Waarom Boter Op Brood?

Waarom Boter Op Brood
Waarom boter? Is roomboter nou wel of niet gezond? – Posted: 17 december 2018 Waarom Boter Op Brood Veel mensen eten nauwelijks tot geen boter op hun brood. Wanneer ik vraag wat hier de reden van is, krijg ik vaak een antwoord dat neerkomt op dat je dik wordt van boter. Want, boter is immers vet. En dit klopt niet. Het besmeren van de boterhammen  (of crackers, rijstwafels) met boter is juist erg gezond!   Boter bevat een aantal belangrijke in vet oplosbare vitamines.

 1. Zo bevat halvarine vitamine A en D welke noodzakelijk zijn voor het gezichtsvermogen, de vernieuwing van huidcellen, luchtwegen en het maagdarmkanaal;
 2. Vitamine A en D zorgen bovendien voor de bot-opbouw en een goede weerstand;

Vitamine D wordt aangemaakt middels UV-straling in de huid. In Nederland hebben we onvoldoende zon om op deze manier vitamine D aan te maken. Daarom is het eten en drinken van producten met vitamine D, waaronder boter erg belangrijk. Vind je boter niet lekker of eet je om andere redenen geen boter, dan is het dus moeilijk om de juiste hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen.

Is boter op brood nodig?

Waarom wil je geen boter op je brood? – Als ik heel eerlijk ben doe ik nu ook niet altijd boter op m’n brood. Dat is niet omdat ik het niet lekker of niet nodig vind, maar ik denk er vaak gewoon niet aan. Ik heb het wel altijd in huis en met periodes heb ik dan ook het goede voornemen om wel te smeren.

Eigenlijk vind ik boter op m’n brood juist heel lekker. Ook met kaas of jam bijvoorbeeld. Het maakt het net een beetje smeuïger. Ik ga er na het schrijven van deze blog zeker weer op letten! Sommige mensen houden simpelweg niet van de smaak van boter en als je het dan inderdaad niet eet is er kans op een vitamine tekort.

Probeer dan in ieder geval zo veel mogelijk producten te eten waar de vitamines A, D en E wel inzitten en eventueel supplementen te gebruiken. Supplementen zijn echter geen volwaardige vervanging van gezonde voeding. Toen ik een eetstoornis had zei ik ook vaak dat ik boter simpelweg niet lekker vond. Had gekund, maar was niet de waarheid. Probeer daarom echt bij jezelf na te gaan of je boter nou echt niet lekker vindt of dat je het probeert te vermijden uit angst om aan te komen. Boter is niet extra, dus niet niet nodig. Je lichaam heeft die vitamines en vetten juist hartstikke hard nodig.

Van vet eten, word je niet per se zelf ook vet. Meer lezen over waarom je lichaam vetten nodig heeft doe je hier. Het lijkt misschien iets heel kleins, geen boter op je brood of één bepaald product vermijden.

Hoezo zou je niet zonder kunnen? Zoals ik in de eerst alinea eigenlijk ook al aangaf is de vraag niet of je zonder kan, maar of je met durft? Natuurlijk kan je zonder een bepaald product. Natuurlijk kan je prima leven zonder hagelslag of roze koeken of chips.

Natuurlijk zijn er mensen die sommige dingen nooit eten, maar dat is dan niet vanuit een eetstoornis. Op het moment dat de keuze niet meer gemaakt wordt vanuit een bepaalde angst ben je helemaal vrij om te kiezen wat jij wilt, maar als je het stiekem best lekker zou vinden, waarom dan die eetstoornis voeden? Daar wil je juist vanaf.

Zodat je weer vrije, oprechte en gezonde keuzes kan maken.

Waarom boter smeren?

Boter op je brood smeren is voor veel mensen gewoon. Het hoort erbij. De één doet het omdat hagelslag er zo goed door blijft plakken, de ander omdat pindakaas zonder boter toch een stuk minder lekker smaakt. Er zijn tegenwoordig ook genoeg mensen die geen boter (meer) op hun brood smeren.

 • Toch blijft het smeren van een boterham een dagelijks ritueel;
 • Maar wat is eigenlijk de reden achter boter op ons brood? WRM boter boter heet Waar komt de naam boter vandaan? Het woord ‘boter’ komt oorspronkelijk uit het Latijn;

Het is namelijk afgeleid van het woord ‘bûtyrum’, wat zoiets betekent als ‘koekwark’. Best logisch als je bedenkt dat boter wordt gemaakt van koemelk. De naam boter is beschermd en mag alleen gebruikt worden als er ten minste 80 procent melkvet in het product zit.

Vandaar ook de namen halvarine en margarine, waar minder melkvet in zit. Al noemen we die producten vaak thuis ook gewoon boter, wel zo makkelijk. Wat is het? Leuk en aardig, zo’n beschermde naam, maar wat kun je eigenlijk met boter? Het gebruik van boter bestaat al duizenden jaren: niet alleen als onderdeel van het ontbijt, maar gek genoeg ook als schoonheidsproduct, geneesmiddel en offergave.

Kun je het je voorstellen, boter als gezichtscrème of bodylotion? Gelukkig gebruiken we het niet meer op deze manier. Daarentegen wordt boter nog steeds als geneesmiddel geadviseerd. Heb je een verstopte neus? Smeer boter onder en rondom je neus en de volgende dag kun je weer vrij ademen.

