Waar Zit Jodium In Behalve Brood?

Waar Zit Jodium In Behalve Brood
Extra aandacht voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven – Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig. Het is daarom extra belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven om te eten volgens de Schijf van Vijf en daarbij voldoende jodiumrijke producten.

Wat voor voeding bevat veel jodium?

Voedingsmiddelen uit de zee – Voedingsmiddelen uit de zee (zoals zeevis, schaal- en schelpdieren, zeewier, algen, sushi, vismeel en kroepoek) bevatten van nature een grote hoeveelheid jodium. Ze zijn daarom tijdens de dieetperiode niet toegestaan.

Hoeveel jodium in 1 boterham?

Waar zit jodium in? – Jodium komt voor in brood dat gebakken is met bakkerszout, zeevis, eieren, zuivelproducten, zeewier en sommige vleeswaren. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in de voeding. Daarom wordt jodium toegevoegd aan:

 • bakkerszout voor het bakken van brood en broodvervangers (bevat 65 milligram jodium per kilo zout). Bakkers zijn niet verplicht om bakkerszout te gebruiken.
 • gejodeerd keuken- en tafelzout (bevat 21 milligram jodium per kilo zout).
 • gejodeerd dieetzout met een laag natriumgehalte (bevat 21 milligram jodium per kilo zout).
 • nitrietpekelzout voor vleeswaren. Vleeswarenproducenten zijn niet verplicht om gejodeerd nitrietpekelzout te gebruiken.
 • Op het etiket van zout staat of jodium is toegevoegd. In zeezout zit nauwelijks jodium. Op het etiket van brood staat of bakkerszout gebruikt is. Of vraag het na bij de bakker. Bakkerszout is te koop voor mensen die zelf brood bakken.

  Hoe vul je jodium tekort aan?

  Behandeling van een jodiumtekort – Voeding en gejodeerde producten Behandeling van een jodiumtekort begint met verbeteren van het dieet en consumptie van meer natuurlijke bronnen van jodium. Zeewier, zoals Ascophyllum nodosum (knotswier), kombu (kelp), wakame, nori of mekabu, is een uitstekende en goed opneembare voedingsbron van jodium.

  Het jodiumgehalte varieert bij de verschillende typen zeewier enorm: wakame bevat relatief weinig jodium vergeleken met kombu. (1,11) Jodium komt van nature in Nederland niet zoveel voor in voeding omdat de bodem arm is.

  Om die reden werden bakkers in 1942 verplicht gejodeerd zout of broodzout met 70 tot 85 mg jodide per kg zout (NaCl, natriumchloride) te gebruiken bij de bereiding van brood. In 2009 verviel na het ‘Convenant gebruik bakkerszout’ de verplichting om gejodeerd zout te gebruiken bij het bakken van brood.

  Bakkers mochten geen broodzout meer gebruiken, maar wel bakkerszout met 50 tot 65 mg jodide per kg zout in bakkersproducten. Door het lagere jodiumgehalte mocht het gejodeerde bakkerszout niet alleen voor brood, maar ook voor ontbijtgranen, koekjes, cake en gebak worden gebruikt.

  Producenten blijken echter niet altijd het gejodeerde zout te gebruiken. (10) Om de zoutinname uit bewerkte levensmiddelen in Nederland te verlagen, zijn sinds 2006 allerlei initiatieven in gang gezet. Begin 2014 heeft de Minister van Volksgezondheid het ‘Akkoord verbetering productsamenstelling’ gesloten met het bedrijfsleven.

  Vooralsnog hebben deze afspraken zich niet vertaald naar een aantoonbaar lagere zoutinname. Uit periodieke voedingsstatusonderzoeken van het RIVM bij volwassenen uit Doetinchem blijkt dat de zoutinname tussen 2006 en 2015 gelijk is gebleven.

  De zoutinname uit 24-uurs urinemetingen lag in 2006, 2010 en 2015 ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van zes gram per dag. Het RIVM voedingsstatusonderzoek bij volwassenen uit Doetinchem van 2015 toont een afname aan in de jodiuminname tussen 2006 tot 2015 van 37% bij mannen en 33% bij vrouwen, maar de onderzoekers concluderen dat het risico op een jodiumtekort klein is.

