Waar Bewaar Je Vlees In De Koelkast?

Waar Bewaar Je Vlees In De Koelkast
Hoe bewaar ik vlees in de koelkast? –

 • Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
 • Hoe lang kan je vlees bewaren in koelkast? Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
 • Als je daar een toestelletje voor hebt, kan je vlees dat je niet meteen gaat opeten vacuüm verpakken in kleine porties. Leg het meteen na de aankoop in de koelkast of diepvries.

Welke producten bewaar je bovenin de koelkast?

Wat is de beste indeling voor je koelkast?

De beste koelkastindeling – Er zijn veel simpele dingen die je thuis kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan, neem bijvoorbeeld je koelkastindeling. Door je eten op de goede manier te bewaren, houd je het niet alleen langer goed maar blijft het ook een stuk lekkerder. Zorg om te beginnen voor de juiste temperatuur van je koelkast, de ideale temperatuur ligt rond de 4ºC. Geeft jouw koelkast niet goed aan wat de temperatuur is? Dan kun je een losse koelkast thermometer kopen en deze aan de binnenkant plakken, ongeveer in het midden van de koelkast.

 • De temperatuur in de koelkast verschilt per plank en daarom is het goed om een algemene indeling aan te houden;
 • De bovenste planken  zijn het warmste deel van de koelkast;
 • Hier kun je het beste boter, kaas en eieren bewaren;

Eieren kun je overigens, in tegenstelling tot de supermarkt, het beste wel in de koelkast bewaren. Verder kun je in het bovenste deel ook goed je sauzen en geopende potten neerzetten. Zet de geopende potjes met een korte houdbaarheid vooraan zodat je deze niet vergeet.

In het onderste deel is de temperatuur van de koelkast het laagst. Producten die het snelst bederven kun je het beste hier plaatsen. Denk hierbij aan rauw vlees, rauwe vis of maaltijdrestjes. Zorg ervoor dat deze producten goed verpakt zijn om kruisbesmetting te voorkomen.

Er zit ook nog verschil in temperatuur tussen de voor en achterkant van de koelkast, voorin is het warmer dan achterin, dit is dus ook goed om rekening mee te houden. De groentelade is, hoe kan het ook anders, de plek om groente en sommige soorten fruit te bewaren.

 • Doordat de lades niet volledig zijn afgesloten, kan de warmte die van deze producten afkomt goed ontsnappen;
 • Let er wel op dat niet al het groente en fruit in de koelkast bewaard hoeven te worden, bijvoorbeeld die uit een tropisch klimaat of producten die in kassen groeien zoals tomaten;

Wanneer je deze in de koelkast bewaart, gaat vaak de kwaliteit van smaak en textuur achteruit. Ook de deur van de koelkast hoort bij de indeling. Bij het open- en dichtdoen van de koelkast heeft dit deel het meest last van de temperatuurwisseling. Hier kun je het best potjes met een lange houdbaarheid bewaren zoals bijvoorbeeld zongedroogde tomaten, kappertjes of pesto.

Met deze koelkastindeling blijven jouw producten het langst goed, en heb je voor jezelf een goed overzicht van welke producten je ‘in stock’ hebt. Ook kun je een ‘eat me first’ bakje in je koelkast plaatsen.

Hier doe je alle producten in die aangebroken zijn of die je snel moet opeten. Als je dan gaat koken kun je eerst even in het bakje kijken en vergeet je nooit meer per ongeluk iets achterin de koelkast. En als laatste nog één tip: zorg ervoor dat je de koelkast regelmatig schoonmaakt, bij voorkeur als er weinig in zit. Doe mee met de Instock Challenge! Deel jouw creaties, resultaten en vragen via #instockchallenge op Facebook , Twitter en Instagram ! .

Waar bewaren in de koelkast?

