Van Welk Fruit Kan Je Goed Poepen?

Van Welk Fruit Kan Je Goed Poepen
Is de kiwi superieur voor de spijsvertering? – Bij het persbericht zat een infographic waarin staat dat 50% van de ondervraagde weet dat de groene kiwi effectiever is voor de stoelgang dan andere fruitsoorten. Dat percentage lijkt onwaarschijnlijk hoog.

Een zoektocht naar willekeurige artikelen op internet over fruit voor een goede spijsvertering leverde lijstjes op waar kiwi niet op voorkomt [2, 3]. Een ander punt is dat er in het antwoord wordt aangenomen dat de groene kiwi beter is voor de spijsvertering dan andere fruitsoorten.

Waar is dat eigenlijk op gebaseerd? Studies geven bijvoorbeeld ook aanwijzingen dat het eten van pruimen een gunstig effect heeft . Alle soorten fruit bestaan bovendien uit voedingsvezels die kunnen bijdragen aan een goede spijsvertering. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat fruit een gunstig effect heeft op de darmflora .

In een brochure van Zespri, waarin aandacht wordt besteed aan de onderbouwing, staat te lezen : Uit een onderzoek naar het gebruik van kiwi en obstipatie bij ouderen blijkt dat kiwi inderdaad een laxerende werking heeft.

De consumptie van 1 kiwi per 30 kg lichaamsgewicht per dag leidde tot een groter volume en zachtere ontlasting en een frequentere stoelgang.

Welk fruit voor vlotte stoelgang?

10. Gedroogd fruit – Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.

Wat als het niet lukt om te poepen?

Wat kun je zelf doen? – Eten en drinken Drink ten minste 1,5 tot 2 liter per dag. Gezonde voeding is belangrijk. Eet je eet gezond, dan krijg je voldoende vezels binnen. Vezels houden vocht vast in de darm, en stimuleren de darmwerking. Je krijgt dan meer en zachtere ontlasting.

 • Vezels zitten vooral in volkoren- en roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), groenten (ook rauwe groenten), fruit, volkorenbiscuit, muesli(repen) en rijstwafels;
See also:  Hoe Goed Is Brood?

30 gram vezels per dag is voldoende. In vlees, ei, kaas en andere melkproducten zitten geen voedingsvezels. Beweging Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren.

Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt. Toiletgang Ga naar het toilet van zodra je aandrang voelt. Stel dit niet uit, ook al heb je het druk. Als je de aandrang steeds negeert, dan voel je de aandrang op de duur minder goed.

De stoelgang blijft dan langer in je darmen en wordt droger en harder. Dit veroorzaakt verstopping. Een vast ontlastingsmoment invoeren (bijvoorbeeld elke ochtend na het ontbijt) om je darmen te trainen kan ook helpen.

Wat kan ik doen om te kunnen poepen?

Tip 1  Eet gezond en veel vezels Vezels komen in plantaardige voeding voor. Ze zijn onverteerbaar. En dat is goed nieuws want ze zorgen er in de dikke darm mede voor dat er beweging komt. En ze nemen vocht op. Dat zorgt ervoor dat je poep zacht en soepel blijft.

 • En daardoor kun je makkelijk poepen;
 • Vezels zitten in planten … dus in fruit en groenten;
 • En in volkoren producten, zoals volkorenbrood, maar ook volkoren pasta;
 • Tip 2  Goed kauwen Goed kauwen is belangrijk om je eten in kleine stukjes te vermalen;

Een keer of 30 kauwen voordat je doorslikt zou goed zijn. Tip 3  Drink dagelijks genoeg vocht Genoeg drinken is belangrijk voor een goede stoelgang. Voor kinderen geldt één tot anderhalve liter per dag. Voor volwassenen is dat zo’n twee liter vocht per dag.

Als je veel vezels eet, drink dan ook genoeg want vezels nemen ook vocht op. En dat is weer goed om je poep smeuïg te houden. Water drinken is altijd goed, groene thee ook. Niet teveel zoete drankjes. Als je niet genoeg drinkt, kan je poep droog en hard worden.

Dat poept moeilijk en kan ook zeer doen. Als je diarree hebt, is het extra belangrijk om veel te drinken want dan droog je namelijk snel uit. Thee of bouillon drinken en als het lang duurt (twee dagen maar voor kleine kinderen en ouderen al eerder), de dokter bellen.

 • Tip 4  Lekker veel bewegen Beweging zorgt ervoor dat de darmen ook aan het bewegen blijven;
 • En dat is weer goed voor je stoelgang;
 • Beweeg zeker een uur per dag;
 • Neem de trap, ga op de fiets, loop en ren;
 • Doe lekker aan sport;
See also:  Wat Mag Baby 10 Maanden Op Brood?

Bewegen is goed voor iedereen. Tip 5  Zorg voor een gezond gewicht Als je goed en gezond eet, genoeg beweegt en slaapt, zal je waarschijnlijk ook een gezond gewicht hebben dat bij je past. Als je te zwaar bent, heb je sneller last van spijsverteringsklachten.

 1. Tip 6  Als je voelt dat je poepen moet, moet je gaan Als je endeldarm vol is, krijgt je een seintje dat het tijd is om te poepen;
 2. Dan moet je ook gaan;
 3. Dat is misschien niet altijd een handig moment;
 4. Maar laat je niet weerhouden, de natuur roept! Als je niet gaat, wordt je poep steeds droger;

Hierdoor kan verstopping ontstaan. Tip 7  Zorg voor een goede houding Zorg voor een goede houding op de wc. Bijvoorbeeld met je voeten op een krukje. Dat is beter voor je houding. Neem je tijd en ontspan. Ga niet hard persen, dat is niet goed. Tip 8  Sla het ontbijt niet over Als je de dag begint met een lekker vezelrijk ontbijt, komen je darmen goed op gang.

Tip 9  Kijk achterom naar de vorm en kleur Als je naar de wc bent geweest is het goed om achterom te kijken. Wat ligt er in de pot? Wat is de vorm? En wat is de kleur? Licht, midden en donkerbruin zijn normale kleuren voor je poep.

Groene poep kan je krijgen van spinazie of andijvie. Rode poep kun je van bietjes krijgen, maar ook van bloed. Als je poep vaak rood ziet, ga dan (met je ouders) naar de dokter. Zwarte, witte of lichtgrijze poep is niet zoals het hoort. Als je dat vaker ziet, ga dan ook (met je ouders) naar de dokter.

Witte puntjes en jeuk? Dat kunnen wormpjes zijn. Snel pilletjes kopen bij de drogist of apotheek of naar de huisarts. Tip 10  Handen wassen Na elk toiletbezoek geldt: handen wassen. Een goede hygiëne helpt om gezond te blijven.

Tip 11  Ga kort na de maaltijd naar de wc Kun je niet makkelijk poepen of of heb je last van verstopping? Ga dan kort na de maaltijd naar de wc. Dan zijn je darmen namelijk extra beweeglijk. Neem de tijd voor het toiletbezoek en ga even rustig op de wc zitten, liefst met je voeten op een krukje.

See also:  Wat Eet Je Bij Kalkoen Met Kerst?

Lekker ontspannen en neem gerust een boekje mee. Tip 12  Zorg voor ontspanning Spanning en stress heeft invloed op je stoelgang. Misschien herken je wel dat als je zenuwachtig bent, je ineens naar de wc moet? Probeer er op te letten dat je genoeg ontspant.

Als je altijd dunne poep hebt, kan het een signaal van je lichaam zijn dat je wat rustiger aan moet doen. Is dat bij jou het geval?.