Verder krijg je door boter de nodige voedingsstoffen binnen, zoals belangrijke vitamines. Boter is goed voor je hele lichaam, omdat het veel vitamine A en D bevat. Bij bak- en braadproducten, halvarine en margarine worden deze vitaminen zelfs speciaal toegevoegd, omdat we er anders te weinig van binnen krijgen.

In pure boter zijn de vitaminen allemaal al aanwezig, daarnaast bestaat boter voor een deel uit gunstige vetten die afkomstig zijn uit melk (zoals eerder al even werd genoemd). Ontstaan Feitelijk is boter gekarnde room van melk. Urenlang werd deze room met de hand gestampt (gekarnd), net zolang totdat de vetbolletjes zich hadden afgescheiden van de karnemelk.

 • Daarna werden deze vetbolletjes gekneed en soms gezout;
 • De boter die hierdoor ontstond, werd meestal in boterpotten bewaard;
 • Het werd gezien als een bijproduct van de veeteelt en werd vaak alleen door de boer en zijn gezin gebruikt;

Soms werd de boter ook verkocht op de markt. Halverwege de 19 e eeuw steeg de vraag naar zuivelproducten; de boeren konden mooi op deze vraag inspelen. Eind 19 e eeuw werd er bedacht dat de productie van boter een stuk makkelijker kon, waardoor de industriële productie van boter ontstond.

Door deze verandering werd boter steeds gewoner voor mensen, net zoals melk en kaas. Hoewel het in eerste instantie als luxeproduct werd gezien, begonnen in de loop der tijd veel meer mensen hun boterhammen met boter te smeren.

Vroeger was boter op brood voor veel mensen zelfs een volledige maaltijd. Later kreeg men het beter en ontstonden er meer soorten beleg. Boter is echter altijd gebleven, waarschijnlijk omdat het gewoon lekker is. Al zijn de meningen hierover tegenwoordig wel verdeeld. Hoeveel liefde voor dit artikel? .

Waarom is margarine belangrijk?

Extra vitamines – Aan halvarine en margarine worden vitamines A, D en E toegevoegd. Vitamine D is belangrijk voor uw botten en het goed functioneren van de cellen in het lichaam. Vitamine A is belangrijk voor de aanmaak van de huid, een goede werking van de ogen, voor de groei en voor de weerstand.

Waarom is boter gezond?

Wat is samenstelling van roomboter? – Roomboter is een smeerbaar vet dat gemaakt is van melkvet en water. Roomboter is een bron van vitamine A  en bevat ook  vitamine K. Het heeft een vetgehalte van minimaal 80%. Van het vetgehalte  in roomboter is ongeveer 65% verzadigd.

 1. Verzadigde vetten verhogen het slechte LDL-cholesterol gehalte in het bloed;
 2. Te veel LDL- cholesterol in het bloed vergroot het risico op hart- en vaatziekten;
 3. Door de aanwezigheid van relatief veel verzadigde vetten, wordt aangeraden de consumptie van roomboter te beperken;

Tegenwoordig hoor je wel eens geluiden die beweren dat verzadigd vet (bijvoorbeeld in roomboter) niet zo ongezond is als voorheen werd gedacht. In een aantal van de studies rondom dit onderwerp komt niet duidelijk naar voren waarmee de calorieën uit verzadigd vet vervangen zijn.

 • Wanneer verzadigd vet in de voeding wordt vervangen door een mix van koolhydraten, waaronder suikers, is er inderdaad geen positief effect op de gezondheid te verwachten;
 • Let dus goed op: het bericht dat ‘een vermindering in verzadigd vet gunstig/ongunstig is voor de gezondheid’ is eigenlijk incompleet, omdat er altijd bij vermeld moet worden waarmee dit in de voeding is vervangen;

Er is grootschalig wetenschappelijk bewijs dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding het bloedcholesterol helpt te verlagen.

Wat kun je het beste op brood smeren?

Hoeveel boter op je brood?

Boter wordt gemaakt van afgeroomd melkvet en wordt ook wel roomboter genoemd. Een product mag alleen maar boter heten als er tenminste 82 procent melkvet inzit. Roomboter bestaat uit 80 tot 90 procent vet en bevat daarnaast een beetje water. Van nature bevat roomboter vitamine A, D en E. Waarom zijn deze vitamines belangrijk? Vitamine A speelt een belangrijke rol bij je weerstand maar is ook goed voor je huid en ogen.

 1. Tevens is het belangrijk bij de groei;
 2. Net als vitamine A speelt ook vitamine D een rol voor je weerstand en daarnaast bevordert deze de opname van calcium in je lichaam;
 3. Vitamine E is een belangrijke anti-oxidant;

Deze beschermt je cellen en speelt daarbij ook een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Hieronder kun je lezen welke soorten boter er zijn. ♥   Soorten roomboter Er zijn drie soorten roomboter. Grasboter wordt gemaakt van de melk van koeien die in een bepaalde periode buiten lopen en vers gras eten.

 1. In grasboter zit wat meer onverzadigd vet;
 2. Dan is er ook nog halfvolle roomboter wat ongeveer uit 40 procent vet bestaat;
 3. Tot slot is er smeerbare roomboter waaraan plantaardige olie wordt toegevoegd om het smeerbaar te maken voor op de boterham;

♥  Margarine Margarine bevat verschillende ingredienten maar heeft meestal een plantaardige oorsprong in tegenstelling tot roomboter welke altijd van melk is gemaakt en dus een dierlijke herkomst heeft. Soms kan er bij margarine ook gebruik zijn gemaakt van ingrediënten van dierlijke oorsprong, denk aan gelatine of een margarine waar visolie in is verwerkt.

