Vanaf Welke Leeftijd Zelf Brood Smeren?

Vanaf Welke Leeftijd Zelf Brood Smeren
De eerste boterham vanaf 8 maanden – De eerste keer leg je je baby na de normale fles- of borstvoeding een boterhammetje klaar. Je doet dit best eerst zonder beleg. Snijd het brood in kleine stukjes zodat je baby heel gemakkelijk kan eten. Als je baby geen problemen heeft met het droog stukje brood, dan kan je de volgende keer wat zacht beleg smeren.

Hou, zeker op de leeftijd van 8 maanden, rekening met de darmpjes van je kleine spruit. Lichtgrijs brood geniet in het begin de voorkeur. Als je baby het lichtgrijze brood goed verdraagt (krampjes), dan kan je overschakelen naar een grovere broodsoort.

Volkorenbrood is pas aan te raden vanaf de leeftijd van anderhalf tot twee jaar. Leer je baby, indien hij een goede bijter is, ook korstjes eten. Babys die dit van in het begin gewoon zijn, zullen er later ook geen problemen mee hebben. Een boterham bestaat immers uit broodwit, maar uiteraard ook uit de korst. Bron: Security, Pixabay.

Welke leeftijd kind zelfstandig?

Maar wanneer is een kind eigenlijk zelfstandig genoeg om alleen naar school te gaan? De meeste kinderen kunnen als ze 8 of 9 jaar zijn alleen naar school fietsen, schrijft Ouders van Nu, ‘maar ieder kind heeft zijn eigen tempo’.

Hoe moet je je brood smeren?

Een sneetje brood afsnijden – Steek de pinnen in de fixeerplank. Leg het brood naast de pinnen op de plank en schuif de klem er bijna tegen. Daarna fixeer je de schuifklem door de bol naar beneden te duwen. Nu kan je brood normaal niet meer weg. Als dat wel zo zou zijn, schuif je de klem wat dichter tegen je brood en fixeer je het opnieuw.

 • Vanaf Welke Leeftijd Zelf Brood Smeren Niet gefixeerd
 • Vanaf Welke Leeftijd Zelf Brood Smeren Wél gefixeerd
 • Vanaf Welke Leeftijd Zelf Brood Smeren Snijden maar!

Hoe oud alleen thuis slapen?

Makkelijk! Brood smeren 1, boter

Wat zegt de wet? – Vanaf welke leeftijd kinderen alleen kunnen thuisblijven is voor heel wat ouders een groot dilemma, en dat begrijpt Ilse De Block van De Opvoedingslijn maar al te goed: “Er bestaat immers geen wetgeving die aangeeft vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis mag laten.

” Deskundigen raden hoe dan ook af om kinderen onder de 7 jaar alleen thuis te laten, omdat ze tot dan nog als hulpbehoevend gezien worden. Verder hangt het vooral van de inschatting van de ouders af. Officieel luidt het advies: jongens en meisjes van 8, 9, 10 en 11 jaar laat je best hooguit een dertigtal minuutjes onbewaakt achter.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een kind van 12 jaar meer dan  drie uur alleen thuis kan blijven overdag, en vanaf 16 jaar een hele nacht.

Welke leeftijd alleen naar buiten?

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen alleen buitenspelen, ervaringen van anderen – Niets is zo behulpzaam als de ervaringen van anderen. Onderstaand lees je vanaf welke leeftijd de kinderen van andere ouders alleen mochten buitenspelen en hoe ze dit hebben aangepakt.

 • Kim: ‘Vanaf 5 jaar;
 • ‘ Vanaf 5 jaar en af en toe even checken hoe het gaat;
 • Mag alleen als ze met buurkinderen kan spelen;
 • Anders is het fietsen of steppen om het blok;
 • Romy: ‘Onze zoon is nu 5 en mag hier in de straat buiten spelen met een buurjongetje die ook bijna 5 is 😊’ Monique: ‘Voorzichtig vanaf 4 jaar;

‘ vanaf een jaar of 4, eerst in het zicht vanuit de woonkamer. Met 6 jaar mocht hij ook wat verder weg in de straat. Maar altijd melden waar hij heen ging, niet met andere kinderen mee zonder het eerst thuis te overleggen. Suus: ‘Vanaf 6 jaar mogen ze wat verder de straat naar het speeltuintje.