Gooi producten met een verstreken TGT-datum weg – Producten met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT), zoals vlees en vis, moet je ná die datum niet meer eten. Gooi deze producten weg. Je kunt producten met een TGT-datum alleen langer bewaren als je ze invriest. Bewaartips voor je koelkast

 • Zet je koelkast op 4 ºC.
 • Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat je altijd weet waar je iets terug kunt vinden. Zet producten die het snelst op moeten vooraan.
 • Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking. Is iets geopend, dek het dan goed af.
 • Restjes kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat warme gerechten eerst goed afkoelen, voordat je ze in de koelkast zet. Verdeel ze in kleine porties en gebruik eventueel een kom of pan koud water om restjes sneller af te koelen. Zet ze binnen 2 uur in de koelkast.
 • Heb je een restje groente of fruit over? Bewaar het goed afgedekt in de koelkast.
 • Producten die je gekoeld moet bewaren, zoals vleeswaren of salades, zet je na gebruik zo snel mogelijk terug in de koelkast.
 • Zet de koelkasttemperatuur tijdelijk wat lager als je er veel ongekoelde producten in hebt gelegd.
 • Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis.
 • Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst.
 • Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Prijs, materiaal of merk van de bakjes maakt niet uit. Als ze maar goed afgesloten kunnen worden. Kies voor bakjes zonder rare vormen, die je goed kunt schoonmaken en/of in de vaatwasser kunnen. Je kunt stickers gebruiken om de inhoud en datum erop te zetten.
 • 1 keer per 3 maanden je koelkast schoonmaken voorkomt besmetting met mogelijk schadelijke bacteriën.

sluiten Bewaartips voor je voorraadkast

 • Zorg dat je een serie opbergdozen hebt die stapelbaar zijn. Prijs, materiaal of merk van de dozen maakt niet uit. Als ze maar goed afgesloten kunnen worden. Kies voor bakjes zonder rare vormen, die je goed kunt schoonmaken en/of in de vaatwasser kunnen. Gebruik eventueel stickers om de inhoud en aankoopdatum erop te zetten.
 • Bewaar je voorraad eten zoveel mogelijk op een vaste plek.
 • Voor grote huishoudens is het vaak niet mogelijk om 1 plek aan te houden. De tweede plek is vaak een garage, trapkast of berging die buiten het zicht is. Check deze minimaal 1 keer per week.
 • Sommige producten hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of helemaal geen datum. Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kun je het vaak ook na de THT-datum nog eten of drinken.
 • 1 keer per 3 maanden je voorraadkast schoonmaken voorkomt besmetting met mogelijk schadelijke bacteriën.

sluiten Bewaartips voor je vriezer

 • Zorg ervoor dat de temperatuur in je vriezer -18 °C of kouder is. Er kunnen dan geen bacteriën groeien.
 • Als een product tegen de houdbaarheidsdatum loopt, bedenk dan dat je de meeste producten alsnog in kan vriezen. Ontdooi ze wanneer je ze nodig hebt en eet ze dan binnen 24 uur op.
 • Als je een niet voorverpakt product invriest, doe dat dan in een gesloten bakje of diepvrieszak en voorzie het van de naam en invriesdatum.
 • Je kunt de houdbaarheid van groenten verlengen door ze eerst kort te koken (2 minuten) voordat je ze gaat invriezen. Je kunt de groente nu nog maanden bewaren.
 • Ontdooi je vriezer 1 keer per 3 maanden.
 • Verhit je eten altijd goed na het ontdooien. Dat geldt voor ingevroren maaltijdrestjes en -kliekjes, vlees- en visproducten én groentes.
See also:  Hoe Grote Stukjes Brood Baby?

Hoelang houdbaar in de vriezer?

 • Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. De meeste producten kun je ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies.

Er zijn een aantal uitzonderingen:

 • Brood en slagroomgebak: 1 maand
 • Rauw rundvlees uit 1 stuk: 9 maanden
 • Geblancheerde groenten en zacht fruit: 1 jaar
 • Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
 • Margarine en boter: 1-2 maanden (halvarine niet invriezen)

Als je het om een voorverpakt diepvriesproduct gaat, dan kun je de houdbaarheidsdatum en ontdooi- en bereidingsinstructies op de verpakking aanhouden. sluiten.

Wat leg je boven in de koelkast?

Een koelkast indelen doe je zo: dit zijn mijn ideale koelkast tips – Koelkastdeur Goed om te weten: de koelkastdeur is de meest ‘warme’ plek in de koelkast. Dit komt doordat de deur geregeld opengaat wanneer je er iets uithaalt. Veel mensen bewaren zuivel in de deur van de koelkast.

Dit kun je beter niet doen, omdat zuivel baat heeft bij een constante temperatuur – en die schommelt dus in in de koelkastdeur geregeld. Je kunt dan ook het beste sauzen, boter, sappen en geopende frisdrank in de deur zetten.

