Waarom Geen Vlees Eten?

Waarom Geen Vlees Eten
Vlees en gezondheid – Vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer en kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Maar als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid. Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het eten van veel rood vlees (100 tot 120 gram per dag) hangt samen met een:

 • 10% hoger risico op beroerte
 • 10% hoger risico op darmkanker
 • 15% hoger risico op diabetes type 2
 • 20% hoger risico op longkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft een sterker verband met bovengenoemde ziektes dan rood vlees. Daarnaast bevat bewerkt vlees meestal veel verzadigd vet en zout. Door vlees vaker te vervangen door peulvruchten, noten of ei verlaag je het risico op verschillende ziekten. Bekijk hier alternatieven voor vlees.

Waarom is vlees eten niet goed voor het milieu?

Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is.

Heeft je lichaam vlees nodig?

Eet jij elke dag vlees? Dan ben je zeker niet de enige in Nederland. De gemiddelde volwassen Nederlander eet 6 a 7 dagen per week vlees; en per dag rond de 130 gram (1). Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten. 1. Het is goed voor je gezondheid Echt? Ja echt. Het eten van met name rood of bewerkt vlees – denk aan rundvlees, varkensvlees, worst, etc. – wordt geassocieerd met een hoger risico op onder andere darmkanker (5). Nu hoef je niet meteen bang te worden als je af een toe een biefstukje eet.

 1. Je doet er juist goed aan om vlees eens wat vaker te laten staan;
 2. De 3 redenen waarom kun je hieronder lezen;
 3. De nadelige effecten van het eten van vlees treden op wanneer je meer als 500 gram rood of bewerkt vlees per week eet (4,5);

Het advies is dan ook om niet boven die 500 gram per dag uit te komen. Overigens hebben vis en kip geen invloed op het krijgen van darmkanker. Je komt niets tekort Ben je opgegroeid met de klassieke Hollandse pot? Aardappelen, groente en een stukje vlees? Dan kan het lijken alsof je ‘iets mist’ wanneer je het vlees laat staan.

 1. Maar geen zorgen! Er zijn prima alternatieven;
 2. Als je in het schap met vleesvervangers kijkt zie je dat deze alleen maar groeit;
 3. En de producten worden ook steeds lekkerder;
 4. De meeste vegetarische vleesvervangers bevatten bovendien de voedingsstoffen die vleesproducten ook bevatten;

Zo wordt er ijzer en vitamine B12 aan toegevoegd om de voedingswaarde vergelijkbaar te maken met vlees. Maar ook peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en kidneybonen, noten, tofu en (volkoren)granen kunnen een prima alternatief bieden voor vlees aangezien ze flink wat eiwitten bevatten (6,7).

 1. Belangrijk is wel dat je de eiwitten niet uit één bron haalt;
 2. Dierlijke eiwitten zijn ‘compleet’;
 3. Dat betekent dat ze alle bouwstenen van eiwitten (aminozuren) bevatten die een mens nodig heeft in de juiste verhouding;

De meeste plantaardige eiwitten (met uitzondering van soja) zijn ‘incompleet’. Dat betekent dat ze niet alle aminozuren bevatten. Als je helemaal geen dierlijke producten eet zal je dus verschillende plantaardige bronnen moeten combineren om alle aminozuren binnen te krijgen.

Maar aangezien Nederlanders ruimschoots voldoende eiwitten binnenkrijgen hoef je ook bij een vegetarisch of veganistisch eetpatroon niet bang te zijn voor een tekort aan eiwitten (1). Een aandachtspuntje is dat je vitamine B12 tekort komt als je helemaal geen dierlijke producten eet.

Dit is namelijk de enige vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Hiervoor heb je dan ook een supplement nodig. Je spaart de planeet Minder vlees eten is dus prima voor je gezondheid én je hoeft echt niets te kort te komen. Maar op lange termijn heeft minder vlees eten pas echt een grote impact.

Door minder of geen vlees (of andere dierlijke producten) te eten bespaar je de uitstoot van broeikasgassen. Broeikasgassen zoals methaan en koolstofdioxide (CO2) zijn mede verantwoordelijk voor de klimaatsverandering.

