Waar Komt Het Brood Van De Lidl Vandaan?

Waar Komt Het Brood Van De Lidl Vandaan
Broodverspilling 12 maart 2020 14:33 Aangepast: 12 maart 2020 15:06 Beeld © ANP Het is je misschien weleens opgevallen: er ligt altijd vers brood in de supermarkt. En dat is niet omdat al het oude brood is verkocht. Per dag sturen supermarkten in Nederland maar liefst 300. 000 broden retour. Zonde, vindt supermarkt Lidl. Zij verwerken vanaf deze zomer het oude brood in voer van kippen die hun eieren leveren. Op deze manier kan elke stap van het brood worden achterhaald.

 1. Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland;
 2. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico;
 3. Zij verwerken dat vervolgens in het kippenvoer dat gegeten wordt door de kippen van Kipster;

En de eieren van deze kippen worden enkel bij Lidl verkocht aan consumenten. En dan is de cirkel rond.

Welke supermarkt heeft het lekkerste brood?

Foto: Jan Linders Onderzoeksbureau GfK heeft Jan Linders Supermarkten uitgeroepen tot de Beste supermarkt in Brood. Consumenten beoordeelde de broodafdeling van de supermarkt met een 7,65. Het is de vijftiende keer dat de supermarktketen de ranglijst aanvoert. De beste broodafdeling is onderdeel van het het GfK Versrapport 2020. Hiervoor beoordelen Klanten hun eigen supermarkt door middel van een rapportcijfer op verschillende aspecten, zoals lage prijzen, aanbiedingen, kwaliteit, breedte assortiment, personeel en presentatie.

Waar komt het brood van de Aldi vandaan?

De oorsprong van ons brood Bakkerij Faber uit Hoogeveen staat iedere dag bij ALDI op de stoep om ruim 120 filialen van versgebakken brood te voorzien.

Wie bakt brood voor Aldi?

Het Bakkersgoud-assortiment wordt dagelijks aangeleverd aan de Aldi -filialen, waarbij het Rustiek-assortiment wordt afgebakken op de winkelvloer. De broden zijn afkomstig van de bestaande Aldi -bakkers: Bakker Schat, Bakkerij Braas en Bakkerij Faber.

Wat is het beste brood?

Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan , meestal tarwe.

Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer.

Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Is fabrieksbrood gezond?

In de media zie je veel discussie over brood. Is het nou gezond of niet? In deze discussies worden vaak appels met peren vergeleken, want niet al het brood is hetzelfde. Brood bestaat in eindeloos veel soorten en maten. Wat is nu het verschil tussen het ene en het andere brood? En welk brood is het gezondste? We leggen het graag uit. Brood is een graanproduct dat gemaakt wordt van bloem of meel, water, een rijsmiddel en zout. Afhankelijk van het soort brood kunnen er nog extra ingrediënten worden toegevoegd zoals gedroogd fruit, zaden of pitten. De ingrediënten worden gemengd en gekneed. Daarna volgen periodes van rusten, rijzen en decoreren voordat het brood daadwerkelijk de oven ingaat.

Voor de gezondheid maakt het veel uit hoe een brood voorbewerkt en gebakken wordt. De tijd die brood krijgt om te rijzen en of de graankorrel gezeefd wordt of niet, zijn hierin cruciaal. Hoe donkerder hoe meer vezels ‘Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels’ is een veelgehoorde uitspraak, maar dit is niet waar.

Bakkers kunnen het brood donkerder laten kleuren door moutextract of gekarameliseerde suiker toe te voegen. De kleur van het brood zegt dus niks over de hoeveelheid voedingsstoffen die in het brood zit. Maar op welke manier kun je dan wel herkennen welk brood het gezondst is?! De graankorrel is de basis van brood. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt, de zemel en kiem worden eruit gezeefd waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Een ‘volkoren’ brood is gemaakt van de gehele graankorrel, inclusief de zemel en kiem van de graankorrel. Een brood mag pas de claim ‘volkoren’ dragen wanneer het brood voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten.

See also:  Waar Kan Je Jelly Fruit Kopen?