  RIVM zal de zout- en jodiuminname de komende jaren blijven monitoren om de voortgang van het beleid hierop te evalueren. (51) Veranderende voedingsgewoonten zorgen voor een overstap naar biologisch of zelfgebakken brood (vaak zonder gebruik van gejodeerd zout) of helemaal geen brood.

  Door vervangen van gejodeerd keukenzout door zeezout wordt ook een belangrijke jodiumbron gemist. (6,8,11) Er zijn daarom wetenschappers die kanttekeningen plaatsen bij de conclusies van het RIVM aangaande jodiumtekort in Nederland. Immers is het moeilijk om te beschikken over betrouwbare voedingsgegevens.

  Daarnaast is het voedingsstatusonderzoek zeer lokaal uitgevoerd bij een kleine hoeveelheid volwassenen en zijn hieruit strikt genomen geen conclusies te trekken over de gemiddelde jodiuminname in de rest van Nederland.

  VU-hoogleraar Jaap Seidell vermoedt dat ruim een derde van de Nederlandse bevolking mogelijk een (mild) jodiumtekort heeft. (67) Het Voedingscentrum waarschuwt sinds kort ook voor een onvoldoende inname van jodium met de voeding. Iemand dient 6 sneetjes brood per dag te eten, waarbij het brood bereid moet zijn met bakkerszout.

  Als iemand geen of minder dan 6 sneetjes brood eet, of brood dat niet met gejodeerd zout bereid is, dan ligt een jodiumtekort op de loer. Andere manieren om aan voldoende jodium (de aanbevolen hoeveelheid van 150 mcg) te komen zijn bijvoorbeeld het eten van 9 eieren, 1050 gram kaas of 6 glazen halfvolle melk per dag.

  Hoeveelheden die niet haalbaar zijn. De conclusie van het Voedingscentrum is dan ook dat het moeilijk is om voldoende jodium binnen te krijgen als je geen of weinig (gejodeerd) brood eet. (65) Jodiumsuppletie kan een alternatief zijn, maar alleen als het om een gestandaardiseerd (zeewier)preparaat gaat dat aantoonbaar de juiste hoeveelheid jodium bevat.

  Synthetische jodiumsupplementen Het anorganische zout kaliumjodide is het meest gebruikte supplement. Het bestaat uit 76% jodium en 23% kalium. Deze vorm van jodium wordt gebruikt als een verzadigde oplossing van kaliumjodide, die 47 mg kaliumjodide per druppel oplossing bevat, of oraal als tablet of capsule.

  See also:  Souvlaki Steak Hoe Lang Bakken?

  (14) Lugol’s oplossing (5% moleculair jodium en 10% kaliumjodide) is een andere veel voorkomende vloeibare vorm van jodium. (11) Zeewier Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan supplementen met de natuurlijke vorm van jodium in plaats van een synthetisch supplement.

  (17) Een studie uit 2014 toonde meer voordelen van zeewier aan. Suppletie van knotswier (Ascophyllum nodosum) gestandaardiseerd op 356 mcg jodium per dag gedurende twee weken verhoogde bij jonge gezonde vrouwen de jodiumuitscheiding in hun urine, zonder schadelijke invloed op de schildklierfunctie.

  Zelfs bij vrouwen zonder jodiumtekort (UIC > 100 mcg/L) zou zeewiersuppletie met deze dosering jodium veilig zijn omdat de bovengrens in het urinegehalte (500 mcg/L), waarbij negatieve effecten te verwachten zijn, niet overschreden wordt. Geconcludeerd werd dat de inname van de natuurlijke vorm van jodium uit zeewier veiliger is dan het gebruik van synthetisch kaliumjodide, omdat zeewier het jodium vertraagd afgeeft. (18)  Figuur 1: Jodiumexcretie in urine 24 uur na de inname van een dosis van 712 mcg jodium uit kaliumjodide (zwarte lijn) en van knotswier (Ascophyllum nodosum) (grijze lijn). (18) Knotswier is een arctisch zeewier, dat onder andere uit de schone zee rond de Hebriden (een groep eilanden voor de westkust van Schotland) wordt gewonnen. Bij kwalitatief goede zeewiersupplementen wordt het knotswier na de oogst zo verwerkt dat de oorspronkelijke voedingswaarde van het wier intact blijft.

