Waarom Heeft Een Kalkoen Een Lel?

Waarom Heeft Een Kalkoen Een Lel
“Natuurlijk,” staat vaak voor ‘perfect’. Maar ook Moeder Natuur begaat weleens een fuck-up. In de reeks Unintelligent Design presenteren we de natuurlijke creaties die als techbedrijf hun start-upfase niet zouden overleven. Het is niet oké om een hele soort te beledigen, maar kalkoenen zijn echt verschrikkelijk lelijk.

Het beest zal wel een prachtig karakter hebben, want van zijn plompe lijf en gruwelijke lelnek moet hij het niet hebben. Maar de natuur kennende zal dit allemaal wel een reden hebben. Wat is in godsnaam het evolutionaire nut van zijn afstotelijkheid? Het grootste gedeelte van de kalkoen is zo erg nog niet.

In onthoofde staat, sappig gebraden en liggend op de eettafel, zouden veel mensen hem zelfs als aantrekkelijk omschrijven. De wanstaltigheid van het dier zit hem in de nek. Die is kaal, met allerlei flubberende plooien eraan. Ten eerste de kaalheid. Er zijn meer vogels met een kale nek, zoals gieren, struisvogels en naakthalskippen.

 • In het geval van de gier is dit uit hygiënisch oogpunt een goed idee, aangezien hij een aaseter is en dus een groot deel van zijn tijd doorbrengt met zijn hoofd in een ontbindend karkas;
 • Wel zo prettig als de sappen daarvan niet aankoeken in je kapsel;

De andere naaktnekkige vogels komen uit warme landen waar de nek ze helpt af te koelen. Zo ook de kalkoen, die oorspronkelijk uit Mexico komt. Mexico? Waarom heet het beest dan ‘turkey’? Toen Europeanen voor het eerst een kalkoen zagen, dachten ze dat het een parelhoender was.

Parelhoenders werden in die tijd geïmporteerd vanuit Turkije, vandaar ‘turkey ‘. Overigens noemen ze in Turkije de kalkoen ‘hindi’. In Khmer is het een Franse kip, in Maleisië een Nederlandse kip, en in verschillende Arabische dialecten Romeinse, Griekse of Ethiopische kip.

De Portugezen zijn geografisch het dichtst in de buurt en noemen hem ‘Peru. ‘ Wij noemen hem trouwens kalkoen omdat wij dachten dat hij uit Calcutta, een stad in India, kwam. Verwarrend. Terug naar de lelnek. Een kalkoen heeft zijn lellen zeer waarschijnlijk te danken aan seksuele selectie.

 1. De huidflappen kunnen namelijk opzwellen en van kleur veranderen, afhankelijk van de stemming van de kalkoen;
 2. De flubber die boven de snavel van de kalkoen hangt en ongetwijfeld erg onhandig is tijdens het eten, is daar het belangrijkst voor;

Zodra een kalkoen hitsig wordt vult het aanhangsel zich met bloed en zwelt op, een soort facial boner dus. De huid en flappen in de rest van de nek verhogen de feestvreugde door blauw of wit te kleuren. Daarnaast doet de kalkoen een soort dansje waarbij hij zijn staartveren laat zien. Waarom Heeft Een Kalkoen Een Lel De snavelflap is de trots van de kalkoenman. In naam van de wetenschap werd bij ruim veertig kalkoenen de lengte van de lel in ontspannen toestand opgemeten. Later werd de dominantie van de dieren bepaald. Niet verrassend bleken de mannen met de grootste hangflappen het hoogst te eindigen in de pikorde, en daarom de meeste chicks te krijgen.

Hoeveel kalkoenen mag je houden?

Kalkoenen zijn sociale dieren die je nooit alleen mag houden. Je kan ze gemakkelijk houden in groepen van alleen hennen of alleen hanen. Wil je fokken, dan is een groep van één haan met twee tot zes hennen ideaal.

See also:  Waarom Kalkoen Met Kerstmis?

Is een kalkoen een kip?

Kipfilet, drumsticks of een hele kip. In de soep, oven of op de barbecue… Kip valt altijd in de smaak! Het vlees is van zichzelf heel neutraal. Ook is het snel te bereiden en super mager. Als je het vlees van een kalkoen naast dat van een kip legt, dan valt op dat kalkoenvlees donkerder is: het bevat meer ijzer.

Verder is het grover van structuur. Bovendien is een kalkoen groter dan een kip. Er zit dan ook meer vlees aan. Net als kip is kalkoenvlees lekker mals en mager. Weet je wat het verschil is tussen een kippenbout en een kippenpoot? De bout is de gehele poot met vel, aangehechte spiermassa en rugstuk.