Een groot gedeelte van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevinden zich in de buitenste laag van de graankorrel, de zemel. Een ander onderdeel van de graankorrel is de kiem, die ook veel vitamines en mineralen bevat.

Dit kán van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet. Veel meergranenproducten zijn gemaakt van bloem (het fijngemalen middelste gedeelte van de graankorrel) en niet van volkorengranen. Vraag dus altijd even aan de bakker of het brood van volkorenmeel gemaakt is.

 • Ga niet af op de kleur van het brood of de hoeveelheid zaden/pitten die op het brood zitten;
 • Wanneer je het brood in de supermarkt koopt, kun je de ingrediënten op de verpakking terugvinden;
 • Kies je voor een volkorenbrood, dan moet bij de ingrediëntenlijst aangegeven staan dat het brood gemaakt is van ‘volkorenmeel’ of ‘volkorentarwemeel’;

Fabrieksbrood of ambachtelijk brood Naast de keuze uit wit, volkoren of meergranen brood kun je ook nog bepalen of je fabrieksbrood of ambachtelijk brood koopt. Fabrieksbrood wordt vaak snel geproduceerd en krijgt nauwelijks de tijd om te rijzen. Tijd is immers geld.

 1. Het rijzen is nodig om brood volume en luchtigheid te geven en om een brood smaak te geven;
 2. Bij fabrieksbrood wordt er in verhouding veel gist gebruikt en broodverbeteraars worden toegevoegd;
 3. Door dit (te) snelle industriële proces is dit brood lastiger verteerbaar omdat onder andere de eiwitten (gluten) in het brood niet de tijd hebben gekregen om voorbewerkt te worden door de gist;

Ambachtelijk brood is een voorbeeld van een minimaal bewerkt product. Ambachtelijk brood wordt op twee manieren gebakken. Met zuurdesem dat een soort bacteriecultuur is, of met bakkersgist dat een type schimmel is. De zuurdesem en gist bewerken de eiwitten in het brood en helpen het als het ware voor te verteren.

See also:  Wat Is Sucade Vlees?

Het brood wordt hierdoor een langzamere koolhydraat. Door het eten van langzame koolhydraten schommelt je bloedsuikerspiegel minder. Dat betekent dat je langer verzadigt bent en geen last hebt van energiedips of een verminderde concentratie.

Ambachtelijk + volkoren = de juiste match Even alles op een rijtje. Volkoren is dus altijd de beste keus. En ambachtelijk brood verdient de voorkeur boven fabrieksbrood, omdat het het minst bewerkt is en daardoor beter verzadigt. Met deze informatie op zak kun jij nu bij de bakker (of in de supermarkt) de juiste afwegingen maken om een gezond én lekker brood te kiezen! Meer weten over onze visie op vitaliteit en het stimuleren van een vitaal eetpatroon bij jouw medewerkers? Mijn collega Hanneke helpt je graag.

Waar komt het vlees bij de Lidl vandaan?

Het Beter Leven varkensvlees van Lidl komt van circa 200 boerderijen uit Noord-Brabant, Limburg of nét over de Belgische grens.

Wie bakt het brood van Albert Heijn?

Bakkerij – Bakkersland bakt brood voor onder andere Albert Heijn en Jumbo. In de nacht van zondag op maandag brak er even na middernacht brand uit, zo meldt de website Bakkerswereld. De grote bakkerij is naar eigen zeggen een van de grootste bakkers van Nederland.

Omdat er bij de brand veel rook vrij kwam, was ook het al gebakken brood in de productiehal onverkoopbaar. Albert Heijns bakken een klein deel van het brood in de winkels zelf, wat betekende dat er nog wel een kleine voorraad brood verkrijgbaar was.

Supermarkten probeerden deze maandag extra veel brood in de eigen winkel te bakken, om de tekorten enigszins op te vangen.

Wie bakt het brood van Lidl?

