vlees, tot het vlees boterzacht aanvoelt.

De prikker gaat dan zonder moeite door het vlees heen. Zoals gezegd kan dit al bij een kerntemperatuur van 88 graden het geval zijn, maar kan het ook langer duren. Soms gaar je pulled pork zelfs door tot een kerntemperatuur van 95 of 96 graden. Is het vlees gaar? Haal het dan van de BBQ en leg het in een grote schaal.

See also:  Hoe Lang Is Brood Houdbaar?

Pak het vlees nu voorzichtig uit en vang alle sappen op. Pak het vlees nu weer strak in, in aluminiumfolie en laat het nu een uur rusten. Denk niet dat je dat rusten kunt overslaan, want ten eerste is het vlees veel te heet om gelijk te pullen en ten tweede zorgt het rusten er voor dat de sappen zich wat meer over het vlees verdelen en je dus een sappiger resultaat krijgt.

Meng ondertussen de opgevangen sappen met een paar eetlepels BBQ Saus en wat van de mix van appelsap en appelazijn. Haal na een uur het vlees weer uit het aluminiumfolie en leg het in een ruime schaal. Trek het vlees nu, eventueel met 2 vorken of vleesklauwen, tot pulled pork en meng het zojuist gemaakte mengsel er doorheen.

Wat is Spiering varkensvlees?

De spieringkotelet komt uit het nekstuk van het varken en bevat laagjes vet tussen de spierbundels. Door het vet wordt het vlees lekker sappig. Spiering koop je doorgaans als bak-, braad- of stoofvlees. .

Hoeveel gram vlees op een broodje pulled pork?

Hoeveel broodjes haal ik uit dit recept? – Eén van de vragen die ik heel vaak krijg is: ‘Hoeveel pulled pork moet ik maken voor een bepaalde hoeveelheid mensen?’. Ga even uit van een varkensprocureur van gemiddeld gewicht, ongeveer 2,5 kilo. Daar hou je daar aan het einde zo’n 1,9 kilo pulled pork van over.