Omdat in boter van nature vitamine A en D zit en dit belangrijke vetoplosbare vitamines zijn wordt er aan margarine ook vitamine A en D toegevoegd. ♥  Dieet margarine De naam is verwarrend want veel mensen denken dat deze margarine minder vet bevat en hierdoor dus ook minder calorieën.

Maar dat is niet altijd zo. De naam geeft aan dat er een andere vetsamenstelling is gebruikt. Dieetmargarine bevat meer onverzadigde vetzuren dan verzadigde vetzuren. ♥  Halvarine Halvarine bevat de helft aan vet dan margarine, ofwel tussen de 39 en 41 procent vet.

See also:  Waarom Broodverbeteraar In Brood?

Deze ‘botersoort’ bevat dus wel minder calorieën dan een gewone margarine of boter. Ook aan halvarine worden vitamine A en D toegevoegd. ♥   Light boter Een light smeersel bevat meer water dan een margarine en meestal zit het vetpercentage rond de 30 procent.

Ook deze variant levert dus minder calorieën dan een margarine. Bron foto ♥  Planten sterolen Deze variant bevat plantensterolen welke het cholesterol gehalte kan helpen verlagen. Deze sterolen belemmeren de opname van cholesterol in het lichaam. ♥  Omega 3 Een variant waar omega 3 vetzuren afkomstig van onder andere visolie aan is toegevoegd. Omega vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten en dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte van het bloed. Welke moet ik kiezen? Er zijn zoveel merken en zoveel soorten boter, wat moet je nu kiezen? Misschien kan je jezelf de vraag stellen wat voor jou een toegevoegde waarde is om een boter te kiezen die minder kcal bevat of juist een variant die meer vitamines bevat. Als je puur boter gebruikt omdat je het voor de vet oplosbare vitamines wilt gebruiken dan heb je geen extra toevoegingen nodig. Heb je een hoog cholesterolgehalte of wil je letten op de juiste vetten dan kan een boter met omega 3 vetzuren of een andere vetzuursamenstelling wel een goede keuze zijn.

♥  Toegevoegde vitamines en mineralen Er zijn ook varianten die naast vitamine A en D ook toegevoegde B vitamines en het mineraal calcium bevat. Hoeveel op de boterham? Hoeveel boter moet je nu smeren op een boterham? Er wordt aangeraden om 5 gram boter per boterham te gebruiken en als je ongeveer 6 boterhammen op een dag eet zit je zo rond de 30 gram per dag.

Boter en een eetstoornis Bij de behandeling van een eetstoornis is een veel gehoorde opmerking dat iemand geen boter lust. Maar vaak gebruikte iemand voor zijn of haar eetproblemen wel boter op brood. En het is niet alleen de energie die boter levert dat het zo belangrijk is.

Er zijn namelijk voedingsmiddelen te bedenken die veel meer energie leveren. Lees hier waarom boter zo belangrijk voor je is. Als je echt geen boter lust kun je een boter kopen die niet echt die specifieke smaak bevat, denk aan Eden Wedena van de reformwinkel.

Bron foto 1 Bron foto 3.

Waarom boter op blauwe plek?

Je ziet het steeds vaker: moeders die de boter uit de koelkast grissen om op het hoofd of andere plek te smeren dat hun kind gestoten heeft. Waarom? Volgens deze grootmoederstip zou het goudgele smeerseltje de blauw-paarse bult en de pijn tegengaan of zelfs laten verdwijnen.

 1. Immers, boter is koud en koelen helpt een zwelling voorkomen;
 2. Niet iedereen is overtuigd van deze grootmoederstip, getuige de vele reacties op het verschillende fora op het internet;
 3. Boter komt snel op temperatuur en smelt daardoor snel, met vetvlekken op de kleding of meubels tot gevolg;

Van koelen kan dus nauwelijks sprake zijn, zijn de sceptici van mening. Maar wat vind jij? Smeer jij boter op blauwe plekken om de zwelling tegen te gaan? Of vind jij het een fabeltje en houd je gewoon bij het gebruik van coolpacks? Hoe behandel jij blauwe plekken en zwellingen überhaupt?.

Wat is beter margarine of boter?

Het oordeel – Onverzadigde vetten (meer in margarine) zijn beter dan verzadigde vetten (meer in boter). Dus gebruik in de regel zo veel mogelijk zachte vetten en oliën, want die zijn gezonder. Maar het is allemaal niet zo zwart-wit. Eet je boterham daarom gerust een keertje met roomboter, zegt ook het Voedingscentrum, dat voor die gelegenheid best een keer een oogje wil dichtknijpen.

Wat is er zo slecht aan margarine?

Margarine bevat transvetten en is hierdoor kankerverwekkend Toen men er ruim 25 jaar geleden achter kwam dat transvetten slecht zijn voor de gezondheid (het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten), zijn ze direct gestopt met deze methode voor de productie van margarine.

Kan je margarine op brood eten?

Je hebt vetten zoals halvarine, margarine en/of bak- en braadproducten nodig om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen. Het blijkt dat de aanbevolen hoeveelheden vitamine A en D moeilijk te halen zijn als je geen halvarine of margarine op je brood smeert. .

Wat is gezonder roomboter of Blue Band?