  Het jodium wordt dan langzamer opgenomen door het lichaam en blijft langer beschikbaar. Synthetisch kaliumjodide wordt makkelijker opgenomen, resulterend in een piekconcentratie, waarna het door het lichaam via de urine weer snel uitgescheiden wordt (zie figuur 1).

  Het wier wordt gedroogd, tot poeder vermalen en gestandaardiseerd. Standaardisatie is essentieel, omdat het jodiumgehalte in zeewier sterk kan variëren. Zowel een te laag als een te hoog jodiumgehalte is onwenselijk en daarom is het van belang om voor een gestandaardiseerd zeewierproduct te kiezen waarbij het gehalte bij elke productie opnieuw wordt bepaald en een hoge kwaliteit is gegarandeerd.

  Een zeewiersupplement is bij voorkeur een ‘whole food’ product met het gehele knotswier en geen extract. Voordeel van een ‘whole food’ product is dat het naast jodium ook andere van nature aanwezige spoorelementen (ijzer, seleen, mangaan, zink en koper) bevat.

  Knotswier is bovendien rijk aan alginezuur*, fucoïdaan* en polyfenolen*. Het knotswier, Ascophyllum nodosum, wordt soms onterecht kelp genoemd. Kelp is echter een grote bruine zeealg behorend tot een andere klasse, Phaeophyceae, en orde, Laminariales genoemd.

  Hoeveel jodium in banaan?

  Banaan – Het zal je misschien verbazen dat bananen eveneens een kleine hoeveelheid jodium bevatten, naast andere gezonde mineralen als magnesium en kalium. Zo levert één banaan (zo’n 150 gram) je bijna 4 microgram jodium op. Trakteer jezelf dus vooral op deze lekkere mug cake met deze gezonde vrucht.

  Hoeveel jodium in Griekse yoghurt?

  Voedingswaardetabel van Griekse yoghurt per 100 gram:

  Per 100 g Grieks, Vol ADH*
  Fosfor (mg) 101 12,63%
  IJzer (mg) 0,00%
  Jodium (ug) 13,8 9,20%
  Magnesium (mg) 12 4,00%

  .

  Hoeveel jodium zit er in yoghurt?

  Leidt zoutreductie tot een jodiumtekort?

  Hoeveelheid jodium (in mcg)
  Magere yoghurt 8
  Halfvolle melk 7
  Sperziebonen 3
  Verse sinaasappelsap 1,1

  .

  Welk fruit bevat jodium?

  Steeds meer Nederlanders lopen risico op een tekort aan jodium. De reden hiervoor is dat er steeds minder brood gegeten wordt. Sommige artsen maken zich hier zorgen om. Waarom is jodium zo belangrijk? Hoe kunnen we zonder brood toch voldoende jodium binnenkrijgen? We bespreken het in dit artikel! De schildklier is een vlindervormige klier in de hals.

  Het is heel belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen. De schildklier heeft jodium nodig om schildklierhormonen te kunnen maken ( 1 ,  2 ). Wanneer het lichaam onvoldoende jodium via de voeding aangeboden krijgt, kan deze hormoonklier gaan opzwellen ( 3 ,  4 ).

  Een aandoening die struma of krop wordt genoemd. Een tekort aan jodium kan zorgen voor vermoeidheid, spierzwakte en een toename van het gewicht ( 5 ,  6 ). Ook een droge huid, haaruitval en breekbare nagels kunnen door een jodiumtekort ontstaan ( 7 ). Veel mensen met een jodiumtekort ervaren ook koude handen ( 8 ).

  1. De schildklier regelt via hormonen de snelheid van het metabolisme in de lichaamscellen;
  2. Om deze reden hebben mensen met onvoldoende jodium in hun lichaam op termijn ook een vertraagde hartslag ( 9 );
  3. Mensen met een teveel aan jodium kunnen daarentegen juist een versnelde hartslag bemerken;

  Tekort komt veel voor Een derde van de wereld (zelfs in Europa) heeft te kampen met een jodiumtekort ( 10 ). In Nederland zal het ietsje beter zijn, maar recente gegevens ontbreken op dit moment. Steeds meer mensen eten plantaardig, wat volgens onderzoekers het risico op een tekort aan jodium doet stijgen ( 11 ).