Bovenste plank(en) Op de bovenste plank van de koelkast is het, ten opzichte van de lagere planken, iets warmer. Hier kun je producten bewaren zoals kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes. Zet de open potjes vooraan op de plank, zo weet je wat je hebt staan! Voor het opbergen van kaas en vleeswaren in de koelkast zijn er ook speciale vleeswarenbakken.

Middelste plank(en) Het midden van de koelkast heeft een temperatuur tussen de 4 en 6 graden. Deze temperatuur is ideaal voor eieren, melk en kliekjes van de dag ervoor. Let er wel op als je kliekjes in de koelkast legt, dat deze volledig afgekoeld zijn.

Eieren kun je het beste in de doos in de koelkast bewaren, al beweren sommigen dat je eieren ook prima op het aanrecht kan bewaren – de keuze is dus aan jou. Onderste plank(en) De onderste plank is vaak de koudste plek in de koelkast, ongeveer tussen de 0 en 4 graden.

Hier kun je het beste rauwe vlees, vis en andere producten die snel bederven leggen. Let altijd wel op dat je deze niet tegen de achterkant aanlegt, anders willen ze nog wel eens vastvriezen. Groentelade Een groot deel van alle groente en fruit kun je in de koelkast bewaren.

Toch zijn er ook soorten die je beter buiten de koelkast kunt houden. Groente en fruit zoals broccoli, bloemkool, druiven, champignons, sla en prei kun je in de groentelade leggen. Ook kruiden leg je hierin! Tomaten kun je juist het beste buiten de koelkast bewaren, de smaak gaat snel verloren wanneer je tomaten in de koelkast legt.

Wat is de koudste plek in de koelkast?

Je gebruikt ‘m dagelijks en toch denk je er zelden echt goed over na: de koelkast. Maar als je het een beetje handig aanpakt, blijven je producten langer goed, staat alles praktisch ingedeeld en kan je nog energie besparen ook. Temperatuur De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. 2. Groentes Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren. Dat geldt dan bijvoorbeeld voor bladgroentes, bonen en kool. Maar sommige groentes kan je veel beter gewoon op de fruitschaal bewaren, zoals tomaten, uien, pompoen of avocado.

 • Ideaal is  is 4 graden Celsius;
 • Maar dan nog verschilt het iets per zone;
 • De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken;
 • Dat is van invloed op wat je waar bewaart;

Als ze al zijn voorgesneden moeten ze trouwens weer wel in de koelkast! En als ze al op hun allerrijpst zijn, kan je ze nog wat langer goed houden door ze in de groentela te bewaren. Zuivel Kaas en boter hoeft dan weer niet zo koud, alleen al omdat je het dan nauwelijks meer kan smeren.

 • Gewoon op het bovenste plankje of bovenin de deur dus, daar blijft de smaak het beste bewaard zonder dat het snel bederft;
 • Houd je van stinkkaasjes? Die kan je het beste in een afgesloten plastic of glazen bakje bewaren, zodat niet alles in de koelkast ernaar gaat ruiken;

Een pak yoghurt of melk kan je het beste in de deur kwijt. Vis, vlees en vleeswaren Dit zijn de producten die het snelst bederven. Koud bewaren dus, op de onderste plank. Zorg er vooral voor dat andere producten niet met rauw vlees in aanraking komen en dat je de verpakking goed afdekt nadat je een deel gebruikt hebt.

 • Vleeswaren als ham of rosbief kan je eventueel in het midden van de koelkast leggen, waar ze ongeveer vier dagen goed blijven;
 • Eieren In de supermarkt staan eieren gewoon in het schap, maar thuis bewaar je ze gekoeld;

Gek toch? Dat komt omdat de schaal van een ei eieren hartstikke poreus is. Als je een doosje eieren vanuit de supermarktkoeling in je veel warmere tas zou stoppen, ontstaat er condens op de eieren. En met dat vocht kunnen ook bacteriën door de schaal dringen.

Daarom koel je ze pas thuis. Met dezelfde reden laat je ze gewoon lekker in het doosje zitten, dat is een extra laag bescherming tegen bacteriën én tegen breken. Klop klop, wat heb ik in huis? Heb je een druk gezin of zoek je naar een echt pronkstuk in je keuken? Dan is de  LG Instaview Door-in-Door iets voor jou.

