Vanaf Wanneer Geen Rauw Vlees Zwangerschap?

Vanaf Wanneer Geen Rauw Vlees Zwangerschap
Het is een veel besproken onderwerp: wat mag je wel en wat mag je niet eten als je zwanger bent? Wij krijgen hier als verloskundigen vaak vragen over. De ene zwangere ontzegt zichzelf een heleboel voedingsprodukten die je tijdens de zwangerschap prima kunt eten. De ander eet produkten waarvan wij adviseren deze te laten staan tijdens de zwangerschap. Twijfel je of je iets wel of niet mag eten? Bekijk dan onderstaand overzicht of vraag het ons.

Op de website van het voedingscentrum kun je onder andere een A4 downloaden waar onderstaande adviezen beknopt op staan, handig bijvoorbeeld voor op de koelkast. Klik hier om de A4 te downloaden. Klik hier voor uitgebreidere informatie over voeding tijdens je zwangerschap.

Wij werken samen met voedingscoach / diëtiste Astrid Stinesen. Lees daarover meer onderaan deze pagina. Het belangrijkste op een rij:

 • Eet gezond & gevarieerd.
 • Eten voor 2 is niet nodig. Veel zwangeren hebben wel extra trek, kies dan voor iets gezonds. Het is normaal om gemiddeld 10-15 kilo aan te komen tijdens de zwangerschap. De ene zwangere komt veel aan in het eerste trimester, de ander de laatste weken ineens een kilo per week. Het is normaal dat vrouwen met ondergewicht en een normaal gewicht meer aankomen dan vrouwen met overgewicht.
 • Slik vanaf het moment dat je zwanger wilt worden foliumzuur , dit verlaagt de kans op een kindje met bijvoorbeeld een open rug, hazenlip of open gehemelte. Nog niet gestart op het moment van je positieve test? Start hier dan alsnog zo snel mogelijk mee. Slik iedere dag een tablet van 400 of 500 microgram (o,4 of 0,5 milligram) t/m de 10e week van de zwangerschap. Vrij verkrijgbaar bij apotheek of drogist.
 • Slik vanaf het moment dat je zwanger wilt worden dagelijks 10 microgram vitamine D (of start daarmee zodra je weet dat je zwanger bent) t/m het einde van je zwangerschap of de borstvoedingsperiode. Dit is onder andere goed voor de groei van de baby. Vrij verkrijgbaar bij apotheek of drogist.
 • Als je naast de 2 bovenstaande adviezen gezond en gevarieerd eet is het slikken van multivitaminen in principe niet nodig. Doe je dit wel graag, slik dan multivitaminen speciaal voor zwangeren en borstvoedende vrouwen. Hierin zit de juiste hoeveelheid foliumzuur en vitamine D en niet teveel vitamine A. Overweeg dan of je kiest voor een variant inclusief visolie, afhankelijk van je visinname.

Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent? Vlees

 • Rauw vlees (zoals biefstuk, carpaccio, tartaar). Als je rauw vlees door en door verhit, kun je het wel veilig eten.
 • Rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren (zoals filet american, ossenworst, rosbief, salami). Over vleeswaren zoals chorizo, rauwe ham en cervelaat is nog geen eenduidig landelijk advies. Het voedingscentrum en onze beroepsgroep (de KNOV) adviseert deze niet te eten tijdens de zwangerschap. Verhit boven de 70 graden Celsius of minimaal 2 dagen ingevroren bij minimaal -12 graden Celsius, kun je deze vleeswaren allemaal wel eten.

Lever

 • Leverprodukten (lever, leversmeerworst, leverpaté). In leverprodukten zit veel vitamine A. Dit is een vitamine die de kans op een kindje met aangeboren afwijkingen verhoogd als je er teveel van binnen krijgt. Eet je graag leverprodukten? Beleg hier bijvoorbeeld dan maximaal 1 boterham per dag mee.

Vis

 • Wat is het advies? Eet 1-2x per week vis, vette vis maximaal 2x per week. Varieer met vissoorten en verhit het altijd goed. Vis is heel gezond en draagt bij aan een goede hersen- en zichtontwikkeling van je kindje. Maar in sommige soorten vis kan de Listeria bacterie zitten die schadelijk kan zijn tijdens je zwangerschap. Ook bevatten sommige soorten vis zware metalen.

Vis die je beter niet kunt eten:

 • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, zowel vacuümverpakt als andere soort verpakkingen (zoals gerookte zalm, makreel). Goed verhit kun je deze produkten wel veilig eten.
 • Sushi met rauwe vis (incl. haring).
 • Rauwe schaal- en schelpdieren (zoals kreeft, krab, garnalen, mosselen, oesters, coquilles). Verhit mag dit allemaal wel.
 • Roofvissen (zoals tonijn, zwaardvis, koningsmakreel). Tonijn uit blik is geen probleem.
 • Wilde paling. De meeste paling is kweekpaling en kun je veilig eten.