De dierindustrie is verantwoordelijk voor maar liefst 15% van de uitstoot van broeikasgassen (3,4)! Ben je hier niet van onder de indruk dan maakt misschien het watergebruik wat nodig is voor de vleesproductie invloed. Voor een kilo vlees is tussen de 5000 en 20.

 1. 000 (!!) liter water nodig waarbij rundvlees de kroon spant;
 2. Dat is best veel;
 3. Voor plantaardige producten is ruim minder dan 5000 liter per kg nodig (8);
 4. Met een groeiende bevolking wordt het steeds moeilijker om alle monden te voeden en al helemaal om te voldoen in de eiwitbehoefte;
See also:  Waarom Rode Wijn Bij Vlees?

Plantaardige eiwitten zoals graan en soja worden nu geproduceerd om dieren te voeden en dus dierlijk eiwit te produceren. Zonde! Door plantaardige eiwitten te eten bespaar je dat extra stapje én dus een heleboel landbouwgrond waarvoor nu bossen worden gekapt. Dus ga voor dat (extra) dagje zonder vlees! Referenties:

 1. Van Rossem CTM et al. The diet of the Dutch Results of the first two years of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016. RIVM, 2016
 2. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24. ISBN 978-94-6281-089-1
 3. White RR and Hall MB. Nutritional and greenhouse gas impacts of removing animals from US agriculture PNAS November 28, 2017. 114 (48) E10301-E10308
 4. Gerber P et al. Tackling climate change through livestock – A global assessment of emissions and mitigation opportunities. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome, 2013.
 5. WHO. Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic diseases. Report of the joint WHO/FAO expert consultation, 2003
 6. Dooren van C, Postma-Smeets A. Factsheet Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervanger. Voedingscentrum, oktober 2015
 7. Whitney EN, Rolfes SR. Understanding Nutrition. Cengage Learning, 14th edition, 2014
 8. Institution of Mechanical Engineers. Global Food: Waste not, want not. January 2013. Geraadpleegd op 08-07-2018 via https://www. wanttoknow. nl/wp-content/uploads/IMechE+Global+Food+Report. pdf

Wat heb je nodig als je geen vlees eet?

3 juni 2019 Anderzorg Stel… je hebt besloten geen vlees en vis meer te eten, bijvoorbeeld voor je gezondheid of omdat je een steentje wilt bijdragen aan een beter milieu. Waar kun je dan het best op letten om dit verantwoord en gezond te doen? Welke (nieuwe) producten verdienen je aandacht? Lees er meer over in dit blog! Verschillende soorten vega’s Officieel eet een vegetariër geen producten van gedode dieren. Dat wil zeggen geen vlees, geen vis, maar ook geen producten zoals gelatine (dit komt van de huid of beenderen van varkens) en kaas (want daar zit kalfsstremsel in). Vegetariërs die geen vis of vlees eten, maar wel zuivel en eieren worden doorgaand lacto-ovo vegetariërs genoemd.

Er zijn ook vegetariërs die geen vlees, maar wel vis eten, dit zijn de zogenoemde pescotariërs. Vegetariërs die geen vlees, vis en andere dierlijke producten eten (zoals honing, eieren en zuivel) worden veganisten genoemd.

Wat zit er in vlees en vis? Vlees bevat over het algemeen een grote hoeveelheid eiwit en verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine B1, B12 en ijzer. Eiwitten zijn onmisbaar in je voeding. Ze bestaan uit aminozuren en dit zijn de bouwstenen van je lichaam.

Vitamine B1 en B12 zijn onder andere betrokken bij de energieproductie en ijzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een eiwit dat zuurstof vervoert in je lichaam. Vis bevat ook eiwit en daarnaast omega 3-vetzuren.

Deze vetzuren kan het lichaam niet zelf aanmaken, waardoor het belangrijk is dat deze in je voeding aanwezig zijn. De omega 3-vetzuren beschermen je lichaam tegen hart- en vaatziekten. Kortom: als je vegetariër bent, moet je dus letten op eiwit, vitamine B1, B12, ijzer en omega 3-vetzuren.

Kies vaker voor peulvruchten Bonen (zoals kidney-, soja-, witte-, bruine- en chilibonen), kikkererwten en linzen vallen onder de productgroep peulvruchten. Peulvruchten zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen (waaronder ijzer).

