De fruitspeen – Wellicht heeft u hem al een keer voorbij zien komen, de ‘Chinese’ fopspeen, ook wel fruitspeen, sabbelzakje of de gezonde speen. In de speen kunnen stukjes fruit worden gedaan, waar het kind op kan zuigen. We lezen veel positieve reacties van ouders die de fruitspeen handig vinden, om kinderen spelenderwijs te leren wennen aan smaken.
Is deze fruitspeen wel zo verstandig? Tandarts M. Hemmer (Jeugdtandverzorging Twente) is zeer duidelijk in haar reactie op de fruitspeen: ‘Superslecht voor het gebit’! In fruit zitten veel natuurlijke suikers, waardoor door het gebruik cariës (een gaatje) op de loer ligt.
Omdat de pH waarde van fruit laag is, is er daarnaast ook gevaar voor erosie. Het constant sabbelen op een fruitspeen en de daarbij behorende blootstelling van suikers aan het gebit, is funest voor het gebit van uw kind.
Welk fruit in speen?
Hoe gebruik je een fruitspeen – In het zakje stop je een stukje fruit zoals aardbei, banaan, mandarijn, watermeloen of een stukje wortel waarna je kind op het siliconen of gaasgedeelte kan sabbelen. Een fruitspeen kan worden gebruikt vanaf vier maanden.
Wat is een Sabbelzakje?
Een sabbelzakje is een soort speen met netje eraan. Het netje kun je vullen met vast voedsel zoals een stukje fruit, groente of aardappel. De baby kan hier vervolgens aan zuigen. Je kunt een baby die toe is aan het eten van oefenhapjes, in de periode van 4 tot 6 maanden beter geen sabbelzakjes geven.
Wat te doen bij doorkomende kiezen baby?
Welke groente rapley methode?
Hoe zien Spuitluiers eruit?
Spuitluier, dunne poep die eruit spuit Bij sommige baby’s (borst- en flesgevoede kinderen) gaat het vrijkomen van ontlasting gepaard met een explosieve kracht, we noemen dit een spuitluier. Meestal is deze ontlasting vrij dun. Hoe indrukwekkend een spuitluier ook klinkt, zulke luiers kunnen geen kwaad.
Kan je zetpil geven bij doorkomende tandjes?
Wat te doen bij doorkomende tandjes? – Je kunt de pijn niet volledig wegnemen bij je baby, maar gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen:
- Masseer het tandvlees. Je kunt dit met je vinger doen (nadat je de handen goed hebt gewassen) of met een baby tandenborstel.
- Laat je baby ergens op bijten. Er zijn speciale bijtringen te koop om de pijn bij het doorkomen van de tandjes iets te verlichten. Door te bijten ontstaat er tegendruk, dit verlicht de pijnlijke druk van doorkomende tandjes
- Laat je baby iets kouds drinken. Kou koelt het tandvlees en vermindert daardoor de pijn. Let wel op dat je je baby gekoeld eten en drinken geeft dat bij zijn leeftijd past.
- Als je kind erg veel last heeft van de doorkomende tandjes, mag je best een paracetamol zetpil geven die bij zijn leeftijd past. Paracetamol is een pijnstiller die pijnstillend en koortsverlagend werkt.
- Er zijn speciale producten zoals Chamodent van VSM of Dentinox te koop die de pijn die gepaard gaat met het doorkomen van tandje verzachten. Dentinox is een geneesmiddel dat plaatselijk, dus op de plek waar het tandje door gaat komen, pijnstillend werkt. Lees voor gebruik goed de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.
- Geef je kind aandacht, liefde en een knuffel. Laat het lekker bij jou hangen.
Hoe weet je of baby last heeft van doorkomende tandjes?