 1. ‘ Mijn jongste tweeling is net 6;
 2. Sinds een paar weken mogen ze samen naar het speeltuintje verderop in de straat;
 3. Hand in hand, niet zonder elkaar weg en bij elkaar blijven en hand in hand samen naar huis;

Ingeborg: ‘Het ligt een beetje aan het kind wanneer die alleen kan buitenspelen. ‘ Mijn kinderen speelden al jong buiten (alhoewel er wel een verschil was tussen mijn drie kinderen: de een was veel verantwoordelijker dan de ander). Kijk naar je kind en ken het.

 • En baseer daarop hoeveel je het vrij laat, hoeveel verantwoordelijkheid het mag dragen etc;
 • Kirsten: ‘Ik vind dat het afhangt van heel veel factoren;
 • ‘ Dat hangt van zoveel factoren af, woon je in een drukke stad of op het rustige platte land, is je kind een goed luisterend kind of is het een ongeleid projectiel;

Volg je eigen gevoel en laat het niet afhangen van wat een ander daarvan vindt. Onze kinderen mochten al jong los, sliepen al jong in een tentje op de camping en dat kon omdat onze omstandigheden dit toe lieten. Chidaa: ‘Afspraken maken is belangrijk. ‘ Mijn oudste is 8 en gaat alleen naar buiten waar ik hem kan zien.

Als hij iets verder weg wilt (voetbalveldje) belt hij aan om te vragen of het mag. Je merkt zelf aan het gedrag van je kind wanneer hij/zij er klaar voor is. En 1000x de afspraken of regels herhalen doe ik ook hoor 👀 zoals met niemand praten enz enz enz.

Wanneer je ziet dit gaat niet goed of je merkt iets vervelends meteen naar boven!! En soms neemt ie zijn broertje van 6 mee. Die van 4 mag nog niet mee👀 Geertje: ‘Mijn dochter van 6 mag alleen naar buiten met GPS horloge. ‘ Dochter is net 6 en mag om het huis en blokje lopen/fietsen.

 1. Maar wel met gps horloge;
 2. Heb teveel meegemaakt om risico te lopen en er wonen ook wat minder ‘fijne’ mensen in de buurt;
 3. Maartje: ‘Vanaf 4 jaar en alleen om het huis;
 4. ‘ Vanaf 4 jaar samen met vriendjes buiten;

Eerst ging ik elke minuut kijken en bleven ze in het hofje. Nu is hij bijna zeven en komt hij ook in de straten rondom en zie ik hem af en toe voorbij komen. Barbara: ‘Wij bouwden het steeds verder op. ‘ Wij hebben een parkeerplaats achter onze rij huizen. Dat is een vrij veilige plek om te spelen omdat er overdag weinig tot geen auto’s langskomen en degenen die er wel komen weten dat er kinderen spelen.

See also:  Wat Kost Vers Vlees Voor De Hond?

Daardoor konden met hun kinderen met een jaar of vier al buiten de tuin spelen. Met elk jaar mochten ze wat verder, vijf jaar ook voor het huis (woonerf) met zes jaar naar een vriendje of vriendinnetje verderop in de straat of naar de winkel in de straat.

We wonen in een vrij overzichtelijk dorp dus ze mochten al snel verder weg maar wel altijd vertellen waar ze heen gingen. Dat ging overigens niet altijd goed, ik heb echt wel eens het halve dorp afgezocht 🙄. Anna: ‘Onze oudste mocht met 4 jaar, onze jongste pas vanaf 6 jaar.

‘ Onze oudste kon met een jaar of 4 wel in onze straat spelen. Hij is heel verantwoordelijk en geen wegloper of een kind wat dromerig verdwaald ofzo. De jongste is nu net 6 en mag sinds een half jaar ook. Zij is wel zo’n kind dat snel afgeleid is en daardoor afspraken vergeet.

Dus dan is vier wel erg jong, al mocht ze op die leeftijd wel samen met haar broer die drie jaar ouder is buitenspelen. Esther: ‘Vanaf 3 jaar al, maar wel voor de deur. ‘ Vanaf 3 jaar. We wonen met een grote speeltuin voor de deur. Er was dan altijd wel 1 van de buurvrouwen die buiten op het bankje zat, of ik zat zelf bij de voordeur.