Dat laatste ontbreekt bij de poot. Een kippenpoot past goed in de hand. Prima kluifvlees! Je kunt ze stoven, bakken, braden en grillen. Een kippenbout is de grote versie van de poot met vel, spiermassa en rugstuk. Iets minder handzaam, maar even mals en sappig. Dat kan niet misgaan!  De kipfilet is het vlees van de borst. Het is mager, licht verteerbaar en makkelijk te bereiden. Wil je kipfilet bakken? Houd dan de tijd goed in de gaten. Het hoeft maar heel even in de pan. Je kunt het – in reepjes gesneden – ook verwerken in een wokgerecht. Als de Keurslager de drumstick lossnijdt van de kippenbout, dan houdt hij een kipkarbonade over.

Italiaans, Frans of Aziatisch, je kunt de bout elke gewenste smaakrichting geven. De Keurslager adviseert om dit stukje van de kip in de oven te garen. Een compact stukje vlees, met been en verpakt in een velletje.

Deze kenmerken zijn heel bepalend voor de smaak. Een kip, die geschikt is voor de soep, is ongeveer 2 jaar oud. Het voordeel van een wat oudere kip is dat die vetter is. En vet geeft smaak. Maar dat geldt ook voor botten. Om die reden gaat de soepkip met vel en been in de soep.

Kunnen kalkoenen eieren leggen?

Kalkoenen zijn grote siervogels uit Noord- en Midden Amerika die in de 16e en 17e eeuw met Spaanse schepen naar Europa zijn overgebracht. Het vlees van de kalkoen bleek namelijk zeer geschikt voor consumptie. Kalkoenen kunnen uitgroeien tot een hoogte van ruim een meter.

Een volwassen kalkoen weegt al gauw tien kilo. De kalkoen heeft een aantal ondersoorten en kent meer dan twintig verschillende rassen, waaronder de Duitse blauwe, de Ronquières en de Sologne. Kenmerkend voor de kalkoen zijn hun de kale kop en de keel- en neuslellen.

Net als andere pluimveesoorten zijn kalkoenen groepsdieren, de mannetjes leven meestal gescheiden van de vrouwtjes, hoewel een koppel van een haan met meerdere hennen zeker geschikt is. In een groep kalkoenen heerst een rangorde. Kalkoenen communiceren vooral door middel van geluiden.

See also:  Welk Fruit Veel Vitamine C?

Het bekendste geluid is wel de roffelende kwakel die de mannetjes laten horen om hun territorium af te bakenen. Huisvesting Kalkoenen kunnen buiten worden gehouden op een afgerasterd terrein. Het hele jaar door zijn ze graag buiten.

Ze kunnen goed tegen winterse omstandigheden. Op een te klein oppervlak gaan ze zich al gauw vervelen. Geef ze dus de ruimte en een terrein waar ze wat kunnen onderzoeken. Ze hebben een flink nachthok nodig, met zitstokken. Het nachthok moet goed geventileerd kunnen worden, zodat de kalkoenen over frisse lucht kunnen beschikken.

 1. Voorkom dat de dieren op de tocht komen te zitten;
 2. Net als kippen nemen kalkoenen graag een zandbad;
 3. Voeding en water Er is speciaal kalkoenvoer, meestal in korrelvorm;
 4. Dit is verkrijgbaar bij veevoederbedrijven en in de dierenspeciaalzaak;

Kalkoenenvoer heeft een hoger eiwitgehalte dan standaard siervogelvoer. Voor jonge kalkoenen is er speciaal opfokvoer. Net als kippen hebben kalkoenen maagkiezel nodig. Brandnetels zijn ook goed voor ze, met als insecten, wormen kleine muizen, kikkers, bessen en vruchten.

 • Ook pakken ze nog wel eens een kuiken van de kip;
 • Het zijn grote vogels dus hebben ze veel water nodig;
 • In de winter kan later op de dag nog wat extra graan worden gegeven;
 • Rauw vlees compenseert het gebrek aan dierlijke eiwitten in de winter;

Hanteren Hanen zijn in de regel niet agressief, maar kunnen wel dreigend en uitdagend gedrag vertonen. Geef de haan nooit een schop, want dat ervaart hij als een uitdaging tot een gevecht. Pak de haan zo nu en dan op door hem van achteren te benaderen en beide armen om hen heen te slaan.