Zuivel en eieren

 • Kaas gemaakt van rauwe melk (deze kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je kindje). Als het gemaakt is van rauwe melk staat er ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’ op het etiket. Als er alleen ‘melk’ op staat, kun je ervan uitgaan dat het veilig is. Veel kazen zijn echter gemaakt van verhitte melk, zoals veel harde kazen, mozzarella en feta en kun je dus veilig eten.

  Voorbeelden van vette vis zijn makreel, zalm, haring, paling, heilbot, sardines en forel. Vette vis is dus heel gezond en goed voor jou en je kindje als je het maar goed verhit. Haring uit blik kun je ook veilig eten.

  Let met name op of vraag het even goed na, wanneer je kaas koopt bij de kaasboer, bij de boer, op de markt of op de versafdeling in de supermarkt. Heel veel kaas uit het koelschap (voorverpakt) kun je veilig eten. Deze zijn niet gemaakt van rauwe melk, anders waren ze niet zo lang houdbaar.

 • Rauwe eieren en produkten die gemaakt zijn met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise en tiramisu. Mayonaise uit de supermarkt kun je veilig eten. Tiramisu ook mits er geen alcohol inzit.
 • Rauwe melk, bijvoorbeeld gekocht bij de boer. Melk uit de supermarkt is verhit en dus veilig.

Overig

 • Drop. Het advies is maximaal 3 dropjes per dag.
 • Rauwe kiemgroenten zoals taugé en alfalfa. Verhit kun je kiemgroenten veilig eten.
 • Honing kun je prima eten als je zwanger bent. Dit wordt alleen afgeraden aan kinderen van 0-1 jaar.

Dranken

 • Alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat er geen veilige ondergrens is wat betreft alcohol drinken tijdens de zwangerschap, ook ‘1 glas per dag’ of ‘op een feestje bijvoorbeeld af en toe’ kunnen gevolgen hebben voor je kindje.
 • Alcoholvrije dranken: kun je veilig drinken als er daadwerkelijk 0. 0% alcohol inzit. Verzeker jezelf daar wel van want tot aan 0. 5% alcohol wordt het vaak nog verkocht als alcoholvrij.
 • Dranken met veel cafeïne (zoals koffie of energiedrankjes). Het advies is maximaal 1x per dag.
 • Thee. 3 koppen zwarte of groene thee past in een gezond voedingspatroon. Drink je graag venkel- anijs- of zoethoutthee? Dan is het advies: maximaal 2 koppen per dag.

Wij baseren ons voedingsadvies op de informatie van het Voedingscentrum en onze beroepsgroep (de KNOV). Het voedingscentrum wordt 100% gesubsidieerd door de overheid om wetenschappelijke en onafhankelijke adviezen te geven over voeding. Voedingscoach / diëtiste Binnen onze praktijk werken wij samen met voedingscoach / diëtiste Astrid Stinesen. Herken je 1 van onderstaande voorbeelden? Dan kun je als je dit wilt een afspraak met Astrid maken voor een consult. Voorbeelden:

 • Zie je er erg tegenop aan te komen in de zwangerschap?
 • Geef je veel over?
 • Eet je niet voldoende gevarieerd of ongezond?
 • Bang dat je van bepaalde produktgroepen te weinig binnen krijgt?
 • Ben je wat zwaarder en wil je de gewichtstoename in de zwangerschap beperken?
 • Heb je een laag ijzergehalte?
 • Komen er voedselallergieën voor binnen jullie gezin/familie?
 • Ben je in een vorige zwangerschap fors aangekomen?
 • Heb je in een vorige zwangerschap (zwangerschaps)suikerziekte gehad?
 • Etc.

Een afspraak met Astrid maken of weten of/wat zij voor jou kan betekenen? Mail dan naar i [email protected] eu   of bel haar op 0 6-46262424.

Hoe erg is rauw vlees tijdens zwangerschap?

Mijd rauw vlees – Als je zwanger bent, kan je beter geen rauw vlees eten. De parasiet toxoplasma gondii kan voorkomen in rauwe producten en deze is schadelijk voor je ongeboren kindje. Hoe vroeger in je zwangerschap je zit, hoe kwetsbaarder je kindje is, en hoe groter de schade zal zijn voor je baby.

Hoelang vlees verhitten zwanger?

Verhitten boven de 70 °C of het invriezen van vlees bij -12 °C voor minimaal 2 dagen doodt de parasiet. Niet iedereen wordt ziek na besmetting met Toxoplasma gondii.

Hoe gevaarlijk is carpaccio als je zwanger bent?

Carpaccio kan je als je zwanger bent beter niet eten. Dit van oorsprong Italiaanse vleesgerecht wordt niet verhit tijdens het bereiden. Het is dus rauw vlees. In onvoldoende verhit of rauw vlees, zoals carpaccio, kunnen mogelijk bacteriën groeien die schadelijk zijn voor je baby.

Kun je biefstuk eten als je zwanger bent?

Zwanger en rundvlees Kan jij ontzettend genieten van een heerlijk stukje rundvlees? Bijvoorbeeld van een tournedos of wat dacht je van een mals stukje rosbief ? En vind je het dan vooral lekker als het nog mooi rood is vanbinnen? Je bent zeker niet de enige, maar mocht je zwanger zijn dan moet je opletten met zo’n heerlijk stukje medium of rare gebakken rundvlees.

