Rode Kool Met Welk Vlees?

Rode Kool Met Welk Vlees

 1. Deze rubriek gaat over het vlees met rode kool.
 2. Het vlees met rode kool is een populair gerecht in China.
 3. Het wordt gemaakt door rundvlees en varkensvlees urenlang te smoren in sojasaus, suiker en rijstwijn totdat het vlees zacht is.
 4. Het gerecht wordt vervolgens geserveerd met een kant van rode kool die is gekookt in water en op smaak is gebracht met zout, suiker en azijn.

Wat is er lekker bij rode kool?

Rodekool met worst en appel is een echte topklassieker in vele Vlaamse keukens. Echt comfort food als het lekker koud is. Maar wil je eens iets anders klaarmaken? Of heb je nog een halve rood kool op overschot liggen? We helpen je graag op weg met enkele lekkere originele bereidingen! Rodekool is een echte wintergroente en bewaart wel 2 maanden op een koele, donkere plaats.

Eens aangesneden en afgedekt enkele dagen in de koelkast. Rodekool is gestoofd heerlijk met een appeltjes en/of krokant gebakken spekjes erbij. Maar rauw, heel fijn gesneden en lichtjes gemarineerd is de groente ook heel lekker in bijvoorbeeld coleslaw.

Nog meer originele bereidingen met rodekool? Ontdek ze in dit lekkere lijstje!.

Welke groenten combineren met rode kool?

Hoe krijg je rode kool mooi rood?

Tips en variaties –

 • Rode kool slinkt niet erg veel tijdens de bereiding. Reken daarom op circa 250 gram rauwe kool per persoon voor bij de hoofdmaaltijd, of de helft voor een klein bijgerecht. Wil je deze groente (bijna) rauw serveren, dan kun je het beste uitgaan van ongeveer 75 gram per persoon.
 • Dit is een echte bewaarkool: een niet aangesneden krop blijft zo twee tot zes weken goed. Bewaren gaat het beste op een koele (10 tot 15 graden), donkere plaats, en in een open verpakking. Het is trouwens alsnog aan te raden om deze groente zo snel mogelijk te consumeren, omdat de hoeveelheid vitamines en antioxidanten gedurende de bewaarperiode gestaag terugloopt.
 • Wil je deze groente langer bewaren, dan kun je rode kool invriezen. De gesneden en schoongemaakte groente eerst even kort blancheren (2 tot 4 minuten), en dan zo snel mogelijk invriezen. Na het invriezen blijft het minimaal een half jaar goed.
 • Eventueel kun je rode kool ook inmaken. De bite gaat grotendeels verloren, maar de vitamines niet, en je kunt deze groente op die manier vele maanden bewaren.

Waarom heet rode kool rode kool terwijl het paars is?

Een beetje vreemd is het wel: de kool ziet er duidelijk paars uit, maar toch heet het ‘rode kool’! Het kan verschillende oorzaken hebben:

 • Rode kool wordt wanneer je het kookt, met appel, rood (door het zuur van de appel). Ook werd er vroeger vaak azijn gedaan bij de rode kool, daar wordt de kool ook rood van.
 • Rood is een primaire kleur en paars is daar een mengvoprm van. Primaire kleuren zijn vaak gangbaarder om te gebruiken.
 • En niet alleen in Nederland noemen we deze kool: ‘rode kool’, ook in andere landen vinden ze de kool een rode kleur hebben. Bijvoorbeeld Duitsland: Rotkohl, Engeland: Red cabbage, Frankrijk: choux rouge.
See also:  Gyros Welk Vlees?

Is rode kool uit een potje gezond?

Let op toegevoegde suikers – “Rodekool staat in de Schijf van Vijf”, zegt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. “Maar bij rodekool in pot of blik is het belangrijk om te controleren dat er geen suiker of zout is toegevoegd. Varianten zonder toevoegingen zijn de gezondste keuze.

Je ziet bijvoorbeeld dat rodekool met appeltjes uit een potje naast toegevoegd zout, ook te veel toegevoegde suikers bevat. ” Wie dat liever niet heeft, kan kiezen voor de verse variant. Die is trouwens ook beter voor het milieu, legt De Vries uit.

“De bewerking van groenten tot conserven en diepvries kost extra broeikasgassen ten opzichte van verse producten. Kiezen voor de verse variant is daarom de duurzaamste keuze.

Kun je rode kool nog een keer opwarmen?