Ik ging telkens ietsje langer naar binnen. Op die manier leerde hij ook spelen zonder dat mama in de buurt was, want binnen in huis speelde hij niet en liep hij alleen maar mij achterna. Even lekker duplo bouwen of spelen met auto’s deed hij niet.

Buiten kon hij zich uren vermaken zonder dat ik direct in de buurt was. Kulu: ‘Je moet het pas doen als het voor beide goed voelt. ‘ Nou, mijn kind vroeg er zelf om een paar maanden geleden. Hij is 8. Het voelde gelijk goed voor mij. Ik ben van mening dat het voor ons beide goed moet voelen.

 • Ik vertrouw ook op zijn gevoel maar ook zeker op de mijne;
 • Vanuit vertrouwen laat ik hem buiten spelen;
 • Kim: ‘Ze moest eerst haar zwemdiploma halen;
 • ‘ Vanwege veel water in de vuurt zijn wij actief geweest met zwemles, waardoor ze voor haar 5e verjaardag haar B-diploma behaalde;

Toen voelde het veilig om haar zonder continue toezicht alleen buiten te laten spelen. Helaas kreeg ze een maand na haar 5e verjaardag Diabetes type 1 en was van dat veilige gevoel weer even niets meer over. Sharon: ‘Eerst uitproberen om te zien hoe het gaat.

 • ‘ Ik heb 4 kids in de leeftijd (17, 16, 12, 6);
 • Inderdaad kijk ik altijd naar het kind en we wonen in een leuke wijk;
 • Maar 8 jaar vind ik een prima leeftijd om echt alleen buiten te spelen;
 • Tuurlijk mogen ze daarvoor het ‘uitproberen’;

zo zie je ook wat je kind doet en of je al (redelijk) een afspraak met elkaar kan maken. Lieneke: ‘Vanaf 4 jaar en dan telkens om de 5 minuten melden’ Vanaf 4 jaar. We hebben een speelveld achter het huis. Ze kwam zich netjes elke 5 minuten thuis melden. Na gelang ze ouder werd bleef ze langer weg.

Wat kan je allemaal op je brood smeren?

Kan een kind van 8 jaar alleen thuis blijven?

In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico’s en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: ‘Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.

Kan een kind van 14 alleen thuis zijn?

In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn. De wet zegt alleen dat je een hulpbehoevend persoon niet alleen thuis mag laten.

Kan een kind van 15 alleen thuis blijven?

Wetten en regels – Er is geen wet die zegt vanaf welke leeftijd je je kind alleen thuis mag laten. Wel verbiedt Het Wetboek van Strafrecht ( artikel 255 ) het ‘in hulpeloze toestand’ achterlaten van een kind. Oftewel: zolang je kind nog niet (deels) voor zichzelf kan zorgen (handelsbekwaam zijn heet dat), mag je hem niet alleen thuislaten.

Officieel is een kind pas echt volledig handelsbekwaam als hij achttien jaar is, maar je wordt heus niet vervolgd als je je puber een paar uur of zelfs een dag alleen thuislaat. Tenzij er iets misgaat.

In dat geval kan het je een celstraf van twee jaar of een geldboete van negentienduizend euro opleveren. En niet te vergeten: een levenslang schuldgevoel.

Wat is een normale tijd om thuis te komen voor een 13 jarige?

Schippermethode – Tot hun veertiende is het nog rustig op het stapfront. Jonge tieners gaan hooguit af en toe naar een school- of verjaardagsfeestje en laten zich dan netjes om een uur of twaalf door pa en ma ophalen. Vanaf hun vijftiende is het uit met de rust: dan lusten ze er wel pap van.

 1. Volgens het CBS gaat eenderde tot meer dan de helft van de vijftien- tot zeventienjarigen minstens één keer per maand naar een disco, nog afgezien van hun (wekelijkse) bezoekjes aan kroeg of vrienden;
 2. Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren;

Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de ‘schippermethode’: onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.

Hoe lang kan kind alleen spelen?