  Jodium belangrijk bij zwangerschap Met name in de zwangerschap of de zuigelingenfase is het heel belangrijk dat de moeder voldoende jodium binnenkrijgt, want een tekort kan volgens onderzoekers een verlaging van het IQ geven met ruim 12 punten ( 12 ).

  Brood enige bron? Om voldoende jodium binnen te krijgen, raadt het Voedingscentrum aan om veel brood te eten ( 13 ). Maar omdat brood relatief veel koolhydraten bevat en veel mensen liever glutenvrij willen eten, vermijden velen echter brood ( 14 ). Naast brood kun je jodium ook vinden in vis (zoals kabeljauw, makreel, tonijn, tong, zalm en haring), eieren, kaas, yoghurt en mosselen.

  1. Er zit zelfs een beetje jodium in andijvie en bananen;
  2. Maar de beste bron is zeewier! Zeewier jodiumrijk Zeewier zoals kombu bevat extreem veel jodium;
  3. Zoveel zelfs, dat bij dagelijkse consumptie de schildklier op tilt kan slaan ( 15 );
  See also:  Hoe Maak Ik Glutenvrij Brood?

  Van alle zeewieren is kombu het rijkst aan jodium. Aan te raden is om af te wisselen in zeewieren zoals nori, dulse en wakamé. Denk ook aan zeewierpasta als vervanger van tarwepasta. Klik hier als je precies wilt weten hoeveel jodium er in zeewier zit (en klik hier voor het jodiumgehalte van andere voedingsmiddelen).

  • Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium is voor een volwassene vastgesteld op 150 mcg;
  • De ADH voor zwangere vrouwen is 175 mcg en zelfs 200 mcg voor vrouwen die borstvoeding geven;

  De maximum hoeveelheid is 600 mcg per dag voor een volwassene. Keltisch zeezout Veel mensen zijn in de veronderstelling dat Keltisch zeezout rijk is aan jodium, maar helaas blijkt dit volgens analyse niet zo te zijn; het is arm aan jodium. Hoe komt het dan dat brood vaak rijk is aan jodium? Dat komt doordat bakkers speciaal bakkerszout gebruiken, waar jodium aan is toegevoegd.

  • Als je weinig jodium binnenkrijgt, zou je kunnen kiezen voor gejodeerd zeezout;
  • Gejodeerd tafel- en keukenzout bevatten echter slechts natrium en chloride, terwijl zeezout tientallen mineralen en spoorelementen bevat, waardoor het behalve dus wat jodium betreft een gezondere keuze is;

  Het smaakt volgens velen ook nog eens lekkerder. Keltisch zeezout bevat nog meer mineralen dan zeezout. Sommige mensen mengen gejodeerd zeezout met Keltisch zeezout, om zo het beste van twee werelden te combineren. Supplementen Jodium in supplementen is van het type kaliumjodide.

  • Dit wordt prima opgenomen;
  • Ook zijn er veel natuurlijke jodiumsupplementen, waarbij de bron van jodium zeewier is;
  • Kelp en knotswier zijn hier voorbeelden van;
  • Een nadeel van natuurlijke jodiumsupplementen is dat het vermelde gehalte aan jodium soms niet klopt ( 16 );

  Heel bekend is ook Lugols, dat vernoemd is naar de Franse arts Jean Lugol. In 1880 ontwikkelde hij een oplossing van elementair jodium en kaliumjodide in water. Hiervan kan een druppel aan een glas water worden toegevoegd, maar dat is ook meteen het nadeel: je moet van de smaak houden.

  Variëren belangrijk Het is geen verstandige keuze om alleen te leunen op brood als bron van jodium. Naast dat dit eenzijdig is, houdt het ook een risico in. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat veel bakkers helemaal geen gejodeerd zout gebruiken ( 17 ).

  Om deze reden is het verstandig om inname van jodium zoveel mogelijk te verspreiden over verschillende voedingsmiddelen. Natrium Het is dus helemaal niet per se nodig om brood te eten om aan je jodium te komen. Gejodeerd zout als bron van jodium heeft als nadeel dat het veel natrium bevat.