Gaat zwanger en rundvlees eten dan nooit samen? Jawel hoor! In deze blog kun je lezen hoe je rundvlees veilig kunt eten tijdens je zwangerschap. Waarom mag je bepaald rundvlees niet eten tijdens de zwangerschap? Ben je zwanger en wil je rundvlees eten? Dat kan zeker! Maar niet wanneer het medium of rare gebakken is.

De reden dat je moet opletten met rundvlees, is niet per se om het rundvlees zelf. Het gaat erom of het vlees rauw is of niet. Rauw rundvlees, en overigens ook rauwe vis en ei, kunnen de toxoplasmoseparasiet bevatten. Deze parasiet kan mensen besmetten met toxoplasmose, dit is een infectie.

Normaal gesproken kan dit niet zo’n kwaad, maar voor zwangere vrouwen heeft het wel gevolgen. De infectie kan via de placenta overgedragen worden op het ongeboren kindje. De moeder loopt verder geen gevaar, maar de baby kan door de infectie ernstige afwijkingen krijgen.

Bijvoorbeeld afwijkingen van het zenuwstelsel (denk aan waterhoofd) en aan de ogen (blindheid). Welk rundvlees mag je wel eten? De toxoplasmoseparasiet komt alleen voor in rauw vlees. Wanneer het vlees door en door gaar gebakken wordt of op een andere manier wordt bereid zoals stoven , is de parasiet vernietigd.

 • Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is;
 • Het vlees is dan doorbakken en niet meer rood of roze aan de binnenkant;

Moet je nu je gehele zwangerschap doorbakken vlees eten? Nee, gelukkig niet! Als het vlees eerst ingevroren is geweest op minstens -12° C voor minimaal 2 dagen, kan je het daarna veilig eten. De toxoplasmoseparasiet kan niet tegen hitte en ook niet tegen extreme koud.

 1. Twee dagen in de vriezer die op minstens -12° C staat (de gemiddelde vriezer staat op -18° C) doodt de parasiet;
 2. Aangezien de parasiet al is vernietigd hoeft het vlees niet meer doorgebakken te worden;
 3. Welk rundvlees is gezond en goed voor moeder en kind? Rundvlees dat goed is bereid of ingevroren is geweest, is goed voor moeder en kind;

Om die reden kun je prima zwanger zijn en rundvlees eten. In onder andere rundvlees zit vitamine B6 en ijzer. Vitamine B6 speelt een grote rol in de deling van cellen. Mede daarom is de vitamine belangrijk voor een gezonde zwangerschap. Daarnaast hebben zwangere vrouwen een iets verhoogde eiwitbehoefte, namelijk 1,1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag (gemiddeld zitten mensen op 0,9 gram per kilogram lichaamsgewicht).

 • Eiwitten zitten onder andere in rundvlees;
 • Als laatste is rood vlees een erg goede leverancier van ijzer;
 • Ook ijzer is belangrijk tijdens de zwangerschap om onder andere bloedarmoede te voorkomen;
 • Het rundvlees dat je het beste kunt eten is mager rundvlees zonder al te veel vet;

Het is namelijk belangrijk dat je als zwangere vrouw niet te veel verzadigd vet binnenkrijg en je daarnaast je gewichtstoename in bedwang houdt. Mager rundvlees is onder andere rosbief, biefstuk, tournedos, biefstukpunten en kogelbiefstuk. Let er wel echt goed op dat het vlees óf goed doorbakken is óf dat het voor minstens twee dagen ingevroren is geweest op ten minste -12° C.

Welk ander rundvlees mag je eten tijdens de zwangerschap Andere producten met rundvlees die je gewoon mag eten tijdens de zwangerschap zijn: – hamburgers – fricandeau – runderrollade – stoofvlees – vitello tonnato – chipolata Welk rundvlees kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap Eet nooit rauw rundvlees.

Ga je uiteten of op visite en krijg je een medium of rare gebakken stukje rundvlees voorgeschoteld, dan kun je het beter niet eten. Je weet immers niet of het vlees ingevroren is geweest of niet. Bestel dit daarom ook niet in een restaurant, of je moet erbij zeggen dat je zwanger bent en het dus doorbakken (well done) moet zijn.

Als het echt heel goed vlees is, kan het nog best prima smaken. Maar misschien is een stukje kip of vis wat veiliger, want doorbakken vlees kan taai worden. Ander rundvlees zoals hamburgers, worsten van rundvlees, chipolata etc.

mag je eten als ze goed doorbakken zijn. Toch is het beter om deze producten met mate te consumeren aangezien er redelijk wat verzadigd vet, kilocalorieën en zout inzit. Als je gezond wilt eten, kun je beter kiezen voor mager rundvlees, kip, vis of vegetarische vleesvervangers.