Soms weet je het even niet meer; wat kunnen we nu beter wel en niet eten als we gezond willen leven? Een ding staat natuurlijk wel vast; je wilt je kinderen het beste geven. Maar wat is dat dan, het beste? De Gezondheidsraad schept hierin duidelijkheid. Begin november hebben zij de nieuwe richtlijnen voor goede voeding 2015 gepresenteerd. In dit onafhankelijke voedingsadvies is onder andere aandacht voor vetrijke producten. Zij stellen dat je roomboter beter kunt vervangen door zachte margarineproducten zoals Blue Band Halvarine.

Sowieso is het overkoepelende advies om meer plantaardige (zoals margarine) en minder dierlijke producten (zoals roomboter) te gebruiken vanwege het positieve effect op de gezondheid. De commissie heeft allerlei typen onderzoek bestudeerd.

Zachte margarine- en halvarineproducten zijn rijk aan meervoudige en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De meervoudige vetzuren worden ook essentiële vetzuren genoemd. Deze vetten worden essentieel genoemd omdat ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken. En dus moeten we ze via voeding binnenkrijgen.

Is boter dikmakend?

Is roomboter gezond? – Je kunt natuurlijk niet van één product zeggen of het gezond is of niet. Dat hangt namelijk altijd af van hoe vaak je het eet of drinkt en in welke hoeveelheden. Daarnaast krijg je immers nooit met één voedingsproduct alle mineralen en vitamines binnen.

 1. Als je alleen maar roomboter eet mis je dus andere voedingsstoffen;
 2. Daarom is het belangrijk om voldoende te variëren;
 3. Wil je meer weten over waar een gezond voedingspatroon uit bestaat? Lees dan het volgende artikel over wat je moet eten op een dag;

Wat je wel kunt vaststellen is of een product past in een gezond voedingspatroon. Roomboter bevat zowel vitamine A , D en E, maar ook veel verzadigd vet en vormt daarom geen verstandige basis binnen een gezond voedingspatroon. Verzadigd vet wordt namelijk binnen onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziektes [ 1 ].

Vandaar dat het ook wel wordt gezien als het ongezonde vet. Of verzadigd vet echt zo slecht is, is nog onduidelijk. Er is namelijk ook onderzoek bekend dat geen verband laat zien [ 2 ]. Lees in dit artikel meer over het verschil tussen ongezonde en gezonde vetten.

Maar naast veel verzadigd vet is roomboter ook rijk aan calorieën. Vandaar dat wij adviseren om roomboter te vervangen voor halvarine. Halvarine bevat namelijk veel minder verzadigd vet en ook minder calorieën. Voedingswaarden roomboter per 100 gram [ 3 ].

 • Energie: 753 kilocalorieën
 • Eiwit : 0,7 gram
 • Koolhydraten : 0,7 gram
 • Onverzadigd vet: 27 gram
 • Verzadigd vet: 54 gram
 • Voedingsvezel: 0 gram
 • Water: 14,1 gram

Hoeveel boter mag je eten per dag?

Waarom Boter Op Brood Boter…. dat is tegenwoordig zo simpel niet meer. Is het nu wel of niet gezond? Mogen we nu wel of geen roomboter op de boterham smeren? Moeten we het Voedingscentrum geloven dat we aan de halvarine moeten? Of lijkt margarine toch het botertje onder de boter? In dit artikel alles over boter. Als we heel erg nuchter naar boter kijken, is het eigenlijk niets meer dan room wat te veel is opgeklopt. Het wordt gemaakt van room dus, met een vetgehalte van 35-42 %. We weten dat room afkomstig is van melk. Om een kilo boter te kunnen produceren, is zo’n 25 liter melk nodig. In speciale machines ( afromers) wordt de melk ontroomd. Afgeroomde melk wordt ook weer doorgewerkt, de room wordt door verwerkt tot boter.

 • Van de afgeroomde melk wordt bijvoorbeeld melkpoeder gemaakt;
 • Boter wordt al eeuwen gemaakt;
 • Vroeger werd de room uren handmatig gestampt in een stamp-kan;
 • Dit gebeurde net zolang tot de vetbolletjes zich afscheidden van de karnemelk;

Daarna werden de vetbolletjes ambachtelijk gekneed en eventueel gezouten. Tegenwoordig gaat het een stuk eenvoudiger dankzij geavanceerde machines. De room wordt eerst gepasteuriseerd om de bacteriën te doden. Dit wordt vervolgens afgekoeld. tot zo’n 4 •C, en wordt opgeslagen in RVS gekoelde stalen tanks.

 1. Daarna wordt er zuursel aan toegevoegd;
 2. Dit zuursel is zeer bepalend voor de uiteindelijke smaak van de boter;
 3. De volgende stap is de boter-bereidingsmachine;
 4. Op onderstaande afbeelding ( bron: www;
 5. schoolmelk;

be )  zie je een goed beeld van de gehele procedure. Waarom Boter Op Brood 1) De room wordt in een gekoelde cilindrische karn gepompt, zoals je op de afbeelding aan het begin ziet ( 1). Door vele verschillende kloppers wordt de alles mechanisch omgezet tot ruwe boter. De boterkorrels klitten aan elkaar vast, en worden in het volgende gedeelte ) 2) van de bereidingsmachine van de botermelk weer gescheiden. De boterkorrels worden meteen voor de eerste keer gewassen, en wordt licht gekneed.

Vervolgens wordt de boter via een conische opening met geperforeerde platen door naar het volgende productieproces geduwd. ( 3) De resterende botermelk wordt verwijderd en de boter wordt direct naar de volgende fase geduwd ( 4) waar de boter opnieuw wordt gekneed.

