Varkenshaas Wat Voor Vlees?

Varkenshaas Wat Voor Vlees
Op een gourmet- en fondueschotel ontbreekt het niet: varkenshaas. Dit vleesdeel bevindt zich vlakbij de haaskarbonade. Dat zou een verklaring voor de naam kunnen zijn. Hoe dan ook, het is een stuk superzacht vlees. Met een opvallende vorm. De voorkant van de varkenshaas is namelijk dik en rond, de achterkant vrij smal. Voor het gemak snijdt de Keurslager er ook wel eens medaillons van. Bij het verwerken van een varken wordt de haas veelal in twee stukken verdeeld. Het eerste, kleinere en dikkere gedeelte wordt kophaas genoemd. Het andere, langwerpige deel dat taps toeloopt is de varkenshaas die in de rib van het varken ligt en gebruikt wordt voor haaskarbonade. De kophaas bevindt zich in de ham (achterpoot) van het varken, tegen het heupbeen aan.

 1. Dat zijn mooie gelijke stukjes, die maar kort gebakken hoeven worden;
 2. Met kophaas kun je vrijwel alles;
 3. Bereid het in de pan, onder de grill, op de barbecue of op de gourmetplaat;
 4. Of maak er lekkere varkenssaté van;

Om het vlees niet uit te laten drogen, kun je het varkensvlees beter niet te lang braden. Handige tip! Vouw de punt van het haasje dubbel en bind het vast met een rolladetouw of steek er een satéprikker in. Zo wordt je vlees mooi gelijkmatig gaar. Varkenshaas bak je rosé.

Wat voor soort vlees is varkenshaas?

Varkenshaas is de meest malse spier van het varken , die zich in de rug van een varken bevindt. Het is een schuin toelopend stukje vlees. Hij bestaat uit een kop, een dik gedeelte en een relatief dun uiteinde. De kophaas is het goedkoopst en wordt veel voor saté gebruikt, het middelste gedeelte is het duurst. Meestal wordt dit gedeelte rosé gebraden (rosé = net aan gaar).

See also:  Wat Voor Soort Vlees Is Carpaccio?

Is biefstuk van een varken?

Biefstuk is een benaming voor mals spier vlees. Biefstuk is van het rund of het kalf. Van verschillende soorten runderen worden verschillende soorten vlees gemaakt; beroemde soorten zijn Wagyu en de Black Angus. De naam biefstuk wordt ook wel gebruikt voor vlees van bijvoorbeeld struisvogel , hert , kalkoen , paard , kangoeroe en bizon. Kwaliteit en prijs worden hoofdzakelijk bepaald door:

 • het deel van het rund waarvan de biefstuk wordt gesneden, waarbij biefstuk van de haas als de meest malse soort geldt.
 • de mestwijze, leeftijd, voeding, levenskwaliteit en rijping van het rund;
 • het ras van het dier.
 • De kwaliteit, c. malsheid van de spier wordt bepaald door de pH -waarde en het percentage intermusculair vet.

Welk varkensvlees sudderen?

Stoven; hoe doe je dat? – Als je gaat stoven met varkensvlees, dan zal het in de meeste gevallen zo zijn dat je het vlees eerst aanbraadt. Zodra het rondom mooi bruin is voeg je dan een vloeistof toe waarin je het vlees verder laat garen. Die vloeistof kan van alles zijn.

 1. Denk aan bier, wijn, bouillon of gewoon water dat je toevoegt aan het braadvet;
 2. Maar er zijn ook andere mogelijkheden;
 3. Want ook kokosmelk, cider of een fond kun je prima gebruiken om in te stoven;
 4. Als je de temperatuur zo laag mogelijk houdt, zo rond de 90 graden, dan krijg je heerlijk sappig en mals varkensvlees;

Natuurlijk duurt stoven op een heel lage temperatuur langer, maar het komt de smaak van je gerecht beslist ten goede. Er zijn verschillende soorten vlees die je kunt gebruiken om te stoven met varkensvlees. Denk aan de varkensschouder, de hamlappen en de hamschijf (van de achterbout),  en de procureur, die wordt gesneden uit de nek van het varken en is heel geschikt om ‘pulled pork’ van te maken.

See also:  Hoe Lang Blijft Steak Goed In Koelkast?

Kun je varkenshaas rauw eten?

Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze. .