 1. Naast bereide vleesproducten moet je als zwangere vrouw ook opletten met rauwe vleeswaren;
 2. Deze vleeswaren kunnen ook de toxoplasmoseparasiet bevatten;
 3. Laat de volgende vleeswaren gedurende je zwangerschap dus even in de schappen liggen: rosbief, carpaccio, fricandeau, ossenworst, filet americain en tartaar;

Zwanger en rundvlees bij HaKOEna Bij HaKOEna kun je pakketten bestellen met kwaliteitsrundvlees. Deze pakketten worden na de slachting en rijping luchtdicht verpakt en direct professioneel ingevroren. Wanneer je een pakket besteld wordt deze gekoeld geleverd zodat het meteen in je eigen vriezer kan.

 1. Aangezien het vlees al is ingevroren, kunnen zwangere vrouwen het veilig eten! BRONNEN Jong, F;
 2. de;
 3. (2008);
 4. Ons voedsel (6 de herziene druk, 2016);
 5. Hilversum: Fontaine Uitgevers;
 6. Dresch, M;
 7. (2013);
 8. Gezonde voeding;
 9. Leiden: AALO Opleidingen bv;

http://www. voedingscentrum. nl/encyclopedie/toxoplasmose. aspx https://mens-en-gezondheid. infonu. nl/zwangerschap/154928-zwanger-en-biefstuk. html.

Hoe snel krijg je toxoplasmose?

Hoe kun je het herkennen? – Toxoplasmose is alleen gevaarlijk bij zwangere vrouwen en bij mensen met een verminderd afweersysteem. Een gezonde persoon kan ongemerkt een infectie doormaken. De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode).

 1. De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen;
 2. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk;

In zeldzame gevallen kunnen de lever en/of de milt tijdelijk opzwellen, met als gevolg ongemak en pijn in de bovenbuik. Een vlekkige huiduitslag kan voorkomen. Bij personen met een verzwakt afweersysteem zijn de symptomen meestal ernstiger. Ontsteking van de longen, de hersenen en het hartspierweefsel zijn mogelijk, met soms fatale afloop.

Wanneer toxoplasmose bij een zwangere vrouw wordt overgedragen op het ongeboren kind, spreken we van congenitale toxoplasmose. In het begin van de zwangerschap is de kans dat toxoplasmose wordt doorgegeven kleiner (10% in het eerste trimester, 70% in het derde trimester), maar de kans op complicaties voor het kind is groter en de gevolgen ernstiger.

De infectie bij de foetus is altijd veralgemeend, met mogelijke aantasting van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en van de ogen met blindheid en/of mentale achterstand tot gevolg. Een infectie tijdens de zwangerschap betekent niet per se dat de baby aangetast is.

Hoe groot is de kans op toxoplasmose?

Wat is congenitale toxoplasmose? Congenitale toxoplasmose is een aandoening waarbij kinderen een besmetting hebben opgelopen met de parasiet toxoplasmose tijdens de zwangerschap. Hoe wordt congenitale toxoplasmose ook wel genoemd? Congenitale toxoplasmose is een van de infectie die tijdens de zwangerschap van moeder naar kind over kan gaan.

Infecties die dit kunnen doen worden aangeduid met de letters TORCHES. Hierbij staat de TO voor toxoplasmose. Andere infecties die een soortgelijk ziektebeeld veroorzaken zijn het rode hond virus ( R ubella), het cytomegalovirus ( C MV), het He rpes virus of S yfilius.

De term congenitaal geeft aan dat kinderen al geboren worden met een infectie met toxoplasmose. Hoe vaak komt een congenitale toxoplasmose infectie voor bij kinderen? Eén op de 400 zwangere vrouwen in Nederland raakt tijdens de zwangerschap besmet met toxoplasmose.

Twee van de vijf kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een infectie heeft opgelopen met toxoplasmose krijgt deze infectie ook via de navelstreng. Dat betekent dat ongeveer één op de 1000 pasgeborenen een congenitale toxoplasmose heeft.

Bij wie komt een congenitale toxoplasmose infectie voor? Kinderen met een congenitale toxoplasmose raken tijdens de zwangerschap besmet met toxoplasmose. Deze toxoplasmose kan verschillende organen aantasten. De eerste klachten hiervan kunnen direct na de geboorte aanwezig zijn, maar ook pas op latere leeftijd duidelijk worden.

Een op de tien kinderen heeft direct na de geboorte al klachten. Van de overige kinderen krijgt de helft tijdens het leven klachten. Zowel jongens als meisjes kunnen toxoplasmose krijgen. Wat is de oorzaak van congenitale toxoplasmose? Parasiet Toxoplasmose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de parasiet toxoplasma gondii.

Deze parasiet leeft met name in het lichaam van een kat en zit ook in de ontlasting van een besmette kat. Katten poepen vaak in de tuin, waardoor de parasiet ook in de tuin kan voorkomen. Door het verschonen van een kattenbak of door het werken in de tuin kan de parasiet op de handen van een mens komen te zitten.

 • Wanneer er contact is tussen de handen en de mond, kan de parasiet bij een mens in het maagdarmkanaal komen te zitten;
 • Ook het eten van rauwe ongewassen groente uit de tuin of het eten van onvoldoende gegaard en besmet vlees kan er voor zorgen dat de eitjes van de parasiet in de maag en darmen van een mens terecht komen;

Besmetting van de moeder Bijna de helft van alle vrouwen is al voor de zwangerschap besmet geraakt met toxoplasmose. Zij hebben zelf afweer gemaakt tegen toxoplasmose en kunnen deze infectie niet nogmaals krijgen. De andere helft van de vrouwen heeft nog nooit een infectie met toxoplasmose gehad en is dus niet beschermd tegen toxoplasmose.