Het is dus een ideale vleesvervanger! Wanneer je geen vlees en vis eet, kies dan minimaal 2 dagen per week een portie (= 75 gram) peulvruchten. Denk hierbij aan een portie chili sin carne (chili zonder vlees), falafel of wat tempeh of tofu bij een (zilvervlies)rijstgerecht.

Tempeh en tofu zijn gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Wanneer je deze producten combineert met granen (zoals zilvervliesrijst) of noten, krijgt je lichaam alle belangrijke bouwstenen (aminozuren) binnen die het nodig heeft.

Probeer het eens! Ga voor volkoren Volkoren granen (zoals brood, havermout en zilvervliesrijst) zijn rijk aan koolhydraten, vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen. Kies dus vaker voor deze producten, in plaats van de minder gezondere varianten zoals witbrood, cornflakes of witte rijst.

Daarnaast bevatten volkoren graanproducten ook ijzer. Jammer genoeg is deze vorm van ijzer iets lastiger op te nemen door je lichaam dan de vorm van ijzer die in vlees zit, maar wanneer je het combineert met een product rijk aan vitamine C, wordt de opname bevorderd.

Kortom: eet een stuk fruit bij je (volkoren)broodmaaltijd, voeg wat fruit toe aan je havermout en eet voldoende groente bij je (zilvervlies)rijstgerecht! Denk aan zuivel en eieren Zuivelproducten (zoals melk, yoghurt en kwark) zijn rijk aan hoogwaardig eiwit (dat wil zeggen dat bijna alle bouwstenen, oftewel aminozuren, worden opgenomen en gebruikt door jouw lichaam) en calcium.

See also:  Welk Brood Past In Een Koolhydraatarm Dieet?

Je kunt er voor kiezen dagelijks 2-3 porties te nuttigen. Liever geen zuivel? Kies dan dagelijks voor 1-2 porties verrijkt sojaproduct, zoals sojadrink of sojayoghurt. Deze producten zijn verrijkt met calcium en vitamine B12.

Eieren bevatten vooral eiwit en vet en zijn rijk aan vitamine B12. Kies wekelijks voor 2-3 eieren. Eet dagelijks een handje noten en zaden! Wist je dat de Gezondheidsraad dagelijks een handje (= 25 gram) noten en zaden adviseert? Noten en zaden bevatten gezonde vetten (namelijk het omega 3 vetzuur ALA), vitamines en mineralen.

Eet je vegetarisch dan kun je dus dagelijks een handje ongezouten noten en zaden toevoegen aan je voeding en op twee dagen zelfs twee porties noten. Super gezond! Zeewier en algen Het klinkt misschien een beetje gek, maar zeewier en algen zijn heel gezonde keuzes! Zo bevat zeewier heel veel verschillende mineralen (zoals calcium en ijzer) en algen bevatten gezonde vetten (namelijk de omega 3-vetzuren EPA en DHA).

Probeer dus wat vaker een wakame-salade, zeekraal of doe wat nori-vellen in je vegetarische sushi-bowl! En nu? Een verantwoord vegetarisch voedingspatroon is rijk aan peulvruchten, volkoren graanproducten, zuivelproducten (of zuivelvervangers), eieren, noten en zaden én zeewier en algen.

 • Wanneer je deze producten dagelijks binnen krijgt, zorg je ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en kun je makkelijk zonder vlees en vis;
 • Bronnen: 1;
 • Whitney, EN & Rolfes, SR (2015);
 • Understanding Nutrition;

Cengage Learning. Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. (2016) 11(12):1970-1980. De Vegetariers Bond, geraadpleegd via https://www. vegetariers. nl/bewust/veelgestelde-vragen/wat-is-het-verschil-tussen-een-vegetarier-en-een-veganist op 6 juni 2017 4.

Gezondheidsraad (2015) Richtlijnen Goede Voeding, geraadpleegd via https://www. gezondheidsraad. nl/sites/default/files/201524_richtlijnen_goede_voeding_2015. pdf op 6 juni 2017. Het Voedingscentrum, geraadpleegd via http://www.

voedingscentrum. nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-eet-ik-minder-vlees-of-vegetarisch-. aspx op 6 juni 2017.

