Waar Zit Welk Stuk Vlees?

Waar Zit Welk Stuk Vlees
Varkensvlees is één van de meest gegeten vleessoorten in Nederland en Europa. Bekende producten zijn ham, worst, spek en karbonade. Maar welk stuk varkensvlees zit nou waar bij het varken? Op deze pagina zie je het in één overzicht. Hamlappen komen van de achterham en speklappen zijn afkomstig van de buik.

 • Een ribkarbonade is gesneden van het midden of achterste gedeelte van de karbonadestreng die loopt van kop tot staart over het ruggedeelte;
 • En zoals het woord het al zegt, varkenslever is gemaakt van de lever van het varken;

Veel stukken varkensvlees worden eerst bewerkt voordat ze benoemd worden tot bijvoorbeeld schnitzel of rookworst.

Waar zit de entrecote?

Waar Zit Welk Stuk VleesEntrecote is een biefstuk met een lekker randje vet uit de rug, gesneden uit de rug (tussen de ribben). Snij je de dunne lende mét ossenhaas en been, dan heb je een T-bone. Entrecote is er van varken, rund en kalf. Het is voor veel vleesliefhebbers het meest smakelijke vlees. Het is mals vanwege het feit dat de spier bij leven niet veel werk heeft verricht.

Hoe heten de kiezen van een koe?

De koe graast en vreet met haar extra ontwikkelde tong, die lang, ruw en spierrij k is. Het kauwen en herkauwen ge- beurt met de malende kiezen. Net als alle zoogdieren heeft het rund een melkgebit en een blij – vend gebit. De snij tanden en de voorste drie kiezen wisselen.

Hoeveel Achterkwartieren heeft een rund?

Beeld: mister OM – photocase. com – Een tijdje geleden in het nieuws: jongeren kennen de link tussen vlees en dieren niet meer. Uit een reportage van Koppen (van minuut 02:38 tot 04:30) bleek dat slechts drie van de 20 leerlingen uit een klas 15-jarigen een stuk vlees (niet eens zwaar verwerkt) bij het juiste dier konden leggen.

 1. Meteen ontstond een discussie over de hypocrisie van de consument (we eten wel vlees, maar staan niet graag stil bij het slachten dat eraan voorafgaat) en de kloof met de producent;
 2. In de marge gingen ook enkele stemmen op dat ‘ vroeger de kinderen toch wijzer waren – de schuld van al die beeldschermen, mijnheer ‘;
See also:  Welk Vlees Voor Groentesoep?

Maar wees eens eerlijk, weet jij altijd precies waar je stuk vlees vandaan komt? Geen paniek, wij ook niet. Daarom zijn wij blij met de versnijdingsfiches op vlees. be. Bijvoorbeeld: een rund bestaat voor de versnijderij/slachterij uit twee grote delen – het voorkwartier en het achterkwartier.

 • Voorkwartier :
  • Schouder : van de schouder snijdt de versnijder schenkel, groot zenuwstuk, klein zenuwstuk, gepelde van het schouderblad, valse filet en bal van de schouder. Die stukken vlees worden vervolgens verkocht als stoofvlees, braadvlees, gehakt, (gepelde) biefstuk, filet américain, rosbief of soepvlees.
  • Borst : de borst wordt verdeeld in dunne borst, pastoorshoed en borstlap. Dunne borst is ideaal voor de bereiding van filet américain, gehakt en soepvlees, pastoorshoed voor het maken van soepvlees en gehakt, en borstlap voor de productie van filet américain en stoofvlees.
  • Nek : de nek ten slotte bestaat uit nek, drierib en zesrib. Van de nek wordt filet américain en soepvlees gemaakt, van drierib stoofvlees en van zesrib biefstuk en entrecôte.
 • Achterkwartier :
  • Bil : De bil wordt ontleed in schenkel, peeseind, dikke bil, spier van de platte bil (filet d’Anvers), platte bil, groothoofd, naaldje en kleinhoofd. Vervolgens wordt dat soepvlees, gehakt, stoofvlees, (gepelde) biefstuk, rosbief, carpaccio, braadvlees, filet américain, gebraad, chateaubriand en tournedos.
  • Lap : Van de lap of buik van de koe wordt ovale gepelde gesneden, bavette en soepvlees met been. Ovale gepelde en bavette worden gebruikt voor biefstuk of filet américain, en soepvlees wordt behalve als soepvlees ook tot gehakt verwerkt.
  • Rug : De rug ten slotte wordt versneden in dikke lende, dunne lende, filet pur (haasje), middenrif, entrecôte en côte à l’os. Dat wordt vervolgens gebraad, biefstuk, rosbief, chateaubriand, tournedos en stoofvlees (middenrif).
See also:  In Welk Jaar Werd Het Eerste Waldkorn Brood Gebakken?

Het is dus niet zo dat wanneer je een biefstuk eet, dat die altijd van de rug of buik van het rund gesneden werd. Het kan ook van de bil, nek of schouder komen. Zelfs chateaubriand en tournedos worden van verschillende delen gesneden. Alleen bij côte à l’os (rug) ben je zeker van je stuk (haha). Op de website vlees. be vind je zo niet alleen de versnijdingsfiche van runderen , maar ook van varkens en kalveren. Nog snel enkele weetjes om punten te scoren aan tafel vanavond:

 • Varkenskroontje, -haasje en mignonettes worden van de rug van het varken gesneden  
 • Osso bucco en escalope van de bil of schouder van het kalf  
 • Rollade en blanquette van de lap (of buik) van het kalf  
 • Salami wordt traditioneel gemaakt van varkensvlees, kruiden, knoflook en zout, maar er zijn ook variaties met rundvlees of een mengeling van rund- en varkensvlees verkrijgbaar  
 • In varkensworst worden delen van de wang en kop van het varken verwerkt, net als snijresten, vet en vlees dat van de botten wordt geschraapt (zogenaamd separatorvlees)

Meer over het gebruik van de verschillende delen van het varken vind je in ons boekje ‘ Van Anorak tot Zonnecrème ‘.

Hoe heet de man van de koe?

Een groot stuk vlees grillen op de BBQ | How to grill a large steak on a kettle BBQ?! BBQproof

De koe stamt waarschijnlijk af van de oeros. Koeien leven in kuddes en krijgen een kalfje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier. Een rund heeft van nature horens om zich te verdedigen. Koeien kunnen wel 20 jaar oud worden, maar worden meestal al eerder geslacht voor het vlees en de vacht. Waar Zit Welk Stuk Vlees Een koe kan wel 20 jaar oud worden.

See also:  Geen Vlees Welke Vitamine Tekort?

Wat is het karakter van een rund?

rund – Het begrip rund heeft 2 verschillende betekenissen: 1) groot herkauwend zoogdier. groot herkauwend zoogdier dat op grote schaal als hoevedier wordt gehouden voor de productie van melk en vlees. 2) dom persoon. iemand die dom is of zich dom gedraagt en die weinig blijk geeft van tact of gevoelens.