Voor een Amerikaan is ‘ie relatief slank, maar aan ruimte mis je niks. Met het handige door-in-door systeem heb je de producten die je het vaakst gebruikt zo bij de hand, zonder dat je de hele koelkast hoeft open te doen. En doordat er met twee keer kloppen een raam in de deur verschijnt, hoef je die helemaal niet open te doen om te zien of je nog voldoende kaas in huis hebt.

Daarmee blijft de temperatuur in de koelkast stabiel en blijven je producten dus langer goed. Hartstikke handig, en nog mooi ook. Drankjes Een lekker frisje na het sporten of een glas sap bij het ontbijt? Een aangebroken fles of pak met drinken bewaar je in de deur, makkelijk bij de hand.

Ongeopende flessen en pakken kan je ook op de bovenste plank in de koelkast bewaren. Of in een voorraadkast, want vaak is het ook zonder koeling lang houdbaar. Wijn en bier bewaar je het best op een koele plek buiten de koelkast, zoals de kelder. Je zet het alleen even koud wanneer je het ook echt gaat drinken. Potjes en tubes Een halve pot augurken laat zich graag bewaren op de bovenste plank en blijft zo een maand goed. Mayonaise en andere sauzen staan daar ook, maar zijn minder goed houdbaar. Bij twijfel vooral de THT-datum controleren (tenminste houdbaar tot, niet te vergissen met TGT, te gebruiken tot) en je neus en je ogen volgen. Fruit Voor de meeste vruchten heb je de koelkast niet nodig.

Appels, peren, mango’s of bananen: het kan prima op de fruitschaal. Bananen kun je een week bewaren,  citrusvruchten blijven zelfs 1 tot 3 weken goed. Zacht fruit als aardbeien of bessen en gesneden fruit moet wel in de koelkast.

Je kan gerust flink inslaan op de markt dus! 9. Vriezer Ah, de vriezer: verzamelplek van vergeten kliekjes, kapjes brood en bulkinkopen omdat die 4 pakken erwten ‘vast nog wel eens van pas komen’. Zo doe je dat dus niet. Beter noteer je op ieder bakje en zakje wat erin zit, wanneer je het in de vriezer hebt gestopt en ook hoe lang het houdbaar is.

See also:  Wanneer Vlees Kruiden?

Wat is de minst koele plek in de koelkast?

Wat moet waar? – In een koelkast waarin de lucht niet circuleert of ronddraait, is de temperatuur niet overal gelijk. Waar het precies het warmst en het koudst is, hangt vooral af van de plek van de vriezer. In de meeste koelkasten zit de vriezer onder het koeldeel. Waar Bewaar Je Vlees In De Koelkast

 • Zone 1 is het minst koud. Daar kan het zo’n 3°C tot 4°C warmer zijn dan de ingestelde temperatuur. Dit is de juiste plaats voor producten in pot, dranken, gebak, kaas, boter en eieren.
 • Zone 2 is het koudste deel van de koelkast en de beste plek voor de bederfelijkste waren of producten die bacteriegevoelig zijn. Bijvoorbeeld vers vlees en vis, kliekjes, gesneden verse groenten en fruit. En zuivelproducten van rauwe melk.
 • Zone 3 is de groentelade. Daar bewaar je verse, ongesneden groenten en fruit. Exotische fruitsoorten, zoals bananen en avocado’s, kun je beter buiten de koelkast bewaren.

Waar bewaar je melk in de koelkast?

Indeling – Als je je koelkast op de juiste manier wilt inrichten kun je dingen die van nature conserveermiddelen bevatten het beste in de deur zetten. Denk hierbij aan jam, mosterd en vruchtensap. Melk en andere zuivelproducten kun je het beste op de een na laagste plank bewaren en op de laagste plank horen vlees, vis en andere rauwe producten.

Wat is Coolmatic in koelkast?

De Coolmatic functie in de koelkast zorgt ervoor dat producten in korte tijd de ideale temperatuur bereiken. Heeft u net boodschappen gedaan en wilt u deze zo snel mogelijk gekoeld hebben? Schakel dan de Coolmatic Functie in. Deze functie is ideaal wanneer u voor een recept iets moet laten afkoelen in de koelkast.

Kan karton in de koelkast?