Tips om je kind te helpen zichzelf te vermaken – Sommige kinderen hebben wat hulp nodig om zelfstandig te leren spelen. Je kunt je kind daar op de volgende manieren mee helpen:

 • Geef je kind een vast moment dat het zelf speelt. Je kind weet dan wanneer het iets met mama of papa doet en wanneer het zichzelf moet vermaken. Bijvoorbeeld nadat je kind iets heeft gedronken als het uit school komt.
 • Maak samen een activiteitenbox : je kunt plaatjes van activiteiten die je kind leuk vindt en zelf kan doen, plastificeren en in een bakje doen. Laat je kind een kaartje met een activiteit kiezen wat het kan doen.
 • Visualiseer wanneer je iets samen iets doet en wanneer je kind alleen speelt. Met plaatjes, kleurtjes of pictogrammen (bijv. sclera. be ) kun je aangeven of het samen-tijd of zelf-tijd is. Dit geeft je kind duidelijkheid en daar kun je op wijzen als je kind toch bij je komt om iets samen te doen.
 • Help je kind op weg. Sommige kinderen hebben moeite om zelf iets te starten en hebben hierbij even wat hulp nodig.
 • Geef je kind inzicht in hoe lang het zichzelf ‘moet’ vermaken : jonge kinderen snappen nog niet hoe lang tien minuten is en kunnen weinig met ‘je gaat nu even zelf spelen’. De timetimer is een handig middel om je kind te laten weten wanneer de tijd voorbij is. Je kunt ook de ‘Kidstimetimer’-app downloaden op je telefoon of tablet en die aanzetten.
 • Geef tussendoor aandacht. Loop af en toe eens langs en vraag wat je kind aan het doen is. Je kunt ook samen zijn in dezelfde ruimte en ondertussen iets anders doen.
 • Bouw het alleen spelen in kleine stapjes op. Je kunt beginnen met een paar minuten zichzelf vermaken en dit langzaam opbouwen naar tien minuten en meer.
 • Doe samen iets met je kind op een ander moment. Bijvoorbeeld samen een spelletje spelen of een boekje lezen voor het naar bed gaan, als je kind vrij is samen wat lekkers bakken, etc. Zo heeft je kind toch jouw aandacht en dat helpt om op een ander moment makkelijker alleen te kunnen spelen.
 • Bij peuters: laat je horen en zien. Peuters willen graag bij je zijn. Blijf in dezelfde ruimte en doe iets voor jezelf, terwijl je kind ook met iets speelt. Later kun je het gaan uitbreiden en zelf andere dingen doen, terwijl je kind zichzelf vermaakt.
See also:  Hoe Bak Je Een Brood?

Hoe lang kan een kind alleen spelen?

Tips om je peuter alleen te leren spelen –

 • Een kind van 2 jaar kan beter alleen bezig zijn als het je hoort of ziet. Dat wil niet zeggen dat je steeds bij je kind moet zitten. Ga je eigen gang, maar zorg dat je peuter je af en toe hoort. Een kind van 3 jaar kan al wat beter alleen spelen, maar twintig minuten is lang.
 • Je peuter wil graag veel uitproberen; alles is interessant. Geef hem of haar veel kans om te ontdekken. Zorg voor afwisselend speelgoed, voor spullen in huis waar je kind mee kan spelen, en ga regelmatig samen naar buiten. Kinderen kunnen langer in een spel of speelgoed verdiept blijven als het veel uitdaging biedt.
 • Speel regelmatig met je kind samen. Ga eropin als het iets wil vertellen of iets wil laten zien. Zo krijgt je kind genoeg aandacht en leert het erop vertrouwen dat je er bent als het je nodig heeft.

Wat kan een kind van 8 jaar zelfstandig?

Vaardigheden voor een kind van 8 jaar – De basisvaardigheden die je hieronder ziet, zouden kinderen van 8 jaar moeten kunnen uitvoeren. Vanaf Welke Leeftijd Zelf Brood Smeren Huisdier te eten geven  Dit klinkt misschien heel simpel, maar het is toch een hele verantwoordelijkheid voor een 8 jarige. Zonder goede instructies, heeft het kind geen idee hoe en wat. Hier is dus echt wel een duidelijke uitleg voor nodig, maar ook een controle. Want een huisdier te eten geven, kan echt niet een keer ‘vergeten’ worden. Klusjes als vaatwasser in- en uitruimen  Je kunt een kind van 8 jaar prima de vaatwasser in- en uit laten ruimen.