Hierdoor wordt alle resterende lucht uit de boter gekneed, gaat naar een soort vacuüm-kamer waar de boter voor de laatste keer door geperforeerde platen wordt geduwd, Op dit punt kan er nog worden ‘ gesleuteld” aan de boter, door bijvoorbeeld meer vocht en andere hulpstoffen toe te voegen. Waarom Boter Op Brood Je kunt ook zelf boter maken. Dit kost wel wat tijd, maar is verder helemaal niet zo moeilijk of ingewikkeld. Als je melk een poosje laat staan ontstaat er een laagje room, deze room bestaat uit de eerder besproken vetbolletjes. Om ieder vetbolletje zit een vliesje, als we de room heel hard stampen en schudden scheuren de vliesjes en klitten ze samen. Lees meer over deze melkzuurbacteriën doo r HIER TE KLIKKEN,  Boter heb je in ontzettend veel soorten en maten. Waar het vroeger erg eenvoudig was om een pakje boter te kopen, moet de consument nu kiezen uit honderden soorten. Er zijn botersoorten met bepaalde vetpercentages en er is plantaardige boter wat eigenlijk geen boter genoemd mag worden omdat boter uit melk zou moeten bestaan.

See also:  Welk Fruit Is Eigenlijk Groente?

Wanneer de boter de machine verlaat wordt het direct verpakt. Door heel lang te stampen en te schudden ontstaat er vanzelf boter. Veel mensen maken zelf hun boter door verse slagroom te kopen. Ze voegen aan hun boter zelf melkzuurbacteriën toe.

Naast deze verschillende vetpercentages bestaan er honderden soorten, van grasboter tot kruidenboter, van gezouten tot ongezouten boter. Wat we voornamelijk kunnen kopen zijn de soorten die zijn verrijkt met vitaminen en mineralen. Tot slot hebben we ook vloeibare bak en braad boter.

 • Groot gezien gaat het om vijf soorten boter: ROOMBOTER Roomboter werd vroeger als enige botersoort gebruikt;
 • Het bestaat uit gemiddeld 82% vet, 16% vocht en twee grammen aan vetvrije bestanddelen zoals vitamine A;

B, en D , mineralen, melksuiker ( lactose)  en eiwitten. Roomboter wordt ook wel ” echte boter” genoemd, om de verwarring met margarine te voorkomen ( daarover later meer) HALFVOLLE BOTER Dit gaat om boter waarin het vetpercentage is teruggebracht naar zo’n 40%.

 1. MARGARINE  Margarine wordt beschouwd als een botersoort, maar het is helemaal geen boter;
 2. Het is een variant op boter wat wordt gemaakt van dierlijk/ plantaardige vetten;
 3. Ik noem het zelf in elkaar geknutseld imitatie boter;

De oliën die worden gebruikt om margarine te maken zijn meestal soja en visoliën. Hieraan worden talloze hulpstoffen aan toegevoegd, zoals zout, kleurstoffen, emulgatoren, conserveringsmiddelen en smaakstoffen. Qua vetpercentage komt margarine overeen met boter.

Margarine bevat van nature geen vitaminen, zoals roomboter. Dit moet wettelijk worden toegevoegd aan margarine ( vitamine A + D) HALVARINE Ook dit gaat niet om een echte boter, maar een kunstboter, met een vetpercentage van 40% ( dus een halfvolle variant op de margarine)Het wordt gemaakt van plantaardige olie en water.

BRAADBOTER Deze boter is, zoals de naam het al zegt, geschikt om mee te bakken en te braden. Het bestaat uit 97% vet en het vocht is voor het grootste deel aan de boter onttrokken. Aan braadboter worden talloze hulpstoffen toegevoegd om de boter bijvoorbeeld in de pan sneller bruin te laten verkleuren, en het minder te laten spatten. Onder deze vijf ” hoofd-boters” vallen nog honderden soorten. We kunnen kiezen uit gezouten of ongezouten, of botersoorten waaraan nog iets specifieks aan is toegevoegd, zoals kruiden en specerijen en noten. Ook worden tegenwoordig vele botersoorten gemengd met bijvoorbeeld ghee en kokosolie. We kennen ook GRASBOTER. De grote vraag die al jaren rond blijft zingen is hoe gezond boter is. Afgelopen jaren heeft ( met name room) boter flink  onder vuur gelegen. Voorzichtig lijkt het tegenwoordig weer te mogen, dat likje roomboter op onze boterham. Roomboter werd jaren geleden in de ban gedaan dankzij de vet-boycot. Omdat roomboter méér verzadigd vet zou bevatten dan kunstboter margarine, werd door de vele organisaties als een Voedingscentrum roomboter als de grote boosdoener beschouwd.

 • Klik HIER om alles over grasboter te lezen;
 • Kortom: de botermarkt lijkt onverzadigbaar;
 • Alles kan tegenwoordig;
 • 100 gram roomboter bevat inderdaad meer verzadigd vet dan 100 gram margarine;
 • Bij roomboter ligt dit op zo’n 55 gram verzadigd vet, bij margarine op zo’n 20 gram Ze hebben daar best een punt, want het klopt dat een teveel aan verzadigd vet het slechte cholesterol kan verhogen ( LDL) maar dit ligt uiteraard een stuk genuanceerder;

We eten geen 100 gram roomboter per dag, dat is één Twee = dat we ook op ons dagmenu moeten letten als we dagelijks roomboter consumeren. Dit om met name voldoende vitamine D binnen te krijgen, wat niet in grote mate aanwezig is in roomboter. Maar dit zou dus geen enkel probleem moeten zijn, als je roomboter met je gezonde verstand gebruikt. Is boter gezond? Een veganist zegt van niet. Anderen hebben een gemengde mening, en sommigen zijn overtuigd dat boter gezond is. Het is sterk afhankelijk van HOE JE BOTER GEBRUIKT. Als je iedere dag dikke lagen op je boterham smeert, bakt in braadboter en verder niet echt let op je inname verzadigde vetten en vitaminen en mineralen, dan kan boter nét zo ongezond zijn als snacks.