7 Verwijder karton – Zoals bijvoorbeeld de kartonnen verpakking rond yoghurtpotjes, want deze kunnen een soort van buffer vormen, waardoor de yoghurtpotjes zelf niet voldoende kunnen afkoelen. Karton kan trouwens ook besmettelijke micro-organismen overdragen op de etenswaren in de koelkast.

Wat heb je standaard in de koelkast?

Waar Bewaar Je Vlees In De Koelkast Als ik bij iemand anders thuiskom vind ik het altijd super leuk om een kijkje te nemen in zijn of haar koelkast. Net zoals ik in de supermarkt altijd kijk wat voor boodschappen iemand op de band legt. Omdat wij het zelf zo leuk vinden om een kijkje te krijgen in de koelkast van iemand anders, gaan we jullie vandaag een kijkje geven in onze koelkast. Wat hebben wij standaard in onze koelkast, wat zou je nooit in onze koelkast aantreffen en wat zou iedereen in zijn koelkast moeten hebben? Benieuwd? Kijk dan gauw verder.

 • Wij zijn dol op eten en koken en dus is onze koelkast meestal goed gevuld;
 • We laten iedere week onze ‘grote’ boodschappen bezorgen zoals vlees, aardappels, groenten, zuivelproducten en pakken drinken;
 • Ondanks dat we de boodschappen laten bezorgen, brengen we zelf iedere week een bezoekje aan de bakker voor vers brood en vaak moeten we toch nog het één en ander bij de supermarkt halen omdat we iets vergeten zijn;

Wat staat er altijd in jullie koelkast? We hebben altijd kaas, eieren, yoghurt en verschillende sausjes in de koelkast staan. Daarnaast kun je verschillende (plantaardige) producten van Becel in onze koelkast aantreffen. Van margarine voor op brood (onze favoriet is de variant met avocado-olie) tot Becel om in te bakken.

 1. Ook de Becel light dressing vinden wij erg lekker, vooral door een simpele salade met sla, komkommer en tomaat;
 2. Verder ontbreken pesto, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten, geroosterde paprika’s en verse groenten zoals komkommer en tomaat ook nooit;

Ook komt het regelmatig voor dat we nog een restje van het (avond)eten in de koelkast hebben staan. Er zijn wel eens dagen dat ik vier of vijf recepten op een dag maak. Meestal zet ik dan een deel daarvan in de koelkast, vries ik een deel in en geef ik een deel weg. Waar Bewaar Je Vlees In De Koelkast Wat zal je nooit in jullie koelkast aantreffen ? We zijn geen hele grote vleesliefhebbers, dus grote hoeveelheden vlees zal je niet snel in onze koelkast vinden. Maar wat je echt nooit in onze koelkast zal aantreffen zijn energydrankjes en schimmelkaas. We zijn echt dol op kaas, maar we houden niet van kaas met een hele sterke geur. Dat wanneer je de koelkast opendoet, je alleen maar die kaas ruikt. Hebben alle producten een vaste plek in de koelkast? Ik ben in de koelkast niet super georganiseerd maar ik zet dezelfde producten graag bij elkaar.

 1. Op de onderste plank heb ik altijd de pakken drinken liggen zoals drinkyoghurt, melk, yoghurt en jus d’orange;
 2. Voor de rest leg ik graag de verschillende kazen bij elkaar, de vleeswaren, de vloeibare Becel producten liggen bovenin;

De eieren heb ik altijd in de deur liggen, net zoals de sausjes en de groenten liggen in de lades. Waar Bewaar Je Vlees In De Koelkast Welke vijf producten zou iedereen in zijn koelkast moeten hebben? Kaas, eieren, vloeibare Becel Original (hiermee kun je koken, bakken en roerbakken), pesto en iets van groenten zoals een courgette of tomaatjes. Met deze vijf producten kun je een heleboel kanten op. Je kunt een ontbijt maken, een lunch en een hoofdgerecht. Ook kun je met behulp van Becel Original, eieren en nog een paar andere ingrediënten die niet in de koelkast liggen (zoals zelfrijzend bakmeel) een zoet recept in elkaar draaien.