Symptomen doorkomende tandjes baby – Doorkomende tanden gaan vaak samen met ongemakken. Niet zo gek als je bedenkt dat er een grote druk op het tandvlees komt te staan. Dit kan voor pijn en andere klachten zorgen. De klachten verschillen flink per baby. Ook wisselt het per kind hoe lang de klachten duren en hoe erg ze zijn. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van doorkomende tandjes bij je baby:
- Kwijlen
- Huilerig en prikkelbaar zijn
- Gezwollen tandvlees (soms is zelfs al een tandje zichtbaar of een knobbel voelbaar onder het tandvlees)
- Op alles bijten, kauwen en zuigen
- Wrijven over wangen en trekken aan oren
- Onrustig slapen
- Weigeren te eten
Als een tand eenmaal doorgebroken is, verdwijnen deze klachten vaak weer snel. Bij een volgende doorkomende tand kunnen ze weer terugkeren.
Hoe banaan geven rapley?
Na de eerste zes maanden waarin je baby borst- of flesvoeding krijgt, heeft een baby vaste voeding nodig als bijvoeding. Dit kan voeding uit een potje zijn, maar je kan ook de Rapley-methode toepassen: je baby zelf normaal vast voedsel laten ontdekken. Wat is de Rapley-methode? Deze methode houdt in dat je baby het eerste half jaar alleen borst- of flesvoeding krijgt en dat je je baby daarna vast, ongepureerd voedsel aanbiedt.
Hoe fruit aanbieden baby?
Begin de dag goed – Het ontbijt is een heel geschikt moment om nieuwe structuren te introduceren. Je kindje is dan namelijk uitgerust en hongerig. Je kunt je kindje pap geven, zoals Olvarit Fijne Granen. Daar kun je prima wat kleine stukjes vers fruit doorheen doen, zoals banaan en aardbei.
Hoe geef je baby komkommer?
Hoe en wanneer maakt u hem klaar? – U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is. Het wordt natuurlijk aanbevolen om advies te vragen aan uw behandelend arts, voordat u nieuwe ingrediënten aan uw kindje geeft.
- Soms wordt het aanbevolen om water te onttrekken aan de komkommer met behulp van grof zout, om zodoende de bitterheid te verminderen;
- Deze oplossing laat een hoop vitamines verloren gaan;
- Beter is het om het centrale gedeelte, waarin zich de pitjes bevinden te verwijderen, dit gedeelte is moeilijk verteerbaar en bitter van smaak;
Er bestaan recepten voor babyvoeding met gekookte komkommer, als soep, maar tevens voor rauwe komkommer, geraspt of in schijfjes als salade. Komkommer wordt veel gebruikt in de traditionele, koude Spaanse soep: gaspacho. Om de smaak van de soms flauwe komkommer te versterken kunt u hem combineren met verse tuinkruiden, munt past er bijzonder goed bij.
Hoe herken je doorkomende kiezen?
Wat zijn de symptomen van doorkomende kiezen? – Het doorkomen van de melkkiezen kan je dreumes – net als bij de eerste tandjes – heel wat pijn en last bezorgen. Omdat de kiezen aanzienlijk groter zijn dan zijn tandjes, oefent een doorkomende kies veel meer druk uit op het tandvlees.
- Dat veroorzaakt ongeveer twee keer zoveel pijn;
- De pijn in zijn mond kan ervoor zorgen dat je kind wat hangerig en huilerig wordt;
- Zijn wang kan wat rood en opgezwollen zijn aan de kant waar de kies verschijnt;
Veel kleintjes verliezen tijdelijk hun eetlust, omdat ze het te pijnlijk vinden om wat te eten of om op een flesje te zuigen. Ook kan het zijn dat je kind slecht slaapt en ‘s nachts regelmatig wakker wordt van de pijn.
Hoe lang last van kiezen?
Heeft u een kies laten trekken? Dan zorgt de juiste nazorg voor een spoedig herstel. Nadat u een kleine kaakchirurgische behandeling heeft ondergaan, kunnen namelijk de volgende nabezwaren optreden:
- Pijn;
- Beperkte mondopening;
- Pijn bij slikken of wat moeilijker slikken;
- Zwelling in en rond de mond, soms gecombineerd met een ‘blauwe plek’. Deze zwelling kan aanzienlijk zijn;
- Algemeen gevoel van ziek zijn en een verhoogde temperatuur (tot ± 38,5° C).
De bewegingsbeperking, eventuele slikklachten en andere nabezwaren nemen na drie à vier dagen af en duren normaal niet langer dan één week.