  • Het Voedingscentrum waarschuwt fel tegen het gebruik van zout, omdat dit onder meer de bloeddruk kan verhogen ( 18 );
  • Tegelijkertijd moedigen ze het gebruik van gejodeerd zout in brood juist aan;
  • Die twee adviezen zijn met elkaar in tegenspraak;

  Daarbij raadt het voedingscentrum het gebruik van zeewier af in de schijf van vijf, omdat het te veel natrium zou bevatten ( 19 ). Dat is jammer, want een klein beetje zeewier is een bron van veel micronutriënten en geeft veel smaak. Dit komt onder meer doordat zeewier een bron is van glutamaat, dat een hartige smaak heeft.

  Hoeveel jodium in 1 snee brood?

  Hoeveel jodium heb je nodig? – De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium is ongeveer 150 mcg per dag. Voor zwangere vrouwen is dat 175 mcg en voor vrouwen die borstvoeding geven zelfs 200 mcg. Vanuit andere bronnen wordt echter steeds vaker geroepen dat dit nog steeds veel te weinig is en we echt meer nodig hebben.

  Ikzelf gebruik deze richtlijnen dan niet zozeer als richtlijn, maar als wat ik per dag minimaal binnen moet krijgen. Laat je hierover echter adviseren door een therapeut wanneer je er mee aan de slag wilt gaan.

  Zou je brood eten, dan krijg je ongeveer 16% van de ADH binnen per snee brood. Kortom, je moet dan minstens 7 sneetjes brood per dag eten om genoeg jodium binnen te krijgen. Tenzij je veel pakjes en zakjes eet waar weer gedjodeerd zout aan toe is gevoegd.

  Waarom geen jodiumtabletten boven 40 jaar?

  Alleen bij een eventueel ongeval in of bij Nederland hebben de tabletten zin voor een bepaalde doelgroep. De jodiumtabletten hebben een beschermende werking voor (ongeboren) baby’s, jonge kinderen en in bepaalde gevallen personen tot en met 40 jaar. Bij deze personen is de kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium het grootst.

  Dit is afhankelijk van de hoeveelheid radioactief jodium in de lucht. Als er een advies zou komen vanuit de overheid om jodiumtabletten in te nemen, dan geldt dat alleen voor de groep die door de overheid wordt aangegeven.

  Het innemen van de jodiumtabletten heeft boven 40 jaar geen beschermend effect. Maar geeft wel beperkte risico’s op allergie en schildklierfunctiestoornissen. Een uitzondering geldt voor zwangeren die ouder zijn dan 40 jaar. Zij beschermen naast zichzelf, ook hun ongeboren kind als ze de vereiste dosis jodiumtabletten innemen.

  Welke jodium is het beste?

  Het Beste Jodium Supplement heb ik gezocht en gevonden. Door het niet eten van brood met bakkerszout, had ik een jodium tekort. Daarom heb ik gezocht naar het beste jodium supplement. Brood eten zou het jodiumtekort ook oplossen, maar dan krijg je meer calorieën binnen.

  Wat Is Het Beste Jodium Supplement? Het beste jodium supplement is Biotics Jodium Vloeibaar. Biotics Jodium Vloeibaar is goedkoop en heeft een stabiel jodium gehalte van 75 microgram jodium per druppel. Je kunt met 1 of 2 druppels per dag je dagelijkse hoeveelheid exact regelen.

  Andere supplementen hebben een te hoog en/of te onstabiel jodiumgehalte. Ben je op zoek naar meer informatie over jodiumtabletten tegen straling, ga dan naar webshopblog. Daar lees je waar welke speciale jodiumtabletten je bij straling nodig hebt en waar je jodiumtabletten snel kunt kopen.

  • Jodiumtabletten voor straling zijn nodig bij een kernramp en niet voor je normale voeding;
  • Dit artikel gaat over jodium wat je in een normale situatie nodig hebt;
  • Bij het koolhydraatarm eten en daarbij mijn voedingswaardes bijhouden in een app, kwam ik erachter dat ik te weinig jodium binnen kreeg;
  See also:  Welk Brood Is Licht Verteerbaar?

  Door het ontbreken van bakkerszout in mijn menu, kreeg ik te weinig jodium binnen. Daarom heb ik het beste supplement gezocht en gevonden.

  Wat gebeurt er als je te weinig jodium binnen krijgt?

  Waarom is jodium belangrijk? – Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed blijft functioneren. Bij een ernstig tekort aan jodium gaat de schildklier langzamer werken en kan deze gaan opzwellen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. De grootste oorzaken zijn:

  • We eten minder brood.
  • Het zoutgehalte in brood is verlaagd.