De kans om tijdens de zwangerschap besmet te raken met toxoplasmose is klein, ongeveer één op de 400 zwangere vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een besmetting op met toxoplasmose. Deze besmetting verloopt vaak ongemerkt, vaak hebben vrouwen geen klachten of hele aspecifieke klachten zoals last van vermoeidheid, lusteloosheid, koorts, opgezette klieren of spierpijn.

Meestal weet de moeder dus niet eens dat ze een besmetting met toxoplasmose heeft opgelopen. Besmetting kind Bij twee op de vijf besmette zwangeren gaat de infectie via de placenta en de navelstreng over naar het nog ongeboren kind. Het kind krijgt dan ook een infectie, waardoor allerlei organen beschadigd kunnen raken.

 1. Hoe vroeger de infectie tijdens de zwangerschap wordt opgelopen, hoe uitgebreider vaak de schade bij het kind, bij latere infecties is de schade meestal meer beperkt;
 2. Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap is de kans dat een infectie bij de moeder overgaat naar het kind kleiner (zo’n 10 tot 15%), dan tijdens de laatste maanden van de zwangerschap (zo’n 60%);

Infectie kind Gemiddeld raken twee op de vijf kinderen van moeders met een toxoplasmose infectie zelf ook besmet met deze parasiet. Deze kinderen worden dan zelf ook ziek. Toxoplasmose kan diverse organen aantasten. Vaak ontstaat er ernstige schade in de hersenen en in de ogen.

Welke klachten krijgt een kind met congenitale toxoplasmose? Variatie Er bestaat een grote variatie tussen de ernst en de hoeveelheid klachten die een kind met congenitale toxoplasmose krijgt. Kinderen die vroeg tijdens de zwangerschap besmet raken hebben vaak meer en ernstiger klachten dan kinderen die later tijdens de zwangerschap besmet raken.

Waterhoofd Toxoplasmose veroorzaakt een infectie van de hersenen en van de hersenvliezen. In de hersenen zitten hersenholtes met daarin vocht. Normaal wordt er evenveel hersenvocht aangemaakt als weer afgevoerd. Door de infectie van de hersenvliezen wordt de afvoer van het vocht via de hersenvliezen belemmerd.

De aanvoer van vocht gaat gewoon door. Daardoor komt er steeds meer vocht in de hersenholtes terecht en worden de hersenholtes steeds groter. Dit wordt een waterhoofd of ook wel hydrocefalus genoemd. Kinderen met een waterhoofd krijgen een steeds groter hoofd, de fontanel is groot en staat vaak bol.

De oogjes van het kind staan naar beneden gericht, dit wordt een sunset fenomeen genoemd. Vaak hebben kinderen last van sufheid, veel slapen, slecht drinken en spugen. Door de grote hoeveelheid vocht in de holtes kunnen de hersenen in de verdrukking komen.

 1. Als gevolg van deze verdrukking kunnen de hersenen onvoldoende bloedtoevoer krijgen en daardoor beschadigd raken;
 2. Ontwikkelingsachterstand Als gevolg van de infectie van de hersenen met toxoplasmose, kunnen de hersenen beschadigd raken;

Hierdoor kunnen de hersenen hun functie niet uit oefenen. Afhankelijk van welke gebieden in de hersenen beschadigd zijn, vallen bepaalde hersenfuncties uit. Zo kunnen er problemen zijn met bewegen, zien, horen, praten en slikken. Kinderen met een congenitale toxoplasmose ontwikkelen zich vaak trager dan hun leeftijdsgenoten.

Zij gaan later lachen, grijpen, rollen, zitten, staan of praten. Of kinderen zullen gaan zitten, staan, lopen en praten hangt af van de ernst van de beschadiging van de hersenen. Epilepsie Als gevolg van de hersenbeschadiging kunnen epilepsie-aanvallen ontstaan.

Deze aanvallen kunnen op verschillende leeftijd ontstaan. Meerder soorten epilepsie aanvallen komen voor, deze worden beschreven in de folder indeling epilepsie aanvallen. De meest voorkomende aanvallen bij congenitale toxoplasmose zijn eenvoudig partiële aanvallen, complex partiële aanvallen en secundair gegeneraliseerde aanvallen.

Klein hoofd Het hoofd van kinderen met een congenitale toxoplasmose en een hersenbeschadiging groeit vaak weinig. Deze kinderen krijgen een klein hoofd vergeleken met leeftijdsgenoten. Bij baby’s met een waterhoofdje valt dit vaak nog niet op, omdat het hoofd juist groot is als gevolg van het waterhoofd.

Pas later valt op dat het hoofdje helemaal niet meer groeit. Een klein hoofd wordt ook wel aangeduid met de term microcefalie, waarbij micro klein betekent en cefalie hoofd. Problemen met zien Kinderen met toxoplasmose hebben ook vaak last van een beschadiging van de ogen.