 1. Terwijl dit allang is achterhaald, blijft het Voedingscentrum nog altijd margarine en halvarine adviseren;
 2. Zij gaan uit van het grotere aantal aan verzadigd vet en het verminderde aantal vitamine D in roomboter;

Globaal gezien bevat boter belangrijke voedingsstoffen. Ze bevatten vrijwel allemaal wel iets aan essentiële voedingsstoffen als vitaminen en mineralen, en dus die vetzuren. Dit hebben we hard nodig voor onze groei, ontwikkeling en onderhoud. Voor iedere botersoort valt wat te zeggen.

Er kleven aan iedere soort voor en nadelen. Roomboter bevat inderdaad erg veel verzadigd vet en betrekkelijk weinig vitamine D. Margarine bevat minder verzadigd vet, maar is vooral synthetisch in elkaar geknutseld, halvarine is eigenlijk halfvolle plantaardige boter met water aangelengd voor meer volume.

Tevens kunnen we onze vraagtekens zetten bij de omega 6 vetzuren die in halvarine voorkomen. Omega zes is in combinatie met omega 3 helemaal niet zo ongezond, maar het probleem is dat die balans in onze voedingsmiddelen zoek is. We eten daarom veel meer omega 6 wat gezondheidsproblemen kan opleveren.

In plantaardige kunstboter komen we erg veel van deze omega 6 tegen, in sommigen meer als in andere soorten. De discussies zijn nog altijd gaande. Ik persoonlijk ga mee met de visies van mijn collega Juglen Zwaan.

Hij schreef eerder zeer duidelijke artikelen over de kwestie margarine versus roomboter. KLIK HIER om naar zijn artikel over roomboter te gaan, en KLIK HIER om naar zijn artikel over margarine te gaan. Het is vooral erg lastig voor de consument om een keuze te maken. Het ene artikel spreekt het andere tegen en ook organisaties verklaren de oorlog aan de vele bloggers die roomboter de hemel in prijzen. Het maakt het de consument niet gemakkelijker op. Zoals ik eerder opperde, is het erg belangrijk om te kijken naar je voeding.

Hoe gezond eet je? Hoeveel  vitaminen, mineralen en verzadigde vetten krijg je iedere dag binnen? We kunnen zonder boter. Ik eet zelf bijvoorbeeld nauwelijks ( room) boter. Dit komt meer omdat ik het niet erg smakelijk vind, maar bio-dynamische roomboter en grasboter vind ik op zijn tijd wel erg lekker.

Omdat ik 98% veganistisch leef zorg ik ervoor dat ik iedere dag voldoende vitaminen, mineralen, vezels en vetten binnen krijg. Wat ik niet via mijn voeding binnen krijg, slik ik bij in de vorm van natuurlijke voedingssupplementen. Dit houdt mijn balans goed.

Als jij graag roomboter wilt gaan eten, moet je zorgen dat je verzadigd vetpercentage per dag op de ADH norm ligt. In Nederland en veel andere landen wordt geadviseerd om niet meer dan 10% van de energie per dag uit verzadigd vet te laten bestaan.

Eet je gemiddeld 2000 kcal per dag, is dit berekend op zo’n 22 gram verzadigd vet per dag, voor mannen ligt dt per 2500 kcal neer op zo’n 28 gram verzadigd vet per dag. Dir zou voor een vrouw neerkomen op zo’n 20 gram roomboter per dag. Maar dat betekent dan wel, dat je de rest van de dag geen verzadigde vetsoorten mag consumeren. MEER LEZEN? .

Is roomboter slechter dan margarine?

Waarom Boter Op Brood Veel mensen besmeren er dagelijks hun brood mee. Maar wat zijn nu eigenlijk de gezondheidseffecten van het gebruik van roomboter of margarine? En welke van de twee is de beste keuze? Over weinig voedingsmiddelen lopen de meningen zo uiteen als over dit smeerbare product. Zowel margarine als roomboter bevat vetten.

Over vetten wordt vaak gedacht dat ze altijd ongezond zijn. Dat hoeft niet zo te zijn, want vet is een belangrijke bouw- en brandstof voor ons lichaam. Vandaag hopen we je iets meer duidelijkheid te geven.

Veel mensen besmeren er dagelijks hun brood mee. Maar wat zijn nu eigenlijk de gezondheidseffecten van het gebruik van roomboter of margarine? En welke van de twee is de beste keuze? Over weinig voedingsmiddelen lopen de meningen zo uiteen als over dit smeerbare product.

Zowel margarine als roomboter bevat vetten. Over vetten wordt vaak gedacht dat ze altijd ongezond zijn. Dat hoeft niet zo te zijn, want vet is een belangrijke bouw- en brandstof voor ons lichaam. Vandaag hopen we je iets meer duidelijkheid te geven.

