Waar Zit Vitamine C In Fruit?

Waar Zit Vitamine C In Fruit
Kiwi – 65 mg – Op nummer drie staat de kiwi! De kiwi bevat meer vitamine C dan veel andere fruitsoorten en 100 gram van deze vrucht bevat bijna volledig onze DAH aan vitamine C. Kiwi’s bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, magnesium, koper, zink, fosfor, vitamine A en is het een vetarme bron van vitamine E. Lees hier meer over de kiwi! Waar Zit Vitamine C In Fruit.

Wat is rijk aan vitamine C?

Vitamine C of ascorbinezuur is de bekendste vitamine. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is. Bij een tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan.

Een teveel aan vitamine C kan leiden tot darmklachten of diarree.

Wat krijg je als je te weinig vitamine C binnenkrijgt?

Symptomen van een tekort – Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn. Bij een ernstig tekort kan er ook scheurbuik optreden waarbij de voornaamste symptomen slapeloosheid, tandvleesbloedingen, extreme vermoeidheid, ernstig gewichtsverlies en inwendige bloedingen zijn.

Wat te doen bij vitamine C tekort?

Core Practical: Finding the vitamin C content of a food

Oorzaak van tekort aan vitamine C en scheurbuik Je lichaam maakt niet automatisch vitamine C en daarom moet je vitamine C binnenkrijgen via voeding. Je kunt vitamine C halen uit bijvoorbeeld groente, fruit en aardappelen.