Met het netvlies is erg kwetsbaar voor infecties. Als gevolg van een infectie kan het netvlies beschadigd raken, waardoor kinderen slechtziend worden. Soms is het netvlies dusdanig beschadigd dat het los laat, deze kinderen zijn in het algemeen helemaal blind.

Wanneer het netvlies bij de geboorte nog niet helemaal beschadigd is, kan deze tijdens de kinderleeftijd nog verder gaan beschadigen doordat nieuwe ontstekingen van het netvlies kunnen ontstaan. Wanneer kinderen groter worden, valt vaak op dat de oogjes klein zijn en niet meegroeien met de rest van het lichaam.

 • Deze kleine ogen worden microoftalmie genoemd;
 • De term micro betekent klein en de term oftalmie oog;
 • Vroeggeboorte Een besmetting laat tijdens de zwangerschap veroorzaakt vaak vroeggeboorte;
 • Deze kinderen zijn vaak ook licht van gewicht voor de zwangerschapsduur;

Kinderen met een late besmetting kunnen ook ziek zijn na de geboorte, ze kunnen koorts hebben, een vergrote lever en milt hebben, huiduitslag, een gele kleur van de huid en een tekort aan rode bloedcellen en bloedplaatjes. Hoe wordt de diagnose congenitale toxoplasmose gesteld? Verhaal en onderzoek Op grond van het verhaal en de bevindingen bij onderzoek kan er het vermoeden ontstaan dat er sprake is van een congenitale toxoplasmose.

Echter zeer verschillende andere aandoeningen kunnen dezelfde klachten veroorzaken. Vaak is een besmetting met toxoplasmose tijdens de zwangerschap niet bekend omdat het geen of nauwelijks klachten heeft veroorzaakt bij de moeder.

Bloedonderzoek Door middel van bloedonderzoek bij het kind, kan aangetoond worden dat het kind afweer heeft gemaakt tegen toxoplasmose. Bepaalde afweerstoffen van het IgM type geven aan dat er een recente infectie is geweest. Oudere kinderen zouden ook zelf al besmet kunnen zijn met toxoplasmose door contact met de ontlasting van een poes.

 • Wanneer bij oudere kinderen gedacht wordt aan congenitale toxoplasmose dan kan het bloed van het hielprik kaartje helpen om aan te tonen of deze infectie voor of na de bevalling heeft plaats gevonden;
 • Bloedonderzoek moeder Door middel van bloedonderzoek van de moeder kan aangetoond worden of de moeder ooit een infectie met toxoplasmose heeft doorgemaakt en dus beschermd is tijdens de zwangerschap;

Bij een niet beschermde moeder die tijdens de zwangerschap denkt besmet geraakt te zijn, kan bloedonderzoek uitwijzen of ze inderdaad besmet is geraakt. Vruchtwaterpunctie Wanneer er daadwerkelijk bij de moeder tijdens de zwangerschap een besmetting is aangetoond, kan door middel van een vruchtwaterpunctie gekeken worden of er ook besmetting van het kind heeft plaats gevonden.

Scan De diagnose congenitale toxoplasmose kan vermoed worden aan de hand van een scan van het hoofd. Op deze scan kan een waterhoofd gezien worden. Ook kunnen de beschadigingen van de hersenen zichtbaar zijn.

Op een CT-scan worden vaak kalkspatten gezien deze zijn kenmerken voor een infectie met een van de TORCHES. Oogarts De oogarts kan door onderzoek van het netvlies specifieke afwijkingen zien, die passen bij toxoplasmose. Hoe wordt congenitale toxoplasmose behandeld? Medicijnen Wanneer tijdens de zwangerschap bekend is dat een moeder besmet is geraakt met toxoplasmose, kan de moeder behandeld worden met medicijnen die de parasiet kunnen doden.

 • Een medicijn dat hiervoor gebruikt wordt, is spiramycine;
 • Dit kan ook veilig gegeven worden aan zwangeren;
 • Vaak wordt het gecombineerd met zogenaamde sulfanamiden;
 • Buiten de zwangerschap wordt vaak het medicijn pyrimethamine gebruikt;

Dit wordt dan gecombineerd met folinezuur. Wanneer een baby tijdens de zwangerschap een besmetting heeft opgelopen, heeft behandeling meestal geen zin meer omdat de infectie zelf niet actief is. Omdat een infectie tijdens de zwangerschap met toxoplasmose heel ongemerkt gaat, zullen deze meeste zwangeren niet weten dat ze toxoplasmose hebben gehad en dus ook geen behandeling krijgen.

Drain Bij kinderen met een hydrocefalus kan het soms nodig zijn om een drain te plaatsen in het hoofd die overtollig vocht kan afvoeren. Deze drain wordt dan geplaatst voordat een behandeling met medicijnen wordt gegeven.

Medicijnen tegen epilepsie Kinderen met epilepsie worden vaak behandeld met medicijnen om nieuwe epilepsie aanvallen te voorkomen. Oogarts De oogarts kan adviezen geven aan kinderen met slechtziendheid of blindheid als gevolg van een congenitale toxoplasmose.