Waarom moet je wel vlees eten?

Van verschillende kanten wordt opgeroepen om bewust te kijken naar onze vleesconsumptie. Zo ook in de Nationale Week Zonder Vlees. Hoe kan vlees onderdeel zijn van een verantwoord en gezond eetpatroon? Er zijn tal van redenen waarom we gerust kunnen genieten van vlees. We noemen er zeven:

 1. Goede vetten in vlees Vlees bevat vetten die een belangrijke energiebron zijn voor ons lichaam. Naast leverancier van energie zijn deze vetten ook een belangrijke bouwstof voor onze hersenen, zenuwen en hormonen. Vetten kunnen verdeeld worden in verzadigd en onverzadigd. In veel soorten vlees bestaat het vet voor circa de helft uit verzadigde en voor de andere helft uit onverzadigde vetten.
 2. Vlees helpt ook tijdens afvallen Tijdens het afvallen denken we al gauw dat we een lekker stukje vlees moeten laten staan, maar niks is minder waar. Vlees zit namelijk boordevol eiwitten , wat het hongergevoel kan onderdrukken. Ook de vetten in vlees, die bij punt 1 besproken zijn, kunnen voor deze onderdrukking zorgen. Daarnaast stimuleren deze vetten juist de verbranding van ons lichaamsvet, aldus Remko Kuipers, auteur van het boek Oerdieet.
 3. Vlees staat in de Schijf van Vijf Voedingscentrum adviseert om mager onbewerkt vlees dagelijks toe te voegen aan je eetpatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Vlees bevat van nature eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in. De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband.
  1. Te veel verzadigde vetten eten is niet goed voor ons, maar om de juiste vetten binnen te krijgen kun je dus gerust een stukje (mager) vlees eten;
  2. In combinatie met een actieve leefstijl, kun je dus gerust vlees blijven eten;

  Des te vetter het vlees des te lager het eiwitgehalte en andersom. Voeg dus vlees toe aan je dagelijkse eetpatroon om de Schijf van Vijf compleet te maken.

 4. Tracking en tracing zorgt voor voedselveiligheid De Nederlandse vleessector heeft een bijzonder track- en tracingsysteem. Hierdoor weten we precies waar ons vlees vandaan komt, welke ingrediënten zijn gebruikt in het voer van het dier, of het dier medicijnen heeft gehad en welke dat zijn geweest. In dit artikel lees je alles over tracking en tracing. Door middel van tracking en tracing kan er kwaliteitsgarantie en voedselveiligheid worden gegarandeerd.
 5. Aandacht voor dierenwelzijn in Nederland Veehouders, Dierenbescherming en onderzoeksinstellingen werken samen aan diervriendelijke én rendabele stallen. De Nederlandse vleesketen loopt voor als het gaat om huisvesting met aandacht voor dierenwelzijn. Welzijn voor dieren betekent dat een dier zich in zijn omgeving prettig voelt en geen honger en pijn lijdt. De verzorging, voeding en huisvesting moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de natuurlijke behoefte van het dier.
  • Zo wordt er per diersoort tal van eisen gesteld om het dierenwelzijn te garanderen;
  • Huisvesting moet bijvoorbeeld bescherming bieden tegen weersinvloeden, moet zorgen voor veiligheid en welzijn voor het dier en de verzorger en overlast naar de omgeving beperken;

  In de supermarkt kunnen wij daarnaast ook kiezen tussen verschillende sterren Beter Leven. Dit benadrukt dat er in Nederland aandacht wordt besteed aan dierenwelzijn.

 6. De keuze in vlees is enorm Op het gebied van variatie zitten we als we naar vlees kijken goed. Zo kunnen we alleen varkensvlees al indelen in 24 categorieën, zoals spareribs, speklappen, rollade en braadworst. Naast varkensvlees is er natuurlijk ook nog rundvlees , kalfsvlees , kip, wild, lamsvlees, schapenvlees, paardenvlees en geitenvlees, wat allemaal weer onder te verdelen is in meerdere categorieën.
 7. Vlees zorgt voor een écht geniet-momentje Een medium gebakken biefstuk, pulled pork van de barbecue of een lekkere gehaktbal in oma’s jus. Loopt het water bij jou ook al in de mond? Per persoon consumeren wij in Nederland gemiddeld zo’n 100 gram vlees per dag. De ene keer kiezen we ervoor om eenvoudig een karbonade te bakken en de andere keer nemen we uitgebreid de tijd om een stoofpotje klaar te maken.