Soms wil je gewoon makkelijk en snel eten, rode kool uit een pot of zakje kun je koud klaarmaken maar warm is ook lekker. Je kunt rode kool snel opwarmen in een pannetje. Het kan ook in de magnetron, afgedekt maar in een pannetje is makkelijker en sneller. .

Welke groenten zijn lekker bij elkaar?

Welke groenten smaken goed bij elkaar?

Het antwoord op deze vraag is simpel – dat doen ze allemaal! De sleutel is om groenten te gebruiken die elkaar aanvullen, zodat wanneer ze gecombineerd worden, ze een geweldig gerecht creëren. Broccoli gaat bijvoorbeeld goed samen met bloemkool, wortels en uien; spinazie gaat goed samen met tomaten, champignons en paprika’s; en aardappelen gaan goed samen met erwten, maïs en sperziebonen.

Kan je rode kool rauw eten?

Rode kool gekookt met appeltjes kennen we allemaal. Maar rode kool kun je ook rauw eten en is in een salade ook heel lekker! Snijd het heel fijn, dan is het lekker knapperig. Met sinaasappelpartjes en een dressing van sinaasappelsap, mosterd en honing maak je er een frisse salade van.

Waarom wordt rode kool niet gaar?

Rode kool koken: zo doe je dat – Als je rode kool gaat koken, moet je ‘m eerst schoonmaken ; dat kan even wat tijd kosten. Verwijder de buitenste, stugge bladeren aan de buitenkant en houd de kool even onder kraan. Snijd ‘m daarna in kwarten en verwijder van binnenuit de harde stukken aan de onderkant (de stronk) met een mes.

Snijd de kool tot slot in reepjes en spoel ook die even af in een vergiet. De gewassen reepjes rode kool doe je vervolgens in een grote pan, met een laagje water met wat zout en azijn erin. Dat laatste zorgt voor behoud van de rode kleur.

Breng het water aan de kook en laat de kool zo’n 15 minuten koken. Dan is ‘ie misschien wat minder gaar dan je ‘m gewend bent uit een potje, maar beetgare rode kool is juist het meest smaakvol. Wil je ‘m toch zachter, snijd de reepjes dan kleiner, zodat ze in dat kwartiertje toch zacht worden.

See also:  Wat Voor Vlees Eten We Met Kerst?

Hoe weet je of rode kool gaar is?

De rode kool koken – Als je de rode kool gaat koken begin je met het vullen van een pan met een klein laagje water met wat zout. Daar voeg je de gesneden of geschaafde rode kool aan toe en dit breng je aan de kook. In zo’n  10 tot 15 minuten  kook je de rode kool gaar.

Welke kruiden in de rode kool?

Waarom heet een rode ui zo?

Teelt – De ui werd 3000 jaar voor Christus al gekweekt in Azië en China en later in India. Het waren de Romeinen die de ui in Europa introduceerden. De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium , ofwel de uienfamilie. Op de Nederlandse akkers groeien verschillende soorten uien.

Hoe maak je rode kool blauw?

Voor onderhoudende experimenten heb je niet per se een groot laboratorium nodig. Met rode kool kan je leuke dingen doen. Top secret bovendien! De UK is geen WikiLeaks, en de BOEM-redactie is Julian Assange niet, maar dat hoeft ons er niet van te weerhouden een militair geheim te onthullen.

Het defensierecept voor rodekool met appeltjes, in dit geval. Overgenomen uit Voorschrift Nr. 10-104: Koken te Velde (1985) van de Koninklijke Landmacht, een kookboekje dat door het Ministerie van Defensie is geclassifi ceerd als “Dienstgeheim” – echt waar.

Snij dertig kilo rodekool, schil en snij tien kilo appels, kook de groente en de appel met kruidnagel en laurier in ongeveer dertig minuten gaar. Afmaken met een kilo boter en azijn. Het kookvocht binden met aangelengd aardappelmeel. Inderdaad: niet alle defensiegeheimen zijn even interessant.

En het zou best kunnen dat het militaire rodekoolrecept na de Koude Oorlog gedeclassificeerd is, maar daar draait het hier niet om. Het draait om de azijn. Waarom maken Nederlandse militairen de rodekool af met azijn? Vanwege de kleur.