Er bestaan diverse hulpmiddelen die het zicht kunnen verbeteren of die blinde kinderen kunnen helpen om toch zelfstandig te functioneren. Fysiotherapie Een fysiotherapeut kan helpen de ontwikkeling van een kind te stimuleren.

Vaak gebeurt dit in nauw overleg met de ergotherapeut , de logopedist en de revalidatiearts. ontact met andere ouders Via het forum van deze site kunt u een oproepje plaatsen om in contact te komen met andere ouders die ook een kind hebben met een congenitale toxoplasmose of een besmetting met een van de andere TORCHES infecties.

Begeleiding Begeleiding van ouders met een kind met congenitale toxoplasmose is erg belangrijk. Veel moeders voelen zich erg schuldig dat hun kind via de placenta deze infectie heeft opgelopen. Deze reactie is heel begrijpelijk.

Het is belangrijk voor moeders om te beseffen dat het hen niet te verwijten is. Met alle goede inzet is het niet altijd mogelijk om het kind overal voor te beschermen. Terugdraaien van het oplopen van de infectie kan niet, wel kun je als moeder je kind zo goed mogelijk helpen en ondersteunen met het leren leven van de gevolgen van een congenitale toxoplasmose.

Een maatschappelijk werkende of een psycholoog kunnen helpen bij het verwerken van al deze gevoelens rondom het krijgen van een kind met een congenitale toxoplasmose. Preventie Preventie van besmetting met toxoplasmose is erg belangrijk.

Daarom wordt aan alle zwangere vrouwen of aan vrouwen die zwanger willen worden geadviseerd om geen rauw vlees te eten en al het vlees goed te verhitten. Bij werken in de tuin moeten handschoenen gedragen worden. Het is het beste om anderen de kattenbak te laten verschonen.

 1. Als dat niet kan wordt geadviseerd dagelijks de kattenbak te verschonen met handschoenen aan;
 2. Rauwe groentes moeten goed gewassen worden voor gebruik;
 3. Wat betekent congenitale toxoplasmose voor de toekomst? Blijvende beperkingen Kinderen met een congenitale toxoplasmose hebben vaan blijvende beperkingen;

De ernst en mate van deze beperkingen hangt af van de ernst van de infectie bij het kind. Sommige kinderen hebben alleen milde problemen met zien, anderen hebben een ernstige ontwikkelingsachterstand, epilepsie en blindheid. Problemen met zien Problemen met zien komen uiteindelijk bij vier tot vijf van de tien kinderen met congenitale toxoplasmose voor.

 1. Deze problemen variëren van milde problemen van het missen van een stukje van het beeld tot volledige blindheid;
 2. Overlijden Kinderen kunnen komen te overlijden als gevolg van een congenitale toxoplasmose;

Bij een ernstige infectie gebeurt dit vaak al in de baarmoeder. Soms komen kinderen ook na de geboorte nog te overlijden. Kinderen met ernstige complicaties als gevolg van een congenitale toxoplasmose hebben een verkorte levensverwachting. Hebben broertjes en zusjes een vergrote kans om ook congenitale toxoplasmose te krijgen? Niet besmettelijk Een besmetting met toxoplasmose gaat niet van mens tot mens over.

Wanneer de moeder eenmaal een infectie met toxoplasmose heeft doorgemaakt, zal zij afweer tegen toxoplasmose opbouwen tijdens een nieuwe zwangerschap zal zij dan niet nog een keer een besmetting met toxoplasmose kunnen oplopen, mits ze een normaal afweersysteem heeft.

De kans dat broertjes of zusjes een congenitale toxoplasmose krijgen is dan ook heel klein eigenlijk verwaarloosbaar. Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden. Links www. visio. nl (Instelling voor begeleiding van mensen met een visuele beperking) www.

bartimeus. nl (Instelling voor begeleiding van mensen met een visuele beperking) www. sensis. nl (Instelling voor begeleiding van mensen met een visuele beperking) Referenties 1. Tamma P. Toxoplasmosis. Pediatr Rev.

2007;28:470-1. SYROCOT (Systematic Review on Congenital Toxoplasmosis) study group, Thiébaut R, Leproust S, Chêne G, Gilbert R. Effectiveness of prenatal treatment for congenital toxoplasmosis: a meta-analysis of individual patients’ data. Lancet. 2007;369:115-22.

Hoe dood je toxoplasmose?

Omschrijving – De parasiet Toxoplasma gondii kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasma gondii kan voorkomen in rauw vlees. Je kunt niet zien, ruiken of proeven dat vlees besmet is. Toxoplasma gondii komt van nature voor bij allerlei dieren. Alleen bij katten ontstaan eitjes (oöcysten), verder worden katten er niet ziek van.

Ook andere dieren kunnen deze eitjes binnenkrijgen en hierdoor kan het vlees besmet raken. Vooral dieren die buiten komen, lopen kans op besmetting. Ook groente en fruit wat buiten groeit kan door de ontlasting van katten besmet raken.