  Welke noten bevatten jodium?

  Nootjes

  Soort Jodium (µg)
  Cashewnoten 0. 4
  Pinda’s 0. 4
  Pistachenoten 0. 4
  Gemengde noten 0. 6

  .

  Hoeveel jodium in magere kwark?

  Veel jodium in brood? – Volgens de hoogleraar en volgens zijn volgers krijgen veel mensen daardoor te weinig van het ‘broodnodige’ jodium binnen. Is dat zo? Voor een goed werkende schildklier hebben we niet alleen voldoende jodium nodig, maar ook het mineraal selenium.

  1. Per dag hebben we 60 microgram selenium nodig;
  2. Het advies van de hoogleraar is dat we elke dag 6 sneetjes brood zouden moeten eten om voldoende jodium binnen te krijgen;
  3. Met 6 sneetjes krijgen we inderdaad voldoende jodium binnen, maar niet voldoende selenium: maar 10 microgram;

  Dus een ideale oplossing is het niet. Volgens het Voedingscentrum krijg je voldoende jodium binnen door: 6 sneetjes brood met 1,2% bakkerszout. Of door het eten van:

  • 100 tot 150 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
  • 300 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn)
  • 400 gram platvis (schol, tong, heilbot)
  • 8 gekookte eieren
  • 1 kilo kaas
  • 14 glazen halfvolle melk (per glas 175 ml)
  • 5 kilo runderlappen

  Waar zit veel jodium in? Hier enkele voorbeelden waarin je ziet dat in volkoren brood niet perse veel jodium zit. In 1 gekookt ei (maat L) zit evenveel jodium als in 1 snee brood. En zeewier is onze topper, eet jij dat wel eens?

  Voedingsmiddel Jodium per 100 gram Jodium per portie
  Zeewier 7533 μg 15 gram: 1130 μg
  Gejodeerd zout 2000 μg (gemiddeld) 0,5 gram: 10 μg
  Koolvis 322 μg 150 gram: 483 μg
  Vissticks 120 μg 150 gram: 180 μg
  Volkoren brood 65 μg 35 gram: 24 μg
  Gekookt ei (L) 37 μg 65 gram: 24 μg
  Magere kwark 23 μg 200 gram: 46 μg

  Waar Zit Jodium In Behalve Brood.

  Hoeveel jodium zit er in kipfilet?

  Voedingswaarden

  Koolhydraten
  Calcium 13 mg
  Fosfor 216 mg
  IJzer 1,2 mg
  Jodium 7 µg

  .

  Hoe weet je of je jodium tekort hebt?

  Wat doet jodium tekort in je lichaam?

  Waarom is jodium belangrijk? – Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed blijft functioneren. Bij een ernstig tekort aan jodium gaat de schildklier langzamer werken en kan deze gaan opzwellen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. De grootste oorzaken zijn:

  • We eten minder brood.
  • Het zoutgehalte in brood is verlaagd.

  Waarom geen jodiumtabletten boven 40 jaar?

  Alleen bij een eventueel ongeval in of bij Nederland hebben de tabletten zin voor een bepaalde doelgroep. De jodiumtabletten hebben een beschermende werking voor (ongeboren) baby’s, jonge kinderen en in bepaalde gevallen personen tot en met 40 jaar. Bij deze personen is de kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium het grootst.

  1. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid radioactief jodium in de lucht;
  2. Als er een advies zou komen vanuit de overheid om jodiumtabletten in te nemen, dan geldt dat alleen voor de groep die door de overheid wordt aangegeven;

  Het innemen van de jodiumtabletten heeft boven 40 jaar geen beschermend effect. Maar geeft wel beperkte risico’s op allergie en schildklierfunctiestoornissen. Een uitzondering geldt voor zwangeren die ouder zijn dan 40 jaar. Zij beschermen naast zichzelf, ook hun ongeboren kind als ze de vereiste dosis jodiumtabletten innemen.

  Is jodium goed voor de schildklier?

  Voor de productie van schildklierhormoon is jodium een onmisbaar ingrediënt. Ons lichaam maakt zelf geen jodium aan, dit moeten we uit de voeding halen. Het is belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen, want bij een tekort hieraan is de schildklier niet in staat om genoeg schildklierhormoon aan te maken.