Broodverspilling 12 maart 2020 14:33 Aangepast: 12 maart 2020 15:06 Beeld © ANP Het is je misschien weleens opgevallen: er ligt altijd vers brood in de supermarkt. En dat is niet omdat al het oude brood is verkocht. Per dag sturen supermarkten in Nederland maar liefst 300. 000 broden retour. Zonde, vindt supermarkt Lidl. Zij verwerken vanaf deze zomer het oude brood in voer van kippen die hun eieren leveren. Op deze manier kan elke stap van het brood worden achterhaald.

Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico. Zij verwerken dat vervolgens in het kippenvoer dat gegeten wordt door de kippen van Kipster.

En de eieren van deze kippen worden enkel bij Lidl verkocht aan consumenten. En dan is de cirkel rond.

Wie bakt het brood voor Jumbo?

UDEN – BACU Uden bakt voor heel Holland. Zo’n beetje alle brood in de Brabantse en Limburgse Jumbo -winkels komt uit de bakkerij in Uden. Daarnaast levert het bedrijf ook alle Jumbo -banket voor heel Nederland en België.

Wat gebeurt er met oud brood?

In onze hele voedselketen, van de akker tot op tafel, wordt voedsel verspild. En daarmee wordt niet alleen het eten zelf verspild, maar ook de gebruikte grondstoffen die nodig waren om dat eten te produceren: water, landbouwgrond, arbeid en vervoer. Zonde! Daarom vinden wij bij Bakkerij Bosman dat voedsel een tweede leven moet krijgen.

See also:  Wat Zijn Calorieën?

Wereldwijd wordt een derde van al het voedsel dat wij produceren weggegooid. Deze voedselverspilling heeft veel schadelijke gevolgen voor het milieu – het zorgt namelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

En dat is slecht nieuws voor onze aarde. Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Brood In Nederland wordt jaarlijks 75 miljoen kilogram brood weggegooid. Bijna de helft daarvan is dagvers brood, wat betekent dat het bij bakkers of supermarkten vandaan komt.

Brood staat bovendien in huishoudens na zuivelproducten op de tweede plaats van meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland. Gelukkig komt een groot deel van al dit brood uiteindelijk toch nog goed terecht.

Het overgrote deel van het brood dat aan het einde van de dag over is, wordt bij Bakkerij Bosman twee keer per week gedoneerd aan de voedselbank. Tevens gaat het overgebleven brood twee keer per week naar de kinderboerderij waarmee de dieren worden gevoerd.

 • Als bakker zijn wij trots dat ons (oud) brood dagelijks nog goed terecht komt en niet in de container beland! Thuis hergebruiken Ook als consument kun je oud brood gelukkig gemakkelijk hergebruiken;
 • Goed voor je portemonnee, beter voor het milieu en lief voor de bakker, die het brood met zoveel zorg en aandacht voor je heeft gebakken! Maak er bijvoorbeeld wentelteefjes van, croutons voor in de soep of salade of knapperige pizzabodems;

Wentelteefjes Van oud witbrood bak je natuurlijk wentelteefjes. Kluts een ei met 200 ml melk, twee eetlepels suiker en wat kaneel door elkaar. Drenk de boterhammen in dit mengsel, bak ze bruin in een koekenpan en serveer met boter en basterdsuiker. Broodkruim Heb je een restje (desem)brood over? Vermaal dit tot broodkruim.

Is broodverbeteraar slecht?

De ingrediënten in broodverbeteraars zijn volledig veilig voor consumptie en zijn grondig getest en goedgekeurd door nationale en internationale overheden die instaan voor de voedselveiligheid.

Is goedkoop brood gezond?

Voorverpakt brood: veel goedkoper, even gezond? – In de supermarkt kun je soms voor € 0,99 een brood kopen, terwijl je bij de ambachtelijke bakker vaak het viervoudige kwijt bent. Over smaak valt niet te twisten, maar over gezondheid wel. Toch is het goedkope supermarktbrood niet ongezonder dan een duur brood.

Waarom geen brood eten?

Broodnodig – Pas wel op dat je brood niet helemaal weglaat. Want naast een tekort aan vezels, ligt een tekort aan jodium op de loer. Aan brood wordt namelijk meestal jodiumhoudend zout toegevoegd. Dat gebeurt omdat wij in Nederland weinig jodium binnenkrijgen.