De parasiet overleeft niet bij extreme temperaturen. Verhitten boven de 70°C of het invriezen van vlees bij -12°C  voor minimaal 4 dagen of bij –20°C voor minimaal 3 dagen doodt de parasiet.

Wat mag je niet in het eerste trimester?

Tips voor eerste trimester zwangerschap – Hieronder een lijst met de belangrijkste tips en dingen die je moet regelen in het eerste trimester:

 • Slik foliumzuur
 • Drink geen alcohol
 • Stop met roken
 • Weet wat je mag eten
 • Eet gezond
 • Maak een afspraak met een verloskundige
 • Termijnecho
 • Hoe en wanneer vertel je dat je zwanger bent

Hoe vaak komt toxoplasmose voor zwangerschap?

Hoe groot is de kans op toxoplasmose  bij zwangere vrouwen en hun ongeboren baby? – Cijfers voor België:

 • De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby.
 • 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap.

Welke charcuterie mag je eten als je zwanger bent?

Welke vleeswaren mogen wel? – Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst. Gebraden vleeswaren zijn gebraden fricandeau en gebraden gehakt.

Ook grillworst en beenham kun je gerust nemen. Bij vleeswaren is het wel belangrijk dat je ze in de koelkast bewaart, bij een temperatuur van vier graden Celsius. En bewaar het niet langer dan vier dagen na opening.

Sluit de verpakking altijd goed af om te voorkomen dat er kruisbestuiving plaats vindt; wanneer bacteriën ook op andere voedingsmiddelen in de koelkast gaan zitten.

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Zwangere vrouwen – Een aparte groep vormen zwangere vrouwen. Hoewel ze een hoger risico hebben om na besmetting ziek te worden, geldt ook voor zwangeren dat dit een zeldzame ziekte is. Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt.

De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree. Dit is vooral het geval als de zwangere in het derde trimester (6-9 maanden) ziek wordt.

In die situatie is er een grotere kans op vroeggeboorte. Een zwangere vrouw die besmet is maar geen klachten heeft, kan in zeldzame gevallen de bacterie overdragen aan het ongeboren kind. Zie ook Li steriose en zwangerschap.

Wat zijn de symptomen van toxoplasmose?

Een Toxoplasma -infectie bij de mens, door opname van oöcysten of besmet vlees, wordt vaak niet opgemerkt, aangezien de infectie zelden tot ziekteverschijnselen leidt. Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts.

 • Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting;
 • Soms vertoont de patiënt een ernstiger ziektebeeld, dat is vooral het geval als er sprake is van een verminderde afweer;

Ernstige oogontstekingen, longontsteking en hersenvliesontsteking kunnen dan optreden. Bij 10 procent van de Europese hivgeïnfecteerde patiënten veroorzaakt een Toxoplasma -infectie hersenabcessen en hersenontstekingen.

Wat is het gevaar van toxoplasmose tijdens de zwangerschap?

Toxoplasmose is een voedselinfectie die veroorzaakt wordt door de microbe Toxoplasma gondii. Het is een ziekte die je kan oplopen door het eten van rauw of onvoldoende gaar vlees, door het eten van ongewassen rauwe groenten en fruit en door contact met aarde, besmet met kattenuitwerpselen. Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent én

 • je bent   ni et  vatbaar  (immuun) voor toxoplasmose?   Dan zijn er geen preventieve maatregelen tegen toxoplasmose nodig.
 • je bent  vatbaar  (niet immuun) voor toxoplasmose?   Dan hou je best rekening met enkele preventieve maatregelen tegen toxoplasmose in de verwerking van rauwe groenten, fruit, verse kruiden en rauw vlees. Deze maatregelen moet je  tot het eind van de zwangerschap  volgen.
 • je  bent vatbaar  (niet immuun) voor toxoplasmose én je hebt een  kat in huis?    Hou dan best rekening met enkele  extra preventieve maatregelen  tegen toxoplasmose.

Indien je  zwanger wil worden of je bent net zwanger  en je weet niet zeker of je al dan niet vatbaar bent voor toxoplamose, dan zal je zorgverlener een  bloedafname  doen om dit na te gaan. In afwachting van deze uitslag, dien je preventieve maatregelen te nemen tegen toxoplasmose. Toxoplasmose wordt soms ook ‘kattenziekte’ genoemd omdat katten de enige dieren zijn die de volwassen vorm van de microbe in zich dragen. De meeste mensen die toxoplasmose doormaken, voelen dit niet.

 • Je kan je eventueel wel wat grieperig voelen, met lichte koorts, vermoeidheid, spierpijn en gezwollen klieren;
 • Wie de infectie ooit heeft doorgemaakt, is levenslang beschermd;
 • Wanneer je toxoplasmose oploopt tijdens je zwangerschap, kan je baby besmet geraken;

In het begin van de zwangerschap is de kans op overdracht kleiner, maar de kans op complicaties bij de baby (oogproblemen of hersenafwijkingen) is groter. Naarmate de zwangerschap vordert, vergroot de kans op overdracht, maar verkleint de kans op complicaties.

 • Voorzorgen tegen toxoplasmose
 • Voorzorgen tegen toxoplasmose indien je katten hebt