 1. Til hem op, loop zo enige tijd met de haan rond en werp hem vervolgens van je af;
 2. De haan zal zeer onder de indruk zijn;
 3. Ziekten Aandoeningen bij kalkoenen zijn worminfecties, huidmaden en hartproblemen;
 4. Berucht is Blackhead of Zwartekoppenziekte;

in de winter kunnen tenen, poten en lellen bevriezen als deze in aanraking komen met water. Broedsheid en kuikens Pas als een hen acht maanden is, begint ze eieren te leggen. Ze leggen ongeveer elke 3 tot 5 dagen een ei. Kalkoenen worden lang niet zo makkelijk broeds als kippen.

Het is het beste om de hen zodra ze eieren gaat leggen, in contact te brengen met de haan. Geef ze de ruimte. En voorzie de hen van een dekje op de rug. Dit voorkomt beschadigingen tijdens de paring. Kalkoenen zijn gewend op de grond een nest te maken.

Bescherm het nest tegen indringers. Het kan zijn dat meerdere hennen tegelijkertijd op hetzelfde nest gaan zitten. Als de hen op de eieren blijft zitten, laat haar dan met rust, maar voorzie haar wel geregeld van watern en voedsel. Het broeden duurt 28 dagen.

Als de eieren uitkomen, zorg er dan voor dat hen en kuikens een plek hebben waar het lekker warm is. Op de eerste dag hebben ze een temperatuur van 35 graden nodig, Dat kan elke drie dagen met een graad worden verminderd, totdat de 21 graden is bereikt.

Tot acht weken hebben de kuikens voer nodig met een hoog percentage eiwitten: 24 tot 28%. Als ze een week of zeven zijn, kunnen ze naar buiten. Waar komt het woord kalkoen vandaan? De Engelsen hebben het over ”turkey”, de Turken spreken over ”hindi”, de Duitsers noemen ‘m ”Puter” of ”Truthahn”, de Fransen ”dindon”, de Spanjaarden ”pavo” of ”pava”, de Portugezen ”peru”.

See also:  Waar Thermometer In Kalkoen?

Dat in ons taalgebied deze bijzondere vogel ”kalkoen” heet, lijkt het gevolg van een misvatting, maar is zeker geen toeval. Een artikel over kerstkalkoenen in de NRC gaf aanleiding tot twee ingezonden brieven.

Een van Jeroen van Rooijen, die de link legt met Calicoet (Calcutta, nu Kolkata) en een van India-expert en historicus Dirk Kolff. De laatste wijst erop dat niet Calcutta in Bengalen maar Calicut (nu Kozhikode) aan de Malabarkust van wat nu de deelstaat Kerala op de ZW-kust van India is, tot de naam kalkoen heeft geleid.

Katoenen stoffen: calico(t)s Maar hoe komt het dat een vogel uit Amerika bij de naamgeving zo’n omweg heeft gemaakt? Kolff geeft een verklaring: vanuit de streek aan de Malabarkust rond Calicut – waar Vasco da Gama in 1498 voet aan wal zette – werden grote hoeveelheden kantoenen stoffen, bekend als calico(t)s, naar Portugal erscheept.

Handelaren verspreidden deze katoentjes via de Iberische havens over Europa. Ze bleken een hit. De katoentjes kwamen hier aan in dezelfde tijd dat de eerste kalkoenen vanuit Amerika werden aangevoerd. ”Dat de spectaculaire nieuwe vogel uit Amerika, die ons bereikte op dezelfde schepen die ook de kantoentjes brachten, de naam van dat verre Calicut kreeg, is te begrijpen”, aldus Kolff. Kalkoenrassen:

 • Ronquieres
 • Narragansett
 • Rode Bourbon
 • Norfolk Black Turkey

Terug naar :

 • Pluimvee

Welke dieren mag je houden zonder vergunning?

Hoeveel dieren mag je houden zonder vergunning?

Woongebied of landbouwgebied? – Het gebied waarin je woont, bepaalt de mogelijkheden. Woon je in een verkaveling? Lees de verkavelingsvoorschriften er dan eens op na. In nogal wat verkavelingen zijn er bepalingen opgenomen in verband met het houden van dieren.

Zeker bij de kleinere woonkavels kunnen de mogelijkheden, los van de praktische haalbaarheid, beperkt zijn. Staat je huis, zoals het meest gangbaar is, in woongebied? En staat ook de bijhorende stal in hetzelfde gebied? Dan mag je tot tien schapen of geiten houden.

Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning. Veel woonkavels zijn een combinatie van bestemmingsgebieden: de eerste vijftig meter vanaf de straat is woongebied of woongebied met landelijk karakter, daarachter begint het landbouwgebied.

Wat is gezonder kalkoen of kip?

Kalkoenfilet en kipfilet verschillen qua voedingswaarden. Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet. Geschreven door Professor Bink , Vertegenwoordigt gezondeten. nl.