Verzadigd en onverzadigd vet Gekeken naar de opbouw van vet kunnen er twee soorten vet worden onderscheiden: verzadigd of onverzadigd vet. Roomboter bevat veel van de verzadigde variant. Over verzadigde vetten wordt vaak gedacht dat zij een hoger risico op hartziekten veroorzaken, hier is echter geen uitsluitend bewijs voor.

Wel verhoogt overmatige consumptie van verzadigde vetten een verhoogd gehalte aan slecht cholesterol in ons bloed. Margarine bevat meer onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten vechten juist tegen het slechte cholesterol en helpen ons lichaam met het opruimen hiervan.

Roomboter Boter is een zuivelproduct dat meestal van koeienmelk wordt gemaakt. Het is van nature een goede bron van vitamine A, een in vet oplosbare vitamine welke bijdraagt aan de gezondheid van onze huid, immuunsysteem en ons gezichtsvermogen. Ook bevat het vitamine E, wat gezonde effecten heeft voor ons hart en vecht tegen schadelijke vrije radicalen.

 1. Maar ook kleinere hoeveelheden van verschillende andere belangrijke voedingsstoffen zoals riboflavine, niacine, calcium en fosfor;
 2. Roomboter bevat butyraat, ook wel boterzuur, wat positieve effecten heeft op onze spijsvertering, ontstekingen tegen gaat en kan helpen bij het behouden van een stabiel gewicht;
See also:  Welk Fruit Mag Een Baby Van 7 Maanden?

Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen. Margarine Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen.

Margarine bevat daarbij minder verzadigd vet dan roomboter. Echter worden de verzadigde vetten die margarine wel bevat kunstmatig vaster gemaakt, zodat het een smeerbaar product wordt. Bij dit proces komen transvetten vrij, welke het cholesterolgehalte in ons bloed verhogen en het risico op diabetes vergroten.

Ook komen er bij de totstandkoming van margarine kunstmatige smaak-, geur- en kleurstoffen te pas. Met deze informatie kun je een eigen mening vormen. Wij kiezen het liefste voor zo natuurlijk mogelijk: biologische roomboter zonder toevoegingen. Doordat roomboter een vetrijk product is adviseren wij het met mate te eten.

 • Zorg ervoor dat je voeding ook bestaat uit andere vetten die gezond zijn voor het hart, zoals de vetten uit olijfolie, noten, zaden en vette vis;
 • Voor recepten en inspiratie ga je naar  onze website;
 • Ben je woonachtig in België? Klik dan  hier;

Alles weten over een gezonde leefstijl? Meld je aan voor  onze nieuwsbrief !.

Kan ik boter vervangen door olie?

Boter – Eén van de meest gebruikte ingrediënten in de (thuis)bakkerij is boter. We gebruiken het in het cakebeslag, in de botercrème en om het bakblik mee in te vetten. Hoewel boter hartstikke lekker is, is het niet erg gezond. Gelukkig zijn er gezonde alternatieven. In je baksels kun je boter vervangen door plantaardige olie, kwark of appelmoes.

 • Plantaardige olie is ongeveer gelijk aan boter qua calorieën, maar heeft vaak meer gezondheidsvoordelen. Ze bevatten vitaminen en omega-vetzuren die goed zijn voor je hart. Ook zitten in de meeste oliën minder verzadigde vetten dan in boter. Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie. Het werkt met de volgende rekensom: (x) gram boter x 0,82 = (y).
 • Appelmoes maakt je baksel een stuk gezonder. Vervang eens de helft van de boter door appelmoes in je cake recept. Of vervang alle boter door appelmoes als je het niet erg vindt dat je cake wat vochtiger en vaster wordt.
 • Kwark kun je gebruiken in cakes, maar ook bij koekjes. Hiervoor gebruiken we het liefst volvette Griekse yoghurt, maar experimenteer ook gerust eens met andere kwark. In koekjes kun je de helft van de boter vervangen door een kwart Griekse yoghurt. Gebruik een kwart kopje yoghurt voor een half kopje boter. In een cake kun je boter 1 op 1 vervangen door kwark.
  • Natuurlijk werkt dit anders in een recept dan gewone boter, dus het is vooral een kwestie van uitproberen met de verhoudingen;
  • Niet alle producten kun je 1 op 1 vervangen;
  • (y) ÷ 0,92 = benodigde hoeveelheid olie;

  Let wel op dat de verhouding kwark in de cake niet te hoog wordt, anders wordt de cake te nat.

Voor het invetten van je bakblik kun je bakspray gebruiken. Het is niet alleen gezonder, het werkt ook nog eens hartstikke makkelijk. Dubbele winst dus. Zin om eens gezonde botercrème te maken? Probeer dan dit recept voor een chocolade botercrème met zoete aardappel! Zoete aardappel botercrème.

Hoeveel gram boter smeer je op je brood?

Boter wordt gemaakt van afgeroomd melkvet en wordt ook wel roomboter genoemd. Een product mag alleen maar boter heten als er tenminste 82 procent melkvet inzit. Roomboter bestaat uit 80 tot 90 procent vet en bevat daarnaast een beetje water. Van nature bevat roomboter vitamine A, D en E. Waarom zijn deze vitamines belangrijk? Vitamine A speelt een belangrijke rol bij je weerstand maar is ook goed voor je huid en ogen.

Tevens is het belangrijk bij de groei. Net als vitamine A speelt ook vitamine D een rol voor je weerstand en daarnaast bevordert deze de opname van calcium in je lichaam. Vitamine E is een belangrijke anti-oxidant.