 • Misschien dat je de scherpe messen en de hoog op te bergen potten en pannen aan een volwassen moet overlaten, maar verder is het een klusje dat makkelijk aan te leren is;
 • En zo zijn er nog meer klusjes in huis die geschikt zijn voor een kind van 8 om zelfstandig uit te voeren;

Lunch klaarmaken Op schooldagen maken mijn kinderen altijd hun eigen lunchtrommel klaar. Vanaf ongeveer de leeftijd 8 jaar zijn we daarmee begonnen en inmiddels kunnen ze een prima lunch voor zichzelf bereiden. Een gerecht klaarmaken  Hier moet je natuurlijk geen culinaire hoogstandjes gaan verwachten, als oma’s huisgemaakte lasagne, maar een simpel recept opvolgen moet haalbaar zijn voor een achtjarige.

Een kleine boodschap doen  Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van de bereikbaarheid van de supermarkt, maar kinderen van 8 jaar kunnen prima zelfstandig een klein boodschappenlijstje afwerken. Eerste hulp inschakelen Je moet natuurlijk niet gaan verwachten dat een kind van 8 jaar een reanimatie kan uitvoren.

Wat een 8 jarige wel moet kunnen, is zelfstandig een pleister plakken of bijvoorbeeld koelen. Wat ook belangrijk is om aan te leren, is hoe je hulpdiensten inschakelt. Je kind moet bijvoorbeeld weten hoe en wanneer je 112 belt. Omgaan met geld Rond de leeftijd van 8 jaar kun je je kind zakgeld gaan geven.

Met hulp kunnen ze dit geld gericht uitgeven of natuurlijk sparen. Tijd afspraken Kinderen van 8 kunnen over het algemeen prima klok kijken. Daarom kun je op deze leeftijd ook afspraken op tijd maken. Bijvoorbeeld om 17.

00 thuis zijn. Ook kunnen ze zelf de tijd in de gaten houden wanneer ze bijvoorbeeld 20 minuten moeten lezen.

Hoe leer je een kind zelfstandigheid?

Hoe leer ik mijn kind zelfstandig leren?

Ga naar inhoud Gepubliceerd op: 23 september 2015 SO’s, MO’s, proefwerken, proefwerkweken… Het aantal toetsmomenten liegt er niet om op de middelbare school. Er wordt heel wat gevraagd van leerlingen qua leren, vooruitkijken, plannen en presteren. Daar worden ze op school in begeleid, maar met een beetje hulp van het thuisfront kunnen we leerlingen net dat zetje extra geven dat ze soms nodig hebben.

Hoe je dat kan doen? In deze blog 8 stappen voor het begeleiden van je kind en een aantal extra tips. Stap 1. Bied je kind aan om te helpen Je kind moet natuurlijk wel geholpen willen worden. Als je te veel pusht of direct zegt dat je kind wel eens eerder had kunnen beginnen met leren, heeft dat juist een averechts effect.

Vraag daarom gewoon belangstellend aan je kind of er de komende tijd nog toetsen zijn en of je daarbij kunt helpen. Noem dan meteen een concrete manier waarop je zou kunnen helpen: “Ik zou even je woordjes kunnen overhoren als je ze geleerd hebt. ” Stap 2.

 1. Bespreek met je kind wat voor toets hij heeft Is het een overhoring van woordjes? Daar kun je mee scoren, omdat het vaak een kwestie is van goed leren;
 2. Dat werkt motiverend! Een toets van geschiedenis vraagt vaak meer om het leggen van verbanden tussen gebeurtenissen;
See also:  Welke Groente En Fruit Mag Een Hamster?

Wat is dan belangrijk om te leren? Bespreek dat met je kind en bekijk samen wat hij precies moet leren en wat voor soort toets het is: meerkeuze, open vragen etc. Door dit te bespreken creëer je overzicht over wat er geleerd moet worden. Stap 3. Help je kind bij het maken van een leerplanning Voor de ene toets heb je minder tijd nodig dan voor de andere toets.

 • Vraag je kind een inschatting te maken van de tijd die voor het leren van deze toets nodig is en kijk samen naar de planning;
 • Check achteraf samen of het klopte en of hij de volgende keer misschien meer/minder tijd nodig heeft;

Bedenk of je nog tips hebt voor je kind. Stap 4. Denk aan pauzemomenten Leerstof blijft beter hangen als je het in stukjes leert en regelmatig herhaalt. Elke keer een deel werkt beter dan alles in één keer proberen te leren. Daarbij is even pauze houden ook belangrijk! Herinner je kind daaraan en zorg dat hij pauzes inplant.