 • Op welke dag van de week is jullie koelkast leeg ? Wij bestellen elke week boodschappen en die worden meestal op donderdag geleverd;
 • Op dinsdag en woensdag is onze koelkast dus meestal aan de lege kant;
 • De lades zijn vrijwel leeg, ook is het drinken vaak op, de vleeswaren, kaas en eieren;

Ik vind het altijd heerlijk als mijn koelkast goed gevuld is en opgeruimd en dat is eigenlijk altijd op donderdag. Als de wekelijkse boodschappen zijn binnengekomen, ruim ik de koelkast meteen op en ruim ik hem daarna in. Wat is het lekkerste dat ooit in jullie koelkast heeft gestaan ? Dat is denk ik toch iets zoets.

Ik heb een keer een hele lekkere salted caramel cheesecake gemaakt, dat is denk ik toch wel één van de lekkerste dingen die in de koelkast heeft gestaan. Zoek de verschillen en win! Hopelijk vonden jullie het leuk om een kijkje te nemen in onze koelkast! We sluiten dit artikel af met iets leuks voor jullie! Hieronder staan twee foto’s van mijn koelkast.

See also:  In Welk Brood Zitten De Minste Calorieen?

Er zijn vijf verschillen tussen de foto’s. Zoek de vijf verschillen en laat onder het artikel een reactie achter met daarin de verschillen jij hebt gevonden. We kiezen dan volgende week een winnaar uit die een leuk pakket met Becel producten krijgt thuis gestuurd! Deze winactie is afgelopen. Michelle Heemskerk is de winnares! Waar Bewaar Je Vlees In De Koelkast Dit artikel is in samenwerking met Becel.

Welke producten bewaar je bovenin de koelkast om kruisbesmetting te voorkomen?

Kruisbesmetting voorkomen in de koelkast –

 • Plaats rauw vlees, kip of vis onder in de koelkast.
 • Laat bevroren vlees, kip of vis ontdooien in de koelkast goed afgedekt op een bord. Voorkom dat druipvocht op andere producten kan komen.
 • Bewaar  levensmiddelen en kliekjes goed afgesloten in de koelkast.
 • Plaats groente in de speciaal daarvoor bestemde groentela.

Wat is het langst houdbaar?

Niet iedereen is zich ervan bewust dat veel levensmiddelen na het verstrijken van de ‘ tenminste houdbaar tot ‘ datum nog prima te eten zijn. Eat this presenteert 15 producten die lang goed blijven. Rijst Witte rijst, basmati rijst, wilde rijst, pandan rijst… Goed verpakt en zolang insecten geen eitjes in de verpakking kunnen leggen, blijft rijst jarenlang goed.

Na het openen van de doos of zak kan je de rijst het best bewaren in een luchtdichte pot of diepvrieszak. De enige rijstsoort waar dit niet voor geldt, is vezelrijke zilvervliesrijst. De zemelen en kiemen van de rijst, die bij het maken van witte rijst verwijderd worden, bevatten vetten die na ongeveer 6 maanden ranzig kunnen worden en daarom voor bederf kunnen zorgen.

Mosterd Ongeopende mosterd blijft tot wel 3 jaar goed. Eenmaal geopend, heb je ongeveer een jaar voordat het bederft, hoewel een aantal soorten nog gemakkelijk 2 jaar goed blijft. Gedroogde bonen Bonen bevatten veel voedingstoffen en vezels en zijn volgens Time een essentieel product in de voorraadkast van mensen die gezond willen eten.

Een bijkomend voordeel is dat ze lang goed blijven. Volgens U. Dry Bean Council kun je droge bonen tot wel een jaar in een luchtdichte verpakking bewaren. Zorg dat de opbergplek droog, koel en donker is. Volgens de Raad kan het na een jaar voorkomen dat de bonen niet meer lekker zacht worden, ongeacht hoe lang je ze laat weken of koken.

Dit geldt niet voor alle bonen, sommige worden na jaren bewaren nog steeds zacht. Tonijn in blik Volgens de USDA kun je tonijn, en andere producten met een laag zuurgehalte (groente, vlees, vis) 5 jaar in blik bewaren. Dit komt omdat ze steriel zijn en bacteriën onmogelijk in het blik kunnen komen.

Om diezelfde reden meldt het Voedingscentrum dat je blikgroenten zelfs nog jaren na het verstrijken van de ‘ten minste houdbaar tot’ datum nog veilig kunt eten. Het zou wel kunnen dat de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur, iets achteruit gaat.