Zonder azijn wordt de kool blauw en blauwekool is vieze kool. Hoe zit dat precies? De blauwpaarsige kleur van een verse rodekool wordt veroorzaakt door flavine, een pigmentstof die onder invloed van de zuurgraad van kleur verandert. In een zure omgeving wordt het dieprood, in een basische omgeving kleurt het donkerblauw.

 • Je hebt geen militaire veldkeuken nodig om dat zelf uit te proberen;
 • Met een kwart rodekool, een groot keukenmes, een pollepel en een zeef kom je een heel eind;
 • Snijd de rodekool tot zo klein mogelijke stukjes;

Beter nog: gebruik een keukenmachine om de kool tot pulp te malen. Doe de koolsnippers in een glazen schaal en giet er een klein beetje water bij (de kool mag niet helemaal onder water komen). Prak en kneus het mengsel met een pollepel of een vijzel en duw het daarna door een zeef.

Voila: een flinke bak vol paarsblauwe indicatorvloeistof waarmee de nieuwsgierige huis- tuinen keukenchemicus de hele middag kan experimenteren. Azijn, cola of sinaasappelsap: allemaal zuur. Bakpoeder, soda, afwaswater of gootsteenontstopper (Voorzichtig! Veiligheidsbril op, handschoenen aan!): allemaal basisch.

See also:  Welk Vlees Nasi?

De precieze verklaring voor de verkleuring van flavine komt van The Naked Scientists (‘Strip science down to its bare essentials’), een groepje wetenschappers uit Cambridge dat wekelijks een populairwetenschappelijk radioprogramma maakt voor de BBC. Flavine maakt deel uit van de groep van de zogeheten anthocyanines, grote moleculen die bestaan uit met elkaar verbonden ringen van zes koolstofatomen.

De atomen in de stof delen onderling hun elektronen en die elektronen absorberen vooral het rode deel van het spectrum. Zodra je een zuur toevoegt, hechten de waterstofionen (H+, een waterstofatoom zonder elektron) zich aan een deel van de zuurstofatomen in het flavinemolecuul.

Daarbij komt een deel van de elektronen ‘vast’ te zitten, waardoor het molecuul minder rood licht absorbeert. Anders gezegd: er wordt meer rood licht gereflecteerd. En dat is wat je ziet. Omgekeerd proberen basen juist waterstofatomen van een stof af te snoepen.

Gooi een paar korrels gootsteenontstopper (NaOH, nogmaals: voorzichtig. Lees de waarschuwing op de verpakking. ) en zie: de hydroxy-groep (OH-) hecht zich aan de waterstof, waardoor meer elektronen vrij kunnen bewegen.

Daardoor wordt meer rood licht geabsorbeerd, waardoor de stof blauwer wordt. Eén vraag nog: waarom zijn zoveel bloemen en besjes rood? Daar zijn drie verklaringen voor. De eerste is het makkelijkst: bepaalde beestjes worden aangetrokken door de kleur. Beestje snoept van de bloem of de vrucht en verspreidt daarna zonder het zelf te weten stuifmeel of zaadjes.

 1. De tweede verklaringen is daar het spiegelbeeld van: bepaalde dieren (sommige insecten, schijnt) kunnen de kleur rood niet zien en laten het fruit dus links liggen;
 2. De derde verklaring is het mooist: rood pigment absorbeert UV, waardoor het werkt als een soort natuurlijke zonnebrand;

Auteur: Ernst Arbouw.

Hoe krijg je rode kool Sap?

Welke kruiden in de rode kool?

Is rode kool met appel gezond?

Rode kool geeft onze weerstand een boost – Vitamine C is onmisbaar voor een sterke weerstand en rode kool is rijk aan deze vitamine. In rode kool vind je zelfs meer vitamine dan in sinaasappels! Ook de weerstandsvitamine A is in rode kool aanwezig. Terwijl jij van rode kool met appeltjes geniet, wordt er in je lijf dus hard gewerkt aan je gezondheid.

Hoeveel verse rode kool per persoon?

Tip – Neem ongeveer 300 gram rode kool per persoon om aan de benodigde 250 gram groenten op je bord te komen. Rijk aan mineralen is rode kool zo een goede bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!.

Welke appel in de rode kool?

Welke appels kies ik ervoor? – De meeste recepten vermelden friszure appels, zoals reinette of Boskoop. Piet Huysentruyt kiest voor de Jonagold. Mag de appel helemaal tot moes koken, kies dan voor een stoofappel zoals Elstar.