Deze beschermt je cellen en speelt daarbij ook een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Hieronder kun je lezen welke soorten boter er zijn. ♥   Soorten roomboter Er zijn drie soorten roomboter. Grasboter wordt gemaakt van de melk van koeien die in een bepaalde periode buiten lopen en vers gras eten.

In grasboter zit wat meer onverzadigd vet. Dan is er ook nog halfvolle roomboter wat ongeveer uit 40 procent vet bestaat. Tot slot is er smeerbare roomboter waaraan plantaardige olie wordt toegevoegd om het smeerbaar te maken voor op de boterham.

♥  Margarine Margarine bevat verschillende ingredienten maar heeft meestal een plantaardige oorsprong in tegenstelling tot roomboter welke altijd van melk is gemaakt en dus een dierlijke herkomst heeft. Soms kan er bij margarine ook gebruik zijn gemaakt van ingrediënten van dierlijke oorsprong, denk aan gelatine of een margarine waar visolie in is verwerkt.

 1. Omdat in boter van nature vitamine A en D zit en dit belangrijke vetoplosbare vitamines zijn wordt er aan margarine ook vitamine A en D toegevoegd;
 2. ♥  Dieet margarine De naam is verwarrend want veel mensen denken dat deze margarine minder vet bevat en hierdoor dus ook minder calorieën;

Maar dat is niet altijd zo. De naam geeft aan dat er een andere vetsamenstelling is gebruikt. Dieetmargarine bevat meer onverzadigde vetzuren dan verzadigde vetzuren. ♥  Halvarine Halvarine bevat de helft aan vet dan margarine, ofwel tussen de 39 en 41 procent vet.

 1. Deze ‘botersoort’ bevat dus wel minder calorieën dan een gewone margarine of boter;
 2. Ook aan halvarine worden vitamine A en D toegevoegd;
 3. ♥   Light boter Een light smeersel bevat meer water dan een margarine en meestal zit het vetpercentage rond de 30 procent;

Ook deze variant levert dus minder calorieën dan een margarine. Bron foto ♥  Planten sterolen Deze variant bevat plantensterolen welke het cholesterol gehalte kan helpen verlagen. Deze sterolen belemmeren de opname van cholesterol in het lichaam. ♥  Omega 3 Een variant waar omega 3 vetzuren afkomstig van onder andere visolie aan is toegevoegd. Omega vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten en dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte van het bloed. Welke moet ik kiezen? Er zijn zoveel merken en zoveel soorten boter, wat moet je nu kiezen? Misschien kan je jezelf de vraag stellen wat voor jou een toegevoegde waarde is om een boter te kiezen die minder kcal bevat of juist een variant die meer vitamines bevat. Als je puur boter gebruikt omdat je het voor de vet oplosbare vitamines wilt gebruiken dan heb je geen extra toevoegingen nodig. Heb je een hoog cholesterolgehalte of wil je letten op de juiste vetten dan kan een boter met omega 3 vetzuren of een andere vetzuursamenstelling wel een goede keuze zijn.

♥  Toegevoegde vitamines en mineralen Er zijn ook varianten die naast vitamine A en D ook toegevoegde B vitamines en het mineraal calcium bevat. Hoeveel op de boterham? Hoeveel boter moet je nu smeren op een boterham? Er wordt aangeraden om 5 gram boter per boterham te gebruiken en als je ongeveer 6 boterhammen op een dag eet zit je zo rond de 30 gram per dag.

Boter en een eetstoornis Bij de behandeling van een eetstoornis is een veel gehoorde opmerking dat iemand geen boter lust. Maar vaak gebruikte iemand voor zijn of haar eetproblemen wel boter op brood. En het is niet alleen de energie die boter levert dat het zo belangrijk is.

Er zijn namelijk voedingsmiddelen te bedenken die veel meer energie leveren. Lees hier waarom boter zo belangrijk voor je is. Als je echt geen boter lust kun je een boter kopen die niet echt die specifieke smaak bevat, denk aan Eden Wedena van de reformwinkel.

Bron foto 1 Bron foto 3.

Heb je margarine nodig?

Je hebt vetten zoals halvarine, margarine en/of bak- en braadproducten nodig om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen. Het blijkt dat de aanbevolen hoeveelheden vitamine A en D moeilijk te halen zijn als je geen halvarine of margarine op je brood smeert. .

Wat doet vet in brood?

Welke functies en eigenschappen hebben vetten zoals boter, olie of reuzel in brood? – Vetten toevoegen aan een brood(deeg) doe je natuurlijk niet zonder reden. Wat doen vetten precies met een brooddeeg en het uiteindelijke resultaat?

 • Vetten maken het brood en het kruim zacht(er). Hoe meer vet een brooddeeg bevat, hoe meer je dit merkt in het uiteindelijke resultaat.
 • Vet maakt een brood malser. Vetten ‘smeren’ de glutenstrengen. Dit kan zorgen voor een iets ‘kortere’ afbeet. Bovendien zal het deeg eerder ‘uitlopen’. Doordat de glutenstrengen een vetlaagje bevatten kunnen ze zich minder snel binden aan andere glutenstrengen. Dit zorgt er voor dat een brood met veel vetten minder goed zijn ‘stand’ kan behouden.
 • Vetten houden een brood langer mals en zacht.
 • Vetten helpen bij het kleuren van het brood.
 • Vetten bieden een vollere (verrijkte), of extra smaak aan het brood.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. Enkele opties wanneer je vet toe wilt voegen aan je brooddeeg.