Blikken die bol staan of lekken kun je maar beter wel weggooien. Daar kunnen namelijk wél ziekmakende bacteriën in zitten. Azijn Onderzoek van the Vinegar Institute toont aan dat je azijn bijna eeuwig kunt bewaren. Doordat azijn heel zuur is, conserveert het zichzelf en is het niet nodig om het in de koelkast te bewaren.

Witte azijn verandert nauwelijks met de jaren. Andere typen azijn kunnen wel veranderingen vertonen, zoals neerslag of een net iets andere kleur. Voor de smaak, kwaliteit of voedselveiligheid maken zulke veranderingen geen verschil.

Sterke drank Sterke drank conserveert zichzelf en vergaat daardoor eigenlijk nooit. Daarom kun je die stoffige fles tequila of Tia Maria die al jaren achterin je kast staat nog veilig opdrinken. De fles moet wel koel en droog hebben gestaan. Ook kan de smaak veranderd zijn.

Zout Omdat het niet kan bederven, wordt zout regelmatig gebruikt als conserveermiddel. In gejodeerd zout kan na 5 jaar het jodiumgehalte wat afnemen. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Olijven Een ongeopend potje olijven kan tot 3 jaar goed blijven.

Je kunt dus gerust een paar potjes in je voorraadkast zetten voor onverwacht bezoek. Maïzena Zolang je het maar droog en koel bewaart, kun je maïzena eeuwig bewaren. Het is dus helemaal niet zo erg om het voor één recept te kopen terwijl je het niet vaak gebruikt.

Voor de komende jaren ben je voorzien. Honing Honing werkt antibacterieel. Dit is ook erg voordelig voor het product zelf, het heeft hierdoor een bijna oneindige houdbaarheid. Het kan voorkomen dat de honing korrelig of hard wordt, maar bederven zal het niet.

Om honing weer zacht te krijgen kun je de verpakking in een kom met warm water zetten en dan net zo lang roeren tot de honing weer smelt. Vanille extract Als je niet zo vaak vanille extract gebruikt en daarom vaak kiest voor ‘’nep-vanille” in plaats van puur vanille extract, is het misschien tijd om deze beslissing te heroverwegen.

 • Imitatie-vanille vergaat al na 2 jaar, terwijl puur vanille extract praktisch eeuwig goed blijft;
 • Chiazaad Hoewel de meningen over superfood chiazaad nogal verschillen, is houdbaarheid geen punt;
 • Bewaar de zaadjes in een luchtdichte verpakking, het liefst in de koelkast, en ze blijven een jaar lang veilig en lekker;

Instant koffie Niet iedereen is fan van instant koffie, maar een pakje voor noodgevallen in je voorraadkast is een goede optie. Een ongeopende verpakking blijft namelijk tot wel 2 jaar goed Suiker Suiker in voorraad hebben voor als je plotseling zin krijgt om te bakken? Geen probleem! Of het nou witte, bruine, kristal- of poedersuiker is, het bederft niet.

 • Om te voorkomen dat er klonten ontstaan of dat het beestjes aantrekt, is het verstandig om het in een luchtdichte pot of gesloten plastic zak te bewaren;
 • Ahornsiroop In Nederland is niet iedereen bekend met ahornsiroop, maar in de VS en Canada is het heel populair voor op een pannenkoek of wafel;

Als je dit in de koelkast of vriezer bewaart, zal het niet bederven. Net als bij jam is het wel belangrijk dat je het schoon en luchtdicht bewaart. Pas dus op dat je geen kruimels in de verpakking laat vallen of dat de siroop in aanraking laat komen met een mes waarmee je al iets anders hebt gesneden of gesmeerd.

 • Eat this helpt consumenten met een angst voor voedselvergiftiging over een drempel heen;
 • Menig wat ouder Nederlands huishouden heeft echter vast bonen en mosterd in huis die nóg langer bewaard zijn en nog steeds goed te gebruiken zijn;

Ik schreef al dat het Voedingscentrum aangeeft dat je dat heel oude maar nog goed uitziende blikje tonijn of dopperwtjes van 10 jaar geleden ook nog kunt eten. De vraag is veeleer: waarom hebben sommigen zulke oude voorraden in huis en maken anderen – ik denk vooral jonge mensen – zich zorgen over bederf van lang houdbare etenswaren?.