Neem bijvoorbeeld de voetbalregel: drie kwartier werken en één kwartier pauze. Stap 5. Prijs je kind regelmatig bij een goede inzet Een goed cijfer voor een toets is mooi. Maar ook als je kind heel erg zijn best gedaan heeft en toch een 5 haalt, verdient hij een compliment.

Is je kind serieus aan het leren? Breng hem dan een glas drinken en een schouderklopje. Ook als je kind vaak hoge cijfers haalt: blijf belangstelling tonen. Een valkuil is dat je op een gegeven moment ‘niet anders van je kind verwacht dan een 8′. Stap 6. Zorg voor een goede leeromgeving voor je kind Waar leerde jij vroeger het liefst? Waarschijnlijk op een rustige plek.

 • Houd daarom rekening met het toetsrooster van je kind;
 • Als je weet dat er geleerd moet worden, kun je beter ‘s morgens vast stofzuigen dan als je kind aan de keukentafel met zijn boeken zit;
 • Zorg voor een opgeruimde en rustige omgeving (of laat je kind zelf zijn eigen kamer opruimen);

Stimuleer je kind om te leren door eens zijn favoriete eten te koken! Zorg ook dat je af en toe in de buurt bent: zo kan je kind je vragen stellen als dat nodig is. Stap 7. Overhoor je kind met een passende methode Woordjes overhoor je anders dan een toets voor geschiedenis.

Zorg voor een passende manier van overhoren. Bij woordjes kun je je kind ‘ouderwets overhoren’. Bij een geschiedenistoets, kun je er ook aan denken om je kind de stof aan jou uit te laten leggen. Het enige wat je dan als ouder hoeft te doen is vragen te stellen en door te vragen (Hoe zit dat precies? Wat heeft dat te maken met …? Etc.

) Stap 8. Evalueer na afloop samen met je kind Wat heeft je kind gehad aan jouw begeleiding? Wat ging goed? Wat kan beter? Heeft je kind nog wensen qua leeromgeving en heb jij nog wensen qua leerstijl van je kind? Bespreek dit met elkaar! Tips: Ok. Acht duidelijke stappen aan de hand waarvan je jouw kind kunt begeleiden bij toetsen leren.

 • Test met je kind hoeveel stof hij kan leren in één kwartier. Zo kun je later makkelijk berekenen hoeveel tijd er nodig is voor het leren van meerdere bladzijdes/taken/woordjes etc.
 • Laat je kind zichzelf overhoren op internet! Handige sites zijn: woordjesleren. nl , wrts. nl , quizlet. com , quandle. nl , teach2000. nl , oriente-voca. eu en efkasoft. com. Of verbuga. eu voor het leren van werkwoorden. Ook de site die bij het boek hoort, heeft vaak oefenmateriaal. Bekijk deze blog eens over digitale flitskaarten maken met Quizlet.
 • Laat je kind oefentoetsen maken. De methodesite biedt soms toetsen aan waarmee je je kennis van een heel hoofdstuk kunt testen.
 • Kom niet te vaak aan met ‘maar vroeger deed ik het zo’. Dat was vroeger. De kinderen leren nu vaak op een andere manier en hebben andere lesmethodes. Houd het dus bij tips!
 • Hang de leerplanning op een zichtbare plek, zoals op het prikbord in de keuken en boven het bureau van je kind.

Liever een filmpje? Bekijk eens deze animatie van de Vlaamse collega’s van Klasse: Foto bovenin:  albertogp123 Als ontwikkelaar van lesmateriaal en consultant, ben ik ook vooral benieuwd hoe je materiaal in de praktijk kunt gebruiken. Met een achtergrond als docent kan ik me meestal inbeelden of iets wel of niet zal werken. In mijn blogs probeer ik dan ook de vertaalslag naar de praktijk te maken. Maar: de ervaring zal het leren! Dus heb je iets uit de blogs uitgeprobeerd en werkt het wel/toch niet? Laat het me weten! www.

Kan je als kind een bedrijf starten?

Er is geen minimumleeftijd om te starten met je eigen zaak. Wel heb je toestemming van je ouders of voogd nodig om te mogen handelen. Denk aan het bestellen van spullen voor je bedrijf, een shop openen op bol. com of het afsluiten van een contract met een betaaldienst.