Bekijken we het vanuit evolutionair oogpunt, dan kunnen we zeggen dat het eten van vlees een essentieel onderdeel van de menselijke evolutie is geweest. Kortom, geniet van een heerlijk stuk vlees.

Wat zou er gebeuren als iedereen vegetariër wordt?

De vleesconsumptie is nefast voor het milieu, maar wat zou er gebeuren als iedereen ter wereld plots uitsluiten voor de vegetarische keuken kiest? Het wetenschappelijke YouTubekanaal AsapSCIENCE zocht het uit. Als we met ons allen vegetarisch zouden gaan eten, zullen sommige weides met dieren en landbouwgrond waar men voedsel voor die dieren kweekt, bosrijke gebieden kunnen worden.

De nieuwe gebieden zouden meer CO2-uitstoot kunnen absorberen en de klimaatopwarming tegengaan. Daarnaast toont het filmpje aan dat er in de vleesindustrie veel meer water nodig is dan om groenten en fruit te kweken.

Ondanks de positieve kanten zijn er ook potentiële nadelen verbonden aan een vegetarische wereldbevolking. Veel producten zoals detergent en make-up bevatten dierlijke bestanddelen waardoor de keuze plots minder zou worden. Daarnaast zouden landbouwgrond wellicht gebruikt worden om plantaardig voedsel te kweken, waardoor de bossen om onze lucht te zuiveren minder kansen zouden krijgen.

 • Ook mogen we niet vergeten dat dieren kwekenvoor meer dan een miljard mensen een fulltimejob is, en die plots werkloos zouden zijn;
 • Bepaalde diersoorten zoals varkens zouden op termijn mogelijk verdwijnen;

Volgens AsapSCIENCE is vegetariër worden een langzaam proces, maar de trend gaat ook in de omgekeerde richting. De Indische bevolking, bijvoorbeeld, wordt rijker en consumeert meer vlees.

Welk vlees is het meest vervuilend?

Het meest vervuilende vlees – Gekeken naar de uitstoot van het broeikasgas CO-2, het water- én landverbruik kan er een rijtje worden gemaakt van het meest vervuilende soort vlees. Elk dier heeft immers andere hoeveelheden voer nodig en neemt meer of minder land in beslag.

Het vervuilendste type vlees? Dat is de productie van rundvlees. Runderen hebben meer voer nodig dan bijvoorbeeld kippen, maar vragen ook om meer ruimte én stoten meer broeikasgassen uit. Op nummer 2 staan varkens, gevolgd door kippen op nummer 3.

Met andere woorden: een biefstuk heeft meer impact op het milieu dan een stukje kipfilet. Van het Nederlandse dieet zorgt vlees, vis en zuivel in totaal voor wel 50 procent van de totaal uitstoot. Minder vlees en vis eten, kan dus een heel groot verschil maken.

Kan je zomaar stoppen met vlees eten?

Stoppen met vlees: nee tegen dierenleed – En last but not least … De dieren die worden gebruikt om ons te voorzien van voldoende vlees hebben over het algemeen vaak geen leuk leven. Er zijn natuurlijk mogelijkheden om vlees van biologische boeren te kopen, die betere leefomstandigheden en voeding voor hun dieren verzorgen.

 1. Maar deze biologische veehouderij kan op dit moment bij lange na nog niet genoeg vlees produceren op een milieuvriendelijke manier, om iedereen te voorzien van de hoeveelheid vlees die we nu eten;
 2. Mocht je meer over dit onderwerp willen lezen dan is het boek Dieren Eten van Jonathan Safran Foer een echte aanrader;

Een overtuigende omschrijving van de bio-industrie, een tegelijk pijnlijk maar ook mooi en ontroerend verhaal. En mocht je nou geïnspireerd zijn om zelf meer aan de slag gaan met vegetarische recepten bekijk dan eens de website van Sarah Britton. Sarah noemt zichzelf een echte ‘whole-food-lover’ die voornamelijk plantaardig eet en kookt.